Follow us

Forecast Weather: Βροχερός και χωρίς καύσωνα ο Ιούνιος στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα παγκόσμια μαθηματικά μοντέλα

Ο Ιούνιος δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θερμά κύματα προς τη χώρα μας, ενώ η έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια θα επιμείνει, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Ιούνιος μπήκε όπως έφυγε ο Μάιος, με ασταθή καιρό, συννεφιά, βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το Forecast Weather, που επικαλείται τα δεδομένα των μαθηματικών μοντέλων παγκόσμιας ανάλυσης καιρού, ο πρώτος μήνας της καλοκαιρινής περιόδου δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θερμά κύματα προς τη χώρα μας τα οποία να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ο υδράργυρος να ανέβει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής.

Η έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια θα επιμείνει στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων έως και τα μέσα του μήνα, με τα λιγότερα φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα.

Forecast Weather: Βροχερός και χωρίς καύσωνα ο Ιούνιος στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα παγκόσμια μαθηματικά μοντέλα

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μαθηματικό Μοντέλο ECMWF που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα, ο Ιούνιος θα είναι αρκετά ασταθής καιρικά λόγω της εμμονής ενός συστήματος χαμηλών πιέσεων στη λεκάνη της Μεσογείου που θα ευνοεί στο σχηματισμό θερμικών καταιγίδων οι οποίες θα προκαλούν ισχυρές βροχές και χαλαζοπτώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία σε όλες τις χώρες της Μεσογείου θα κινείται ελαφρώς κάτω από το μεσοπρόθεσμο μέσο όρο για τα δεδομένα της εποχής ειδικά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε γενικευμένη κακοκαιρία στην Μεσόγειο, αλλά μία ασταθή μάζα αέρα που θα ευνοεί στον σχηματισμό ισχυρών καταιγίδων για κάποιες ώρες, οι οποίες ενδεχομένως να συνοδεύονται απο χαλαζοπτώσεις και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. Δηλαδή θα έχουμε εναλλαγές του καιρού μέσα σε ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου από την έντονη ηλιοφάνεια θα εκδηλώνονται καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας που κατά κανόνα είναι μέχρι αργά το απόγευμα.

Η αιτία πίσω από αυτό όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι θα είναι ένα επίμονο σύστημα υψηλών πιέσεων στη Βόρεια Ευρώπη που δεν θα αφήνει τα περιθώρια στις θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική να κυριαρχήσουν στη λεκάνη της Μεσογείου.

Επομένως, ο πρώτος μήνας της καλοκαιρινής περιόδου ίσως και να μη θυμίζει τόσο καλοκαίρι, αφού οι θερμοκρασίες δεν αναμένεται να ανέβουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως είχε συμβεί άλλες χρονιές.

Διαβάστε Επίσης

Έτσι, έως και τουλάχιστον τις 15 Ιουνίου, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η έντονη ηλιοφάνεια τις πρωινές ώρες της ημέρας σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και οι νεφώσεις που θα αναπτύσσονται κυρίως τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, με αποτέλεσμα σε τοπικό επίπεδο να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο forecastweather.gr, τα φαινόμενα που εκδηλώνονται ως επακόλουθο της ατμοσφαιρικής αστάθειας χαρακτηρίζονται από τοπικότητα και έχουν τεράστια διαφορά με τα γενικευμένα φαινόμενα που βλέπουμε σε οργανωμένα βαρομετρικά συστήματα κατά την διάρκεια του χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί σε μία περιοχή της χώρας να έχουμε ισχυρή καταιγίδα και σε μία απόσταση λιγότερη των 5 χιλιομέτρων στην ίδια περιοχή να έχουμε λιακάδα.

Όλα επαφύονται στο πόσο ισχυρή είναι η ύπαρξη μίας ασταθούς μάζας αέρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ώστε η πρωινή έντονη ηλιοφάνεια να λειτουργήσει σαν "καύσιμο" για την ανάπτυξη κατακόρυφων νεφών που θα καταλήξουν σε καταιγιδοφόρα νέφη.

Χαμηλότερες για την εποχή οι θερμοκρασίες τον Ιούνιο

γυναίκα καλοκαίρι νερό καύσωνας ζέστη

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, θα διατηρηθούν μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια για την εποχή, ενώ δεν αποκλείεται πρόσκαιρα στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας να παρατηρηθούν θερμοκρασίες ελαφρώς κάτω από το μεσοπρόθεσμο μέσο όρο για τα δεδομένα της εποχής.

ΚΑΙΡΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ

Ίσως μόνη εξαίρεση να αποτελέσουν η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου ενδέχεται πρόσκαιρα η θερμοκρασία να κινηθεί ελαφρώς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Πάντως κατά κανόνα δεν φαίνεται να μας επηρεάζει κανένα ισχυρό κύμα καύσωνα από τη Βόρεια Αφρική έως και το τέλος του Ιουνίου.

Διαβάστε Επίσης

Τέλος, όσον αφορά τους ανέμους, θα είναι από βόρειες διευθύνσεις τόσο στην περιοχή του Ιονίου όσο και στην περιοχή του Αιγαίου έως και τις 15 Ιουνίου και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα ούτε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αφού η ένταση των ανέμων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 με 5 μποφόρ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΜΥ 25 Σεπ 2023 | 07:01

Κακοκαιρία Elias: Ερχονται ισχυρές καταιγίδες - Ανησυχία για τη Θεσσαλία - Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Elias φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνοδευόμενες από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών - Ο μεγαλύτερος όγκος νερού αναμένεται στη Φθιώτιδα.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ 24 Σεπ 2023 | 12:26

Κακοκαιρία: "Ψυχρή λίμνη" θα χτυπήσει τη Θεσσαλία - "Θα θυμίζει Ιανό και Daniel" προειδοποιεί ο Μαρουσάκης [Βίντεο]

Κακοκαιρία σοβαρότητας μεταξύ "Ιανού" και "Daniel" ξεκινάει από αύριο - Αναμένονται 300-500 τόνους νερού ανά στρέμμα - Στο επίκεντρο η Θεσσαλία, Τρίτη και Τετάρτη οι πιο δύσκολες ημέρες

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ 24 Σεπ 2023 | 10:15

Συναγερμός για το νέο κύμα κακοκαιρίας: Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, ανησυχία για νέες πλημμύρες στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας και προς τις βραδινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 24 Σεπ 2023 | 08:08

Καιρός: Συνεχίζονται οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες και σήμερα Κυριακή - Πού θα βρέξει

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες όμως από το μεσημέρι στα δυτικά τμήματα της χώρας θα μειωθούν σημαντικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ 23 Σεπ 2023 | 08:27

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Ισχυρές καταιγίδες για τρεις ημέρες - Στο επίκεντρο η Θεσσαλία

Επικαιροποίηση του χθεσινού έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ - Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Σε ποιες περιοχές θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 23 Σεπ 2023 | 08:05

Καιρός: Καλοκαίρι σήμερα - Πάνω από τους 34 βαθμούς η θερμοκρασία

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες - Άνεμοι έως 4 μποφόρ στα πελάγη

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 22 Σεπ 2023 | 16:49

Μαρουσάκης: Η ειρωνική απάντηση μετά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - "Μήπως βλέπω όνειρο; Μπα, ξύπνιος είμαι..."

Μετά τη δικαίωση από την ΕΜΥ, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης έσπευσε να απαντήσει σε όσους τον κατέκριναν για την προ ημερών πρόγνωσή του για την επόμενη κακοκαιρία

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ OPEN 22 Σεπ 2023 | 07:50

Μαρουσάκης: Ραγδαία αλλαγή του καιρού ήδη από την Κυριακή - Ερχεται νέα κακοκαιρία, "καμπανάκι" για τη Θεσσαλία

"Ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία θα μπει μέσα στο Ιόνιο, θα αρχίσει να στροβιλίζεται και θα μας απασχολήσει από την Κυριακή", τόνισε ο μετεωρολόγος.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 22 Σεπ 2023 | 06:21

Καλοκαιρινός ο καιρός σήμερα με υψηλές θερμοκρασίες - Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Ζεστός θα είναι ο καιρός σήμερα καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου. Σε κάποιες περιοχές της χώρας αναμένονται βροχές.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥ 21 Σεπ 2023 | 18:36

Τριήμερο με μίνι καλοκαίρι βλέπει ο Τσατραφύλλιας: "Καλά μπάνια το Σαββατοκύριακο και από Δευτέρα ζακετούλα και ομπρέλα"

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως από Δευτέρα - Η πρόγνωση Τσατραφύλλια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ METEO 21 Σεπ 2023 | 14:44

Φθινοπωρινός "μίνι καύσωνας" το Σαββατοκύριακο - Απότομη αλλαγή από Δευτέρα με βροχές και καταιγίδες

Έως και τους 36 βαθμούς θα φτάσει το θερμόμετρο το Σάββατο - Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι από Δευτέρα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ 21 Σεπ 2023 | 08:39

Ο Μαρουσάκης απαντά μετά το "άδειασμα" των μετεωρολόγων - "Δεν είπα ότι θα έχουμε κακοκαιρία τύπου Daniel"

Θέση για τα πυρά που δέχθηκε από άλλους μετεωρολόγους, σχετικά με την πρόβλεψή του για νέο κύμα κακοκαιρίας, που θα χτυπήσει τη χώρα, πήρε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 21 Σεπ 2023 | 06:24

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες αλλά και βροχές σήμερα - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Αίθριος θα είναι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με αραιές νεφώσεις, που από νωρίς το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και το απόγευμα στην υπόλοιπη χώρα θα πυκνώσουν. Πού θα βρέξει.