Εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ καταγγέλλουν: Τα κρούσματα αυξάνονται και η διοίκηση δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας

Αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και δίχως μέσα αυτοπροστασίας, υποστηρίζουν ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επίθεση αγνώστων σε συρμό του ηλεκτρικού

Αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που δυσχεραίνει το συγκοινωνιακό έργο και μια διοίκηση της ΣΤΑΣΥ η οποία δεν έχει αναλάβει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας, υποστηρίζουν ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ. "οι εργασιακοί χώροι "βράζουν" και τα κρούσματα αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς" και την ίδια ώρα η διοίκηση της εταιρείας "στη ΣΤΑ.ΣΥ δε λαμβάνει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας"¨.

Διαβάστε Επίσης

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρει τα εξής:

"Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,
Το νέο κύμα της πανδημίας, με την επικράτηση της μετάλλαξης "όμικρον" και την εκτόξευση των κρουσμάτων στην Αττική και γενικότερα στην χώρα, σε συνδυασμό με τον δραματικά υψηλό αριθμό θυμάτων του κορονοϊού, αναδεικνύει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

Το χειρότερο, δε, είναι ότι ενώ οι εργασιακοί χώροι "βράζουν" και τα κρούσματα αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, η κυβέρνηση αντί να παίρνει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και προστασίας των πολιτών, προσπαθεί με επικοινωνιακούς χειρισμούς να βγει από το κάδρο των ευθυνών και συνεχίζει να μεταθέτει στην "ατομική ευθύνη" τις δικές της ευθύνες.
Ιδιαίτερα στον κρίσιμο χώρο των αστικών συγκοινωνιών η κυβέρνηση φάνηκε αδιάφορη ή ανίκανη επί δύο ολόκληρα χρόνια να ενισχύσει τα δρομολόγια λεωφορείων και μέσων σταθερής τροχιάς ώστε να εκλείψουν τα καθημερινά φαινόμενα συνωστισμού, που δημιουργούν συνθήκες "υγειονομικής βόμβας" στα ΜΜΜ.
Η εμφάνιση προ ημερών σε Μέσα Ενημέρωσης κάποιων αόριστων πληροφοριών για την διαμόρφωση ενός σχεδίου από τον ΟΑΣΑ- μετά από δύο χρόνια πανδημίας- εκτάκτων δρομολογίων ανάλογα με το διαθέσιμο προσωπικό μόνο ως τραγική ειρωνεία ακούγεται από εργαζόμενους και πολίτες, που βιώνουν την δύσκολη καθημερινότητα.
Αλήθεια, τι σχέδια είναι αυτά, που δεν έχουν τεθεί υπόψη των εργαζόμενων στις Σταθερές Συγκοινωνίες;
Και τι νόημα έχουν αυτοί οι σχεδιασμοί, όταν στη ΣΤΑ.ΣΥ δεν λαμβάνονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, όπως η τηλεργασία σε χώρους εργασίας, όπου οι συνάδελφοι συγχρωτίζονται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα και ένα κρούσμα μπορεί να κλείσει ολόκληρο τμήμα;


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Οι Σταθερές Συγκοινωνίες παραμένουν δύο χρόνια, εν μέσω πανδημίας, σε κίνηση και προσφέρουν συγκοινωνιακό έργο, μόνο χάρη στις άοκνες προσπάθειες και θυσίες των εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων σε σταθμούς, συρμούς, εργοστάσια, κέντρα ελέγχου, γραφεία κ.λπ.
Τις περισσότερες φορές η Διοίκηση της Εταιρίας, η σημερινή και η προηγούμενη, πήραν υγειονομικά μέτρα μετά από πίεση των Σωματείων, καθώς οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που βιώνουν τις πραγματικές συνθήκες των συγκοινωνιών και γνωρίζουν "από πρώτο χέρι" τα πραγματικά προβλήματα. Είναι χρέος της να προσφέρει εργασία σε ασφαλές περιβάλλον στις συγκοινωνίες, έτσι ώστε να προστατεύεται η Υγεία των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των επιβατών.

Για αυτό το λόγο διεκδικούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας:

Να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας! Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε όλα τα νοσοκομεία και να δημιουργηθούν το συντομότερο νέες ΜΕΘ.

Να ενισχυθούν τα κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να μην δημιουργούνται ουρές για την διενέργεια των τεστ και να αρχίσει και η κάλυψη του κόστους των μοριακών τεστ από τα ταμεία.

Ειδικά, για τον χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ:

Να ενισχυθούν τα κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να μην δημιουργούνται ουρές για την διενέργεια των τεστ και να αρχίσει και η κάλυψη του κόστους των μοριακών τεστ από τα ταμεία.

Να διατίθενται από την Εταιρεία οι προστατευτικές μάσκες υψηλής προστασίας σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί από τους ειδικούς, για την χρήση τους σε κλειστούς χώρους.

Να μπαίνει σε καραντίνα όποιος εργαζόμενος έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Να γίνονται συχνότερα απολυμάνσεις σε όλους τους συρμούς και εργασιακούς χώρους.


Συμφωνούμε, απόλυτα, με την διαπίστωση της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εταιρείας ότι "το νέο πρωτόκολλο είναι επιεικώς απαράδεκτο σε αυτή τη φάση της πανδημίας" και "ΔΕΝ διαφυλάσσει το προσωπικό και κατ’ επέκταση θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη λειτουργία της ΣΤΑ.ΣΥ".


Γι’ αυτό το λόγο συντασσόμαστε με τις προτάσεις της και διεκδικούμε:

14 ημέρες καραντίνα σε όποιον νοσεί

Επιστροφή στην εργασία ΜΟΝΟ με αρνητικό pcr covid test

Όπου υπάρχει η δυνατότητα η τηλεργασία να ξεπερνά το 50%

Να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας ώστε σε περίπτωση κρούσματος, να μην κλείνει όλο το τμήμα.


Η υγεία των εργαζόμενων, των οικογενειών τους και η προστασία των επιβατών είναι θέματα αδιαπραγμάτευτα!
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην λειτουργία της εταιρίας με ότι συνεπάγεται αυτό.
Το Σωματείο μας εάν διαπιστώσει αδράνεια στην υλοποίηση των παραπάνω θεμάτων είναι αποφασισμένο ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ τη λήψη μέτρων προστασίας! Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την ασφάλεια των Δημόσιων Συγκοινωνιών.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Ιαν 2022 | 08:49

Με το σταγονόμετρο η μείωση των κρουσμάτων - Ανησυχία για τους νεκρούς, την "Ομικρον 2" και τη μεταδοτικότητα λόγω ψύχους

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι αιτίες της καθυστέρησης της ύφεσης είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες και η μικρή κάμψη που παρατηρείται στους εμβολιασμούς.

21 Ιαν 2022 | 21:36

Κορονοϊός: Διασωληνωμένος ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού, Βασίλης Μποτίνος

Ο Βασίλης Μποτίνος εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Νίκαιας

«ΘΑ ΜΕ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΜΕ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΣΗ» 21 Ιαν 2022 | 19:05

Προκαλεί ο αρνητής δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης: Αφού διέκοψε τη δίκη επειδή νόσησε, δηλώνει πως σώθηκε γιατί δεν πήγε νοσοκομείο

"Στην ακτινογραφία που θα μου έκαναν θα έβλεπαν "ευρήματα", λέει ο γνωστός αρνητής δικηγόρος της Αθήνας, Νίκος Αντωνιάδης

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 21 Ιαν 2022 | 17:44

Κορονοϊός: 7.574 τα νέα κρούσματα στην Αττική - Πέρασε ξανά η Κρήτη τη Θεσσαλονίκη

Εκτεταμένη η διασπορά στην Κρήτη - Ποιες περιοχές εμφάνισαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 21 Ιαν 2022 | 17:39

Κορονοϊός: Ασχημα νέα με 108 θανάτους και 20.507 νέα κρούσματα σε μια μέρα - 679 διασωληνωμένοι

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ - Η θετικότητα έφτασε το 4,88%.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ Η ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ 21 Ιαν 2022 | 17:36

Ράκος η Αντέλ: Ζήτησε συγγνώμη οκτώ φορές με λυγμούς γιατί ακύρωσε την τουρνέ της - Οι συνεργάτες της έχουν κορονοϊό

Λύγισε η Αντέλ και με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε την ακύρωση της τουρνέ της λόγω κορονοϊού

ΚΡΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ 21 Ιαν 2022 | 17:17

Βρετανία: Εξαντλημένοι οι υγειονομικοί παραιτούνται μαζικά - Χιλιάδες φεύγουν γιατί δεν αντέχουν άλλο

Τα βρετανικά νοσοκομεία "βουλιάζουν" υπό την πίεση της πανδημίας ενώ χιλιάδες υγειονομικοί επιλέγουν την οδό της παραίτησης

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ 21 Ιαν 2022 | 16:04

Υποπαραλλαγή Όμικρον: Γιατί αποκαλείται "stealth" - Τι γνωρίζουμε για την υποομάδα που έφτασε και στη χώρα μας

Γιατί η υποομάδα χαρακτηρίζεται ως "stealth" - Τι γνωρίζουμε για τον "κρυφό κλάδο" της μετάλλαξης

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Ιαν 2022 | 13:15

ΕΛΣΤΑΤ: Aύξηση 10,72% σημείωσαν οι θάνατοι στην Ελλάδα τις 47 πρώτες εβδομάδες του 2021

H πανδημία του κορονοϊού, κυρίως, είχε ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των θανάτων το 2021 κατά 10.72% συγκριτικά με το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

21 Ιαν 2022 | 13:07

ΝΔ για τη λειτουργία των σχολείων: "Άλλο ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται"

Καυστικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τασος Γαϊτάνης, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΠΟΜΕΤΑΛΛΑΞΗ 21 Ιαν 2022 | 12:38

Κορονοϊός: Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Τα δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την τελευταία εβδομάδα.

"ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ" 21 Ιαν 2022 | 10:54

Συγκίνηση στις Σέρρες: Εμβολιάστηκε με την 3η δόση γιαγιά 107 ετών [εικόνες]

Την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έκανε σήμερα το πρωί μια γιαγιά 107 ετών από το Λιβαδοχώρι Σερρών.

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΜΗ 21 Ιαν 2022 | 10:51

Αναστάτωση στο νοσοκομείο Λαμίας: Εντοπίστηκαν κρούσματα σε ασθενείς

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε την Πέμπτη στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όταν στην Παθολογική Κλινική νοσηλευλόμενος ασθενής σε τετράκλινο θάλαμο, βρέθηκε θετικός στον κορoνοϊό.