Έρχονται σαρωτικές αλλαγές το 2017 για τους δημόσιους υπαλλήλους

Ποιές είναι οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν από το 2017 στο Δημόσιο και αναμένεται να αλλάξουν την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Έρχονται σαρωτικές αλλαγές το 2017 για τους δημόσιους υπαλλήλους

Αξιολόγηση για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, νέα οργανογράμματα και περιγράμματα θέσεων εργασίας, κινητικότητα με συνέντευξη και λειτουργία του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών για την επιλογή των προέδρων αλλά και των μελών ΔΣ σε κρατικούς φορείς είναι οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν από το 2017 στο Δημόσιο και αναμένεται να αλλάξουν την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί στην βουλή θα θέσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού σε μία φάση αλλαγών που θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2019.

Αξιολόγηση προσωπικού

Την επόμενη χρονιά ξεκινά η αξιολόγηση όλου του προσωπικού και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη υπέγραψε την απόφαση για τα έντυπα αξιολόγησης. Θα αξιολογηθούν οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων και αυτοί με την σειρά τους θα αξιολογήσουν το προσωπικό των τμημάτων και διευθύνσεών τους. Στα έντυπα αξιολόγησης θα περιλαμβάνονται
α) Τα στοιχεία του φορέα
β) Το ακριβές χρονικό διάστημα της περιόδου αξιολόγησης του προϊσταμένου
γ) Τα στοιχεία του αξιολογουμένου (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, κατηγορία/εκπαιδευτική βαθμίδα, κλάδος/ειδικότητα, βαθμός και θέση ευθύνης που κατέχει ο αξιολογούμενος)
δ) Οι τίτλοι σπουδών του αξιολογούμενου και η επιμόρφωση που παρακολούθησε κατά το έτος που αφορά η αξιολόγηση
ε) Η συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέσθηκε από την οργανική μονάδα, στην οποία ανήκει ο αξιολογούμενος καθώς και του έργου που επιτελέσθηκε από τον αξιολογούμενο στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του.

Αντίστοιχα για την αξιολόγηση των υπαλλήλων των κατηγοριών/εκπαιδευτικών βαθμίδων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), στο έντυπο αξιολόγησης θα περιλαμβάνονται:
α) Τα στοιχεία του φορέα
β) Το ακριβές χρονικό διάστημα της περιόδου αξιολόγησης του υπαλλήλου
γ) Τα στοιχεία του αξιολογουμένου (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, κατηγορία/εκπαιδευτική βαθμίδα, κλάδος/ειδικότητα και βαθμός που κατέχει ο αξιολογούμενος)
δ) Οι τίτλοι σπουδών του αξιολογούμενου και η επιμόρφωση που παρακολούθησε κατά το έτος που αφορά η αξιολόγηση
ε) Η συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέσθηκε από την οργανική μονάδα, στην οποία ανήκει ο αξιολογούμενος καθώς και του έργου που επιτελέσθηκε από τον αξιολογούμενο στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του.

Νέα οργανογράμματα και επιλογή προϊσταμένων

Μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα οργανογράμματα σε όλα υπουργεία και τους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, μεταξύ των οποίων και στους δήμους. Σε αυτό το πλαίσιο θα διαμορφωθούν και τα περιγράμματα θέσεων εργασίας για όλο το προσωπικό όπου θα περιγράφονται οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση και την ειδικότητά τους. Με βάση τα νέα οργανογράμματα θα καταγραφούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και θα δοθεί πράσινο φως για την εκκίνηση του συστήματος κινητικότητας καθώς θα αποτυπώνουν με σαφήνεια το πλεονάζον και το ελλείπον προσωπικό.

Παράλληλα μπαίνει σε εφαρμογή το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2017 με την επιλογή των γενικών διευθυντών. Η επιλογή των προϊσταμένων θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της βαθμολογικής και μισθολογικής κατάταξης και την αναγνώριση έως 7 ετών προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα. Θα ακολουθήσουν τα περιγράμματα θέσεων εργασίας των γενικών διευθυντών και η επιλογή τους με το νέο σύστημα που περιλαμβάνει μοριοδότηση στα τυπικά προσόντα , στην εμπειρία και άσκηση καθηκόντων ευθύνης, και παράλληλα προβλέπει δομημένη συνέντευξη η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά και θα βαθμολογηθεί από ειδικές επιτροπές. Εντός του 2018 θα επιλεγούν γενικοί διευθυντές, διευθυντές και προϊστάμενοι. Παράλληλα η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, η αποτύπωση των οργανογραμμάτων σε διαδικτυακή εφαρμογή αλλά και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών εφαρμογών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τα οργανογράμματα του δημοσίου καθώς αναμένεται να καταργηθούν ειδικότητες όπως οι κλητήρες και να μετεκπαιδευτούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι σε άλλους τομείς δράσης στο δημόσιο.

Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας

Το 2017 θα ξεκινήσει το νέο σύστημα κινητικότητας όπου θεσμοθετούνται τρείς κύκλοι ανά έτος όπου θα προκηρύσσονται οι κενές θέσεις και θα μπορούν να διεκδικηθούν από υπαλλήλους της ίδιας ειδικότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μετά την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων με τον πρώτο κύκλο που αναμένεται να ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2017 εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν περισσότεροι από 50.000 υπαλλήλους που επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις.

Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών

Θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Μητρώου Επιτελικών Στελεχών απ΄ όπου θα επιλέγονται οι διοικητικές γραμματείες των υπουργείων αλλά και τα Δ.Σ φορέων του Δημοσίου. Μέσω του Μητρώου αναμένεται να καλυφθούν επιτελικές θέσεις του δημοσίου, γενικοί, ειδικοί, διοικητικοί, τομεακοί γραμματείς και οι αναπληρωτές τους, καθώς και διοικητές Οργανισμών. Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι η στελέχωση των επιτελικών θέσεων της Δημόσιας Διοίκησης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ 28 Σεπ 2020 | 07:42

Έρχεται και ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι θα πληρώσουν το "χαράτσι" των 100 εκατ. ευρώ

Αναδρομικές επιβαρύνσεις από 1/1/2020 σε 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που αποκάλυψαν 45 εκατ. τετραγωνικά στους δήμους όλης της χώρας.

ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ 21 Οκτ 2020 | 11:03

Σούζαν Ίτον: Το γράμμα που έστειλε ο δολοφόνος της στην οικογένειά της [εικόνες]

Η επιστολή στην οικογένεια της Ίτον δε στάλθηκε ποτέ μετά πό απόφαση της οικογένειάς του.

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 21 Οκτ 2020 | 10:45

Κορονοϊός - Τζιτζικώστας: Η Θεσσαλονίκη πάει σε lockdown - Σήμερα "βάφεται" πορτοκαλί

"Ναι, θα πάμε σε lockdown, αν δεν αντιληφθούμε όλοι ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι πολύ κρίσιμη", είπε ο περιφερειάρχης.

21 Οκτ 2020 | 10:41

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Αναβλήθηκε η δίκη

Διακόπηκε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου λόγω προβλημάτω υγείας που επικαλέστηκε δικηγόρος.

ΜΙΑ ΚΟΜΒΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΝΙΚΗ 21 Οκτ 2020 | 10:15

Ναυμαχία στο Ναυαρίνο: 193 χρόνια από τη μάχη που έκρινε την απελευθέρωση της Ελλάδας

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου ήταν η τελευταία πράξη της Ελληνικής Επανάστασης. Σήμερα η επέτειος των 193 χρόνων.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 21 Οκτ 2020 | 10:10

Μήνυμα από το Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θύμισε στην Τουρκία τη βύθιση του οθωμανικού στόλου στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Θυμίζουμε πως με τη νίκη των συμμάχων στη ναυμαχία του Ναυαρίνου άνοιγε πλέον ο "δρόμος" για κάθοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ 21 Οκτ 2020 | 09:40

Κορονοϊός: Αυτό είναι το "covid free" χωριό της Ελλάδας - Πού βρίσκεται

Λόγω της γεωγραφίας του χωριού, αλλά και του μικρού αριθμού κατοίκων και επισκεπτών, το χωριό παραμένει "covid free".

ΑΓΝΩΣΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΙΟΥ 21 Οκτ 2020 | 09:39

Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε πεζό στην Κωνσταντινουπόλεως

Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε πεζό στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως με Ιερά Οδό.

ΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 Οκτ 2020 | 09:23

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καταιγίδες, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας - Ποιες περιοχές θα πληγούν

Θα συνεχιστεί και σήμερα Τετάρτη η κακοκαιρία που ξεκίνησε την Τρίτη. Πότε αναμένεται βελτίωση.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 21 Οκτ 2020 | 09:17

Κορονοϊός - Εξαδάκτυλος: Δεν απέχουμε από τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Ο κορονοϊός διασπείρεται με γεωμετρικό τρόπο, ο ένας μεταδίδει τον κορονοϊό σε τέσσερις, είπε ο γιατρός Αθ. Εξαδάκτυλος.

"ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ" 21 Οκτ 2020 | 09:14

Σοκαριστική εκτίμηση από Βατόπουλο: Θα αυξηθούν νεκροί και διασωληνώσεις

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Βατόπουλος εκτίμησε πως θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί.

ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 21 Οκτ 2020 | 08:36

Κακοκαιρία: "Βούλιαξε" η Κρήτη - Έπεσε το ταβάνι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου [εικόνες, βίντεο]

Προβλήματα στην Κρήτη από τη νεροποντή. Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 08:03

Μπαράζ εμπρησμών στην Αθήνα: Πυρπόλησαν έξι αυτοκίνητα και τρεις μηχανές [βίντεο]

Εικόνες καταστροφής άφησαν πίσω τους οι δράστες των εμπρησμών οχημάτων σε περιοχές της Αττικής τη νύχτα.