Επτά νέοι θάνατοι από τη γρίπη το Σαββατοκύριακο

Τους 39 έχει φθάσει ο αριθμός των θυμάτων - Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 59 ασθενείς - Οι οδηγίες της ΚΕΕΛΠΝΟ

Επί ποδός βρίσκονται οι μονάδες υγείας, μετά τους επτά νέους θανάτους από τον ιό της γρίπης μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τα θύματα στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Μόνο σήμερα τρεις ασθενείς εισήχθησαν με συμπτώματα γρίπης σε ΜΕΘ

Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων έχει φθάσει τους 39, ενώ 59 άνθρωποι με γρίπη νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μόνο σήμερα τρεις ασθενείς εισήχθησαν με συμπτώματα γρίπης σε ΜΕΘ, δύο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και ένας στο Σωτηρία.

Οι επιστήμονες απευθύνουν προτροπή στους πολίτες και κυρίως σε όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κλπ) να εμβολιαστούν ακόμη. Στην περίπτωση εμφάνισης πρώτων συμπτωμάτων, συμβουλεύουν να λαμβάνουμε άμεσα την κατάλληλη αντι-ιική αγωγή. 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη:

  • η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). 
  • η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
  • η έγκαιρη χρήση (το πρώτο 48ωρο) των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τα πρώτα συμπτώματα, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. 
  • η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές.