Φωτιά στο Μάτι - Νέες αποκαλύψεις: "Θα επιβιώσεις εσύ μεθαύριο; Μόνος θα μείνεις, θυμήσου το", έλεγε ο Ματθαιόπουλος στον Λιότσιο

Ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος περιγράφει τις πιέσεις που αντιμετώπισε από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο για το πόρισμα για το Μάτι.

"… ο ένας θα δώσει τον άλλο και θα επιβιώσεις εσύ μεθαύριο;, μόνος θα μείνεις, θυμήσου το" έλεγε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος στον ειδικό πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο. Αυτή η φράση αναδεικνύεται ως νόημα σχεδόν σε όλες τις έγγραφες εξηγήσεις των εμπλεκόμενων, που κλήθηκαν από τους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και στις ανωμοτί καταθέσεις τους. Κανείς δεν ήταν… υπεύθυνος αλλά οι άλλοι…

Στο μεταξύ ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος σε μία αλληλουχία καταθέσεων στον Ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, περιγράφει όλα τα προσκόμματα και τις… τρικλοποδιές που του έβαζαν στην διεξαγόμενη έρευνα ανώτεροι αξιωματικοί. Παρότι ήταν απαλλαγμένος από υπηρεσίες μέχρι την ολοκλήρωση των εκθέσεων, τον έβαλαν υπηρεσία ακόμη και την 1η Ιανουαρίου 2019. Αρνήθηκαν την αίτησή του για φοίτηση στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, ενώ δεν του έδιναν ρεπό και άδειες ιδιωτικού έργου.

Προσκόμματα και τρικλοποδιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αιτήσεις του τον Απρίλιο του 2019 με συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Υπηρεσία Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν έπαιρνε απαντήσεις παρά… δύο σειρές ότι "έχουν αποσταλεί ήδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών". Σε αντίστοιχο αίτημα προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την σύγκλιση του ΚΣΟΠΠ, του απάντησαν "όπως αναζητηθούν διαμέσου του αρμόδιου Εισαγγελέα".

Σε κατάθεσή του στις 11 Μαρτίου 2020, μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Από κανέναν φορέα δεν αντιμετώπισα πρόβλημα καθώς οι περισσότεροι ήταν συνεργάσιμοι, όπως και ο τότε Αρχηγός κ. Τερζούδης ο οποίος μου είπε σε συνάντησή μας να πράξω το καθήκον μου και ότι έγγραφο ζήτησα άμεσα το έλαβα. Πρόβλημα αντιμετώπισα από τον τότε Υπαρχηγό Επιχειρήσεων Βασίλειο Ματθαιόπουλο και μετέπειτα Αρχηγό Π.Σ.. Συνέχισα το έργο μου χωρίς να δίνω σημασία στα λεγόμενα κανενός και σε διάστημα 2.5 μηνών περίπου κατέθεσα την πραγματογνωμοσύνη για το Μάτι έχοντας βέβαια και υπόψιν μου πολλά στοιχεία τα οποία ανέλυσα εκτενέστερα στην πραγματογνωμοσύνη για την πυρκαγιά στην Κινέτα, όπου επαναλαμβάνω, συνδέεται άμεσα με την πυρκαγιά στο Μάτι.

Στο σημείο αυτό σας αναφέρω ότι μετά από έγγραφο που απέστειλα για στοιχεία που αφορούσαν την πυρκαγιά στην Κινέτα, η απάντηση που έλαβα από τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων κ. Κολοκούρη (σημερινό Αρχηγό Π.Σ.) ήταν να τα αναζητήσω δια μέσω του αρμόδιου Εισαγγελέα, παρόλο που η υπόθεση στην Κινέτα ήταν στο στάδιο της διερεύνησης και δεν είχα υποβάλει ακόμη την πραγματογνωμοσύνη μου. Εκεί κατάλαβα ότι ο κ. Κολοκούρης απέφυγε να μου απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα ως όφειλε, εμποδίζοντας έτσι και αυτός το έργο που μου είχε αναθέσει η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών".

Ματθαιόπουλος: "… υπό την έγκριση του Αρχηγού"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος σε ανωμοτί κατάθεση στις 4 Ιανουαρίου 2019 δέχεται "βομβαρδισμό" ερωτήσεων από τους δικαστικούς λειτουργούς για τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στην Πεντέλη.

Ερώτηση: Γνωρίζετε πόσα εναέρια μέσα επιχείρησαν πράγματι στην πυρκαγιά στην περιοχή Πεντέλης;

Ματθαιόπουλος: Η αρμοδιότητα για τα εναέρια μέσα ανήκει στον Διοικητή του ΕΣΚΕ, υπό την έγκριση του Αρχηγού της Π.Υ.. Επισημαίνω ότι η αναφορά στο έγγραφο υπόμνημά μου: ‘εντολές απογείωσης-εκτροπής σε εννέα αεροσκάφη-Καναντέρ, επιχείρησαν πέντε από αυτά, καθώς και εντολές απογείωσης-εκτροπής σε 5 πυροσβεστικά ελικόπτερα και ένα συντονιστικό, τα οποία επιχείρησαν, διαδοχικώς, μέχρι το τελευταίο φως’ σημαίνει ότι δόθηκαν εντολές για να επιχειρήσουν τα ως άνω εναέρια μέσα, πλην, όμως, δεν γνωρίζω πόσα πράγματι επιχείρησαν, καθώς δεν είναι αρμοδιότητά μου.

Ερώτηση: Γνωρίζεται αν από τα εναέρια μέσα και, συγκεκριμένα, ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου S-64 τύπου ERICSON, ενώ έλαβε εντολή και μετέβαινε στην πυρκαγιά της Πεντέλης, προκειμένου να προβεί σε ρίψεις, έλαβε εντολή εκτροπής, με σκοπό να κατευθυνθεί στην πυρκαγιά στη περιοχή Σουσάκι-Αγίων Θεοδώρων Κορίνθου (MOTOR OIL), όπως στη σελίδα 10 του υπομνήματος με στοιχείο 6 προσδιορίζω;

Ματθαιόπουλος: Όπως προανέφερα η διαχείριση των εναέριων μέσων γίνεται από τον Διοικητή του ΕΣΚΕ υπό την έγκριση του Αρχηγού. Αναφορικά με την ερώτησή σας, απαντώ ότι άκουσα, ενώ βρισκόμουν στο γραφείο του Διοικητή του ΕΣΚΕ, τον Αρχηγό του Π.Σ. να δίνει εντολή το ως άνω ελικόπτερο να εκτραπεί, ήτοι να μην επιχειρήσει στην περιοχή Πεντέλης, αλλά να κατευθυνθεί στην πυρκαγιά που αναφέρατε, διότι κατά την εντολή υπήρχε επικινδυνότητα πλησίον των εγκαταστάσεων της MOTOR OIL. Επίσης, εκείνη τη στιγμή άκουσα τον Αρχηγό να λέει στον κ. Φωστιέρη ότι στη συγκεκριμένη ενέργεια προβαίνει, διότι δέχθηκε τηλεφώνημα από στέλεχος της MOTOR OIL, προκειμένου να πάει το ελικόπτερο και να επιχειρήσει εκεί, γιατί ήταν επικίνδυνη η πυρκαγιά. Επιπλέον, άκουσα τον κ. Φωστιέρη να λέει ότι και ο ίδιος δέχθηκε ανάλογο τηλεφώνημα από την πλευρά της MOTOR OIL.

Τερζούδης: "… ουδείς με ενημέρωσε"

Ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης σε ανωμοτί εξέταση στις 21 Ιανουαρίου 2019, ερωτάται για το πότε απέκτησε πραγματική εικόνα για την πυρκαγιά στην Πεντέλη και τα διαφορετικά και παράλληλα συστήματα επικοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σωτήρης Τερζούδης: Δεδομένης της δυσλειτουργίας του αναλογικού συστήματος επικοινωνίας (ασυρμάτου), δικαιολογείται μερικώς η λειτουργία παράλληλων συστημάτων επικοινωνίας, αλλά αυτό αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Από το υλικό της δικογραφίας φαίνεται ότι όλοι σχεδόν χρησιμοποιούσαν τα κινητά τηλέφωνα τους. Σε αυτόν το λόγο πιστεύω ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ελλιπής ενημέρωση μου. Σαφή εικόνα για την πυρκαγιά ουδέποτε απέκτησα καθώς ουδείς με ενημέρωσε για την ως άνω εικόνα και ιδίως αναφέρω τον υπαρχηγό επιχειρήσεων και τον διοικητή του ΕΣΚΕ ως είχαν υποχρέωση.

Εξηγεί αναλυτικά για την εκτροπή του ελικοπτέρου προς την MOTOR OIL και ότι αυτή προήλθε από τον διοικητή του ΕΣΚΕ και ΣΚΕΔ κ. Φωστιέρη. Όταν ρωτήθηκε από τους δικαστικούς λειτουργούς αν ρώτησε τον κ. Φωστιέρη από ποια στοιχεία προέκυπτε η ως άνω αναγκαιότητα, ο πρώην αρχηγός απάντησε:

Όχι, δεν τον ρώτησα, καθώς ποτέ δεν αμφισβητώ διαχειριστικής φύσεως ζητήματα που υποβάλλονται από ανώτατους Αξιωματικούς και δη από τον Διοικητή του ΕΣΚΕ. Άλλωστε ο κ. Φωστιέρης μου ανέφερε ότι υπάρχουν φλόγες μέσα στα διυλιστήρια. Σημειώνω ότι, για να δοθεί η εντολή για εκτροπή, πρέπει το διακύβευμα να είναι μεγαλύτερο ή ίσο από αυτό της περιοχής που ήδη επιχειρεί το ελικόπτερο…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟΝ ΒΟΑΚ 27 Σεπ 2021 | 08:36

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο της Κρήτης: Δυστύχημα με δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες [εικόνες]

Στο τροχαίο, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Κυριακής στον ΒΟΑΚ, ενεπλάκησαν πέντε οχήματα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 25 Σεπ 2021 | 17:30

Κορονοϊός: 1.853 νέα κρούσματα, 16 θάνατοι, 333 διασωληνωμένοι - Προβληματισμός για τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ

Προβληματίζει ο αριθμός των ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ-Σήμερα Σάββατο από τους 333 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό 298 (89.49%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι

ΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ 25 Σεπ 2021 | 17:12

Συναγερμός στη Φθιώτιδα: Πέντε άτομα εγκλωβίστηκαν σε φαράγγι

Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική υπηρεσία

ΤΕΘΗΚΕ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ 25 Σεπ 2021 | 10:52

Κάρυστος: Πυρκαγιά σε ιστιοφόρο - Στο νοσοκομείο οι τέσσερις επιβαίνοντες

Στις φλόγες ιστιοφόρο στην Κάρυστο Ευβοίας. Στο νοσοκομείο οι τέσσερις επιβαίνοντες.

ΣΕ ΔΥΣΒΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 25 Σεπ 2021 | 08:56

Πύργος: Σε εξέλιξη φωτιά στην περιοχή Άγναντα της Ηλείας - Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

Με το πρώτο φως της ημέρας ένα ελικόπτερο ξεκίνησε να πραγματοποιεί ρίψεις νερού, ενώ επιχειρούν και ισχυρές επίγειες δυνάμεις στη φωτιά στην Ηλεία.

ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΣΠΙΤΙΑ 24 Σεπ 2021 | 20:26

Πύρινα μέτωπα: Φωτιά στην Κοζάνη - Συνεχίζεται η μάχη της Πυροσβεστικής στην Κάρπαθο

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα επιχειρούν αν χρειαστεί όλη τη νύχτα στις φωτιές της Κοζάνης και της Καρπάθου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Σεπ 2021 | 17:35

Κορονοϊός: 2.046 τα νέα κρούσματα - 33 θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι

Σήμερα Παρασκευή από τους 331 διασωληνωμένους 298 (90.03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 33 (9.97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΕΠΙΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 24 Σεπ 2021 | 11:08

Κάρπαθος: Διπλό μέτωπο πυρκαγιών στο νησί - Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

Δύο δασικές πυρκαγιές, μακρυά από κατοικημένες περιοχές, βρίσκονται σε εξέλικη στην Κάρπαθο.

Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ 24 Σεπ 2021 | 08:48

ΗΠΑ: Μακελειό μέσα σε σούπερ μάρκετ του Τενεσί - Δύο νεκροί και 12 τραυματίες - Κρύβονταν στα ψυγεία για να γλιτώσουν

Σκηνές τρόμου εκτυλίχθηκαν σε σούπερ μάρκετ στο Τενεσί των ΗΠΑ όταν ένας άνδρας μπήκε και άρχισε να πυροβολεί. Δύο νεκροί και 12 τραυματίες.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 23 Σεπ 2021 | 17:36

Κορονοϊός: 2.125 νέα κρούσματα σήμερα - 31 θάνατοι και 331 διασωληνωμένοι

Από τους 331 διασωληνωμένους 300 (90.63%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9.37%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

23 Σεπ 2021 | 09:22

Σπάρτη: Σε ύφεση η φωτιά στην περιοχή Αβραμιάνικα του δήμου Ανατολικής Μάνης

Σε ύφεση η δασική φωτιά στην περιοχή Αβραμιάνικα του δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 22 Σεπ 2021 | 19:01

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη: Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Στη μάχη εννέα εναέρια μέσα

Η φωτιά ξέσπασε στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και συγκεκριμένα στην περιοχή Αβραμιάνικα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 22 Σεπ 2021 | 18:12

Κορονοϊός: 2.329 νέα κρούσματα σήμερα - 26 θάνατοι και 333 διασωληνωμένοι

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων κορονοϊού εκτιμάται σε 0.97 - Στο 1,16% ο δείκτης θετικότητας