Follow us

Φωτιά στο Μάτι: Bullying καταγγέλλει ο πραγματογνώμονας - "Που πας ρε, εδώ μιλάμε για χρήμα", του έλεγε ο Ματθαιόπουλος

Ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος αποκάλυψε νέες συνομιλίες με τον τέως αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

Ένα αδιάκοπο… bullying, έναν καθημερινό εκφοβισμό για την σωματική ακεραιότητα και επαγγελματική του καριέρα, από τον πρώην Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο, περιέγραψε ο ειδικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος σε έξι διαφορετικές καταθέσεις του στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, τον Μάρτιο του 2020. Πρόσφατα τα γραπτά τα μετέτρεψε σε σοκαριστικές απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.

Σε αυτές τις συνομιλίες ο κ. Ματθαιόπουλος, όπως υποστηρίζει ο ειδικός πραγματογνώμονας, φαίνεται να μιλά για χρήματα αποζημιώσεων πάνω από τους νεκρούς. Ο κ. Λιότσιος λέει στην κατάθεσή του:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Μετά άρχισε να μου λέει με μία κυνικότητα πόσο θα στοιχίσει η φωτιά στην Κινέττα και πόσο στο Μάτι. Μάλιστα, μου έδωσε μέχρι και νούμερα και μου είπε ότι οι αποζημιώσεις δικαστικά για την Κινέττα θα φτάσουν τα 500 εκατομμύρια και για το Μάτι 1 δισεκατομμύριο και ότι από αυτά κάποιοι θα μοιραστούν τα 200 εκατομμύρια".

"Από τις συνομιλίες που είχα με το Ματθαιοπούλο κατάλαβα ότι είχα απέναντί μου έναν αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος που μετράει τους νεκρούς με χρήματα που θα μοιραστούν και που καθόλη τη διάρκεια της ψυχοφθόρας συνάντησης μας δεν αναφέρθηκε ποτέ στην προάσπιση του δικαίου της αλήθειας και της απόδοσης δικαιοσύνης" τονίζει ο μάρτυρας.

"… που πας ρε, εδώ μιλάμε για χρήμα…"

Σύμφωνα με την συμπληρωματική κατάθεση της 4ης Μαρτίου 2020, ο κ. Λιότσιος υποστήριξε ότι ο κ. Ματθαιόπουλος τον παρότρυνε ακόμη και να γράψει ψευδώς ότι σε μια ώρα η φωτιά είχε κάνει την καταστροφή της, κάτι το οποίο δεν ίσχυε καθώς από την έναρξη της πυρκαγιάς στις 16:41 έως τις 19:00 που έφτασε στη θάλασσα μεσολαβούν 2 ώρες και 30 λεπτά περίπου, χρόνο κατά τον οποίο "δεν επιχείρησαν τα αναγκαία εναέρια μέσα και μάλιστα κατά την πρώτη 1.30 ώρα, επιχείρησε μόνο ένα ελικόπτερο που έκανε μία ρίψη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο μάρτυρας ισχυρίζεται ότι ο πρώην αρχηγός του ζήτησε να μειώσει το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει η καταστροφή από την πυρκαγιά, κατά 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου "προσπαθώντας να αποσείσει τυχόν ποινικές ευθύνες δικές του και πιθανόν συναδέλφων".

Είναι χαρακτηριστική μία "οικονομική" συνομιλία:

ΑΡΧΗΓΟΣ: Τί είναι ο Εισαγγελέας τώρα είναι αύριο έφυγε, και θα φύγει ο ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ θα πάει πιο ψηλά.

ΛΙΟΤΣΙΟΣ: Το ξέρω, το ξέρω

ΑΡΧΗΓΟΣ: θα 'ρθει άλλος, ποιος σε είδε ποιος σε ξέρει, μη το βλέπεις τώρα , και αυτά τα λεφτά που θα πάρεις και αν θα τα πάρεις....

ΛΙΟΤΣΙΟΣ: Ποια λεφτά μωρέ για τα λεφτά είναι ?

ΑΡΧΗΓΟΣ: Θα τα χαλάσεις μετά σε δικό σου δικηγόρο ,θα θες τρείς δικηγόρους μετά, στο λέω και έκανες μαλακία γιατί δε με άκουσες, ότι θα μπλέξεις για επτά χρόνια να πηγαινοέρχεσαι.

ΛΙΟΤΣΙΟΣ: Πφφφφφ

ΑΡΧΗΓΟΣ: Και θα έχεις και μια άλλη μεταθεσούλα για ΣΑΜΟ η ΚΩ

ΛΙΟΤΣΙΟΣ: Να πάω να παραιτηθώ; βολεύει έτσι καλύτερα τουλάχιστον;

ΑΡΧΗΓΟΣ: Δεν ξέρω , για μένα να γράψεις όσο πιο απλά πράγματα , προηγουμένως η ΥΠΟΥΡΓΟΣ για άλλα θέματα με πήρε αλλά μου συζήτησε και αυτό , μεταξύ μας, είδες ο άλλος. Άκουσες πως μιλάω

ΛΙΟΤΣΙΟΣ: Μα για αυτό το έκοψα και εγώ—

ΑΡΧΗΓΟΣ: Μη νομίζεις πες ότι το ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις εκλογές και έρχεται η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΛΙΟΤΣΙΟΣ: Δεν παίζω εγώ σε αυτό το παιχνίδι

ΑΡΧΗΓΟΣ: Εκεί πάλι θα είσαι φαγωμένος 1.000% από τους ιδίους , θα σε αφήσουν μετά οι άλλοι εδώ μέσα... (Με έντονο ύφος)

ΑΡΧΗΓΟΣ: Εγώ σου είπα στο είπα και τότε , με Α και Β τρόπους και όχι να παρασυρθείς από τον κάθε ΠΑΝΤΕΛΕΑΚΟ

ΛΙΟΤΣΙΟΣ: Από κανέναν δεν επηρεάστηκα ειλικρινά σου μιλάω , από κανέναν σοβαρά σου μιλάω...

ΑΡΧΗΓΟΣ: Στο 'πα και χθες και τι σου 'χω διδάξει χρόνια, ΛΙΟΤΣΙΟ όχι το τυρί και τη φάκα, που πας εσύ να δείξεις ικανότητες που με τα θηρία, με 100 νεκρούς , που πας ρε, εδώ μιλάμε για χρήμα , ο ένας θα δώσει τον άλλο και θα επιβιώσεις εσύ μεθαύριο, μόνος θα μείνεις, θυμήσου το.

"… απειλή για την ζωή μου"

Ο Δημήτρης Λιότσιος επεσήμανε ότι ο τότε προϊστάμενος του τον απείλησε πως όσοι κατηγορηθούν "θα σε σκίσουμε". Η απειλή όμως αυτή φαίνεται να επεκτάθηκε, σύμφωνα με την εκτίμηση του μάρτυρα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εκεί όμως που ταράχτηκα πάρα πολύ ήταν όταν γύρισε και μου είπε με ιδιαίτερο στόμφο ότι μετά απ’ όλα αυτά κι αν δεν τον ακούσω θα έρθει και το ‘μεμονωμένο’ και ότι τα πράγματα δεν είναι απλά. Η έκφραση αυτή θεωρούσα (και θεωρώ ακόμη) ότι αποτελούσε και αποτελεί απειλή για την ίδια μου τη ζωή, διότι προηγουμένως είχε γίνει αναφορά ότι θα στραφούν νομικά εναντίον μου εάν κατηγορηθούν άρα δεν υφίσταται κάτι άλλο από αυτό που προανέφερα". Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός:

ΑΡΧΗΓΟΣ: ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΜΕΤΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ-.

ΛΙΟΤΣΙΟΣ: γκκ...Οκ

ΑΡΧΗΓΟΣ: Με ποιες γνώσεις εσύ έχεις να πεις ότι το αυτοκίνητο άργησε ή το αυτοκίνητο engage και τα λοιπά μμμμ,

ΛΙΟΤΣΙΟΣ: Σύμφωνα με τα χαρτιά που πήρα.

Ο ειδικός πραγματογνώμονας αναφέρει επίσης ότι η άποψή του για ευθεία απειλή σε βάρος της ζωής του, ενισχύεται, από το γεγονός πως μετά την διάταξη του Εισαγγελέα που τους κάλεσε ως υπόπτους, εν δυνάμει κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ματθαιόπουλου, "εγώ τρεις μέρες μετά είχα την δολιοφθορά στη μηχανή μου και παραλίγο να μου στοιχίσει την ίδια μου τη ζωή. Ήρθαν στο μυαλό μου πάλι οι απειλές του για ανθρώπους που προστατεύουν τα συμφέροντα άλλων. Αποδεδειγμένα, πλέον, ισχυροποιείται αυτό το γεγονός και από την αντιπροσωπεία της Honda, όπου στην τεχνική της έκθεση αναφέρει ότι πρόκειται για παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα στο κεντρικό παξιμάδι του πίσω άξονα καθώς και η ενέργεια αυτή έχει ως σκοπό την πρόκληση δυστυχήματος". Μάλιστα, ο μάρτυρας αναφέρει ότι ένα μήνα μετά και ενώ η έρευνα ήταν σε εξέλιξη η μηχανή του εκλάπη με σκοπό "όπως πιστεύω να μην βρεθούν ίχνη." Στην κατάθεση του ο πραγματογνώμονας συνδέει μεταξύ τους τα επίμαχα γεγονότα υπογραμμίζοντας ότι στο παρελθόν δεν είχε διαφορές με κανέναν.

"Εκείνη τη στιγμή είδα με τα μάτια μου το Ματθαιόπουλο, ως αρχηγό του ΠΣ και μαζί με όλο το σύστημα που εμπλέκει, πολιτική ηγεσία, φυσική ηγεσία, δικηγόρους άλλοι που προστατεύουν τα συμφέροντα άλλων, όπως αναφέρει να λειτουργεί πλέον ως ‘δαμόκλειος σπάθη’ στο κεφάλι μου καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου, διότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του θα έπρεπε να παρανομήσω αποκρύπτοντας την αλήθεια" αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας πως εμμέσως πλην σαφώς τον απείλησε με μηνύσεις.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΝΙΝΕΥΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΡΑΚ 27 Σεπ 2023 | 12:44

Tραγωδία στο Ιράκ: Τουλάχιστον 113 νεκροί και 150 τραυματίες από πυρκαγιά σε γαμήλια δεξίωση [εικόνες - βίντεο]

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από πυροτεχνήματα στη διάρκεια της εκδήλωσης, σύμφωνα με ιρακινά μέσα ενημέρωσης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 27 Σεπ 2023 | 10:45

Κακοκαιρία Elias: Κλειστή για λόγους ασφαλείας η λεωφόρος Αναβύσσου [βίντεο]

Κλείνει για λόγους ασφαλείας η λεωφόρος Αναβύσσου.

ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ 27 Σεπ 2023 | 08:02

Φωτιά στις κυλιόμενες σκάλες του σταθμού ΗΣΑΠ στον Πειραιά [εικόνες - βίντεο]

Η φωτιά προκάλεσε ζημιές στις κυλιόμενες σκάλες που διευκολύνουν τον κόσμο να περάσει με ασφάλεια προς το λιμάνι του Πειραιά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 26 Σεπ 2023 | 18:18

ΥΠΕΝ: Αναστέλλονται οι οικονομικές δραστηριότητες στα καμένα στον Έβρο

Αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος η υλοποίηση των έργων και εργασιών, έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 26 Σεπ 2023 | 07:26

Συναγερμός στα Σεπόλια: Ξέσπασε φωτιά σε κτίριο

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στα Σεπόλια στη συμβολή των οδών Δράμας και Χειμάρρας.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 25 Σεπ 2023 | 16:32

Φωτιά στη Ροδόπη: Μεγάλη πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στη Θάμνα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου

25 Σεπ 2023 | 12:18

Πάτρα: Πώς έγινε το σοκαριστικό τροχαίο με την κάμπριο Jaguar - Νεκρός ο παππούς και το 3χρονο εγγόνι του [βίντεο]

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του 3χρονου στην Πάτρα που ακολουθούσαν με άλλο αυτοκίνητο και βρέθηκαν μπροστά στο τραγικό τροχαίο.

ΚΑΙ 2 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 25 Σεπ 2023 | 08:30

Τροχαίο δυστύχημα στην Πάτρα - Νεκροί παππούς και το 3χρονο εγγόνι του μέσα σε πολυτελές κάμπριο - Θύμα και μία 53χρονη

Για άγνωστους ακόμα λόγους, το αυτοκίνητο του 66χρονου εξετράπη από την πορεία του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού.

«ΤΟΠΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ» 24 Σεπ 2023 | 11:24

Μαρτυρία από τη Θεσσαλία: "Ήμουν στο κέντρο επιχειρήσεων κι έβλεπα το σπίτι του παππού μου να κατεδαφίζεται"

Οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος στη Θεσσαλία κλήθηκαν να διαχειριστούν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 23 Σεπ 2023 | 15:37

Θρήνος στην κηδεία της Άντζελα και του Φίλιπ που σκοτώθηκαν στη Λιβύη - Με λευκό τριαντάφυλλο η Κ. Σακελλαροπούλου [Εικόνες]

Τραγικές φιγούρες οι γονείς των δύο νέων, καθώς και ο σύζυγος της Άντζελας, με την οποία είχαν παντρευτεί λίγες ημέρες πριν - Στεφάνια από Γεραπετρίτη, Δένδια, Ανδρουλάκη, Φλώρο

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 22 Σεπ 2023 | 17:53

Φωτιά στο Σουφλί: Πυρκαγιά στον οικισμό Λαβάρων

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά εκδηλώθηκε σε ρεματιά και σε απόσταση αρχικά 30 μέτρων από κατοικημένη περιοχή.

ΑΠΟ ΤΟ UP STORIES 21 Σεπ 2023 | 18:34

Έτσι κάηκε η Πάρνηθα: Ντοκουμέντο δείχνει τη δράση των εμπρηστών- Νέες εστίες πολλά μέτρα μακριά και κόντρα στον άνεμο

Πολλά μέτρα μακριά από το πύρινο μέτωπο, παρατηρεί κανείς - σε τρεις περιπτώσεις- να ξεσπάνε νέες εστίες φωτιάς, οι οποίες φουντώνουν και ενώνονται με το κύριο μέτωπο.

ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 21 Σεπ 2023 | 14:33

Σουφλί: Φωτιά σε πεδίο βολής του Στρατού – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Η φωτιά ξέσπασε σε δασική περιοχή, κοντά στην περιοχή Ασβεστάδες.