Φωτιά στο Μάτι: Βγήκαν τα μαχαίρια στην Πυροσβεστική - Έκαψαν Κύθηρα και Μάνη για να "κάψει" ο αρχηγός τον υπαρχηγό

Ο δήμαρχος Κυθήρων υπενθυμίζει ότι ζητούσε συνεχώς εναέρια μέσα για να δεχθεί την επίθεση από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

"Εκβιαστική" κίνηση ή θλιβερή επικίνδυνη πραγματικότητα; Όποια ερμηνεία και να έχουν οι ανατριχιαστικές αναφορές του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου με στόχο τον ορισμένο πραγματογνώμονα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επιπυραγό Δημήτριο Λιότσιο, ανασύρουν μνήμες και εγείρουν αμφιβολίες για τις επιχειρησιακές ενέργειες στις μεγάλες φωτιές των Κυθήρων και της Μάνης, το 2017.

Ο κ. Ματθαιόπουλος σε συνομιλία που έχει με τον κ. Λιότσιο αφήνει να εννοηθεί ότι σε αυτές τις φωτιές, ο προκάτοχός του στον αρχηγικό θώκο Βασίλειος Καπέλιος άφησε τον υπαρχηγό του Σώματος, Γιάννη Βασιλειάδη χωρίς… εναέρια μέσα, στα Κύθηρα και την Μάνη, προκειμένου να τον εκθέσει για την αντιμετώπισή τους, καθώς ήταν επικεφαλής για την κατάσβεσή τους.

"Έτσι γίνονται τα παιχνίδια, έτσι έγιναν πέρσι τα παιχνίδια με Καπέλιο-Βασιλειάδη για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια, τόσοι είναι οι φάκελοι στους Εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά, … το παιχνίδι παίζεται" φέρεται να λέει μεταξύ άλλων ο κ. Ματθαιόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανεξάρτητα αν αυτό το "παιχνίδι" που επικαλείται είναι αληθινό ή στοχεύει στον εκφοβισμό του πραγματογνώμονα, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είδαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη. Εύλογα, ακούγοντας αυτές τις ηχητικές αποκαλύψεις, αναρωτιούνται αν τα κατεστραμμένα σπίτια τα περισσότερα από 18.000 καμένα στρέμματα στην Ανατολική Μάνη και 23.000 στα Κύθηρα, σχετίζονται με ένα… παιχνίδι εξουσίας αξιωματικών για την υπηρεσιακή τους ανέλιξη.

Έρχονται μηνύσεις

Από τότε κάτοικοι και τοπικοί άρχοντες έβλεπαν πρόβλημα στην πυρόσβεση, τώρα όμως οργίζονται με αυτά που ακούνε. Ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης προαναγγέλλει προσφυγή στην δικαιοσύνη, "θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό περιθώριο ακόμα και για αποζημιώσεις. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στην Ουγκάντα".

Ο δήμαρχος υπενθυμίζει ότι ζητούσε συνεχώς εναέρια μέσα για να δεχθεί την επίθεση από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

"Εγώ έλεγα ότι χωρίς εναέρια μέσα οι επίγειες δυνάμεις είναι με δεμένα χέρια. Τα εναέρια ερχόντουσαν, έκαναν δύο ρίψεις και πήγαιναν για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα. Εγώ τότε δέχθηκα επίθεση από τον Τόσκα ότι ο δήμαρχος παίζει το παιχνίδι της ΝΔ επειδή ζητά περισσότερα από τα αεροσκάφη που υπάρχουν", δηλώνει σήμερα ο κ. Χαρχαλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δήμαρχος Κυθήρων θυμήθηκε και τον διάλογο που είχε με τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Βασιλειάδη, καθώς όταν του είπε, "υπαρχηγέ, νομίζω ότι τελειώσαμε", εκείνος απάντησε: "Κύριε αντιδήμαρχε, τώρα αρχίζουμε, με ξεβρακώσανε".

"Ο υπαρχηγός είχε ζητήσει να ποτίσουν τη φωτιά για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις και αυτό δεν έγινε. Και όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν έγινε γιατί ο αρχηγός ήθελε να φάει τον υπαρχηγό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην υποσαχάρια Αφρική", πρόσθεσε ο κ. Χαρχαλάκης.

Ο δήμαρχος Κυθήρων αναφέρει ότι τρία χρόνια τώρα δεν τον έχει καλέσει κανείς για κατάθεση, ενώ δεν του έχει απαντήσει κανείς από την Πυροσβεστική για το πόρισμα της πυρκαγιάς, ενώ αναφέρει με νόημα: "Θα πάει κόσμος φυλακή. Τελεία και παύλα. Για τα 32.000 στρέμματα που κάηκαν στο νησί. Για τους απλούς πυροσβέστες και εθελοντές που έλιωσαν οι μπότες τους...".

Μήνυση και ο πρώην αρχηγός Βασίλης Καπέλιος

Ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Καπέλιος, διαβάζοντας όλα αυτά που αφορούν το πρόσωπό του δήλωσε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Όλα είναι ανυπόστατα, ψευδή και δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα όσον αφορά την συμμετοχή των εναερίων μέσων στις πυρκαγιές της Μάνης και των Κυθήρων το έτος 2017. Δεν μπορώ να φανταστώ πυροσβέστη σε οποιαδήποτε βαθμίδα, από τον Αρχηγό μέχρι τον τελευταίο πυροσβέστη ότι δεν θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τις υπηρεσίες για την εξασφάλιση της περιοχής από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα βάλει άλλες προτεραιότητες όπως αυτές που λέει ο κ. Ματθαιόπουλος. Θα βάλω δηλαδή εγώ προτεραιότητα αν είχα πρόβλημα εγώ με τον Υπαρχηγό μου, που δεν είχε κανένα πρόβλημα αλλά τέλος πάντων το θεωρώ αδιανόητο και νομίζω ότι το αντιλαμβάνονται όλοι οι πυροσβέστες ότι εμείς έχουμε δώσει όρκο, εμείς βοηθάμε την κοινωνία, εμείς βοηθάμε τον άνθρωπο".

Ο κ. Καπέλιος αναφέρει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμιση, δίνει όμως και την δική του πτυχή για εκείνες τις πυρκαγιές: "την χρονική στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών στη διάθεσή μας είχαμε τρία ενοικιαζόμενα ελικόπτερα βαρέως τύπου, συν τον εθνικό εναέριο στόλο με όλα αυτά τα προβλήματα που παρουσιάζει διαχρονικά. Τα 7 μεσαίου τύπου ελικόπτερα ήρθαν 10 Αυγούστου 2017. Όπως καταλαβαίνετε είχαμε έναν εναέριο στόλο, ο οποίος ήταν αρκετά μειωμένος και με πολλά προβλήματα".

"Δεν μπορούμε να κάνουμε focus σε μία κουταμάρα που είπε ένας αξιωματικός, για να το σηκώσουμε, να δώσουμε διάσταση και ξεχνάμε όλη την προσπάθεια που έγινε τότε, για ποιο λόγο; Είναι εγκληματικό αυτό που γίνεται. Έλεος, λίγο ηθική. Διαφορετικά θα γίνουμε ζώα, θα φαγωθούμε ο ένας με τον άλλο" υποστηρίζει ο πρώην αρχηγός.

Αντιδράσεις πυροσβεστών

Όλα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους αξιωματικούς και πυροσβέστες. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Γιώργος Βιντζηλαίος λέει χαρακτηριστικά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Και εγώ δεν πίστευα ούτε στα μάτια μου, ούτε στα αυτιά μου. Δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά για ποιο λόγο έγινε ό,τι έγινε από τη στιγμή που υπάρχει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, από τη στιγμή που υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Είμαι εξοργισμένος με αυτές τις πρακτικές".

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Σταθόπουλος είναι πιο καυστικός:

"Μόνο ντροπή και θυμό νιώθουμε για όσους δεν τιμούν τον όρκο τους. Θεωρούμε αδιανόητη κάθε προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών οποιουδήποτε για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Τέρμα τα παιχνίδια στην πλάτη των πυροσβεστών, αφήστε μας να συνεχίσουμε το έργο μας. Δεν μπορεί ο διοικητής κάθε πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο κάθε πυροσβέστης, σε απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας να σκέφτεται και να θεωρεί ότι μπορεί να μείνει μόνος την δύσκολη ώρα της φωτιάς, εξαιτίας εσωτερικών αντιπαραθέσεων υπηρεσιακής ανέλιξης".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ 11 Αυγ 2020 | 08:53

Τραγωδία στην Εύβοια: Αγκαλιασμένο πνίγηκε το ζευγάρι από τα Τρίκαλα [εικόνες]

Ο 42χρονος Γιάννης Τριάντος και η 38χρονη σύζυγός του Καλλιόπη Χαρτοφίλη βρέθηκαν νεκροί και αγκαλιασμένοι.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 11 Αυγ 2020 | 08:40

Θεσσαλονίκη: Απεγκλωβίστηκαν από φλεγόμενη αποθήκη τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους ένα βρέφος [βίντεο]

Πανικός δημιουργήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης λόγω πυρκαγιάς σε αποθήκη μίνι μάρκετ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ 10 Αυγ 2020 | 15:34

Σύρος: Φωτιά και έκρηξη σε ναυπηγείο - Θαλαμηγός έγινε "στάχτη" [Εικόνες-Βίντεο]

Η φωτιά ξέσπασε σε μεγάλη θαλαμηγό εντός των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ 10 Αυγ 2020 | 15:05
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ 09 Αυγ 2020 | 15:42

Εύβοια: Μετά τις πλημμύρες, φωτιά ξέσπασε στον οικισμό Ζαράκων

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον οικισμό Ζαράκων.

ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ 08 Αυγ 2020 | 18:04

Μεγάλη φωτιά στη Μάνη: Εκκενώνεται και δεύτερο χωριό μετά από εντολές της Πυροσβεστικής

Εντολή εκκένωσης των χωριών Καλυβίων και Παγανέας δόθηκε λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μάνη

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΡΑΤΣΙΑ 08 Αυγ 2020 | 15:11

Φωτιά σε εξέλιξη στα Κύθηρα

Στα Κύθηρα έχει ξεσπάσει φωτιά

ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ 07 Αυγ 2020 | 14:39

Φωτιά στη Μάνη: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά - Eκκενώνεται ο οικισμός Δροσοπηγή [εικόνες - βίντεο]

Εκκενώνεται ο οικισμός της Δροσοπηγής λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στη Μάνη

ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ 07 Αυγ 2020 | 12:26

Φωτιά σε δασική έκταση στη Ρόδο

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην Καλλιθέα της Ρόδου

ΠΝΕΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ 06 Αυγ 2020 | 14:46

Μεγάλη φωτιά στην Αταλάντη - Στις αυλές των σπιτιών οι "πύρινες γλώσσες" [εικόνες - βίντεο]

Πυρκαγιά ξέσπασε στη δυτική πλευρά της πόλης της Αταλάντης - Συναγερμός στην Πυροσβεστική

ΚΑΠΝΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 05 Αυγ 2020 | 21:21

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Φωτιά στο κέντρο της Αθήνας στον Βοτανικό

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει ξεσπάσει σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη

ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΜΠΙΝΓΚ 05 Αυγ 2020 | 16:39

Μεγάλη φωτιά στη Γαλλία: Απομακρύνθηκαν 2.700 άτομα στην Κυανή Ακτή - Στάχτη περισσότερα από 10.000 στρέμματα [Βίντεο]

Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τη νύχτα για να ξεφύγουν από τις φλόγες στη Γαλάζια Ακτή, δυτικά της Μασσαλίας

ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ 05 Αυγ 2020 | 15:56

Φωτιά Αλεξανδρούπολη: Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο Τριφύλλι

Στην Αλεξανδρούπολη επιχειρεί μεγάλη δύναμη για τον έλεγχο της φωτιάς - Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν ξεπερνούν τα 3 μποφόρ.