Έρευνα: Ένας στους δυο Έλληνες δεν έχει πυροσβεστήρα στο σπίτι του

Το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ξεκινά εκστρατεία με επιστημονικές δράσεις, με το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2019 με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Έρευνα: Ένας στους δυο Έλληνες δεν έχει πυροσβεστήρα στο σπίτι του

Ψηφιακά εργαλεία και αξιοποίηση των μέσων εικονικής πραγματικότητας στην εκπαίδευση θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας) που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Νοεμβρίου στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Νέες συνθήκες εργασίας: νέες μορφές εργασιακών σχέσεων και νέο φυσικό και τεχνολογικό περιβάλλον εργασίας. Νέοι, αναδυόμενοι κίνδυνοι. Νέα εργαλεία και δυνατότητες.

Η ανάπτυξη κουλτούρας πρόληψης στον εργασιακό χώρο συμβάλλει, επίσης, στην πρόληψη των κινδύνων στον χώρο κατοικίας. Οι διαδικασίες πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών μπορούν να αναβαθμιστούν αν συνδυαστούν κατάλληλα με τις δράσεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τόνισε η πρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., κα Ρένα Μπαρδάνη, στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους ενόψει του συνεδρίου.

Η κα Μπαρδάνη στάθηκε, ιδιαίτερα, στην έρευνα που διεξήχθη από το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. για την πρόληψη και την ετοιμότητα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στους χώρους κατοικίας στη χώρα μας. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 1.600 άτομα και εξετάστηκε πλήθος παραμέτρων, που αφορούν στην ευαισθητοποίηση και την προετοιμασία του κοινού για έκτακτες καταστάσεις κινδύνου. Ενδεικτικά, είναι χαρακτηριστικό, ότι λιγότεροι από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν στο σπίτι τους πυροσβεστήρα. Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί το σύνολο των πλευρών που εξετάστηκαν και θα αναδειχτούν οι προτεραιότητες των εμπλεκομένων φορέων για την αναβάθμιση των ζητημάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων.

Έρευνα: Ένας στους δυο Έλληνες δεν έχει πυροσβεστήρα στο σπίτι του

Επίσης, τόνισε, ότι η ηλικία των εργαζομένων αποτελεί έναν βασικό παράγοντα που καθορίζει τις διαδικασίες πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου και αναδεικνύει προκλήσεις για την αναγκαία προσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στη χώρα μας η μέση ηλικία του συνολικού πληθυσμού ήταν τα 40 έτη, για να φτάσει στο 2018 στα 43,7 έτη. Δηλαδή, ο ελληνικός πληθυσμός στα τελευταία 18 χρόνια γέρασε σχεδόν κατά 4 χρόνια. Αναλυτικότερα στοιχεία θα παρουσιαστούν στο συνέδριο.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν σημαντικά το εργασιακό περιβάλλον, προσφέροντας, τόσο ευκαιρίες όσο και απειλές για την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, ανέφερε ο Δρ Αντώνης Ταργουτζίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Συντονιστής Παραρτημάτων του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Παρότι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξαν ήδη αλλαγές στον τρόπο εργασίας (π.χ. εργασία με οθόνη), οι αλλαγές αυτές εντατικοποιούνται αυξάνοντας το νοητικό φόρτο. Ιδιαίτερα σημαντική πτυχή, όμως, είναι η ψηφιοποίηση της εργασίας και η διαρκώς αυξανόμενη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας. Η διεπαφή ανθρώπου – μηχανής (Human-Machine Interface) γίνεται όλο και πιο σύνθετη και αποτελεί ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος.

Όμως, οι τεχνολογικές εξελίξεις, δημιουργούν και σημαντικές βελτιώσεις στην αντιμετώπιση, τόσο των παραδοσιακών όσο και των πρωτοεμφανιζόμενων κινδύνων. Παραδείγματα αποτελούν η μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε κινδύνους μέσω του εξ αποστάσεως ελέγχου, αφού δεν απαιτείται η παρουσία τους σε επικίνδυνες περιοχές, καθώς και η ανάπτυξη «έξυπνων» Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα οποία συνδυάζουν την προστασία και την άνεση του εργαζομένου.

Μεταξύ των εργασιών που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο περιλαμβάνεται και έρευνα του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. με μελέτες περίπτωσης από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που αξιοποιούν ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογίες αυτοματισμού. Θα συζητηθούν οι καλές πρακτικές, τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά και οι δυσκολίες και οι προκλήσεις της διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Επίσης, θα παρουσιαστεί ειδικό μέσο εκπαίδευσης που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία –εικονική πραγματικότητα (VR)- και στόχο έχει την ενίσχυση των προσπαθειών για τη βελτίωση της κουλτούρας πρόληψης σε όλους.

Το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., ως ο φορέας των κοινωνικών εταίρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία αναπτύσσει δράσεις στους τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας, της εκπαίδευσης, της τεκμηρίωσης / πληροφόρησης, προάγει την κουλτούρα της πρόληψης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

«Τα τελευταία χρόνια εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας με στόχο την ταχύτερη και ποιοτική ανταπόκριση στα αιτήματα που δεχόμαστε αλλά και στην ανάπτυξη νέων και καινοτόμων εργαλείων, τόνισε η κ Μπαρδάνη. «Έχοντας βελτιώσει την εσωτερική οργάνωση, αναπτύσσουμε εξωστρέφεια και προγραμματίζουμε καινοτόμες δράσεις και συνεργασίες».

Η μετάβαση στη νέα εποχή απαιτεί την απαγκίστρωση από παρωχημένες απόψεις και ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ξεκινά μία εκστρατεία, με επιστημονικές δράσεις που προγραμματίζει για το άμεσο μέλλον, με το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2019 με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον»

Το συνέδριο απευθύνεται σε όλους όσους εμπλέκονται ενεργά με τη διαχείριση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας της εργασίας αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της εργασίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22 Σεπ 2020 | 21:03

Κορονοϊός: Γιατί δεν μπορεί να γίνει τοπικό lockdown σε δήμους της Αθήνας [Βίντεο]

Ουτοπικό και εξωπραγματικό χαρακτήρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς το σχέδιο για τοπικά lockdown σε δήμους της Αθήνας

13 ΣΥΝΟΛΙΚΑ 22 Σεπ 2020 | 21:00

Κορονοϊός: Τρία νέα κρούσματα στο Άγιον Όρος - Συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ

Άλλα τρία νέα κρούσματα Κοροναϊτα προστίθενται στα δέκα υπάρχοντα των προηγούμενων ημερών στο Άγιον Όρος.

ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 22 Σεπ 2020 | 20:57

Καρδίτσα: Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη της 43χρονης φαρμακοποιού - Νέα βίντεο από τα drone της ΕΜΑΚ

Πυροσβεστική και ΕΜΑΚ "χτενίζουν" την περιοχή της Καρδίτσας για τον εντοπισμό της άτυχης κοπέλας

ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΑΜΑΧΕΡΗ" 22 Σεπ 2020 | 20:10

Φωτιά στην Κερατέα - Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση στην Κερατέα

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 22 Σεπ 2020 | 19:47

Κορονοϊός: Πάνω από 60 κλειστά σχολεία λόγω κρουσμάτων - Ολη η λίστα

Αυξάνονται τα κλειστά σχολεία λόγω των κρουσμάτων - Την ίδια ώρα υπό κατάληψη βρίσκονται άλλα σχολεία ανά την Ελλάδα

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 22 Σεπ 2020 | 18:58

Κορονοϊός: Το σημαντικό μήνυμα του Γκίκα Μαγιορκίνη στους πολίτες άνω των 65 ετών

Τι είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τους πολίτες 65 ετών και άνω όσον αφορά τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού

ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 22 Σεπ 2020 | 18:51

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: Ενημέρωση για τους πολίτες σε ειδική πλατφόρμα στο gov.gr - Αναστολή των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων

Δημιουργείται ειδική πλατφόρμα στο gov.gr όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους για τον κορονοϊό.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 22 Σεπ 2020 | 17:45

Κορονοϊός - H ενημέρωση Χαρδαλιά, Μαγιορκίνη: "Τελευταία λύση το lockdown στην Αττική"

"Σε κρίσιμη φάση η Αθήνα" τόνισαν Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης - H επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 22 Σεπ 2020 | 17:43

"Πάγωσε" το Ηράκλειο: 11χρονος στην Εντατική μετά από τροχαίο με πατίνι

Ο 11χρονος κινούνταν με ηλεκτρικό πατίνι - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 22 Σεπ 2020 | 17:24

Ήρθαν στα χέρια μέσα στο λεωφορείο για τη μη χρήση μάσκας: Δεν φοράω γιατί δεν υπάρχει κορονοϊός

"Γαλλικά" και χειρονομίες για τη μη χρήση μάσκας σε λεωφορείο - Δεύτερο περιστατικό σε μια ημέρα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Σεπ 2020 | 17:07

Η Ακρίτα έξαλλη με τον Σκουλό του GNTM και τη φωτογράφιση δίπλα σε άστεγο - "Αληθεύει αυτό το αίσχος;"

Εξαλλη η Ελενα Ακρίτα με την φωτογράφιση του κριτή του GNTM δίπλα σε άστεγο συμπολίτη μας

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 22 Σεπ 2020 | 16:58

Κορονοϊός: Ανησυχία για τα δεκαέξι νέα κρούσματα σε Τρίκαλα και Λάρισα

Τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων δείχνουν 9 νέα στα Τρίκαλα και 7 νέα στη Λάρισα

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ 22 Σεπ 2020 | 16:15

Πανελλαδικές 2020: Από σήμερα έως και 29/9 οι εγγραφές ηλεκτρονικά των επιτυχόντων - Οσα πρέπει να ξέρετε

Ηλεκτρονικά θα γίνει η εγγραφή των νέων φοιτητών στα Πανεπιστήμια -Ολες οι λεπτομέρειες