Follow us

Επιχείρηση "Υάκινθος" για τους Πακιστανούς τρομοκράτες: Οι διάλογοι, τα βίντεο και η προετοιμασία του χτυπήματος

Οι συνομιλίες των Πακιστανών τρομοκρατών για τη δημιουργία τρομοκρατικού θύλακα και επίθεσης στο εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή ξεκινούν τον Νοέμβριο του 2022.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
τρομοκρατεσ ψυρρη

Ο 27χρονος Syed Irtaza HAIDER ζούσε στον Λαγανά της Ζακύνθου, και ήταν αυτός που ήρθε πρώτος σε επαφή με τον 30χρονο φερόμενο "καθοδηγητή", ο οποίος ζούσε στην Τεχεράνη.

Οι συνομιλίες τους για τη δημιουργία τρομοκρατικού θύλακα και επίθεσης στο εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή ξεκινούν τον Νοέμβριο του 2022, ενώ η αρχική πληροφόρηση είχε δοθεί από τη Μοσάντ τον Αύγουστο του 2022. Ακολουθεί η επαφή με τον 29χρονο Abid HUSSAIN, που ζούσε στην Σκάλα Λακωνίας. Ο "Υάκινθος" όμως επαγρυπνούσε και χτύπησε τον τρομοκρατικό θύλακα.

Αυτή ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης της ΕΥΠ με την συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση του εν τη γενέσει τρομοκρατικού δικτύου.

Και οι δύο συλληφθέντες παραδέχονται ότι συνομιλούσαν με τον 30χρονο "αρχηγό", ενώ ο HAIDER, αναφέρει ότι αρχικά δέχθηκε να συμμετάσχει στη δημιουργία του τρομοκρατικού θύλακα, αργότερα υπαναχώρησε φοβούμενος ότι θα συλληφθεί. Στη συνέχεια, όπως υποστήριξε στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο από τον 30χρονο, καθώς ήταν καταζητούμενος για ανθρωποκτονίες και φοβόταν ότι θα έκανε κακό σε συγγενείς του.

Ωστόσο, από την ανίχνευση των επικοινωνιών, φαίνεται ότι ακόμη και δύο ημέρες πριν από την προσαγωγή του συνομιλούσε με τον 30χρονο σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση, χωρίς να φαίνεται κάποια… υπαναχώρηση.

Επιχείρηση "Υάκινθος" για τους Πακιστανούς τρομοκράτες: Οι διάλογοι, τα βίντεο και η προετοιμασία του χτυπήματος
ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Ανατριχιαστικοί διάλογοι

Οι προσπάθειες του 30χρονου Πακιστανού, που φέρεται να είναι στην Τεχεράνη, να δημιουργήσει τρομοκρατικό δίκτυο μέσω των δύο "στρατολογημένων" συμπατριωτών του και οι προτροπές του να προκαλέσουν αιματοκύλισμα στο κέντρο της Αθήνας, είναι εμφανείς στις συνομιλίες του με τον 27χρονο HAIDER.

Ο παρακάτω διάλογος είναι χαρακτηριστικός:

30χρονος: "Στο εστιατόριο μπορεί να το κάνεις και με μπουκάλες μπείτε 2-3 άτομα στην κουζίνα και βάλτε φωτιά να ξεκινήσει από κει όταν βρείτε ευκαιρία"

Syed Irtaza HAIDER: "Εγώ θέλω τουλάχιστον να αξίζουν τα χρήματα και θέλω ή στο χώρο ή σε κεντρικό σημείο που θα είναι τουλάχιστον 40 - 50 άτομα.

30χρονος: "Γι αυτό σου είπα να κανονίσεις είτε ένα άτομο, είτε δυο, είτε τρία και πες τους το έξω από τα δόντια για το κάθε κεφάλι η αμοιβή είναι και για αυτούς 50 Λακ. Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο το κατάλαβες;"

Syed Irtaza HAIDER: "Θα γίνει σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία και νεκρό θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο"

30χρονος: " Ότι πληγή ή τραύμα υπάρχει να φαίνεται καθαρά στο βίντεο και τις φωτογραφίες"

HAWALA και βίντεο

Τα στελέχη της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μέσω διεθνών συνεργασιών και επαφών με ξένες μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν τυχόν οικονομικές συναλλαγές και συγκεκριμένα καταθέσεις χρημάτων του 30χρονου σε συγγενείς των δύο τουλάχιστον "στρατολογημένων" σε Πακιστανικές τράπεζες και μεταφορές μικρών χρηματικών ποσών στους ίδιους στην Ελλάδα μέσω μεσαζόντων του ιδιόμορφου συστήματος HAWALA.

Ο 27χρονος Syed Irtaza HAIDER με προτροπές του 30χρονου φερόμενου αρχηγού, ταξιδεύει από την Ζάκυνθο στην Αθήνα προκειμένου να προβεί σε κατόπτευση του υποψήφιου στόχου και να βιντεοσκοπήσει το εβραϊκό εστιατόριο αλλά και άτομα που μπαίνουν σε αυτόν.

Από τις ανασύρσεις δεδομένων από το κινητό του τηλέφωνο προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023 υπάρχουν τουλάχιστον 3 καταγραφές βίντεο του εβραϊκού εστιατορίου και προσώπων, που έστειλε στον 30χρονο στο Ιράν. Παράλληλα από την έρευνα των αστυνομικών οι δύο Πακιστανοί υπήκοοι, εντοπίστηκαν σε κάμερες ασφαλείας του εστιατορίου και άλλων καταστημάτων στου Ψυρρή να καταγράφουν με τα κινητά τους το εστιατόριο και τους πελάτες.

"Απέμενε οπλισμός και ενίσχυση"

Την δημιουργία ενός ενεργού τρομοκρατικού θύλακα με έδρα την Ελλάδα και πιθανή επέκταση και συνεργασία του με αντίστοιχους θύλακες στην Ευρώπη, φαίνεται πως διέκοψαν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και η ΕΥΠ, αξιοποιώντας τις πληροφορίες της Μοσάντ, ενώ απέτρεψαν ένα πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στο εβραϊκό εστιατόριο συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Οι δύο άνδρες από το Πακιστάν φαίνεται πως είχαν προβεί σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες κατόπτευσης του στόχου, και απέμενε η εύρεση οπλισμού και τρόπου πλήξης, όπως και η αριθμητική ενίσχυση του εκτελεστικού πυρήνα.

Στα κινητά τηλέφωνα των δύο ανδρών από το Πακιστάν και σε κάρτες μνήμης πέρα από τις καταγραφές του εβραϊκού εστιατορίου, υπήρχαν βίντεο και φωτογραφίες προσώπων, που έμπαιναν σε αυτό. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν ότι μετά από ενδεχόμενη επίθεση στο εστιατόριο να προέβαιναν σε δολοφονικές επιθέσεις εναντίον προσώπων.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Από τις συνομιλίες τους με τον 30χρονο ομοεθνή τους, που βρίσκεται στην Τεχεράνη και έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονίες, προκύπτουν οι προτροπές τους να στρατολογήσουν και άλλα άτομα προκειμένου να προβούν σε δολοφονίες Ισραηλινών σε σπίτια, πλατείες, και εμπορικά κέντρα. Οι αμοιβές που τους υποσχόταν ήταν σε πακιστανικές ρουπίες που αντιστοιχούσαν σε 15.000 ευρώ.

Οι δύο "στρατολογημένοι" φέρεται να επιχείρησαν να στρατολογήσουν ομοεθνείς τους, και γι' αυτό έγιναν προσαγωγές τουλάχιστον 15 ατόμων, για τους οποίους προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάτι σε βάρος τους.

Οι δύο Πακιστανοί διέμεναν σε παράπηγμα ομοεθνών τους σε καταυλισμό στα Άνω Λιόσια και περιστασιακά σε ένα σπίτι ομοεθνών τους στην Ομόνοια, όταν έρχονταν στην Αττική. Προσήχθησαν πριν από 1,5 μήνα από Λαγανά Ζακύνθου και Σκάλα Λακωνίας. Ήταν κρατούμενοι προς απέλαση, μέχρι να εξερευνηθούν τα κινητά τους τηλέφωνα και πριν τέσσερις μέρες οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, όταν εντοπίστηκαν οι επίμαχες συνομιλίες και τα βίντεο στα κινητά τους τηλέφωνα.

ΕΒΡΑΪΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Επίθεση το Εβραϊκό Πάσχα

Οι "μόνιμοι", καθημερινοί, 70-80 επισκέπτες της συναγωγής του Ψυρρή και τα δεκάδες άτομα ισραηλινής καταγωγής που θα βρίσκονταν στο χώρο τις ημέρες του εβραϊκού Πάσχα, φέρεται να ήταν ο στόχος του τρομοκρατικού δικτύου με έδρα το Ιράν. Θέλοντας να μεγιστοποιήσουν τις απώλειες, τα δύο στρατολογημένα μέλη από το Πακιστάν, είχαν λάβει οδηγίες να χτυπήσουν κατά τον εορτασμό του Πέσαχ, μεταξύ 5 και 13 Απριλίου, μέρες κατά τις οποίες θα συνέρρεαν στο κτίριο-στόχο, επιπλέον επισκέπτες.

