
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε από την Πυροσβεστική υπηρεσία η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών στην Αργολίδα το μεσημέρι της Κυριακής και πλέον καίει στους λόφους Προφήτη Ηλία και Σάρας, χωρίς να απειλεί το χωριό Προσύμνη.
Στην περιοχή θα παραμείνουν για όλο το βράδυ σημαντικές δυνάμεις με 56 πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα, επιχειρώντας την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και για να αποτρέψουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.
Η φωτιά, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ξεκίνησε από περιοχή με χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Επισκέπτες και εργαζόμενοι του αρχαιολογικού χώρου απομακρύνθηκαν για καθαρά προληπτικούς λόγους, ενώ οι προσπάθειες κατάσβεσης βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Αργά το απόγευμα χρειάστηκε ενίσχυση των δυνάμεων, ώστε να μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά πριν πέσει το σκοτάδι και οι πυροσβέστες χάσουν την πολύτιμη βοήθεια που τους προσφέρουν τα εναέρια μέσα. Συνολικά στην περιοχή χρειάστηκε να συνδράμουν 56 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα και έξι εναέρια μέσα.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, "η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και έκαψε ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει το Μουσείο".
Γλύτωσαν οι αρχαιότητες
Ευτυχώς από την καταστροφική πυρκαγιά δεν προξενήθηκαν ζημιές στο Μουσείο των Μυκηνών, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο οι ζημιές αφορούν κυρίως καλώδια και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη από τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Πολιτισμού για την καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης.
Πάντως σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το υπουργείο, χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου.

Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.
Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και
πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς.
Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr