Εχασαν 10,5 δισ. ευρώ οι μισθωτοί και 5 δισ. ευρώ το ΙΚΑ

Δραματική μείωση εισφορών κατά 5 δισ. ευρώ μόνο στο ΙΚΑ και κατά 13 δισ. ευρώ συνολικά στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, το διάστημα 2009 – 2014.

exasan-105-dis-eurw-oi-misthwtoi-kai-5-dis-eurw-to-ika
SHARE THIS
0
SHARES

Χάθηκαν 10,5 δισ. ευρώ από τους μισθούς των εργαζομένων και... 5 δισ. ευρώ έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές για το ΙΚΑ, σύμφωνα με μελέτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του εν λόγω ταμείου. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ προειδοποιούν πως η "ενοποίηση-κουκούλωμα" όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα μειώσεις τα έσοδα τους.

Κραχ την περίοδο 2009-14

Οι ανατροπές που έγιναν (απολύσεις, μειώσεις αποδοχών – εισφορών, αντικατάσταση των "ακριβότερων" με "φθηνότερους" εργαζόμενους με καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής εργασίας) σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου των πραγματικών όρων εργασίας, είχαν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάσουν 10,5 δισ. ευρώ και το ΙΚΑ 5 δισ. ευρώ, συνολικά δε, 26 δισ. αποδοχές και αντίστοιχα 13 δισ, ευρώ εισφορές (με υπολογισμό μειώσεως κατ’ έτος από 2009-2014)!

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, τη συγκεκριμένη περίοδο:

* Ο αριθμός των ασφαλισμένων (εργαζόμενοι έστω και μία ημέρα κατ’ έτος) μειώθηκε έως το 2012 κατά 19,5% (-489.702 άτομα) και μεταξύ 2009-2014 κατά 11,54% (-288.793 άτομα), ενώ στις οικοδομικοτεχνικές επιχειρήσεις κατά 70,90%. Συμπερασματικά από τα στοιχεία η μεγαλύτερη μείωση προκύπτει στους εργαζόμενους στις μικρές επιχειρήσεις.

* Οι "ασφαλιζόμενες" αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 31,53%, στα 22,854 δις ευρώ από 33,379 δις ευρώ. Οι μέσες αποδοχές μειώθηκαν κατά 22,60% (στις 10.320 ευρώ το χρόνο, από 13.334 ευρώ που ήταν). Οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες (έως 32,50%) για όλους τους "νέους" που προσλήφθηκαν σε αντικατάσταση των "παλαιότερων". Ειδικότερα για όσους αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, η μεσοσταθμική μείωση άγγιξε το 52,84%, αντίθετα με τους υψηλόμισθους που παρατηρήθηκε μείωση 15,38%.

* Τα έσοδα του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 34,34% (στα 9,479 δις ευρώ από 14,437 δις ευρώ) παρά την αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων που καταγράφεται από το 2012 και μετά (οι περισσότεροι είναι με μερική απασχόληση και μισό μισθό).

* Από την αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού διαπιστώνεται η καθολική μείωση των εργαζομένων σε ηλικίες από 55 έως 65 ετών.

* Η κατάσταση με βάση τα επίσημα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος "Εργάνη", επιδεινώθηκε το 2015, αφού σε σύνολο 1.809.552 προσλήψεων οι 1.004.488 (ποσοστό 55,51%) έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης (677.521) και "εκ περιτροπής" εργασία (326.967).
 

 

Η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, λόγω υποστελέχωσης να ερευνούν τους όρους εργασίας- ασφάλισης των εργαζομένων, ειδικά με μειωμένη απασχόληση, μεγεθύνει αρνητικά τα στοιχεία και την κατάσταση, σημειώνεται από την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ.

Οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ τονίζουν πως δυστυχώς, αυτή η σημαντική παράμετρος αγνοήθηκε συνολικά από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα διογκώνοντας το έλλειμμα και τους αναγκαίους πόρους του συστήματος για την βιωσιμότητα του.

Όχι στην "ενοποίηση-κουκούλωμα" των Ταμείων

Η ΠΟΣΕ – ΙΚΑ τάσσεται ενάντια στην "ενοποίηση-κουκούλωμα" των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης την οποία προωθεί η κυβέρνηση με βάση το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΙΚΑ αναφέρει πως "η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της "μεταρρύθμισης" του Ασφαλιστικού, ενοποίηση σε ένα Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλιση των ανομοιογενών και ήδη...προβληματικών Ταμείων ως προς τη βεβαίωση και είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, εκτός από το διοικητικό χάος και τις άλλες παράπλευρες απώλειες που θα προκαλέσει, θα απειλήσει τα ήδη μειωμένα έσοδα και κατ' επέκταση τις παροχές για όλους τους ασφαλισμένους.

Την ώρα που αναζητούνται τρόποι για τη σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών, μελέτη του ΙΚΑ για την απασχόληση και τις αμοιβές των ενεργών ασφαλισμένων την περίοδο 2009 – 2014, αποδεικνύει ότι το ισχύον σύστημα βεβαίωσης, ελέγχου και είσπραξης των εισφορών είναι αναποτελεσματικό ακόμη και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που δεν μπορούν να αποκρύψουν τις αποδοχές τους.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΠΟΣΕ – ΙΚΑ δηλώνει την αντίθεσή της στην ενοποίηση – "κουκούλωμα" της κρίσης και των παθογενειών των Ταμείων που επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση επικαλούμενη την...κοινωνική δικαιοσύνη και την ισονομία αγνοώντας βασικές αιτίες που οδήγησαν το Ασφαλιστικό σύστημα σε κρίση απειλώντας τη βιωσιμότητά του".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook