Φωτιά στη Μόρια: Πώς η Αστυνομία έφτασε στη σύλληψη των έξι αλλοδαπών - Φόβοι για νέους εμπρησμούς

Τα σημαντικά στοιχεία που συνέλεξαν οι αστυνομικοί της ασφάλειας Λέσβου. Οι "καθοδητητές" και η εμπλοκή τους με ΜΚΟ.

Ένας "αδύναμος κρίκος" στην ομάδα των Αφγανών που είχαν προκαλέσει την ένταση στη Μόρια πριν παραδοθεί στις φλόγες, ήταν εκείνος που αναγνώρισε τους 6 εμπρηστές του ΚΥΤ.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα social media και συγκεκριμένα στο facebook, έδειχνε έναν από τους 17χρονους ασυνόδευτους ανήλικους, με ένα φλεγόμενο χαρτόνι να διασπείρει τη φωτιά εξωτερικά της δομής προκειμένου να επεκταθεί και στο εσωτερικό, όπως και έγινε.

Τα παραπάνω ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία, που συνέλεξε η ειδική ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λέσβου, η οποία συστήθηκε γι αυτό τον σκοπό και να "διαλύσει" τις όποιες υποψίες για… εξωτερικό παράγοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται και έχει επικεντρωθεί στα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε καθοδήγηση στις πράξεις τους, μηνύματα παρότρυνσης και οργανωμένης σχεδίασής τους.

Από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, οι αστυνομικοί θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν ύποπτες κλήσεις ή μηνύματα το επίμαχο χρονικό διάστημα εκδήλωσης των αντιπαραθέσεων και των εμπρησμών.

Παράλληλα θα προβούν σε ανάσυρση του ιστορικού περιήγησής τους στο διαδίκτυο, όπως και σε διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν συγκεκριμένα πρόσωπα, που φαίνεται να πυροδότησαν τον υπάρχοντα εκνευρισμό προσφύγων και μεταναστών, οδηγώντας στην "τελική έκρηξη" και ολική καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχουν αναφορές που εξετάζονται, πως λίγο πριν ξεσπάσουν οι παράλληλες εστίες φωτιές έξω από το ΚΥΤ, υπήρχαν τέτοιου είδους διαδικτυακές συνομιλίες, μηνύματα και συνεννοήσεις, σαν "σύνθημα" προκειμένου να εκδηλωθεί το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού και καταστροφής της δομής. Οι αρμόδιες διωκτικές Αρχές ερευνούν αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες αν αποδειχθούν αληθείς, θα αναζητήσουν και τους αποστολείς αυτών των μηνυμάτων και επικοινωνιών.

Οι αστυνομικοί έχουν στην κατοχή τους κάποια στοιχεία του προηγούμενου χρονικού διαστήματος που αφορούσαν την δημιουργία ενός κλίματος έντονης δυσαρέσκειας με αφορμή τα κρούσματα COVID-19, την καραντίνα της δομής, η οποία θα ήταν… πρόδρομος για την μετατροπή της σε κλειστό κέντρο κράτησης.

Οι "καθοδηγητές", μεταξύ των οποίων και κάποιοι εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, δημιουργούσαν εκρηκτικό κλίμα με αφορμή την νέα καραντίνα στη δομή, που θα την μετέτρεπε, όπως έλεγαν σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε κλειστό κέντρο κράτησης χωρίς καμία πιθανότητα μετακίνησης. "Χρησιμοποιούσαν", όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, τον εκνευρισμό προσφύγων και μεταναστών δημιουργώντας μια τεχνητή αναστάτωση, η οποία χρειαζόταν μία αφορμή για την έκρηξη, που ήρθε με την νέα καραντίνα της δομής.

Ένα μήνυμα "μόχλευσης" που προερχόταν από μία "αχαρτογράφητη" ΜΚΟ, αναρτημένη στα αγγλικά, έγραφε χαρακτηριστικά:

"Ένα lock down (κλείδωμα) θα σήμαινε ότι κάθε είσοδος ή έξοδος από το κτίριο θα απαγορευτεί και θα υπάρξει ενισχυμένη παρουσία της αστυνομίας για την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας στον καταυλισμό. Πώς αυτό θα εφαρμοστεί στο στρατόπεδο όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν έξω από το φράχτη, και ο φράκτης στη δομή είναι γεμάτος τρύπες, μένει να δούμε. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Άσυλου προσπαθεί ήδη να το χρησιμοποιήσει για πολιτικό κέρδος και δηλώνει ότι αυτό το περιστατικό ενισχύει την ανάγκη υλοποίησης του έργου δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής στη Μόρια, βασικά φυλακή".

Σημειώνεται πως οι αρχές φοβούνταν αντίστοιχα επεισόδια και στη δομή της Σάμου, γι αυτό Δήμος και Ελληνική Αστυνομία απομάκρυναν παραπήγματα και σκηνές από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών. Χθες το βράδυ ξέσπασε πυρκαγιά εξωτερικά του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, η οποία αν και ήταν σε σχετικά μακρινή απόσταση, αστυνομικές πηγές εκτιμούν πως πρόκειται για εμπρησμό που σχετίζεται ή έχει παρόμοια αιτία με εκείνη της Μόριας. Οι αστυνομικοί προέβησαν σε προσαγωγές έξι αλλοδαπών που φιλοξενούνταν στο ΚΥΤ και εξετάζονται αν εμπλέκονται στην εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι το ΚΥΤ Σάμου έχει τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό για δύο εβδομάδες από το πρωί της Τρίτης, καθώς εντοπίστηκαν δύο κρούσματα του νέου κορωνοϊού και τέθηκε σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται το "κακό παράδειγμα" της καταστροφής της Μόριας να τύχει… μίμησης σε άλλες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω COVID-19, και λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και αποτροπής ενός τέτοιου εμπρηστικού ενδεχόμενου, που θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες. Οι φόβοι για "νέες"… Μόριες, επικεντρώνονται αρχικά στις δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα, οι οποίες από τις 7 Σεπτεμβρίου 2020 τέθηκαν σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό με κοινές αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα. Αυτά τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε προσπάθειας "μίμησης" μιας νέας καταστροφής τύπου… Μόριας, περιλαμβάνει αρχικά την ενεργοποίηση δικτύου εσωτερικών πληροφοριοδοτών (Insiders), προκειμένου να διαπιστώνεται έγκαιρα η όποια εστία έντασης και ακραίων ενεργειών καταστροφών και εμπρησμών.

Παράλληλα ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες θα "σκανάρουν" τα social media και εφαρμογές επικοινωνίας, επιχειρώντας να ανιχνεύσουν εμπρηστικά μηνύματα ή ακόμη και συνεννοήσεις για συντονισμένες επιθετικές κινήσεις εσωτερικά των δομών. Τα στελέχη των διωκτικών αρχών που θα είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο κάθε δομής θα βρίσκονταν σε… On line διασύνδεση με το κέντρο επιχειρήσεων προκειμένου να δίνουν σε πραγματικό χρόνο τις όποιες αναφορές εντάσεων ή καταστροφών.

Έξω από τις δομές φιλοξενίας θα αυξηθούν οι αστυνομικές περιπολίες και αναμένεται αριθμητική ενίσχυση των σταθερών αστυνομικών δυνάμεων έξω και μέσα σε αυτές. Σε στενή συνεργασία θα βρίσκονται Ελληνική Αστυνομία και Πυροσβεστικό Σώμα προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη επέμβαση για την κατάσβεση τυχόν εστιών φωτιάς, ενώ δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί ένα τουλάχιστον πυροσβεστικό όχημα έξω από κάθε δομή.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ 18 Σεπ 2020 | 12:12

Συναγερμός για ακυβέρνητο σκάφος με 50 μετανάστες στο Κατάκολο - Πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ

Συναγερμός έχει σημάνει στο Λιμενικό, καθώς ακυβέρνητο σκάφος με 50 περίπου μετανάστες, εντοπίστηκε από νωρίς το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ 18 Σεπ 2020 | 10:10

Λέσβος: Πάνω από 5.000 πρόσφυγες έχουν μπει στο Καρά Τεπέ - Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. [εικόνες]

Συνεχίζουν να μπαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες στην προσωρινή δομή φιλοξενίας.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΑΛΟ 17 Σεπ 2020 | 18:58

Οπισθεν... ολοταχώς από Λιάκο: Δεν έγραψα "κάψτε τη Μόρια" - Ήθελα να δείξω την απελπισία των ανθρώπων

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του για την φωτιά στη Μόρια, ο Αντώνης Λιάκος τα... μαζεύει υποστηρίζοντας ότι ήθελε να δείξει την απελπισία των ανθρώπων.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 17 Σεπ 2020 | 14:30

Ο Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ) απαντά στον Λιάκο: "Εγω πάντως δεν θα έβαζα φωτιά στη Μόρια..."

Απάντηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στον καθηγητή Λιάκο που δήλωσε ότι και αυτός θα έβαζε φωτιά στη Μόρια

"ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ" 17 Σεπ 2020 | 10:59

Αίσθηση από ανάρτηση του καθηγητή Λιάκου: Κι εγώ θα έβαζα φωτιά στη Μόρια - Πρέπει να υπερασπιστούμε τους νεαρούς Αφγανούς

Ο Αντώνης Λιάκος είναι καθηγητής και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λιάκος τάσσεται υπέρ των αλλοδαπών που κατηγορούνται για τη φωτιά στη Μόρια.

ΠΟΙΟΥΣ ΨΑΧΝΟΥΝ 17 Σεπ 2020 | 09:41

Μεγάλη επιχείρηση Europol και Αντιτρομοκρατικής σε Εξάρχεια και Βερολίνο: Τρεις συλλήψεις - Αντίδραση των αναρχικών

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνέλαβε τρεις αλλοδαπούς οι οποίοι εμπλέκονται σε εμβληματικές καταλήψεις στην Αθήνα.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 17 Σεπ 2020 | 08:30

Λέσβος: Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας - Πάνω από 1.000 άτομα μεταφέρθηκαν στο Καρά Τεπέ [εικόνες - βίντεο]

Από τις 8 το πρωί η επιχείρηση της αστυνομίας για την προώθηση μεταναστών και προσφύγων προς το νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

ΥΠΟΠΤΕΣ 15 ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 17 Σεπ 2020 | 07:48

Φωτιά στη Μόρια: Φύλλο και φτερό τα κινητά των αλλοδαπών συλληφθέντων

Οι διωκτικές αρχές ψάχνουν ενδελεχώς τα κινητά τηλέφωνα των έξι κατηγορουμένων για την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.200 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 16 Σεπ 2020 | 20:41

Καρά Τεπέ: "Αστακός" η νέα δομή - Με Αστυνομική Διεύθυνση και 350 αστυνομικούς

Σε... φρούριο μετατρέπεται η δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, με απόφαση Χρυσοχοΐδη

ΗΛΙΚΙΑΣ 17 ΕΤΩΝ 16 Σεπ 2020 | 14:44

Φωτιά στη Μόρια: Αυτοί είναι οι ανήλικοι Αφγανοί εμπρηστές του καταυλισμού [Εικόνες]

Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν το μεσημέρι οι έξι συλληφθέντες για τον εμπρησμό του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια.

«ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ 6.000 ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» 16 Σεπ 2020 | 14:24

Χρυσοχοΐδης στον Guardian: Μέχρι το Πάσχα η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες

"Όλοι θα φύγουν", δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Guardian.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 16 Σεπ 2020 | 14:06

Εβδομήντα γυναίκες αστυνομικοί από τη ΓΑΔΑ στη Λέσβο - Γιατί μεταφέρθηκαν

Εβδομήντα γυναίκες αστυνομικοί, από μάχιμες υπηρεσίες μετέβησαν σήμερα το πρωί στη Λέσβο.