Φαρμακευτική - H συναρπαστική επιστήμη του μέλλοντος

Οι μελέτες δείχνουν ότι το πτυχίο φαρμακευτικής θα έχει μεγάλη ζήτηση τα επόμενα χρόνια τονίζει ο καθηγητής του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Σωτήρης Μιχαλέας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φαρμακευτική - H συναρπαστική επιστήμη του μέλλοντος

"Οι επιστήμες που είναι συγχρόνως συναρπαστικές για τον φοιτητή αλλά έχουν και υψηλό επίπεδο απασχολησιμότητας είναι, λίγες. Η φαρμακευτική είναι μία από αυτές" εξήγησε μιλώντας στο TheTOC.gr, ο καθηγητής και συντονιστής του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ΕΠΚ, Σωτήρης Μιχαλέας.

Φαρμακευτική - H συναρπαστική επιστήμη του μέλλοντος
Ο καθηγητής και συντονιστής του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ΕΠΚ, Σωτήρης Μιχαλέας

«O φαρμακοποιός δρα καταλυτικά στον τομέα της υγείας. Είναι ο καταρτισμένος επιστήμονας στον οποίο οι ασθενείς έχουν την ευκολότερη πρόσβαση και την αμεσότερη επικοινωνία, ενώ η γοητεία της ίδιας της επιστήμης κρύβεται στην πολυσυλλεκτικότητα της γνώσης που συνδυάζει τα αντικείμενα της Χημείας, της Βιολογίας, της Φυσικής, της Φαρμακολογίας και της Θεραπευτικής», συνέχισε.

Που μπορούν οι φοιτητές να σπουδάσουν αυτό το αντικείμενο;

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΠΚ διαθέτει το πληρέστερο Τμήμα Επιστημών Υγείας και Ζωής στην Κύπρο, με σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, υποστηριζόμενο από άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια τελευταίου τύπου. Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κυπριακού και Ελλαδικού κοινού.

Τι πορεία μπορεί να ακολουθήσει ο πτυχιούχος;

Επειδή η φαρμακευτική είναι ταυτόχρονα και επάγγελμα, η πολυσυλλεκτικότητα της γνώσης σημαίνει ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών. Σπουδάζοντας Φαρμακευτική στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο οι φοιτητές προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις επαγγελματικές προκλήσεις σε όλους τους πιθανούς χώρους εργασίας.

Πως βοηθά το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην επαγγελματική αποκατάσταση;

Στo ΕΠΚ δίδεται τεράστια έμφαση στην απασχολησιμότητα των αποφοίτων με με έρευνες να καταδεικνύουν ότι 78% των αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ήδη εργάζονται στον τομέα των σπουδών τους. Πέρα από την εργασιακή εμπειρία σε όλα τα προγράμματα σπουδών οι φοιτητές υποστηρίζονται από μια σειρά εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού Πιστοποιητικού Επαγγελματικών Δεξιοτήτων LPA (Laureate Professional Assessment,) που αναπτύσσει τις δεξιότητες εργοδότησης. Δημιουργημένο από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τη Laureate, σε συνεργασία με 5.000 εργοδότες και 20.000 ακαδημαϊκούς, φοιτητές και αποφοίτους, το LPA αναπτύσσει και πιστοποιεί δεξιότητες που δίνουν στους απόφοιτους προβάδισμα στις επιλογές κάθε εργοδότη.

Ποιο είναι το πρόγραμμα σπουδών;

Το πρόγραμμα της Φαρμακευτικής διδάσκεται στην ελληνική γλώσσα έχει πενταετή διάρκεια και οδηγεί στη λήψη «Πτυχίου Φαρμακευτικής». Στοχεύει στην παροχή γενικής θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης στις Φαρμακευτικές Επιστήμες, με εμβάθυνση σε όλους τους βασικούς τομείς και κλάδους, όπως η Φαρμακολογία, η Φαρμακευτική Χημεία, η Φαρμακευτική Ανάλυση, η Φαρμακευτική Τεχνολογία, η Φαρμακογνωσία και η Τοξικολογία.

Σε ποιες χώρες μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα ένας απόφοιτος του ΕΠΚ;

Με το πρόγραμμα της Φαρμακευτικής, κατοχυρώνεται το δικαίωμα λήψης άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού στην Κύπρο, Ελλάδα ή υπόλοιπη ΕΕ, μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον αρμόδιο φορέα. Οι σπουδές στη Φαρμακευτική εξασφαλίζουν στους απόφοιτους πρόσβαση σε μια αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Φαρμακευτική - H συναρπαστική επιστήμη του μέλλοντος - εικόνα 2

Σε ποιους τομείς μπορεί να εργαστεί ο πτυχιούχος της φαρμακευτικής του ΕΠΚ;

Η εκπαίδευση των φοιτητών προσφέρει το πλεονέκτημα στους απόφοιτους να απασχοληθούν άμεσα σε δημόσιο ή ιδιόκτητο φαρμακείο, να διεκδικήσουν θέση στη Φαρμακευτική Βιομηχανία ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Μεταπτυχιακό επίπεδο. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν επίσης σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, ελέγχου ποιότητας, παραγωγής, ιατρικής ενημέρωσης και μάρκετινγκ, φαρμακοεπαγρύπνησης και κανονιστικών υποθέσεων. Οι επιστήμονες φαρμακοποιοί μπορούν επίσης να απασχοληθούν σε ερευνητικά προγράμματα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, σε βιομηχανίες ή εταιρείες εμπορίας τροφίμων, καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής υγειονομικού υλικού και ιατρικών συσκευών.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους αποφοίτους της φαρμακευτικής;

