Έρευνες των αρχών για εκπόρνευση ανηλίκων στο Ελληνικό

Τη διερεύνηση των καταγγελιών για βίαιη εκπόρνευση παιδιών προσφύγων, διέταξε η εισαγγελία. Σοβαρή καταγγελία για απόπειρα βιασμού ενός ανήλικου Ιρανού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Έρευνες των αρχών για εκπόρνευση ανηλίκων στο Ελληνικό

Τη διερεύνηση των καταγγελιών περί εκπόρνευσης ανήλικων παιδιών στους καταυλισμούς του Ελληνικού και της Ειδομένη διέταξε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την ίδια ώρα που η αστυνομία βάζει στο μικροσκόπιο υπόθεση απόπειρας βιασμού ενός ανήλικου Ιρανού στο παλιό αεροδρόμιο.

Τη Δευτέρα η αρμόδια για θέματα ανηλίκων, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, ζήτησε την διερεύνηση των καταγγελιών του δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη ότι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού εκδίδουν ανήλικα παιδιά, αλλά και δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στον καταυλισμό της Ειδομένης δρουν εγκληματικές ομάδες που εκδίδουν ανήλικες. Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε τα στοιχεία στις εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Κιλκίς αντίστοιχα ζητώντας την διερεύνησή τους.

Απόπειρα βιασμού ανηλίκου

Σοβαρή καταγγελία για απόπειρα βιασμού ενός ανήλικου Ιρανού μέσα στον καταυλισμό του Ελληνικού διερευνά η Αστυνομία. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής όταν νεαροί Αφγανοί φέρονται να πλησίασαν τον ανήλικο με σκοπό τουλάχιστον ένας από αυτούς να τον παρενοχλήσει σεξουαλικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ο Ιρανός αντέδρασε έντονα στις προθέσεις τους και άρχισε να φωνάζει με αποτέλεσμα να επέμβει η μητέρα του. Στο σημείο επικράτησε ένταση με τη μητέρα να προσπαθεί να καλέσει την Αστυνομία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα αστυνομικών επιχείρησε να συλλάβει τους υπόπτους αλλά υποχώρησε όταν διαπίστωσε ότι είχε συγκεντρωθεί στο χώρο πλήθος μεταναστών, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν διατεθειμένοι να αντιδράσουν σε περίπτωση συλλήψεων. Ενδεικτικό είναι ότι οι αστυνομικοί ήταν μόλις έξι ενώ οι Αφγανοί συγκεντρωμένοι τουλάχιστον 100. Το αποτέλεσμα ήταν να μη γίνουν προσαγωγές ή συλλήψεις.

Η μητέρα του θύματος μετέβη σε κατάσταση πανικού στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και υπέβαλλε μήνυση για απόπειρα βιασμού κατά του παιδιού της. Τελικά τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, που έχει στη διάθεσή της τις καταθέσεις της μητέρας και του γιου της. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας στον «ΕΤ» υποβάθμισαν την υπόθεση αναφέροντας ότι «πρόκειται για περιστατικό μεταξύ ανηλίκων που πήρε μεγαλύτερη έκταση από ότι θα έπρεπε. Κατηγορούμενο είναι ένα άτομο, κάτω των 18 ετών».

Αξιόπιστες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων εξετάζεται ο ανήλικος να υποκινήθηκε από ενήλικα Αφγανό, ο οποίος κατά τη διάρκεια του περιστατικού βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης προσθέτουν ότι το σημαντικό είναι ότι σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις η καταγγελία αυτή έγινε επίσημα στις διωκτικές Αρχές χάρη στην αποφασιστικότητα της μητέρας.

Το συμβάν έρχεται στο φως μόλις λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη για εκπόρνευση ανήλικων προσφύγων και μεταναστών που ζουν στον καταυλισμό του Ελληνικού: «Υπάρχει ένα σημείο στη λεωφόρο Ποσειδώνος όπου εκδίδονται ανήλικοι. Αυτό μου το έχουν επιβεβαιώσει και μέσα από την Αστυνομία, πρόσωπα που δεν μπορώ να κατονομάσω δημόσια».

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν παρατηρηθεί ύποπτες κινήσεις σε παράδρομο της λεωφόρου Ποσειδώνος, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες τα Σαββατοκύριακα, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες του Δημάρχου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαψεύδονται.

Ερώτηση Άδωνι στη Βουλή για το Ελληνικό

Εν τω μεταξύ και ο αντιπρόεδρος της ΔΝ Α. Γεωργιάδης έφερε το θέμα στη Βουλή και ερωτά τον αρμόδιο υπουργό αναφορικά με τις καταγγελίες του Δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη για βίαιη εκπόρνευση ανηλίκων στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας στο Ελληνικό.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης ερωτά τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή αν επιβεβαιώνει την εν λόγω καταγγελία και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Αναφορικά με τις καταγγελίες του Δημάρχου Αλίμου για βίαιη εκπόρνευση ανηλίκων στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας στο Ελληνικό

Ατέρμονη θλίψη και μόνο στο άκουσμά της προκαλεί η καταγγελία του Δημάρχου Αλίμου, κ. Ανδρέα Κονδύλη, για βίαιη εκπόρνευση ανηλίκων στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό, από τους ίδιους τους φιλοξενούμενους. Η είδηση αυτή έρχεται σε συνέχεια του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ της ιστοσελίδας www.protothema.gr, στις 18/5/2016, για φαινόμενα πορνείας και διακίνησης ναρκωτικών στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Η Ελληνική Πολιτεία έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει την ακεραιότητα αυτών των παιδιών, σύμφωνα με την Αρχή της μη διάκρισης (Νόμος 3727/2008, Άρθρο 2), καθώς η γενετήσια εκμετάλλευσή τους θέτει σε σοβαρό κίν­δυνο την υγεία και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους. Σε επέκταση και εφόσον επιβεβαιωθεί η ορθότητα της καταγγελίας, πρέπει να αποδοθούν οι προβλεπόμενες στους διατελέσαντες τα αδικήματα κυρώσεις, σύμφωνα με την εθνική έννομη τάξη, αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

Συνεπώς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Επιβεβαιώνετε την καταγγελία του Δημάρχου Αλίμου;

  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της διαφαινόμενης εκπόρνευσης ανηλίκων στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό;

  3. Σε πόσα άτομα ανέρχεται η αστυνομική δύναμη που περιφρουρεί την περιοχή σε καθημερινή βάση;

  4. Ποιο είναι το σύνολο των ατόμων που φιλοξενούνται στο Ελληνικό τη στιγμή της κατάθεσης της ερώτησης;


Ο Ερωτών Βουλευτής,

Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης

Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Νέα Δημοκρατία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ 24 Ιαν 2021 | 22:37

Αργυρούπολη: Χειροπέδες σε δύο ανήλικους Αλβανούς για την άγρια επίθεση σε 15χρονο και 17χρονο

Οι δύο αλλοδαποί, που είναι ηλικίας 16 και 17 ετών, ταυτοποιήθηκαν και κρατούνται στο Τμήμα Ασφαλείας Ελληνικού - Αργυρούπολης.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 24 Ιαν 2021 | 16:15

Παπαθανάσης: Θα αργήσει ακόμη το άνοιγμα της εστίασης - Τι λέει για χιονοδρομικά και πρακτορεία ΟΠΑΠ

Για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ ο κ.Παπαθανάσης τόνισε ότι πρόθεση είναι να ανοίξουν, ενώ σχετικά με το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων απάντησε ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και μετά να συζητηθεί το θέμα.

ΕΤΡΕΞΑΝ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ 23 Ιαν 2021 | 19:38

"Καμπανάκι" Γεωργιάδη για τον κόσμο που συνωστίζεται στα καταστήματα: Να προσέξουμε, θα είναι κρίμα να πάμε πίσω

"Πρέπει να προσέξουμε θα είναι κρίμα να πάμε πίσω…Πάντως η χαρά στην αγορά, σαν Γιορτές!" έγραψε στο twitter ο υπουργός.

ΤΙ ΑΝΗΡΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 23 Ιαν 2021 | 13:58

Το tweet που κανένας δεν περίμενε από τον Άδωνι Γεωργιάδη - Η ανάρτηση "έκπληξη"

Η ξεχωριστή ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στον λογαριασμό του στο Twitter

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗΣ 21 Ιαν 2021 | 18:18

Γονείς 12χρονης αθλήτριας που αποπλανήθηκε: "Μας είπε ότι είχε σχέσεις με τον 47χρονο προπονητή της"

Υπόθεση αποπλάνησης 12χρονης από στέλεχος Ομοσπονδίας της Ελληνορωμαϊκής Πάλης

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 21 Ιαν 2021 | 10:49

Πώς η πανδημία αλλάζει τον κλάδο των ταχυμεταφορών - Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες

Αυξάνεται η ανάγκη για μεγαλύτερα logistics και πιο ισχυρές εταιρείες ταχυμεταφορών, είπε ο Α. Γεωργιάδης.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 10:19

Γεωργιάδης για τα σαλέ και τα χιονοδρομικά: Τι να πούμε στους ανθρώπους, να πάνε να πνιγούνε, να πεθάνουν;

Ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της επαναλειτουργίας, του χειμερινού τουρισμού, κάνοντας λόγο για "κοινωνικό κανιβαλισμό".

ΜΕ ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ 20 Ιαν 2021 | 19:37

Ξυλοδαρμός στο μετρό: Ανακουφισμένη η μητέρα των δύο ανήλικων – Προβληματισμένη η σύζυγος του σταθμάρχη

Με εκ διαμέτρου αντίθετη διάθεση η μητέρα των 2 κατηγορουμένων και η σύζυγός του σταθμάρχη

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 20 Ιαν 2021 | 19:20

Κακλαμανάκης- Μπεκατώρου: Ζητούν από τον εισαγγελέα να καλέσει 8 μάρτυρες για την υπόθεση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας

Αφετηρία ήταν οι καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη στη Βουλή, για σοβαρές, ποινικά και μη, πράξεις μορφών βίας παραγόντων σε βάρος αθλητών και σωρεία πράξεων κατάχρησης εξουσίας.

ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ 20 Ιαν 2021 | 14:09

Η Μπεκατώρου αποκάλυψε στον εισαγγελέα σεξουαλική κακοποίηση και άλλης αθλήτριας - Δεν έχει παραγραφεί η υπόθεση

Στο προσωπο αυτό φέρεται να αναφέρθηκε στη διάρκεια της κατάθεσής της στον εισαγγελέα η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ 20 Ιαν 2021 | 13:05

Κατέθεσε στον Εισαγγελέα η Σοφία Μπεκατώρου: "Ελπίζω να μιλήσουν και άλλες γυναίκες"

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της Ολυμπιονή Σοφίας Μπεκατώρου στον Εισαγγελέα.

145 ΗΜΕΡΕΣ LOCKDOWN 20 Ιαν 2021 | 13:04

Γεωργιάδης: Άνοιγμα της εστίασης "όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν"

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι επιτακτική η ασφαλής και βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Ιαν 2021 | 09:46

Αποθεώνουν την Καίτη Γαρμπή για το σχόλιο της επίθεσης στον σταθμάρχη: Στο δικό μας παιδί έδωσε το Proficiency η ζωή

Ένα αιχμηρό σχόλιο αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις των γονιών των ανηλίκων που ξυλοκόπησαν τον σταθμάρχη , έκανε η Καίτη Γαρμπή.