Εκμεταλλευόμενοι την καθημερινή κοσμοσυρροή στον πολυσύχναστο δρόμου του Ψυρρή, οι δύο "εκκολαπτόμενοι" τρομοκράτες, κατάφεραν να περνούν απαρατήρητοι την ώρα που κατόπτευαν τη συναγωγή της οδού Αισώπου και τραβούσαν βίντεο και φωτογραφίες.

Προσπαθώντας να σχεδιάσουν την επίθεση τους, είχαν σχηματίσει εικόνα για τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο χώρο, αλλά και για τις ώρες που συνέρρεαν οι πιστοί για προσευχή. Στο ισόγειο στεγάζεται το εστιατόριο Κοσέρ που ακολουθεί το σύνολο των εβραϊκών θρησκευτικών κανόνων σχετικά με τη διατροφή, ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκεται η συναγωγή. Ο χώρος του εστιατορίου, λειτουργεί παράλληλα και ως χώρος διανομής φαγητών και πρώτων υλών Κοσέρ, με αρκετούς πελάτες.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι δύο άνδρες από το Πακιστάν, είχαν σχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα έμπαιναν μέσα στο κτίριο-στόχο για να προχωρήσουν στην τρομοκρατική ενέργεια. Ο χώρος λειτουργεί υποδεχόμενος άτομα εβραϊκής καταγωγής, ενώ το εστιατόριο λειτουργεί κατά βάση με κρατήσεις.

Οι δύο επίδοξοι τρομοκράτες, θα αντιμετώπιζαν σημαντικές δυσκολίες όχι μόνο να κινηθούν απαρατήρητοι, αλλά και να καταφέρουν να περάσουν φιάλες με εύφλεκτο υλικό μέσα στο χώρο δίχως έλεγχο. Είναι ενδεικτικό ότι στην πλειονότητα τους οι επισκέπτες συνομιλούν με τους υπεύθυνους του εστιατορίου και της συναγωγής στα εβραϊκά, ενώ η θωρακισμένη είσοδος είναι συνήθως κλειστή και υπάρχει έλεγχος από το θυροτηλέφωνο.

Εργαζόμενοι σε διπλανές επιχειρήσεις, δηλώνουν θορυβημένοι από την αποκάλυψη του σχεδίου του τρομοκρατικού δικτύου, κάνοντας λόγο για έναν δρόμο που σφύζει από ζωή τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Όπως τονίζουν, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να αντιληφθεί κάποιος ύποπτη παρουσία στην οδό Αισώπου, καθώς καθημερινά κινούνται εκατοντάδες άτομα κάθε εθνικότητας γεμίζοντας δρόμους και μαγαζιά. Ένα χτύπημα στη συναγωγή όπως λένε, θα είχε δεδομένα και παράπλευρες απώλειες, καθώς δίπλα στο κτίριο-στόχο υπάρχουν καφετέριες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που είναι γεμάτα όλο το χρόνο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ 03 Δεκ 2023 | 13:12

Απάτη με θύμα 76χρονη στη Βούλα: Την εξαπάτησαν για δήθεν τροχαίο της κόρης της και πήραν 130.000 ευρώ

Η γυναίκα,για να αφεθεί ελεύθερη η κόρη της, όπως της είπαν οι απατεώνες, άφησε 100.000 ευρώ σε κάδο απορριμμάτων ενώ τους παρέδωσε στο χέρι ακόμη 30.000 ευρώ.

ΜΕ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ 03 Δεκ 2023 | 08:57

Λαθρεμπόριο καυσίμων: "Ψάρια", "μουσμούλια" και "μωρά" - Οι μυστικοί κώδικες της συμμορίας με... βιτρίνα αλιευτικά σκάφη

Eξάρθρωση 2 εγκληματικών ομάδων για απάτες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και λαθρεμπόριο καυσίμων. Συνελήφθησαν 17 άτομα. Οι κωδικοποιημένες συνομιλίες που τους καίνε.

ΕΣΒΗΣΑΝ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥΣ 02 Δεκ 2023 | 08:31

Ναύπακτος: Με ποια δημοφιλή εφαρμογή "έγδυναν" τις συμμαθήτριές τους οι 13χρονοι - Τι βρέθηκε στα κινητά τους

Οι δύο 13χρονοι που "έγδυναν" συμμαθήτριές τους στη Ναύπακτο προσπάθησαν να σβήσουν τα ίχνη, διαγράφοντας τις εικόνες. Τι βρέθηκε στα κινητά τους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 30 Νοε 2023 | 07:55

Σκάνδαλο με... "μαιμού" παντόφλες: Με 9 διαφορετικά καταστήματα η 42χρονη από τη Λιβαδειά εξαπατούσε τους πελάτες

Η 42χρονη από τη Λειβαδιά, διατηρούσε κατάστημα λιανικού εμπορίου κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, όπου είχε στήσει το "κέντρο απάτης". Πωλούσε παπούτσια από… γνωστές μάρκες, με τιμές από 15 έως 120 ευρώ.

ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΑΠΑΤΗ 29 Νοε 2023 | 07:45

Απατεώνες "γιατροί" από τον... ΟΗΕ: Πώς πουλούσαν έρωτα μέσω facebook και άρπαξαν πάνω από 200.000 ευρώ

Πώς εξαπατούσαν τις ανυποψίαστες γυναίκες οι απατεώνες "γιατροί" από την Αφρική. "Πουλούσαν" πλατωνικό έρωτα στα θύματά τους, στέλνοντας για μήνες μηνύματα μέχρι να καταφέρουν να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

ΦΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 28 Νοε 2023 | 07:38

Παλαιοημερολογίτης ιερέας στη Σαλαμίνα κακοποιούσε ανήλικο - Είχε καταδικαστεί πρωτόδικα και κυκλοφορούσε ελεύθερος

Άλλες δύο φορές είχε απασχολήσει στη Σαλαμίνα για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων ο 68χρονος παλαιοημερολογίτης ιερέας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 27 Νοε 2023 | 07:39

Τραγέλαφος με τους περιοριστικούς όρους: Το 40% δεν εμφανίζεται καν στα αστυνομικά τμήματα - Παραμένουν άφαντοι

Σε ποσοστό 30-40% κυμαίνεται κατά μέσο όρο το ποσοστό των κατηγορουμένων που δεν δίνουν το παρόν στα Τμήματα Ασφαλείας. Πόσοι χαρακτηρίζονται ως καταζητούμενοι;

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 26 Νοε 2023 | 14:29

"Αν πάρω τη θεία θα με σκοτώσει": Αποκαλυπτικές συνομιλίες της συμμορίας με τα ναρκωτικά που οδήγησαν τη 16χρονη στον θάνατο

Νόθευση ναρκωτικών, απάτες στο ζύγισμα, πώληση ουσιών και χαπιών, αγοραπωλησίες ακόμα και μέχρι την Θεσσαλονίκη.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩ 25 Νοε 2023 | 10:17

ΕΛ.ΑΣ. το "μεγαλείο" σου: Αστυνομικός διακινούσε ναρκωτικά, κυκλοφορούσε με ανασφάλιστο ΙΧ και πήγε να πατήσει συνάδελφό του

Οι αστυνομικοί του νησιού, γνώριζαν τα συνεχή ταξίδια του στην Κω, ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι διακινεί ποσότητες κοκαΐνης.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 25 Νοε 2023 | 09:48

Παράνομο μποτοξάδικο "Τα κλασάτα χείλη" - Με απαγορευμένα και επικίνδυνα προϊόντα

Η 30χρονη ιδιοκτήτριά του κατηγορείται για αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και παράνομες ιατρικές επεμβάσεις.

ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 24 Νοε 2023 | 07:28

"Δράκος των Εξαρχείων": Έπρεπε να κάνει επτά επιθέσεις σε γυναίκες για να τον θεωρήσουν... επικίνδυνο

Χρειάστηκαν τουλάχιστον 7 απόπειρες παρενόχλησης και βιασμού σε βάρος γυναικών προκειμένου ο 22χρονος Σύρος να θεωρηθεί επικίνδυνος από τις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 29ΧΡΟΝΟΣ 23 Νοε 2023 | 07:55

Καβάλα: Έκλεινε online ερωτικά ραντεβού, παρίστανε τον αστυνομικό, βίαζε γυναίκες και τις έκλεβε και από πάνω

Έκλεινε ερωτικά ραντεβού μέσω ιστότοπου γνωριμιών με γυναίκες, παρίστανε τον αστυνομικό, τις βίαζε και φεύγοντας έκλεβε χρήματα και κινητά τηλέφωνα.

ΑΝΙΚΑΝΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ 23 Νοε 2023 | 07:47

Το φιάσκο με τον "δράκο των Εξαρχείων": Είχε προφυλακιστεί για απόπειρα βιασμού αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η υπόθεση του "δράκου" των Εξαρχείων. Ο 23χρονος είχε περιοριστικό όρο να βρίσκεται εντός της δομής της Μαλακάσας και να εμφανίζεται στο Τ.Α. Ωρωπού.