Το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι μια ζωντανή επιστήμη που εξελίσσεται ραγδαία και ελκύει ολοένα και περισσότερο τους νέους ανθρώπους καθώς προσφέρει πολλές επιλογές για επαγγελματική σταδιοδρομία. Η συνεχής ανακάλυψη νέων φαρμάκων, αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων, προϋποθέτει διαρκή επιμόρφωση και εντατική μελέτη από την πλευρά του φαρμακοποιού και αυτό, καθιστά την Φαρμακευτική «όχι μόνο γοητευτική, αλλά και συναρπαστική. Οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η ζήτηση σε φαρμακοποιούς σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι αυξητική τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, οι σπουδές στη Φαρμακευτική μπορούν να θεωρηθούν ως «επένδυση», η οποία είναι σίγουρο ότι με πολλή μελέτη και σκληρή δουλειά θα αποδώσει σημαντικά οφέλη.

Περισσότερες πληροφορίες;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΠΑΝΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ 11 Μαϊ 2021 | 15:40

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά - Συγκλονισμένος ο Χρυσοχοΐδης: Δύο ομάδες της ΕΛΑΣ εξετάζουν από κάθε πλευρά το έγκλημα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε για το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά πως "τέτοια βαρβαρότητα σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα" και μίλησε για άμεση κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 11 Μαϊ 2021 | 15:00

Αφιέρωμα "ύμνος" του γαλλικού Le Point για την "άγνωστη" Ελλάδα: Οι 10 ανεξερεύνητες περιοχές για διακοπές [εικόνες]

Τις 10 "άγνωστες" ελληνικές περιοχές για διακοπές αναδεικνύει το γαλλικό περιοδικό "Le Point" - Δείτε ποιες είναι

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ 11 Μαϊ 2021 | 14:59

Η ΕΛ.ΑΣ για τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά: "Τόση βαρβαρότητα είναι σπάνια στη χώρα μας"

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ αναφερόμενος στη φρικτή δολοφονία στα Γλυκά Νερά έκανε λόγο για σπάνια στη χώρα μας βαρβαρότητα.

Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 11 Μαϊ 2021 | 14:57

"Μεταμορφώθηκαν" τα πρώτα 20 σιντριβάνια της πόλης από τον Δήμο Αθηναίων [Εικόνες]

Σε εξέλιξη η αναβίωση των σιντριβανιών της πόλης, έτσι ώστε να γίνουν ξανά τα διακοσμητικά στοιχεία που συνοδεύουν την βόλτα, το παιχνίδι και τη ζωή.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 11 Μαϊ 2021 | 14:05

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Απείλησαν με όπλο το μωρό - Εδεσαν και έπνιξαν την 20χρονη μητέρα με μπλούζα ή μαξιλάρι

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του άγριου εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, με θύμα μία 20χρονη μητέρα ενός βρέφους 11 μηνών, μέσα στο σπίτι της οικογένειας.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΙΜΑΚΟΦΟΡΟ ΟΧΗΜΑ 11 Μαϊ 2021 | 13:47

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Φωτιά σε διαμέρισμα στην πλατεία Κολιάτσου

Στις φλόγες τυλίχθηκε διαμέρισμα στην οδό Πάτμου στην Κυψέλη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 11 Μαϊ 2021 | 13:12

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία: Αυξάνονται σε 112 από Σεπτέμβρη - Πότε θα γίνουν οι εξετάσεις και η κλήρωση

Η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 11 Μαϊ 2021 | 13:01

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρή γυναίκα σε φωτιά σε σπίτι στα Ζαρουχλέικα

Μία γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή σε φωτιά σε σπίτι στα Ζαρουχλέϊκα Πάτρας.

ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ 11 Μαϊ 2021 | 13:00

Γλυκά Νερά: Αθλήτρια kick boxing η 20χρονη μητέρα - Είχε μεγαλώσει στην Αλόννησο

Στην Αλόννησο είχε μεγαλώσει η 20χρονη μητέρα, η οποία δολοφονήθηκε τα ξημερώματα μέσα στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά, δίπλα στο 11 μηνών βρέφος της.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 11 Μαϊ 2021 | 12:53

Μακρή: Το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων στη μαθητική κοινότητα είναι ελάχιστο

Τι είπε η Ζ. Μακρή για τα self test στα σχολεία και τα πρώτα αποτελέσματα.

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΟΚ 11 Μαϊ 2021 | 12:42

Εγκλημα στα Γλυκά Νερά: Τα πρώτα λόγια του σοκαρισμένου 33χρονου πιλότου - Ηταν τρεις, μιλούσαν σπαστά ελληνικά

Ο σοκαρισμένος 33χρονος πιλότος, σύζυγος της 20χρονης που δολοφονήθηκε, είπε στους αστυνομικούς ότι οι δράστες ήταν τρείς

11 Μαϊ 2021 | 12:39

Αντικατοπτρισμοί και Παραμορφώσεις - Η Εκλογική Επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ευρώπη

"Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενίσχυσαν τη δημοκρατία, αλλά και την έφεραν αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις"

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΟΚ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ 11 Μαϊ 2021 | 12:03

Γλυκά Νερά: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με το μωρό - Το απομακρύνουν οι αστυνομικοί

Αφωνη έχει μείνει η κοινή γνώμη με τη φρίκη στα Γλυκά Νερά, ενώ συγκλονίζει η εικόνα που το μωρό της 20χρονης κοπέλας μεταφέρεται από τον τόπο του εγκλήματος.