Follow us

Forbes για Rafale: Πώς η Τουρκία θα μπορέσει να "κατασκοπεύσει" από κοντά τα υπερσύγχρονα μαχητικά

Η Τουρκία θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα γαλλικά μαχητικά Rafale, με τη βοήθεια του Κατάρ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Τουρκία μπορεί σύντομα να έχει την ευκαιρία να δει από κοντά το γαλλικής κατασκευής μαχητικό Rafale F3R, εφόσον το Κατάρ αναπτύξει μερικά από αυτά τα αεροσκάφη στο πλαίσιο μιας συμφωνίας περί εκπαίδευσης πιλότων που επικυρώθηκε πρόσφατα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ σημαντική για τον τουρκικό στρατό, δεδομένου ότι η Ελλάδα απέκτησε πρόσφατα και τα προηγμένα Rafale 4ης-5ης γενιάς.

Διαβάστε Επίσης

Η συμφωνία προβλέπει πως το Κατάρ μπορεί να αναπτύξει 36 αεροσκάφη και 250 άτομα ως στρατιωτικό προσωπικό στην Τουρκία σε προσωρινή βάση για εκπαίδευση. Ένας Τούρκος πιλότος πρέπει να είναι παρών ως παρατηρητής σε όλες τις εκπαιδευτικές ασκήσεις εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντόχα αγόρασε τουλάχιστον έξι διθέσια DQ Rafale. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό ποια αεροσκάφη θα αναπτύξει εντέλει το Κατάρ. Η Ντόχα διαθέτει έναν ευρείας γκάμας στόλο μαχητικών αεροσκαφών 4,5 γενιάς, δυτικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων F-15 και Eurofighter Typhoon.

Η συμφωνία εκπαίδευσης υπεγράφη στις 2 Μαρτίου 2021 και επικυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου. Επομένως, τα πολεμικά αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούσαν να μεταβούν στην Τουρκία το συντομότερο στις αρχές του 2023, καθώς η συμφωνία προβλέπει ότι η Ντόχα πρέπει να ειδοποιήσει την Άγκυρα 60 ημέρες πριν από οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Τουρκία και Κατάρ ενισχύουν διαρκώς τους αμυντικούς δεσμούς τους

Τουρκία και Κατάρ ενισχύουν διαρκώς τους αμυντικούς τους δεσμούς τα τελευταία χρόνια. Το Κατάρ έχει αγοράσει τουρκικά drones, ενώ πρόσφατα η Τουρκία κατασκεύασε δύο μηχανοκίνητα πλοία για το ναυτικό του Κατάρ.

Επιπλέον, η Τουρκία διαθέτει στρατιωτική βάση στο Κατάρ, ενώ μετά τον εκτεταμένο αποκλεισμό που επέβαλαν στην Ντόχα οι γείτονές της το 2017, η Άγκυρα ενίσχυσε τη στρατιωτική της παρουσία στη χώρα. Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, η Τουρκία έστειλε στρατεύματα στο Κατάρ για να συνδράμουν σε ζητήματα ασφάλειας στο πλαίσιο του Μουντιάλ.

"Οι αμυντικοί δεσμοί Τουρκίας-Κατάρ χρονολογούνται πριν από τον αποκλεισμό και συνεχίζουν να αναπτύσσονται επειδή το Κατάρ έχει να μάθει από τη στρατιωτική εμπειρία της Τουρκίας", επισήμανε ο Ryan Bohl, αναλυτής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο δίκτυο εκτίμησης κινδύνων RΑΝΕ. "Η Τουρκία συνεχίζει να βλέπει το Κατάρ ως σημαντικό περιφερειακό σύμμαχο και, το σημαντικότερο, ως βασικό μέσο οικονομικής στήριξης για την προβληματική οικονομία της".

"Οι αμυντικές ασκήσεις έχουν μεγάλο νόημα στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεών τους", τόνισε ο Bohl.

Δεδομένων αυτών των στενών δεσμών, η Ντόχα μπορεί να αισθάνεται άνετα να αφήσει την Τουρκία να εξετάσει μερικά από τα Rafale της και να εκπαιδευτούν οι πιλότοι της σε αερομαχίες εναντίον τους για να κατανοήσουν καλύτερα τις επιχειρησιακές τους δυνατοτήτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαραν την Τουρκία από το να αγοράσει μαχητικά stealth 5ης γενιάς F-35 Lightning II μετά την αγορά πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι η παρουσία S-400 στην Τουρκία θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στη Ρωσία να συλλέξει ευαίσθητες πληροφορίες για τα F-35.

Ο Bohl παρουσιάζεται επιφυλακτικός ως προς το εάν η ανάπτυξη των Rafale του Κατάρ στην Τουρκία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις δυνατότητες του γαλλικού αεροσκάφους ή να δώσει στην Άγκυρα κάποιο σοβαρό στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Αθήνας.

"Αμελητέες οι ανησυχίες ότι η Τουρκία θα αποκτήσει στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας"

"Νομίζω ότι οι ανησυχίες πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει αυτές τις ασκήσεις για να αποκτήσει στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας είναι αμελητέες", εκτίμησε ο ίδιος. "Παρόλο που η Τουρκία θα συνεχίσει κατά καιρούς να εκτοξεύει απειλές εναντίον της Ελλάδας, ιδίως όταν χρειάζεται κάποιου είδους εθνικιστική ώθηση στο εσωτερικό της, οι δεσμοί της με το ΝΑΤΟ θέτουν τις τεχνικές γνώσεις που τυχόν θα αποκτήσει από αυτές τις ασκήσεις σε διαφορετική κλίμακα σε σύγκριση με τους S-400".

"Εξάλλου, τα Rafale είναι γαλλικά και η Γαλλία είναι επίσης κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ", σημείωσε.

Ο Suleyman Ozeren, λέκτορας στο American University και συνεργάτης στο Orion Policy Institute, επεσήμανε ότι η γαλλική "σιγή ιχθύος" για την ενδεχόμενη ανάπτυξη των Rafale του Κατάρ στην Τουρκία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως "πορτοκαλί φως" από το Παρίσι.

"Υπό κανονικές συνθήκες, η γαλλική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι επιφυλακτική όσον αφορά την πρόσβαση που θα έχει η Τουρκία στο να δει από κοντά τις δυνατότητες του Rafale και να αποκτήσει τεχνογνωσία σχετικά με αυτό το μαχητικό", τόνισε. "Σε αυτή την περίπτωση, οι Γάλλοι θα μπορούσαν να έχουν προειδοποιήσει το Κατάρ".

Διαβάστε Επίσης

"Υποθετικά μιλώντας, αν δεν έχει εκφραστεί κάποια ανησυχία από τη γαλλική πλευρά, τότε αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως σημάδι σιωπηρής συναίνεσης και να αφήσει τον τουρκικό στρατό να παρατηρήσει από κοντά τα Rafale, να τους κάνει test drive, με προοπτική να αγοράσει στο μέλλον", είπε ο ίδιος.

Όπως και να 'χει, η Τουρκία θα επωφεληθεί από την ευκαιρία να δει από κοντά τα Rafale και να δοκιμάσει την αεροπορία της εναντίον τους.

Το Rafale είναι πιο προηγμένο από κάθε άλλο αεροσκάφος που διαθέτει σήμερα το τουρκικό οπλοστάσιο. Και αν η Άγκυρα δεν μπορέσει να αποκτήσει τα F-16 Vipers Block 70 που έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ, το τεχνολογικό χάσμα αεροπορικής ισχύος μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας θα διευρυνθεί περαιτέρω υπέρ της δεύτερης.

Συνεπώς, δεν θα ήταν έκπληξη αν η Άγκυρα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία να εξοικειωθεί με το δυνητικά πιο εξελιγμένο αντίπαλο αεροσκάφος που έχει αντιμετωπίσει εδώ και πολύ καιρό.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 02 Φεβ 2023 | 17:38

Τουρκία: "Πυρά" Σοϊλού σε ΗΠΑ και Ευρωπαίους - Μας κάνουν ψυχολογικό πόλεμο

Η Τουρκία έθεσε στόχο να προσελκύσει 60 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 02 Φεβ 2023 | 09:30

Ανάλυση Deutsche Welle: Γιατί είναι απίθανη μια πολεμική σύρραξη της Ελλάδας με την Τουρκία

Το γεγονός ότι γίνεται μια πολιτική σύνδεση μεταξύ των δύο ημερομηνιών των εκλογών αποδεικνύει τον ειδικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων σήμερα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 02 Φεβ 2023 | 06:50

ΗΠΑ: Μπλόκο γερουσιαστών για τα F16 στην Τουρκία - "Απαραίτητη προϋπόθεση η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

Νέα επιστολή Αμερικανών γερουσιαστών για την Τουρκία στον Μπάιντεν. "Απαραίτητη προϋπόθεση η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για την παράδοση των F-16 στην Αγκυρα".

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 02 Φεβ 2023 | 06:30
ΥΠΕΞ 01 Φεβ 2023 | 23:43

Δένδιας: Δεν έχουμε την πολυτέλεια διχασμού- Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, από σύμμαχο του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε στην έκθεση "Δώρα Διπλωματίας: Η Εξωτερική Πολιτική τον 21ο αιώνα μέσα από αντικείμενα πολιτικού συμβολισμού" στο Ζάππειο.

ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ TRT 01 Φεβ 2023 | 22:20

Νέο παραλήρημα από Ερντογάν: "Η Ελλάδα παραβιἀζει τον εναέριο χώρο μας και παρενοχλεί τους ψαράδες μας"

"Η Ελλάδα ενοχλείται από το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο" αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος σε νέες δηλώσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα

ΥΠΕΞ 01 Φεβ 2023 | 18:41

Απάντηση Σουηδίας σε Τουρκία: Η θρησκεία δεν ήταν μέρος του μνημονίου που υπογράψαμε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι κατανοεί την τουρκική οργή για τα περιστατικά, τα οποία αν και νόμιμα, ήταν ασεβή.

ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑΤΟ 01 Φεβ 2023 | 13:36

Επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση ότι "βάζει πλάτη στην Ελλάδα" : Στέλνουν χαιρετίσματα στην Αθήνα για τα F35

"Δεν θα πούμε 'ναι' στο αίτημά τους για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ όσο εκείνοι επιτρέπουν το κάψιμο του Κορανίου", δήλωσε ο Ερντογάν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΙΜ 01 Φεβ 2023 | 11:06

Το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε λόγω απειλής για επίθεση

Η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της στην Κωνσταντινούπολη ότι ο κίνδυνος επίθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στην κεντρική περιφέρεια Μπεϊογλού.

«ΑΠΙΣΤΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ» 01 Φεβ 2023 | 09:38

ΗΠΑ: Λευκός Οίκος και Γερουσία λένε όχι για F-16 στην Τουρκία πριν την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

"Λευκός Οίκος και Γερουσία συμφωνούν ότι τα F-16 δεν πρέπει να δοθούν στην Τουρκία πριν την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ" δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστήε Κρις Βαν Χόλεν.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 01 Φεβ 2023 | 09:36

"Εγώ τον αγαπώ πολύ, πάρα πολύ": Το ερωτικό τραγούδι Ερντογάν για να ανεβάσει τα ποσοστά του

Ο Ερντογάν βρέθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), και... τα έδωσε όλα με ένα ερωτικό τραγούδι.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 31 Ιαν 2023 | 22:23

Προκαλεί ο Ερντογάν: Επισπεύδει την ψήφιση του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου

Ο Ερντογάν αποφάσισε να επισπεύσει την ψήφιση, από το κοινοβούλιο της χώρας του, του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, με πρόθεση να ξεκινήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 31 Ιαν 2023 | 20:43

Καλίν: "Αν οι ΗΠΑ δώσουν τα F-35 στην Αθήνα, τότε θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ"

"Αν δεν ξεπεραστεί το εμπόδιο του Κογκρέσου, η Τουρκία θα ψάξει για εναλλακτικές", δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας για το πρόγραμμα των F-16