
Μήνυμα σε όσους αντιδρούν στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στον τόπο τους, έστειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με αφορμή την άρνηση συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 5ου δημοτικού στο Ωραιόκαστρο για τα απογευματινά τμήματα παιδιών μεταναστών σε σχολείο της περιοχής.
Ο υπουργός δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι «Δεν έχει δικαίωμα μια τοπική κοινωνία να λέει "όχι στους ξένους". Στη χώρα μας δεν έχουμε γκέτο. Έχουμε κράτος που αποφασίζει για τους όρους εγκατάστασης, φιλοξενίας, παροχής υγείας στους πρόσφυγες. Δεν τίθεται υπό την κρίση των τοπικών κοινωνιών ή των σχολικών συμβουλίων αν τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο το απόγευμα».
«Καταλαβαίνω όσους εκφράζουν προβληματισμό για θέματα υγείας αλλά αυτά τα φαινόμενα είναι εξαιρετικά μειοψηφικά στην ελληνική κοινωνία» συμπλήρωσε ο υπ. Παιδείας σημειώνοντας ότι «το κράτος με τις υγειονομικές αρχές έχει λάβει όλα τα μέτρα για τον εμβολιασμό των παιδιών των μεταναστών».
Όπως είπε «τα παιδιά μετανάστες θα πηγαίνουν μετά το μεσημέρι σε τάξεις υποδοχής προκειμένου να μάθουν ελληνικά, πού βρίσκονται αλλά και μια ξένη γλώσσα γιατί οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν από τη χώρα».
Τέλος και πάντα σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ. ο υπουργός Παιδείας κάλεσε όλα τα κόμματα και όλους τους φορείς «να τοποθετούνται και να μην δείχνουν κατανόηση σε τέτοιες μειοψηφικές αντιδράσεις» ενώ εκτίμησε ότι αυτοί που φωνάζουν στο Ωραιόκαστρο ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ, και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα να πάρουν θέση.
Διαψεύδει το υπουργείο
Λίγο αργότερα το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «Από απροσεξία ή παρανόηση ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ εμφανίζει τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να έχει δηλώσει ότι:"Όσοι φωνάζουν για τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο ανήκουν στη ΝΔ"».
«Αυτή η φράση δεν ειπώθηκε ποτέ από τον Υπουργό στη διάρκεια της συνέντευξής του στους δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ κ.κ. Λυριτζή-Οικονόμου σήμερα το πρωί», συνεχίζει η ανακοίνωση καταλήγοντας ότι «Ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε όλα τα κόμματα και όλους τους φορείς να πάρουν θέση για τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο και επισήμανε το πασίγνωστο γεγονός ότι ο Δήμαρχος ανήκει στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο υπουργός υποστηρίζει ότι είναι η ΝΔ που, επισήμως, ως συντεταγμένο κόμμα, υποκινεί τις τοπικές αντιδράσεις».
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου
Την ίδια ώρα, την παραίτησή του κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου, Αθ. Τσολακίδης.
Όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην ένταξη των παιδιών προσφύγων στα σχολεία , βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να βάλλομαι, χωρίς να έχω τοποθετηθεί ούτε προσωπικά ούτε μέσω της Ένωσης για το εν λόγω θέμα.
Ως εκ τούτου, για λόγους ευθιξίας, υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου.
Συνεπώς, από σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 (σ.σ. χθες), δεν θα συμμετέχω στο Δ.Σ. της Ένωσης και τις αποφάσεις του».
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στις ξενοφοβικές αντιδράσεις στον Δήμο πρωτοστατούν μέλη της Χρυσής Αυγής ενώ τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στα κέντρα προσωρινής διαμονής της περιοχής υπολογίζονται σε περίπου 200 με 300.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr