Εξοπλίζεται η Πολιτική Προστασία: Drone, ραντάρ, ανιχνευτές και δορυφόροι στη μάχη κατά των καταστροφών

Η κακοκαιρία "Μπάλλος" ανέδειξε την "αδυναμία" επαλήθευσης των μοντέλων πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε… πραγματικό χρόνο.

Η κακοκαιρία "Μπάλλος" ανέδειξε την "αδυναμία" επαλήθευσης των μοντέλων πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε… πραγματικό χρόνο.

Τα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning Systems) έρχονται για να προλάβουν νέες φυσικές καταστροφές με προβλέψεις καιρού σε παρόντα χρόνο (now casting weather).

Με drone, ραντάρ με λογισμικό της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, συλλογή δορυφορικών δεδομένων, ανιχνευτές και μετρητές σε ρέματα και λεκάνες απορροής, θα "προβλέπει" τα επικίνδυνα φαινόμενα η Πολιτική Προστασία, που μέσα στην επόμενη πενταετία θα ενισχύσει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό πρόληψης. Όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται, θα καταλήγουν στο νέο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο θα εποπτεύει και θα συντονίζει τις απαιτούμενες ενέργειες.

Εναέρια απεικόνιση των ρεμάτων που χρειάζονται καθαρισμό, ειδικά συστήματα μέτρησης της στάθμης του νερού σε λεκάνες απορροής, ραντάρ –"μετεωρολογικοί σταθμοί" σε περιοχές κλειδιά, με την τεχνογνωσία της ΕΜΥ. Τα παραπάνω ολοκληρωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, χρησιμοποιούνται ήδη σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες για την πρόβλεψη επικίνδυνων φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και αναμένεται σταδιακά από τον φετινό χειμώνα να ενταχθούν στη "φαρέτρα" της Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός από τον υλικοτεχνικό σχεδιασμό, στον τομέα της πρόληψης, θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος και στην ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των κατοίκων στις "κόκκινες" περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από έντονα φυσικά φαινόμενα. Στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί άσκηση απομάκρυνσης στην περιοχή του Αλεποχωρίου, όπου ήδη οι πολίτες έχουν ενημερωθεί για τις προβλεπόμενες διαδικασίες με ειδική ημερίδα στην οποία έδωσε το παρόν και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Αντίστοιχες ενημερώσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα.

"Δεν είναι απλοϊκός ο τρόπος, είναι απλός. Πρέπει να μάθουμε τον πολίτη να σκέφτεται. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αρνούνται τα επιστημονικά δεδομένα των κλιματικών αλλαγών σαν αυτούς που αρνούνται τον… εμβολιασμό", δηλώνει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου, επισημαίνοντας την σημασία της εκστρατείας ενημέρωσης.

Το σχέδιο αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει και αλλαγές στην διαχείριση των πυρκαγιών. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να βρεθούν στις ΗΠΑ, 15 πυροσβέστες οι οποίοι θα αποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα του σώματος των "δασοκομάντος" (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων).

Διαβάστε Επίσης

Τα συγκεκριμένα άτομα θα λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση και στη συνέχεια θα εκπαιδεύσουν σταδιακά συναδέλφους τους, με προοπτική ο αριθμός τους να φθάσει τους 500. Το αερομεταφερόμενο σώμα το οποίο δεν θα είναι έτοιμο το φετινό καλοκαίρι, θα αποτελείται από 60 δασολόγους - δασοπόνους και 440 υπαξιωματικούς και στρατιώτες, οι οποίοι θα βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λαμία, Πάτρα και Κρήτη, για την πρώτη απόκριση σε πυρκαγιές.

Όσον αφορά στα πτητικά μέσα, ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες, το Υπουργείο προσανατολίζεται στη δημιουργία μια ενιαίας ομάδας πυρόσβεσης, που θα λειτουργεί με την τεχνογνωσία των Ενόπλων Δυνάμεων (Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης Κοινής Ωφελείας).

Παράλληλα αναμένεται άμεσα να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων των εθελοντών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για ένα μητρώο ανθρώπινου δυναμικού και μέσων πυρόσβεσης που θα μπορούν πλέον να συνδράμουν με πιο οργανωμένο τρόπο κατά τη διάρκεια έκτακτων αναγκών. Τα συγκεκριμένα άτομα μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης στη Σχολή Εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 08 Δεκ 2021 | 07:55

Εβρος: Πώς χάθηκε το ζευγάρι που συνελήφθη στην Τουρκία - Το λάθος στο GPS, η...φτηνή βενζίνη και τα ψώνια

Λίγη... φτηνή βενζίνη και ψώνια στην Αδριανούπολη και οι λάθος συντεταγμένες στο gps, προκάλεσαν το διπλωματικό "θρίλερ" στον Έβρο.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΗ GREEK MAFIA 08 Δεκ 2021 | 07:51

Μαφιόζικη δολοφονία στο Γαλάτσι: Αντίποινα στον "Dirty Harry" για τη δολοφονία του "Κεφάλα"; - Τι ερευνούν οι αρχές

Ο 44χρονος "ανιψιός" του δολοφονημένου "Κεφάλα" είναι ένα ακόμη θύμα, εκτελεσμένου "συμβολαίου θανάτου" στη μακρά λίστα του αδυσώπητου πολέμου μελών της GREEK MAFIA.

ΤΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 08 Δεκ 2021 | 07:45

Τραγωδία στο Ν. Ηράκλειο: Πώς οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία τα δύο αδέλφια - Τα ψυχολογικά προβλήματα & ο θάνατος της μητέρας

Τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα αδέλφια και ο πρόσφατος χαμός της μητέρας τους, φαίνεται να οδήγησαν στην οικογενειακή τραγωδία στο Ν. Ηράκλειο.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ GREEK MAFIA 07 Δεκ 2021 | 07:50

Μαφιόζικη δολοφονία στο Γαλάτσι: Ποιος ήταν ο 35χρονος πυγμάχος που εκτέλεσαν - Οι σχέσεις με "Κεφάλα" και "Σαγόνια"

Ο 35χρονος "ανιψιός" του δολοφονημένου "Κεφάλα" είναι ένα ακόμη θύμα, εκτελεσμένου "συμβολαίου θανάτου" στη μακρά λίστα του αδυσώπητου πολέμου μελών της GREEK MAFIA.

ΚΑΙ Ο... ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΙΑΣ 05 Δεκ 2021 | 10:53

Παράνομες ελληνοποιήσεις - Ποιοι έπαιρναν ταυτότητες: Το σύμφωνο συμβίωσης, ο διακινητής και οι σύμβουλοι...επενδύσεων

Τα στοιχεία που ανέδειξαν τα μέλη της φάμπρικας ελληνοποιήσεων σεσημασμένων κακοποιών

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ 04 Δεκ 2021 | 16:33

Παράνομες ελληνοποιήσεις: Αστυνομικοί έμπαιναν σε βάσεις δεδομένων της ΕΛΑΣ - Η "ταρίφα" για κάθε "εργασία"

Οι ένστολοι "συνεργάτες" του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων και το "τιμολόγιο" εξυπηρέτησης.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 03 Δεκ 2021 | 07:39

Φάμπρικα ελληνοποιήσεων: Με 3 ανώνυμες επιστολές το βαθύ λαρύγγι "Γιώργος Παπαδόπουλος" αποκάλυψε το κύκλωμα των αστυνομικών

Πώς μια προσαγωγή ενός Γεωργιανού, που ήταν καταζητούμενος Αλβανός, έξω από το σπίτι της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, οδήγησε στην τελική ευθεία τις αστυνομικές έρευνες για την εξάρθρωση της "φάμπρικας" ένστολης διαφθοράς.

Ο "ΑΡΧΗΓΟΣ" ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ 02 Δεκ 2021 | 07:22

Πώς το κύκλωμα των αστυνομικών "ξέπλενε" εγκληματίες με πλαστές ταυτότητες - Κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ

Η ταρίφα για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης κυμαινόνταν από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα το "βάρος" του ποινικού παρελθόντος του ενδιαφερόμενου αλλοδαπού.

ΜΕ ΒΑΡΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 01 Δεκ 2021 | 07:36

Μητροκτονία στο Αγρίνιο: Τρεις φορές σε ψυχιατρική κλινική ο δράστης, αλλά έκριναν ότι δεν χρήζει νοσηλείας

Ο 33χρονος στο Αγρίνιο δολοφόνησε άγρια την 54χρονη μητέρα του, ξυλοφόρτωσε την 80χρονη γιαγιά του και για 4 ώρες παρέμενε στον χώρο της αποτρόπαιας πράξης του.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 30 Νοε 2021 | 21:28

Αναταραχή στην ΕΛΑΣ: Συλλήψεις αστυνομικών που εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο κύκλωμα μετέχει σημαντικός αριθμός επίορκων αστυνομικών που υπηρετούν σε Τμήματα Ασφαλείας και Γραφεία Διαβατηρίων αστυνομικών τμημάτων της Αττικής.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ 30 Νοε 2021 | 07:36

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Ομικρον: Σε ξενοδοχείο καραντίνας 5 Ελληνες από τη Νότια Αφρική - "Μας έβαλαν φυλακή", λέει ο ένας

Πέντε ναυτικοί, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, που έφθασαν στην χώρα μας από το Κέιπ Τάουν και την Ζιμπάμπουε, κρίθηκαν "ύποπτοι" για την μετάλλαξη Όμικρον

ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ 29 Νοε 2021 | 19:22

Γαλλία: Συνελήφθη 39χρονος μετά από 11 χρόνια για άγρια δολοφονία στην Πεύκη - Είχε σκοτώσει 30χρονο μπροστά στην έγκυο σύζυγό του

Καταζητούμενός επί 11 χρόνια ήταν ένας 39χρονος ο οποίος στις 16 Μαΐου 2010 είχε σκοτώσει έναν 30χρονο από τη Συρία μπροστά στα μάτια της εγκύου συζύγου του

ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ 29 Νοε 2021 | 07:33

Revenge porn: Διαδικτυακός εφιάλτης με δεκάδες θύματα, ακόμη και ανήλικες - Οι "ανώνυμοι" δράστες υπεράνω υποψίας

Ένας διαδικτυακός εφιάλτης που από την έναρξη της πανδημίας έχει αποκτήσει μορφή χιονοστιβάδας, οδηγώντας ενήλικα και ανήλικα θύματα, ακόμα και στην αυτοκτονία.