Φονικές πυρκαγιές: Το πέπλο της ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμοδίων

Περιφέρεια, Δήμοι, Ελληνική Αστυνομία και Πυροσβεστικό Σώμα, ... τουιτάρουν για ψύλλου πήδημα (!), αλλά δεν έκριναν αναγκαίο πως έπρεπε να ειδοποιήσουν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φονικές πυρκαγιές: Το πέπλο της ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμοδίων

Ούτε ένα... τουιτάρισμα σωτηρίας! Το «πέπλο» της ασυνεννοησίας των συναρμόδιων αρχών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της «Μέγα Πυρκαγιάς» συνεχίστηκε μοιραία και στην έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων ακόμη και από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

Περιφέρεια, Δήμοι, Ελληνική Αστυνομία και Πυροσβεστικό Σώμα, ... τουιτάρουν για ψύλλου πήδημα (!), αλλά δεν έκριναν αναγκαίο πως έπρεπε να ειδοποιήσουν τους πολίτες που κινδύνευαν ακόμη και με αυτόν τον διαδικτυακό τρόπο. Δεν το έκαναν ούτε για το αυτονόητο, αυτό της ανακοίνωσης του τηλεφωνικού αριθμού 199, προκειμένου να επικοινωνούν οι πολίτες που έψαχναν τους δικούς τους ανθρώπους, φθάνοντας την λίστα των αγνοούμενων σε δυσθεώρητο τριψήφιο νούμερο.

Οι συγγενείς πήγαιναν από μόνοι τους στα 4-5 νοσοκομεία, καθώς δεν υπήρχε καμία λίστα τραυματιών, και κατέφευγαν σε εκκλήσεις μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ η ευρωπαϊκή γραμμή εκτάκτων αναγκών 112, ώστε να καλούν όσοι βρίσκονταν σε ανάγκη. Με την κλήση του πολίτη σε αυτόν τον αριθμό, ενημερώνεται άμεσα το κέντρο, για το γεωγραφικό ίχνος του. Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής, θα μπορούσαν να ενημερώσουν όλους τους πολίτες στο Μάτι, με SMS, με γραπτό μήνυμα, να εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους και τις διαδρομές διαφυγής από τον κίνδυνο.

Η ΕΛ.ΑΣ. ... αγνόησε την Πυροσβεστική

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως από τις 17:00 το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας όταν ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην Καλλιτεχνούπολη, μέχρι και την θανατηφόρα εξέλιξή της το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο Μάτι, το τηλεφωνικό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είχε λάβει ούτε... μία κλήση για αγνοούμενο, καθώς όλες γίνονταν στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Η αστυνομική υπηρεσία άφησε στην... άγνοιά της την Πυροσβεστική, η οποία δεν είχε καμία εικόνα για το μέγεθος του σοβαρού θέματος των αγνοουμένων. Οι πρώτες κλήσεις που ξεκίνησε να λαμβάνει το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν στις 10:00 το πρωί της... επόμενης μέρας. Επίσης, από την έναρξη της φωτιάς έως και δύο ώρες αργότερα, όταν οι φλόγες είχαν φθάσει στον Νέο Βουτζά, οι κάτοικοι, παραθεριστές και επισκέπτες στο Μάτι, δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τον κίνδυνο και την αναγκαιότητα απομάκρυνσής τους από εκεί.

«Ούτε μία ντουντούκα»

Δεν ακούστηκε ούτε μία... ντουντούκα, που να προειδοποιεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν έγκαιρα την περιοχή, και όταν επιχείρησαν να το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία εγκλωβίστηκαν και κάηκαν στα στενά δρομάκια. Τουλάχιστον 250 αυτοκίνητα βρέθηκαν καμμένα στους δρόμους, άλλα, με νεκρούς επιβάτες στο εσωτερικό τους και άλλους νεκρούς όταν επιχείρησαν να τα εγκαταλείψουν προκειμένου να διασωθούν αλλά τους είχαν προλάβει οι φλόγες.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς υποστήριξε: «Δεν δόθηκε εντολή για εκκένωση. Όταν γύρισε ο αέρας, τότε λέγανε φύγετε φύγετε, αλλά το λέγανε οι άνθρωποι που ήταν εκεί πέρα, δεν υπήρχε οργάνωση από πίσω, φώναζαν φύγετε από τα σπίτια σας θα καείτε.. δεν έγινε οργανωμένα από ένα κέντρο επιχειρήσεων».

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Γιάννα Τσούπρα ωστόσο είχε αντίθετη άποψη: «Ήρθε ο κύριος Σιώνης και είπε μπροστά μας "ποιου είναι η περιοχή;". Ο Δήμαρχος είπε "είναι δικιά μου" η περιοχή, και η απάντηση ήταν "από την στιγμή που είναι δικιά σου η περιοχή, απομάκρυνε τον κόσμο". Και του λέω " ναι Δήμαρχε, πρέπει να φύγει ο κόσμος"». Ο κύριος Σιώνης ήταν ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο Μάτι και συντόνιζε την επιχείρηση και ο αρμόδιος να εισηγηθεί την απομάκρυνση των πολιτών.

Ταυτοποιήθηκαν 10 θύματα

Οι εξετάσεις δειγμάτων DNA από τις σορούς των θυμάτων ξεκίνησε αργά χθες το απόγευμα από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και συγκεκριμένα από το εργαστήριο DNA της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αυτές προήλθαν περίπου 10 ταυτοποιήσεις θυμάτων με τα αποτελέσματα να διαβιβάζονται στην Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει αναλάβει την προανάκριση της τραγωδίας, και έχει το δυσάρεστο έργο ενημέρωσης των συγγενών τους προκειμένου να παραλάβουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Αρχικά η Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε αναλάβει το έργο της νεκροτομής-νεκροψίας των θυμάτων προκειμένου να αποφανθούν για την αιτία θανάτου, ενώ έλαβαν τα κατάλληλα δείγματα DNA, τα οποία μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια προς ταυτοποίηση.

Τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν τρεις τρόπους ταυτοποίησης. Αυτόν του δακτυλικού αποτυπώματος, του βιολογικού υλικού και του οδοντογράμματος. Με αυτόν τον τρόπο θα διαβιβάσουν τα αποτελέσματα στην αρμόδια αρχή που έχει αναλάβει την προανάκριση. Η διαδικασία αυτή έχει ακολουθηθεί στην περίπτωση της πτώσης του αεροσκάφους HELIOS των κυπριακών αερογραμμών στο Γραμματικό στις 14 Αυγούστου 2005 και στις θανατηφόρες φωτιές της Ηλείας.

Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών

Τα... σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που έμειναν στα χαρτιά περιλαμβάνουν και την ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών (ΣΔΑΑ). Η συγκεκριμένη παράγραφος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ως συμβάν με πολλούς θανόντες ορίζεται κάθε συμβάν κατά το οποίο προκαλούνται πολυάριθμοι θάνατοι, εστιασμένοι χρονικά ή/και χωρικά, και η διαχείρισή του υπερβαίνει τις δυνατότητες της καθημερινής λειτουργίας των κατά τόπον αρμόδιων Ιατροδικαστικών Αρχών και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων».

Σε άλλο σημείο περιγράφεται αναλυτικά: «Σε ένα τέτοιο συμβάν ανάλογα με την ένταση και την έκτασή του, θα απαιτηθεί η χρήση πόρων, πέραν των κατά τόπους υφιστάμενων, γεγονός που αυξάνει τις απαιτήσεις συντονισμένης συνέργειας όλων των εμπλεκομένων φορέων. Για το σκοπό αυτό καταρτίστηκε από την Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς Το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών (ΣΔΑΑ) καθορίζει ένα σύστημα για την κατάλληλη οργάνωση και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, για την αποτελεσματική διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες.

Ο συντονισμός αυτός αφορά τη διασύνδεση επιμέρους δράσεων μεταξύ των Αρχών/Φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των συνεπειών, και της αρμόδιας, καθ’ ύλη και κατά τόπο, Προανακριτικής Αρχής (ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ, ανάλογα με το είδος και τον τόπο του συμβάντος) και την εύρεση και διάθεση πρόσθετων πόρων. Η ενεργοποίηση του ΣΔΑΑ γίνεται από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μετά από σχετικό αίτημα της φυσικής ηγεσίας της καθ’ ύλη και κατά τόπο αρμόδιας Προανακριτικής Αρχής. Το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών δύναται να εφαρμοστεί ταυτόχρονα ή παράλληλα με κάθε ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ανά κατηγορία καταστροφής».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 15 Οκτ 2021 | 08:46

Εφυγαν από την Ελλάδα τα 4 ελικόπτερα της MYTILINEOS - Είχαν λάβει μέρος στις πυρκαγιές

Τα 4 ελικόπτερα της MYTILINEOS είχαν ταξιδέψει από την Αυστραλία και ρίχτηκαν στη μάχη με τις μεγάλες πυρκαγιές.

100 ΤΡΟΠΟΙ "ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ" 13 Οκτ 2021 | 14:34

Άρπαξαν 40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικής απάτης- Σύσκεψη Θεοδωρικάκου - Στουρνάρα

Σε μεγάλο βραχνά για τις αρχές εξελίσσονται οι διαδικτυακές απάτες. Επιτήδειοι έχουν αρπάξει συνολικά 40 εκατ.ευρώ από πολίτες.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 10 Οκτ 2021 | 10:11

ΕΛΑΣ: Αποψιλωμένα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής - Οι ελλείψεις, οι περιπολίες και η ενίσχυση από τις σχολές

Ως σταγόνα στον ωκεανό χαρακτηρίζονται οι αναιμικές ενισχύσεις των αποδυναμωμένων αστυνομικών υπηρεσιών, από ένστολους που καθημερινά αγκομαχούν να βγάλουν περιπολίες και να ανταπεξέλθουν στις βεβαρημένες ανάγκες των αστυνομικών τμημάτων.

ΑΓΡΙΟΣ ΤΣΑΚΩΜΟΣ 08 Οκτ 2021 | 20:28

Νικ Κύργιος: Η σύντροφός του "τσάκωσε" τον διάσημο τενίστα με άλλη στο κρεβάτι - Τους χώρισε η αστυνομία

Η σύντροφος του Νικ Κύργιου "ανέβασε" φωτογραφία του τενίστα την ώρα που κοιμάται με την άλλη γυναίκα στο κρεβάτι του ξενοδοχείου.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 08 Οκτ 2021 | 12:59

Πέθανε η Λίτσα Βλαστού, το "βαθύ λαρύγγι" της Greek Mafia - Το ανθρωποκτονιών ανέλαβε την υπόθεση

Την έρευνα για τον θάνατο της Λίτσας Βλαστού ανέλαβε το τμήμα Ανθρωποκτονιών στη Θεσσαλονίκη. Ποια ήταν και γιατί είχε τεθεί σε καθεστώς προστασίας.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ 08 Οκτ 2021 | 11:50

Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας: Ποιος είναι ο κακοποιός που εμβόλισε μηχανή της ΔΙ.ΑΣ. στην Ομόνοια

Ποινικό παρελθόν έχει ο 35χρονος κακοποιός ο οποίος εμβόλισε το πρωί της Παρασκευής αστυνομικούς της ΔΙΑΣ στην Ομόνοια.

ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ 05 Οκτ 2021 | 14:39

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία Κορφιάτη στη Ζάκυνθο: "Ασφάλεια" εφοπλιστή ο άνθρωπος που τράβηξε τη σκανδάλη

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του επιχειρηματία Κορφιάτη στη Ζάκυνθο. Οι αρχές έφτασαν στον άνθρωπο που πυροβόλησε.

Ο 42ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ LUIS VUITTON 02 Οκτ 2021 | 09:15

VOR V ZAKONE: Η γεωργιανή μαφία που είχε ρημάξει 42 σπίτια σε Αττική, Χαλκίδα, Λουτράκι

Τα μέλη της γεωργιανής μαφίας είχαν καταφέρει να "εισβάλλουν" σε τουλαχιστον 42 σπίτια σε Αττική, Χαλκίδα και Λουτράκι, αποσπώντας λεία που υπερβαίνει τις 194.000 ευρώ.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ 01 Οκτ 2021 | 09:46

Σοκάρει το περιστατικό με 13χρονη στην Πάτρα: Πρότεινε σεξ σε ηλικιωμένο για να τον ληστέψει

Μία 13χρονη στην Πάτρα προσέγγισε ερωτικά υπερήλικα για να τον ληστέψει.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Π. ΣΑΡΑΚΗ 01 Οκτ 2021 | 09:43

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Αποφυλακίζεται ο "Ινδιάνος" - Τον ενέπλεξε ο "παράφρων γαμπρός του"

Εκδόθηκε βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών και αποφυλακίζεται ο "Ινδιάνος".

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ - ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ 01 Οκτ 2021 | 07:41

Ποιες e-Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας θα γίνονται από το σπίτι με ένα κλικ

Η πολιτική και αστυνομική ηγεσία ευελπιστεί ότι από την απεμπλοκή του προσωπικού από αυτές τις υπηρεσίες, θα εξοικονομηθεί σε βάθος χρόνου ένας αριθμός περίπου 2.000 αστυνομικών.

"ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΗΡΕΜΑ, ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ ΤΟΥΣ» 01 Οκτ 2021 | 07:13

Ισημερινός: Η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο της φυλακής της Γουαγιακίλ μετά τη χειρότερη σφαγή σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική

Τουλάχιστον 118 κρατούμενοι σκοτώθηκαν - έξι αποκεφαλίστηκαν - και άλλοι 86 τραυματίστηκαν,στη χειρότερη σφαγή στην ιστορία των σωφρονιστικών συστημάτων σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 30 Σεπ 2021 | 09:03

Κοζάνη: Αστυνομικοί πήγαν για έλεγχο και ο εστιάτορας τους ζήτησε... πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ένταση σε γνωστό μαγαζί της Κοζάνης. Μπήκαν σε εσωτερικό χώρο για έλεγχο αστυνομικοί και έγραψαν εργαζόμενες για μάσκα. Ιδιοκτήτης και δικηγόρος τους ζήτησαν πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά αρνήθηκαν.