Μάχη με τον χρόνο δίνει η Πυροσβεστική, σε μια προσπάθεια να οριοθετήσει την φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας, που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ και έχει κάψει πάνω από 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης.
Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής, υπάρχουν ακόμα αρκετές διάσπαρτες εστίες μέσα στις καμμένες περιοχές, ενώ σύμμαχος στις προσπάθειες κατάσβεσης αναδεικνύεται ο καιρός.
"Η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη συνεχώς βελτιώνεται", τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ενώ προσθέτει ότι "η φωτιά είναι σε εξέλιξη, με διάσπαρτες ενεργές καύσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται δραστικά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις".
Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, που δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για τρίτο 24ωρο, βοηθά αποφασιστικά το γεγονός ότι κόπασαν οι άνεμοι, οι οποίοι έχουν πλέον ένταση 2 με 3 μποφόρ.
Στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, παραμένουν και επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο "Όλυμπος", ενώ από αέρος συνδράμουν 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.
Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την εξέλιξη της φωτιάς το απόγευμα του Σαββάτου:
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021, στην περιοχή Σχίνος Λουτρακίου Κορινθίας είναι σε εξέλιξη, με διάσπαρτες ενεργές καύσεις. Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο "ΟΛΥΜΠΟΣ”, οκτώ (8) Α/Φ, οκτώ (8) PZL, δύο (2) Ε/Π και ακόμη δύο (2) Ε/Π του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά. Συνδρομή παρέχουν: δύο (2) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αυτοψία από κυβερνητικό κλιμάκιο
Κυβερνητικό κλιμάκιο θα βρεθεί αύριο, Κυριακή, στις 9 το πρωί, στο Αλεποχώρι, προκειμένου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την πυρκαγιά και αξιολόγηση για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιο για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.