Φωτιά στο Μάτι - Νέες αποκαλύψεις: "Θα επιβιώσεις εσύ μεθαύριο; Μόνος θα μείνεις, θυμήσου το", έλεγε ο Ματθαιόπουλος στον Λιότσιο

Ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος περιγράφει τις πιέσεις που αντιμετώπισε από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο για το πόρισμα για το Μάτι.

"… ο ένας θα δώσει τον άλλο και θα επιβιώσεις εσύ μεθαύριο;, μόνος θα μείνεις, θυμήσου το" έλεγε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος στον ειδικό πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο. Αυτή η φράση αναδεικνύεται ως νόημα σχεδόν σε όλες τις έγγραφες εξηγήσεις των εμπλεκόμενων, που κλήθηκαν από τους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και στις ανωμοτί καταθέσεις τους. Κανείς δεν ήταν… υπεύθυνος αλλά οι άλλοι…

Στο μεταξύ ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος σε μία αλληλουχία καταθέσεων στον Ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, περιγράφει όλα τα προσκόμματα και τις… τρικλοποδιές που του έβαζαν στην διεξαγόμενη έρευνα ανώτεροι αξιωματικοί. Παρότι ήταν απαλλαγμένος από υπηρεσίες μέχρι την ολοκλήρωση των εκθέσεων, τον έβαλαν υπηρεσία ακόμη και την 1η Ιανουαρίου 2019. Αρνήθηκαν την αίτησή του για φοίτηση στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, ενώ δεν του έδιναν ρεπό και άδειες ιδιωτικού έργου.

Προσκόμματα και τρικλοποδιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αιτήσεις του τον Απρίλιο του 2019 με συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Υπηρεσία Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν έπαιρνε απαντήσεις παρά… δύο σειρές ότι "έχουν αποσταλεί ήδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών". Σε αντίστοιχο αίτημα προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την σύγκλιση του ΚΣΟΠΠ, του απάντησαν "όπως αναζητηθούν διαμέσου του αρμόδιου Εισαγγελέα".

Σε κατάθεσή του στις 11 Μαρτίου 2020, μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Από κανέναν φορέα δεν αντιμετώπισα πρόβλημα καθώς οι περισσότεροι ήταν συνεργάσιμοι, όπως και ο τότε Αρχηγός κ. Τερζούδης ο οποίος μου είπε σε συνάντησή μας να πράξω το καθήκον μου και ότι έγγραφο ζήτησα άμεσα το έλαβα. Πρόβλημα αντιμετώπισα από τον τότε Υπαρχηγό Επιχειρήσεων Βασίλειο Ματθαιόπουλο και μετέπειτα Αρχηγό Π.Σ.. Συνέχισα το έργο μου χωρίς να δίνω σημασία στα λεγόμενα κανενός και σε διάστημα 2.5 μηνών περίπου κατέθεσα την πραγματογνωμοσύνη για το Μάτι έχοντας βέβαια και υπόψιν μου πολλά στοιχεία τα οποία ανέλυσα εκτενέστερα στην πραγματογνωμοσύνη για την πυρκαγιά στην Κινέτα, όπου επαναλαμβάνω, συνδέεται άμεσα με την πυρκαγιά στο Μάτι.

Στο σημείο αυτό σας αναφέρω ότι μετά από έγγραφο που απέστειλα για στοιχεία που αφορούσαν την πυρκαγιά στην Κινέτα, η απάντηση που έλαβα από τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων κ. Κολοκούρη (σημερινό Αρχηγό Π.Σ.) ήταν να τα αναζητήσω δια μέσω του αρμόδιου Εισαγγελέα, παρόλο που η υπόθεση στην Κινέτα ήταν στο στάδιο της διερεύνησης και δεν είχα υποβάλει ακόμη την πραγματογνωμοσύνη μου. Εκεί κατάλαβα ότι ο κ. Κολοκούρης απέφυγε να μου απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα ως όφειλε, εμποδίζοντας έτσι και αυτός το έργο που μου είχε αναθέσει η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών".

Ματθαιόπουλος: "… υπό την έγκριση του Αρχηγού"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος σε ανωμοτί κατάθεση στις 4 Ιανουαρίου 2019 δέχεται "βομβαρδισμό" ερωτήσεων από τους δικαστικούς λειτουργούς για τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στην Πεντέλη.

Ερώτηση: Γνωρίζετε πόσα εναέρια μέσα επιχείρησαν πράγματι στην πυρκαγιά στην περιοχή Πεντέλης;

Ματθαιόπουλος: Η αρμοδιότητα για τα εναέρια μέσα ανήκει στον Διοικητή του ΕΣΚΕ, υπό την έγκριση του Αρχηγού της Π.Υ.. Επισημαίνω ότι η αναφορά στο έγγραφο υπόμνημά μου: ‘εντολές απογείωσης-εκτροπής σε εννέα αεροσκάφη-Καναντέρ, επιχείρησαν πέντε από αυτά, καθώς και εντολές απογείωσης-εκτροπής σε 5 πυροσβεστικά ελικόπτερα και ένα συντονιστικό, τα οποία επιχείρησαν, διαδοχικώς, μέχρι το τελευταίο φως’ σημαίνει ότι δόθηκαν εντολές για να επιχειρήσουν τα ως άνω εναέρια μέσα, πλην, όμως, δεν γνωρίζω πόσα πράγματι επιχείρησαν, καθώς δεν είναι αρμοδιότητά μου.

Ερώτηση: Γνωρίζεται αν από τα εναέρια μέσα και, συγκεκριμένα, ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου S-64 τύπου ERICSON, ενώ έλαβε εντολή και μετέβαινε στην πυρκαγιά της Πεντέλης, προκειμένου να προβεί σε ρίψεις, έλαβε εντολή εκτροπής, με σκοπό να κατευθυνθεί στην πυρκαγιά στη περιοχή Σουσάκι-Αγίων Θεοδώρων Κορίνθου (MOTOR OIL), όπως στη σελίδα 10 του υπομνήματος με στοιχείο 6 προσδιορίζω;

Ματθαιόπουλος: Όπως προανέφερα η διαχείριση των εναέριων μέσων γίνεται από τον Διοικητή του ΕΣΚΕ υπό την έγκριση του Αρχηγού. Αναφορικά με την ερώτησή σας, απαντώ ότι άκουσα, ενώ βρισκόμουν στο γραφείο του Διοικητή του ΕΣΚΕ, τον Αρχηγό του Π.Σ. να δίνει εντολή το ως άνω ελικόπτερο να εκτραπεί, ήτοι να μην επιχειρήσει στην περιοχή Πεντέλης, αλλά να κατευθυνθεί στην πυρκαγιά που αναφέρατε, διότι κατά την εντολή υπήρχε επικινδυνότητα πλησίον των εγκαταστάσεων της MOTOR OIL. Επίσης, εκείνη τη στιγμή άκουσα τον Αρχηγό να λέει στον κ. Φωστιέρη ότι στη συγκεκριμένη ενέργεια προβαίνει, διότι δέχθηκε τηλεφώνημα από στέλεχος της MOTOR OIL, προκειμένου να πάει το ελικόπτερο και να επιχειρήσει εκεί, γιατί ήταν επικίνδυνη η πυρκαγιά. Επιπλέον, άκουσα τον κ. Φωστιέρη να λέει ότι και ο ίδιος δέχθηκε ανάλογο τηλεφώνημα από την πλευρά της MOTOR OIL.

Τερζούδης: "… ουδείς με ενημέρωσε"

Ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης σε ανωμοτί εξέταση στις 21 Ιανουαρίου 2019, ερωτάται για το πότε απέκτησε πραγματική εικόνα για την πυρκαγιά στην Πεντέλη και τα διαφορετικά και παράλληλα συστήματα επικοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σωτήρης Τερζούδης: Δεδομένης της δυσλειτουργίας του αναλογικού συστήματος επικοινωνίας (ασυρμάτου), δικαιολογείται μερικώς η λειτουργία παράλληλων συστημάτων επικοινωνίας, αλλά αυτό αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Από το υλικό της δικογραφίας φαίνεται ότι όλοι σχεδόν χρησιμοποιούσαν τα κινητά τηλέφωνα τους. Σε αυτόν το λόγο πιστεύω ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ελλιπής ενημέρωση μου. Σαφή εικόνα για την πυρκαγιά ουδέποτε απέκτησα καθώς ουδείς με ενημέρωσε για την ως άνω εικόνα και ιδίως αναφέρω τον υπαρχηγό επιχειρήσεων και τον διοικητή του ΕΣΚΕ ως είχαν υποχρέωση.

Εξηγεί αναλυτικά για την εκτροπή του ελικοπτέρου προς την MOTOR OIL και ότι αυτή προήλθε από τον διοικητή του ΕΣΚΕ και ΣΚΕΔ κ. Φωστιέρη. Όταν ρωτήθηκε από τους δικαστικούς λειτουργούς αν ρώτησε τον κ. Φωστιέρη από ποια στοιχεία προέκυπτε η ως άνω αναγκαιότητα, ο πρώην αρχηγός απάντησε:

Όχι, δεν τον ρώτησα, καθώς ποτέ δεν αμφισβητώ διαχειριστικής φύσεως ζητήματα που υποβάλλονται από ανώτατους Αξιωματικούς και δη από τον Διοικητή του ΕΣΚΕ. Άλλωστε ο κ. Φωστιέρης μου ανέφερε ότι υπάρχουν φλόγες μέσα στα διυλιστήρια. Σημειώνω ότι, για να δοθεί η εντολή για εκτροπή, πρέπει το διακύβευμα να είναι μεγαλύτερο ή ίσο από αυτό της περιοχής που ήδη επιχειρεί το ελικόπτερο…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 10.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 08 Αυγ 2020 | 14:26

ΗΠΑ-Κορονοϊός: Το πένθιμο καλοκαίρι της Καλιφόρνιας

Τρίτη σε θύματα, η Καλιφόρνια θρηνεί με την επέλαση της πανδημίας να μη μπορεί να αναχαιτιστεί.

ΤΗ ΜΟΙΡΑΙΑ 23Η ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 08 Αυγ 2020 | 11:03

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις για το Μάτι: Ο βασικός υπεύθυνος για τα εναέρια μέσα έπινε καφέ με θέα τη φωτιά

Οι καταθέσεις για όσα συνέβησαν τη μοιραία 23η Ιουλίου 2018 στη βάση της Πυροσβεστικής στο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 07 Αυγ 2020 | 19:36

Κορονοϊός: Στους 211 οι νεκροί στη χώρα - Κατέληξε 83χρονη στον Ευαγγελισμό

Νοσηλευόταν σε ΜΕΘ από τις 29 Ιουλίου - Ενας ακόμη θάνατος στη χώρα

ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ 07 Αυγ 2020 | 19:07

Κορονοϊός: Σαρώνει στις ΗΠΑ - Ξεπέρασαν τους 160.000 οι νεκροί από την πανδημία

Περισσότεροι από 160.000 οι νεκροί από την πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 07 Αυγ 2020 | 15:57

Εκρηξη στη Βηρυτό: "Εξετάζεται η πιθανότητα βόμβας", λέει ο πρόεδρος του Λιβάνου

Ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε ότι η έρευνα για τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό, εξετάζει αν προκλήθηκε από αμέλεια, από ατύχημα ή από εξωτερική παρέμβαση.

ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ 07 Αυγ 2020 | 14:39

Φωτιά στη Μάνη: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά - Eκκενώνεται ο οικισμός Δροσοπηγή [εικόνες - βίντεο]

Εκκενώνεται ο οικισμός της Δροσοπηγής λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στη Μάνη

ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ 07 Αυγ 2020 | 12:26

Φωτιά σε δασική έκταση στη Ρόδο

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην Καλλιθέα της Ρόδου

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 07 Αυγ 2020 | 09:46

Κορονοϊός: Οι νεαροί ασυμπτωματικοί είναι εξίσου μολυσματικοί με όσους έχουν συμπτώματα

Πρέπει να μπαίνουν σε απομόνωση, εμφανίζονται θετικοί σε επόμενα τεστ.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ 07 Αυγ 2020 | 09:44

Δραματική πρόβλεψη: Οι νεκροί από κορονοϊό θα φθάσουν σύντομα τους 300.000 στις ΗΠΑ

Το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον προβλέπει ότι ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ενδέχεται να πλησιάζει τους 300.000 νεκρούς την 1η Δεκεμβρίου

ΕΝΑΣ ΕΠΙΖΩΝ 07 Αυγ 2020 | 08:21

Τραγωδία στη Μαυριτανία: 40 πρόσφυγες νεκροί σε ναυάγιο

Μόλις ένας άνθρωπος επέζησε από το ναυάγιο με πρόσφυγες στη Μαυριτανία.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ Η ΚΑΜΠΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ 07 Αυγ 2020 | 06:56

ΗΠΑ - κορονοϊός: 2.000 θάνατοι σε 24 ώρες, αναζωπύρωση της πανδημίας

Καταγράφηκαν πάνω από 58.000 νέα κρούσματα μόλυνσης, σε μια ημέρα.

"ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΙΑ ΕΚΡΗΞΗ" 06 Αυγ 2020 | 10:30

Συγκλονίζει Ελληνολιβανέζος: Έτσι έζησα την τραγωδία της Βηρυτού

Ο κ. Στεφανίδης σημείωσε πως ένας φίλος του στη Βηρυτό τραυματίστηκε σε όλο του σώμα από θραύσματα.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ 06 Αυγ 2020 | 08:33

Εκρηξη στη Βηρυτό: "Εχασα το μάτι μου, η χώρα πέθανε", λέει Ελληνίδα τραυματίας

Η ελληνική παροικία του Λιβάνου μετρά μία νεκρή Ελληνολιβανέζα και πέντε τραυματίες, ανάμεσά τους και μία γυναίκα που έχασε το μάτι της.