Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη προσπάθεια μεταφοράς πολύτιμων αντικειμένων από το Τατόι, καθώς η μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη έκαψε μέρος του κτήματος. Το βράδυ της Τρίτης για λόγους προστασίας μεταφέρθηκαν κάποια αντικείμενα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη να βρίσκεται στο σημείο.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Open ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Θανάσης Κουτσαυλής στο χώρο βρίσκονται συνολικά 100.000 πολύτιμα αντικείμενα ανάμεσα στα οποία είναι βασιλικές άμαξες και έργα τέχνης, κάποια εκ των οποίων μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος την Τρίτη.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι σώθηκε ο ιστορικός πυρήνας του πρώην βασιλικού κτήματος.
Το έργο της μεταφοράς ανέλαβε η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως έγινε γνωστό από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών πληροφόρησε ότι σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και την υπουργό, έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προληπτική μεταφορά και απομάκρυνση έργων μεγάλης αξίας από το Τατόι.
Αγωνιώδεις προσπάθειες και για τα άλογα των ιππικών ομίλων
Κατά τη διάρκεια της νύχτας ολοκληρώθηκε επίσης η μεταφορά των αλόγων, τα οποία κινδύνευσαν στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Λίλιαν Ντιντή, στο Μαρκόπουλο βρίσκονται πλέον περίπου 250 άλογα. Σχετικά με τα πέντε άλογα που ήταν αγνοούμενα, ήδη έχουν ειδοποιηθεί και βρίσκονται επί τόπου υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας για να τα περισυλλέξουν.

Σύμφωνα με την κ. Ντιντή, μερικά άλογα ήταν αρκετά ταλαιπωρημένα λόγω της δύσκολης κατάστασης που βίωσαν αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ ομάδα κτηνιάτρων παρείχε τις πρώτες βοήθειες. Κάποια από τα άλογα έφτασαν στο Μαρκόπουλο με έντονο στρες αλλά σήμερα η κατάστασή τους είναι πολύ καλύτερη.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέλιος Σταυρουλάκης, του Αθλητικού Κέντρου Ιππασίας Βαρυμπόμπης που συστεγάζεται με τον ιππικό όμιλο Mega Sport, όλα τα άλογα της περιοχής από τους ιππικούς ομίλους που έχουν πρόβλημα λόγω της πυρκαγιάς συγκεντρώνονται και απομακρύνονται με φορτηγά με προορισμό το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο Αττικής.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, άλογα προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φωτιά από ιππικούς ομίλους που καίγονται έφτασαν μέχρι την πλατεία της Βαρυμπόμπης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr