Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που καίει στη Ναυπακτία με το 112 να στέλνει συνεχείς προειδοποιήσεις για εκκενώσεις οικισμών, ενώ κατά την επιχείρηση κατάσβεσης ένα Canadair χτύπησε σε πεύκο ενώ επιχειρούσε.
Συγκεκριμένα, σε βίντεο που κατέγραψε χρήστης του Facebook, φαίνεται πως το Canadair πετούσε σε χαμηλό υψόμετρο και το αεροσκάφος "ξύρισε" με τα φτερά του ένα πεύκο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρει το ακροπτερύγιο του.
Το πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL-215 Canadair βρισκόταν σε διασπορά και επιχειρούσε από την 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας.
Οι αεροπόροι δήλωσαν αμέσως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατάφεραν να φτάσουν ξανά στην Ανδραβίδα και να προσγειωθούν με ασφάλεια.
Όπως έγινε γνωστό γίνεται έλεγχος από τους μηχανικούς και το τεχνικό προσωπικό των Canadair που βρίσκονται στη βάση για να εξυπηρετούν τα πυροσβεστικά τα οποία έχουν βρεθεί σε διάφορα αεροδρόμια της χώρας για να μπορούν να καλύπτουν την επικράτεια.
Η πυρκαγιά στον Πλατανίτη Ναυπακτίας στην Αιτωλοακαρνανία πήρε ταχύτατα ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Για την κατάσβεση της επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 3 ομάδες δασοκομάντος και 26 οχήματα, ενώ από αέρος περιοδικά πραγματοποιούν ρίψεις νερού 10 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.
Η διαχείριση όλων των δυνάμεων πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο "ΟΛΥΜΠΟΣ". Στις 16:11 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή 'Ανω Πλατανίτης προς τη Ναύπακτο, και στις 16:22 δεύτερο 112 για την απομάκρυνση από τις περιοχές Μολύκρειο και Φραγκέικα προς το Αντίρριο.
Οι ειδοποιήσεις από το 112.
Όλοι όσοι βρίσκονται στον Άνω Πλατανίτης καλούνται να απομακρυνθούν προς Ναύπακτο, αναφέρεται στο πρώτο μήνυμα, ενώ στο δεύτερο ζητείται από τους να ανθρώπους που βρίσκονται σε Μολύκρειο και Φραγκέικα να απομακρυνθούν προς Αντίρριο.
Η εικόνα στις υπόλοιπες φωτιές
Δεκάδες είναι τα πύρινα μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.
Συνολικά από χθες το απόγευμα στις 18:00 έως σήμερα στις 18:00 εκδηλώθηκαν 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη εννέα 9.
Υπό μερικό έλεγχο είναι πλέον η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Κάρυστο. Επιχειρούν 38 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου και 14 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Η πυρκαγιά στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας είναι οριοθετημένη. Στις 15:37 εκδόθηκε 112 για απομάκρυνση από Ακτή Βαλέρι προς Νέα Αρτάκη. Επιχειρούν 61 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρο και 20 οχήματα ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησαν 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Στο Μαρκόπουλο αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. 46 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, καθώς και 3 εναέρια μέσα κατάφεραν να αντιμετωπίσουν μια πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά σε μόλις 15 λεπτά.
Η πυρκαγιά στο Παλιάμπελο Βόνιτσας είναι οριοθετημένη. Το έργο της κατάσβεσης συνεχίζουν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη.
Η πυρκαγιά στον Πολύγυρο Χαλκιδικής είναι υπό έλεγχο και επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού έκανε και ένα ελικόπτερο.