"Χθες ανακοινώσαμε το 7ο κρούσμα στην Ελλάδα, τα έξι ήταν εισαγόμενα, για το έβδομο κρούσμα δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του" είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης για τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα.
"Επτά κρούσματα σε μια χώρα με 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Μόνο ένα είναι κρούσμα χωρίς γνωστή προέλευση[...]. Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, μας προστατεύει. Δεν ανησυχούμε" συνέχισε.
Ειδικότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε:
"Χθες ανακοινώσαμε το 7ο κρούσμα στην Ελλάδα, τα έξι ήταν εισαγόμενα, για το έβδομο κρούσμα δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του. Φαίνεται να μην είχε ιστορικό ταξιδιού. Δεν είναι μια λοίμωξη που πρέπει να ανησυχεί την πλειονότητα του κόσμου. Δεν μεταδίδεται εύκολα, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω επαφής με τις δερματικές βλάβες ή τα σωματικά υγρά".
Και συνέχισε ότι πρόκειται για "μια σπάνια ιογενή λοίμωξη που φαίνεται να έχει μια μεγαλύτερη έξαρση σε σχέση με το παρελθόν. Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, μας προστατεύει. Δεν ανησυχούμε". Ο κ. Ζαούτης ξεκαθάρισε ότι επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολη η μετάδοση, δεν χρειάζεται να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα".
Πανδημία κορονοϊού
Για την έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, ο Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε: "Θεωρούμε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας θα είναι μικρότερο από άλλα κύματα του παρελθόντος. Μπορεί να δούμε μια αύξηση στις νοσηλείες, αλλά δεν έχουμε δει αύξηση στις ΜΕΘ, επειδή μάλλον αυτό το στέλεχος έχει χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερη θνησιμότητα, και ο πληθυσμός σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει ανοσία που προστατεύει από τη σοβαρή νόσο, όχι απαραίτητα από τη μόλυνση".
"Δεν θα ήμασταν σωστοί εάν λέγαμε ότι δεν θα είχαμε κρούσματα με την επιστροφή στην κανονικότητα και με ένα τόσο μεταδοτικό στέλεχος" τόνισεο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζούτης.
Για την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας, ο κ. Ζούτης ανέφερε: "έχουμε μπερδέψει την άρση της υποχρεωτικότητας με την ανάγκη να φοράμε μάσκα. Όλοι οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα άτομα, προπαντός σε κλειστούς χώρους, να φοράνε μάσκα", ξεκαθάρισε. Πρόσθεσε, δε, ότι "υπάρχουν άνθρωποι στα Μέσα Μεταφοράς που δεν φοράνε, αλλά η πλειονότητα συνεχίζει να φοράει μάσκα" τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για όσα άτομα είναι σε υψηλό κίνδυνο, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό και πρέπει να εξακολουθήσουν να φορούν τη μάσκα.
"Είναι πιθανόν να συνεχίσουν τα κύματα. Το μέγεθος και η διάρκεια τους θα εξαρτηθεί από το στέλεχος. Θεωρώ ότι δεν πρόκειται να φύγει ο ιός από τον πλανήτη. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας θα είναι πλέον το πόσο σοβαρά νοσεί ο κόσμος σε νοσοκομεία, η πίεση στο σύστημα Υγείας και οι απώλειες ζωών" επισήμανε ο κ. Ζαούτης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr