
Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιόνια ακόμη και μέσα στην Αθήνα, θυελλώδεις ανέμους και φυσικά τσουχτερό κρύο αναμένονται από το βράδυ της Τετάρτης.
Μετεωρολόγοι όπως ο Γιάννης Καλλιάνος μιλούν για "ιστορικό χιονιά" με έντονες χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Αττική, όπου φαίνεται ότι θα το ...στρώσει για τα καλά. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, σταδιακά, από το Σάββατο.
Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, την Τετάρτη θα σημειωθούν νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και νότια όπου θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και στο ανατολικό Αιγαίο μεμονωμένες καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ηπειρωτικές ορεινές περιοχές και από το βράδυ σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια και πιθανόν τοπικά σε πεδινές περιοχές στα βόρεια.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία σε πτώση από τα βόρεια. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Την Πέμπτη στα δυτικά θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις ενώ στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική. Στα υπόλοιπα χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Βροχές ή χιονόνερο και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 6 με 9 και στα ανατολικά 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση. Παγετός τοπικά ισχυρός στα ηπειρωτικά.
Την Παρασκευή στα δυτικά και βόρεια θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και τοπικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και των Κυκλάδων.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά. Στα βόρεια τοπικά ολικός.
Το Σάββατο στα δυτικά και βόρεια αίθριος θα είναι ο καιρός. Στα υπόλοιπα θα σημειωθούν παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και των Κυκλάδων και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές της Εύβοιας. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, και στα ανατολικά 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός τοπικά ισχυρός στα ηπειρωτικά.
Την Κυριακή της Πρωτοχρονιάς ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές. Αυξημένες νεφώσεις στο νότιο Αιγαίο. Σε Κυκλάδες και Κρήτη τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι, από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Σε μικρή περαιτέρω άνοδο η θερμοκρασία κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός στα ηπειρωτικά.
Η πρόγνωση καιρού από τον Γιάννη Καλλιάνο:
Έρχεται ιστορικός χιονιάς για την Αττική από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης - Στο έλεος του χιονιά μέχρι και η Κρήτη - εκτίμηση καιρού Πέμπτης-Κυριακής
Τα προγνωστικά στοιχεία συνεχώς βελτιώνονται με αποτέλεσμα σχεδόν να έχει "κλειδώσει" ένας από τους ιστορικότερους χιονιάδες για την Αττική, αυτός της προσεχούς Πέμπτης.
Από το απόγευμα της Τετάρτης και στη συνέχεια η θερμοκρασία θα σημειώνει πτώση και ειδικά από τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας η πτώση αυτή θα είναι ραγδαία! Αξίζει να σημειωθεί πως οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα ξεκινήσουν από το βράδυ της Τετάρτης στα βόρειοδυτικά του νομού αλλά πολύ γρήγορα (μέσα στη νύχτα) μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης θα γενικευτούν σε ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ.
Το σύστημα φαίνεται να έχει τεράστια δυναμική με αποτέλεσμα μέσα στην Πέμπτη και ειδικά από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα είναι ΣΦΟΔΡΕΣ και θα επηρεάσουν οποιαδήποτε περιοχή βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 150 μέτρων. Σαφέστατα, λόγω της ιδιαίτερης δυναμικής αυτής της ψυχρής εισβολής, εξάρσεις πιθανότατα θα υπάρξουν και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου, ίσως ακόμη και σε πεδινά ή παραθαλάσσια τμήματα.
Εκτιμώ πως πέρα από τις χιονοπτώσεις θα έχουμε και σημαντικές ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ειδικά στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού.
Εκτιμώ πως από το ύψος του Ολυμπιακού σταδίου και βορειότερα θα υπάρξουν και σημαντικότατες χιονοστρώσεις σε αρκετές περιοχές (δεν αποκλείεται και χαμηλότερα υψομετρικά)
ΠΡΟΣΟΧΗ : Όσοι αποφασίστε να κινηθείτε την Πέμπτη το πρωί, από την Αττική προς τη Βοιωτία-Φθιώτιδα, να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες γιατί δεν θα μπορείτε να προχωρήσετε σε περιοχές που συνορεύει η Αττική με την Βοιωτία (Μαλακάσα και γύρω από αυτήν)
Αυτή η κατάσταση στην Αττική θα διατηρηθεί -με εξάρσεις και υφέσεις- μέχρι και το Σάββατο το πρωί-μεσημέρι.
ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ :
Χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές, το διάστημα αυτό, θα εκδηλωθούν κυρίως στα παρακάτω τμήματα :
- ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία, μόνο την Πέμπτη)
- ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική)
- ανατολική Πελοπόννησος (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)
- Εύβοια
Στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου θα χιονίσει ακόμη και στα παραθαλάσσια τμήματα του βόρειου και βόρειοανατολικού Αιγαίου, ενώ αξιόλογες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στις Κυκλάδες από το υψόμετρο των 150-200 μέτρων και υψηλότερα και πιθανότατα ακόμη και πιο χαμηλά!
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ - ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ !!!
Στο έλεος του χιονιά θα βρεθεί και η Κρήτη, από την Πέμπτη έως και την Κυριακή.
Αν με ρωτήσετε, σε ποιες περιοχές της χώρας θα εκδηλωθούν οι πιο σφοδρές χιονοπτώσεις, θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη στην ΚΡΗΤΗ. Όλες αυτές τις ημέρες θα χιονίζει στο νησί από τα 350-400 μέτρα και υψηλότερα με τάση οι χιονοπτώσεις να κατέβουν σε τοπικό επίπεδο και ακόμη χαμηλότερα.
Τα ορεινά και ημιορεινά χωριά όλου του νησιού (και ειδικά στα κεντρικά και βόρεια τμήματα του νησιού) θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα αφού αναμένεται να αποκλειστούν εάν δεν υπάρξει κατάλληλη παρέμβαση από τα εκχιονιστικά μηχανήματα των δήμων.
Οι κάτοικοι της ορεινής Κρήτης που διαβάζετε αυτό το μήνυμα, θα σας παρακαλέσω να προετοιμαστείτε ιδιαίτερα διότι θα βρεθείτε στο ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ.
ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΑ - ΒΟΡΙΑΔΕΣ 9-10 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ !!!
Τέλος θα σας ενημερώσω, πως ειδικά την Πέμπτη και την Παρασκευή το Αιγαίο, οι βοριάδες θα "ξυρίζουν" και θα πνέουν με εντάσεις 9-10 μποφόρ! Άρα αν έχετε προγραμματίσει ταξίδια με τα πλοία το διήμερο αυτό, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε ή να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες λιμενικές αρχές γιατί μάλλον θα υπάρξει απαγορευτικό σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr