X

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Δύσκολη νύχτα στο Χελιδόνι καθώς μαίνεται η πυρκαγιά - Μηνύματα του 112

Οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν σε πολλά σημεία αλλά οι δυνατοί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Γράφει: TheToc team

Δύσκολη νύχτα προβλέπεται για την Αρχαία Ολυμπία καθώς μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Χελιδόνι, σε αγροτοδασική περιοχή κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας Σεντουκιώτισας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ απεγκλωβίστηκε ένας άνθρωπος που έφερε εγκαύματα.

Στα πρώτα σπίτια της Ηράκλειας στην Ηλεία έφτασαν οι φλόγες από τη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής στο Χελιδόνι.

Οι εικόνες ειναι δραματικές στο χωριό, με ηλικιωμένους να απομακρύνονται εσπευσμένα.

Λίγο πριν τις 22.00 εστάλη μήνυμα εκκένωσης τριών περιοχών εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται στην Ηλεία.

"Δασική πυρκαγιά στις περιοχές Ηράκλεια, Καρούτες και Σμίλα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές απομακρυνθείτε προς Πύργο" αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν σε πολλά σημεία ενώ τα εναέρια έχουν πλέον απομακρυνθεί. Οι συνθήκες είναι αντίξοες λόγω των δυνατών ανέμων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς στο Χελιδόνι Ηλείας, προχώρησε η Πυροσβεστική. Πλέον, στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν 105 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων και 34 οχήματα.

Νωρίτερα, συνέδραμαν από αέρος 9 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν θέσει στη διάθεση των δυνάμεων πυρόσβεσης μηχανήματα έργου και υδροφόρα οχήματα.

Η περιοχή είναι γεμάτη ελαιώνες που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ είχε καεί και το 2021.

Νέο μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα απομάκρυνσης

Νωρίτερα εστάλη νέο μήνυμα από το 112, αυτή τη φορά, προς τους κατοίκους των περιοχών Πελόπιο, Καυκωνία και Πλάτανος, να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Για απομάκρυνση είχε σταλεί μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Χελιδόνι ώστε να κινηθούν προς Αρχαία Ολυμπία, και από Γραμματικό, Λατζόι, Άγιο Γεώργιο Λατζοίου, Πουρνάρι, Ηράκλεια προς Πύργο.

Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας: Η φωτιά "έχει πλησιάσει τους οικισμούς"

Μιλώντας στο ΕΡΤΝews, ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Λινάρδος, ανέφερε "προς το παρόν δεν έχουμε φωτιά μέσα σε χωριό, αλλά είναι παραπλεύρως. Έχει πλησιάσει τους οικισμούς και είναι σε εξέλιξη σε τέσσερα χωριά του Δήμου. Όλοι – Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, Περιφέρεια και κάτοικοι – βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Τώρα νυχτώνει και τα πράγματα θα είναι δύσκολα".

"Όσο ανθρωπίνως δυνατόν, κάνουμε το καλύτερο. Αλλά αρκετές δυνάμεις δεν είναι ποτέ αρκετές σε τέτοιες φωτιές".

Στην κοινότητα Χελιδονίου, η φωτιά έφτασε στα όρια του οικισμού: "Μπήκε σχεδόν μέσα. Την προλάβαμε εμείς. Οι κάτοικοι, οι εθελοντές, όλοι βοήθησαν. Από εδώ και πέρα… ο Θεός βοηθός", δήλωσε με αγωνία.

Η κατάσταση δυσχεραίνεται από τους ανέμους που αλλάζουν φορά κάθε 10 με 20 λεπτά, στέλνοντας τις φλόγες περιμετρικά των χωριών, τα οποία απέχουν μόλις 2-3 χιλιόμετρα από την καρδιά της πυρκαγιάς.

"Τα πιο πολλά είχαν καεί το ’21. Τώρα είναι αραιά πάλι πεύκα και λιοστάσια που έχει ξαναγεννήσει η φύση. Δυστυχώς, ζούμε τη δεύτερη καταστροφή στην ίδια γη," πρόσθεσε ο κ.Λινάρδος.

Διαβάστε Επίσης