Follow us

Εξηγήσεις από το Χαμόγελου του Παιδιού για τα οικονομικά του φορέα: "Επιχειρείται δημιουργία εντυπώσεων"

"Θα καταρριφθούν οι εντυπώσεις που δημιουργούνται", τονίζει το Χαμόγελο του Παιδιού στην εκτενή ανακοίνωσή του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
χαμογελο

Απαντήσεις σχετικά με την οικονομική διαχείριση του οργανισμού δημοσιοποίησε το Χαμόγελο του Παιδιού, στις οποίες μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι "επιδιώκεται ξεκάθαρα η δημιουργία εντυπώσεων -οι οποίες πρόκειται να αναλυθούν και καταρριφθούν ακολούθως- με στόχο τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κόσμου που στηρίζει το έργο του", ενώ τα οικονομικά στοιχεία του φορέα "βρίσκονται σταθερά αναρτημένα στην ιστοσελίδα του οργανισμού".

Το δελτίο Τύπου του Χαμόγελου του Παιδιού έρχεται ως αντίδραση σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με αιχμές για τα οικονομικά του φορέα, ο οποίος υποστηρίζει ότι "ουδέποτε" υπήρξε επικοινωνία με το Χαμόγελο του Παιδιού, "τόσο ενόψει, όσο και κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του έρευνας για σχετικές δηλώσεις-απαντήσεις επί των σημείων του ρεπορτάζ".

Το Χαμόγελο του Παιδιού αναφέρει ότι "αναφορικά με τον έλεγχο που, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί", ο οργανισμός "διαχρονικά δέχεται ελέγχους από κρατικούς φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που αποζητά, και χαιρετίζει" ενώ, ο ίδιος ο φορέας, "έχει αυτοβούλως θεσπίσει ελεγκτικές διαδικασίες εσωτερικά και δέχεται έλεγχο και από ανεξάρτητους εξωτερικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό".

Επιπλέον, ο οργανισμός επισημαίνει ότι με δική του πρωτοβουλία, δημοσιοποιεί "ετησίως τον ισολογισμό του και τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών, δύο φορές τον χρόνο τα στατιστικά στοιχεία όλων των υπηρεσιών και δράσεών του, έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης", ενώ "στα 27 χρόνια δράσης του, το Χαμόγελο του Παιδιού έχει απευθυνθεί χωρίς καμία καθυστέρηση και με απόλυτη διαφάνεια στις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομικές και Εισαγγελικές) για να επιλυθούν προβλήματα ή να καταγγείλει περιστατικά που έχουν προκύψει σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, συνεργάτες, υποστηριζόμενα παιδιά και οικογένειες και έχει ακολουθήσει στο ακέραιο την προβλεπόμενη, από τις Αρχές, διαδικασία".

Επιπλέον, ο φορέας δημοσιοποιεί, όπως ο ίδιος αναφέρει, "ετήσιο οικονομικό έλεγχο από την ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst and Young", "έλεγχο από διεθνείς φορείς π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο κατάθεσης προτάσεων και πιστοποιήσεων, όπως ένταξη του οργανισμού στη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO)" και "έλεγχο για την πιστοποίηση του οργανισμού και των υπηρεσιών του από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων".

Ακόμα, σημειώνεται ότι "το Χαμόγελο του Παιδιού" πιστοποιήθηκε για δεύτερη φορά για την παροχή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας και η πιστοποίησή ισχύει μέχρι το 2024".

Ως προς τον αριθμό των παιδιών που υποστηρίζει το Χαμόγελο του Παιδιού, είτε μεμονωμένα, είτε στο πλαίσιο της οικογενειακής τους ζωής, δηλαδή εντός της οικογένειάς τους, ενδεικτικά, το 2018 ο οργανισμός στήριξε 90.601 παιδιά και τις οικογένειές τους, το 2019 ο οργανισμός στήριξε 95.717 παιδιά και τις οικογένειές τους, το 2020 57.722 παιδιά και τις οικογένειές τους και το 2021 48.403 παιδιά και τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο λόγος που το 2020 και 2021 καταγράφονται χαμηλότεροι αριθμοί είναι η πανδημία, καθώς "ανεστάλησαν λόγω σχετικών οδηγιών και κατευθύνσεων από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές" βασικές δράσεις του Χαμόγελου.

Εξηγήσεις από το Χαμόγελου του Παιδιού για τα οικονομικά του φορέα: "Επιχειρείται δημιουργία εντυπώσεων"
Ο Κώστας Γιαννόπουλος.

Η πλήρης σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου

Αναφορικά με το διοικητικό συμβούλιο, πέραν του Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου που τελεί πρόεδρος του οργανισμού, συμμετέχουν οι εξής:

αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης Πρώην Ορκωτός Ελεγκτής και Σύμβουλος Επιχειρήσεων

γενικός γραμματέας, Χρήστος Καμμιλάτος Διευθυντής ΕΣΥ Γενικός Οικογενειακός Γιατρός

ταμίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος Αντιστράτηγος ΕΑ Πυροσβεστικού Σώματος

μέλος, Ευαγγελία Μαλαμάκη Πτυχιούχος μαθηματικός ΕΚΠ

μέλος, Ελευθέριος Σαμαράς Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας

μέλος, Πυθαγόρας Παπαδημητρίου Ανώτατο Διευθυντικό Στέλεχος Πολυεθνικής Εταιρίας

αναπληρωματικό μέλος, Βασίλειος Ορφανός Πρόεδρος Εταιρίας Τεχνολογίας

αναπληρωματικό μέλος, Ευαγγελία Καρπουζοπούλου Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας

αναπληρωματικό μέλος, Αικατερίνη Χούπη Διευθύντρια Δημιουργικού Τμήματος Διαφημιστικής Εταιρίας

επίτιμο μέλος, Βασίλειος Μαρκής, Επίτιμος Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου

επίτιμο μέλος, Χρυσούλα Μυλωνά, τ. Εισαγγελέας Ανηλίκων

Γιατί απολύσαμε εργαζόμενο

Αναφορικά με τις απολύσεις εργαζομένων, το Χαμόγελο του Παιδιού, σημειώνει ότι "πραγματοποιήθηκαν απολύσεις εργαζομένων εξαιτίας περιστατικού κακοποίησης φιλοξενούμενου παιδιού" και "ο οργανισμός ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία".

Αναφορικά με την τοποθέτηση καμερών, το Χαμόγελο του Παιδιού υπογραμμίζει ότι "στους εξωτερικούς χώρους του οργανισμού, και αποκλειστικά για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών τοποθετήθηκαν κάμερες, εν γνώσει όλων και κατόπιν σχετικής αδειοδότησης των αρμόδιων φορέων και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων".

Για την στελέχωση των Σπιτιών του Χαμόγελου, ο φορέας αναφέρει ότι σε κάθε χώρο απασχολείται συνολικά μια 16μελής ομάδα εργαζομένων που περιλαμβάνει τις εξής ειδικότητες: Κοινωνικός Λειτουργός, Ψυχολόγος, Παιδαγωγοί, Παιδοκόμοι, Εκπαιδευτικός, Μαγείρισσα, Νοσηλευτής, Καθαρίστρια, Οδηγοί, Παιδίατροι, Νομικός Σύμβουλος.

χαμογελο-του-παιδιου

Σχετικά με τις αναφορές γονέων για παράνομη παρακράτηση των παιδιών τους, το Χαμόγελο του Παιδιού τονίζει ότι "όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Σπίτια του Οργανισμού έρχονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών και δικαστικών αποφάσεων" και δεν αποφασίζει ο φορέας σχετικά με αυτές τις διαδικασίες ενώ, μέχρι σήμερα, "το Χαμόγελο του Παιδιού έχει αναλάβει τη φροντίδα 1.044 παιδιών στα 11 Σπίτια που λειτουργεί πανελλαδικά, κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών, και για κάθε παιδί η πολυεπιστημονική ομάδα του οργανισμού αναζητά την καλύτερη λύση".

Οι προτάσεις αναδοχής απορρίπτονται από τους υποψήφιους γονείς

Μάλιστα, ο φορέας αναφέρει ότι, από το 2006 έως σήμερα, έχει προχωρήσει στην επανένωση 378 παιδιών με την οικογένειά τους κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών και δικαστικών αποφάσεων και έχει αποκαταστήσει 98 παιδιά μέσω τεκνοθεσίας και 30 μέσω αναδοχής.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Χαμόγελο του Παιδιού, "σήμερα, για 79 από τα 126 παιδιά που έχει δηλώσει προς αναδοχή δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης, με τα 59 εξ αυτών να είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 47 παιδιά αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους αναδόχους γονείς".

Επιπλέον, "σήμερα, για 6 από τα 27 παιδιά που έχει δηλώσει Το Χαμόγελο του Παιδιού προς τεκνοθεσία δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης. Το σύνολο των 6 παιδιών είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 21 παιδιά αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους θετούς γονείς".

Μεταξύ άλλων, ο οργανισμός, σχετικά με την οικονομική του διαχείριση, απαντά ότι "καλύπτει κάθε υποχρέωσή του με απόλυτη συνέπεια και δεν έχει οφειλές στο δημόσιο, σε τρίτους, σε προμηθευτές, σε εργαζόμενους κ.λπ".

Η απάντηση στο δημοσίευμα του Βήματος

Αναφορικά με το περιστατικό στο Σπίτι του Οργανισμού στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, ο οργανισμός απαντά ότι "άμεσα, μετά την ενημέρωσή τους", τόσο ο πρόεδρος, Κώστας Γιαννόπουλος, όσο και οι υπεύθυνοι του Σπιτιού "απευθύνθηκαν αυτοβούλως στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο ακέραιο βάσει των οδηγιών που δόθηκαν από τις Αρχές. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στην Ηρακλείτσα χωρίς να προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο, και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τη δικαιοσύνη".

"Το 2021 τα ετήσια έξοδα του οργανισμού για την υλοποίηση των δράσεών του ανήλθαν στα 15.566.000 ευρώ, ως εκ τούτου το πλεόνασμα που οφείλει να έχει ο οργανισμός για να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών που υποστηρίζει και των αναγκών τους που καλύπτει, αντιστοιχεί σε περίπου 5 μήνες" απαντά το Χαμόγελο του Παιδιού σχετικά με το αποθεματικό του οργανισμού, ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ", ενώ για τις ενστάσεις του οργανισμού σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται για τους χώρους λειτουργίας του και φιλοξενίας παιδιών και των οικογενειών τους, ο φορέας αναφέρει ότι "κάθε 1 ευρώ φορολογίας στερείται ουσιαστικά από τα παιδιά που έχουν ανάγκη".

Συγκεκριμένα ως προς χρηματικό ποσό που βρίσκεται σε ελβετική τράπεζα σε λογαριασμό του Χαμόγελου του Παιδιού, ο φορέας εξηγεί ότι "το 2019 ολοκληρώθηκε η πώληση του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ", στο οποίο ο οργανισμός διέθετε μειοψηφικό πακέτο μετοχών και "το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε για τη διασπορά κινδύνου αποφασίστηκε να μοιραστεί σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, δύο στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό" ενώ για οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό απαιτούνται μια σειρά από υπογραφές και όλοι οι λογαριασμοί βρίσκονται στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Επιπλέον, στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι "το Χαμόγελο του Παιδιού δεν έχει καμία προστριβή με την ΕΛ.ΑΣ., αντίθετα η συνεργασία είναι διαχρονική και με ουσιαστικό όφελος για την κοινωνία και τα παιδιά. Η συνεργασία δεν περιορίζεται στο σκέλος των εξαφανίσεων ανηλίκων και ενηλίκων, αλλά και σε άλλους τομείς όπως η κακοποίηση, παράνομη διακίνηση και εμπορία κ.λπ."

Διαβάστε Επίσης

Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής", με τίτλο "Στο μικροσκόπιο του "Χαμόγελου του Παιδιού", αναφέρει μεταξύ άλλων: "σειρά ερωτημάτων για τα οικονομικά του φορέα και δυστοκία αξιοποίησης των δεκάδων ακινήτων του-οι υποθέσεις κακοποίησης στη ΜΚΟ και οι καταγγελίες για αναιτιολόγητες απολύσεις υπαλλήλων".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΕΙΣΗΜΙΣΙ ΩΡΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 01 Φεβ 2023 | 20:56

ΗΠΑ: Δε βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα στο εξοχικό του Μπάιντεν από το FBI

Οι Ομοσπονδιακοί αστυνομικοί πήραν μαζί τους, για να εξετάσουν, υλικό και χειρόγραφα σημειώματα από την εποχή που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα.

ΕΡΕΥΝΑ 01 Φεβ 2023 | 17:51

ΗΠΑ: Έρευνα του FBI στην εξοχική κατοικία του Τζο Μπάιντεν - Ψάχνει για απόρρητα έγγραφα

Ερευνα του FBI βρίσκεται σε εξέλιξη σε εξοχική κατοικία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ MISSING ALERT 31 Ιαν 2023 | 10:19

Θρίλερ στη Νέα Μάκρη: Εξαφανίστηκε 53χρονος εδώ και δέκα ημέρες

Παραμένει εξαφανισμένος ένας 53χρονος στη Νέα Μάκρη, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν πριν δέκα ημέρες.

ΕΚΤΙΤΕΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ 11 Ιαν 2023 | 19:01

Λαμία: 29 χρόνια ποινή κάθειρξης στον δικηγόρο που βίαζε τα εγγόνια του - Επιμένει ότι είναι αθώος

Οι δασκάλες κατέθεσαν ότι η μικρή παραπονιόταν για φαγούρα στο ευαίσθητο σημείο, αλλά και σε όλο της το κορμάκι. Η καταγγελία στο "Χαμόγελο του Παιδιού" και τον Εισαγγελέα.

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 11 Ιαν 2023 | 09:45

Διπλός συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικες στο Πανόραμα [εικόνες]

Διπλός συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την εξαφάνιση δύο ανήλικων κοριτσιών στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΑΤΗ ΜΕ LINK ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 09 Ιαν 2023 | 21:42

"Χαμόγελο του Παιδιού": Απατεώνας προφασίστηκε ότι είναι εργαζόμενoς για να αποσπάσει χρήματα από επιχειρηματία - Πώς έδρασε

Τι αναφέρεται σχετικά με την κρούσμα οικονομικής εκμετάλλευσης, μέσω ηλεκτρονικών συνδέσμων. Πώς έδρασε ο δράστης

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 08 Ιαν 2023 | 14:19

Missing Alert: Συναγερμός για την εξαφάνιση 12χρονης στην Αθήνα [εικόνα]

Η 12χρονη Χαντίσα Εχσανί εξαφανίστηκε την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου από την Αθήνα

ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ 05 Φεβ 2023 | 19:14

Κακοκαιρία Barbara: Κλειστή η Αττική Οδός στην περιφερειακή Αιγάλεω - Ανοιχτή μέχρι τις 11.00 η Αθηνών - Λαμίας από την Καλυφτάκη μέχρι τα Οινόφυτα

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας από την γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι και τον κόμβο των Οινοφύτων.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «BARBARA» 05 Φεβ 2023 | 18:22

Παραλίγο τραγωδία στην Κομοτηνή: Τούβλα από ταράτσα έπεσαν σε καταστήματα εστίασης [βίντεο]

Δεκάδες τούβλα από ταράτσα πολυκατοικίας "προσγειώθηκαν" στα αίθρια δύο καταστημάτων εστίασης κεντρική πλατεία Ειρήνης.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΣΟΙ ΕΠΕΒΑΙΝΑΝ ΣΤΗ ΛΕΜΒΟ 05 Φεβ 2023 | 17:43

Τραγωδία στη Λέρο: Νεκρά τρία παιδιά καθώς και μία νεαρή γυναίκα - Βυθίστηκε λέμβος με άγνωστο αριθμό μεταναστών

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που επέβαιναν στη λέμβο είναι αφρικανικής καταγωγής.

ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 05 Φεβ 2023 | 17:40

Κακοκαιρία "Barbara": Αναβάλλονται για αύριο οι εξετάσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια της Αττικής

Οι ανακοινώσεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 05 Φεβ 2023 | 17:04

Σαρώνει η κακοκαιρία Barbara σε όλη την Ελλάδα: Μάχη για να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο - Πού εντοπίζονται προβλήματα

Με ιδιαίτερη ένταση εξελίσσεται το κύμα της κακοκαιρίας Barbara σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΕΧΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ 05 Φεβ 2023 | 16:55

Θεσσαλονίκη: Ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά στα διόδια των Μαλγάρων - "Κόλλησαν" λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Δεν αποκλείεται ο αριθμός των φορτηγών να αυξηθεί και η ουρά να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.