Ερευνα-σοκ: Πάνω από τρεις στους δέκα μαθητές έχουν πέσει θύματα bullying

Πάνω από τρεις στους δέκα μαθητές έχουν πέσει θύματα ενδοσχολικής βίας, αναφέρει σε έρευνα του το Παρατηρητήριο κατά της Βίας- Ο τόπος καταγωγής και η μειονοτική προέλευση οι κύριες αιτίες

ereuna-sok-panw-apo-treis-stous-deka-mathites-exoun-pesei-thumata-bullying
|
SHARE THIS
0
SHARES

Περίπου τρεις στους δέκα μαθητές είναι θύτες ή θύματα ενδοσχολικής βίας, με το Παρατηρητήριο κατά της Βίας που έκανε την αρμόδια έρευνα να επισημαίνει ότι βασικές αιτίες είναι ο τόπος καταγωγής και η μειονοτική προέλευση των θυμάτων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 61.000 μαθητές και από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι η βία ασκήθηκε κατά 33% λόγω του τόπου καταγωγής του θύματος, ενώ το 19% επειδή το θύμα άνηκε σε άλλη παρέα ή ομάδα, το 11% επειδή άνηκε σε μειονότητα, το 4% λόγω του φύλλου του και 33% για άλλους λόγους.

Στην ερώτηση «έχεις ασκήσει βία;», το 34,01% απαντά θετικά και το 65,69% αρνητικά

Την ίδια στιγμή, το 32% αξιολογεί τις σχέσεις μεταξύ συμμαθητών καλές, το 34,69% απαντά ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, ενώ το 65,11% απαντά αρνητικά. Στην ερώτηση «έχεις ασκήσει βία;», το 34,01% απαντά θετικά και το 65,69% αρνητικά.

Που συμβαίνουν τα περισσότερα περιστατικά
 
Ως προς τον τόπο του επεισοδίου, το 56% απαντάει ότι το περιστατικό βίας συνέβη στο προαύλιο του σχολείου, το 18% εκτός σχολείου κατά τη διάρκεια περιπάτου ή εκδρομής, το 13% σε άλλο σημείο, το 9% στην αίθουσα διδασκαλίας και από 2% απαντούν στο εργαστήριο και στο γραφείο των καθηγητών.

Τι προτείνουν οι μαθητές για να νιώθουν πιο ασφαλείς

Παράλληλα,οι μαθητές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το ποιες ενέργειες θα τους έκαναν να νιώθουν ασφαλείς, με το 45% να απαντά «ναι» στην πρόταση ο διευθυντής και οι καθηγητές να είναι πιο αυστηροί σε θέματα βίας, το 33% να ζητά αυστηρή τήρηση των κανονισμών του σχολείου, το 32%  θεωρεί ότι οι μαθητές πρέπει να εκπαιδευτούν να λύνουν με ειρηνικό τρόπο τις διαφορές τους και το 17% συμφωνεί με την πρόταση να ορισθεί ένας υπεύθυνος για τα περιστατικά βίας σε κάθε σχολείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook