Φωτιά στο Μάτι: Δύο χρόνια μετά, η περιοχή αλλάζει πρόσωπο - Ολες οι παρεμβάσεις [εικόνες]

Δύο χρόνια μετά τη μεγάλη φωτιά στο Μάτι όλη η περιοχή αλλάζει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους. Η περιοχή καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Η ανάγκη για πλήρη ανάπλαση και πολεοδομικό σχεδιασμό για την ανοικοδόμησή της είναι, σήμερα, κάτι περισσότερο από επιτακτική.

Ήδη, από τα μέσα Ιουνίου, εκπονήθηκε η μελέτη για το νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, που υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Στις 2 Ιουλίου 2020, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας - Πικερμίου, της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο έκανε πράξη τη δέσμευσή του για έγκαιρη εκπόνηση του Σχεδίου και, μάλιστα, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ξεπερνώντας νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια. Με τον τρόπο αυτό, τέθηκαν οι βάσεις για να γίνει το Μάτι μια βιώσιμη περιοχή για τους κατοίκους αλλά και τους παραθεριστές της.

Η μελέτη

Το Μάτι είναι μια περιοχή περίπου 8.000 στρεμμάτων. Εξ αυτών, το 53% αποτελείται από περιοχές προστασίας από διατάξεις δασικής νομοθεσίας και οικιστικού ελέγχου. Το 33% αυτής της έκτασης αποτελείται από περιοχές βιώσιμης πολεοδόμησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, τo 6% είναι εντός σχεδίου περιοχές όπως στο Κόκκινο Λιμανάκι και στα Σκουφέικα στις παρυφές με Ραφήνα. Το 3% είναι εκτός σχεδίου εκτάσεις που δεν διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Το 2% είναι η παραλιακή ζώνη μεταξύ γραμμής αιγιαλού και παραλίας, το 2% είναι τμήμα των κατασκηνώσεων που δεν προστατεύεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ενώ το 1% είναι τμήμα της Λεωφόρου Μαραθώνος που δεν εμπίπτει σε ζώνες.

Με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το 11,93% αυτής της έκτασης θα είναι δομημένη, το 33,24% θα είναι ιδιωτικό πράσινο ενώ οι εισφορές σε γη θα φτάσουν στο 6,7%. Με τον τρόπο αυτό, η αναλογία δημόσιου κοινόχρηστου χώρου και πρασίνου ως προς τη συνολική επιφάνεια αυξάνεται κατά 8,74%. Ειδικότερα, ο δημόσιος κοινόχρηστος χώρος και χώρος πρασίνου στην έκταση αυξάνεται κατά 18,05% ενώ το 2,05% της συνολικής έκτασης αφορά σε οριοθετημένα ρέματα.

Xartis_ Mati_22082020

Επίσης, θα δημιουργηθούν "Τόπος Μνήμης" καθώς και "Αρχιτεκτονικός Περίπατος Μνήμης" ενώ, επιπλέον, θα κατασκευαστεί "Κέντρο Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης για την Προστασία από Φυσικές Καταστροφές" (ΚεΠΦΚα).

Βιώσιμη πολεοδόμηση

Η βιώσιμη πολεοδόμηση αφορά σε έκταση 2.600 στρεμμάτων. Εξ αυτών, το 27,28% θα είναι δομημένη, το 40,72% θα είναι ιδιωτικό πράσινο ενώ το 20,40% εισφέρεται σε γη.

Έτσι, η αναλογία δημόσιου κοινόχρηστου χώρου και πράσινου ως προς τη συνολική επιφάνεια αυξάνεται κατά 21,93% ενώ τα οριοθετημένα ρέματα, αφορούν σε ποσοστό 1,53% της συνολικής έκτασης.

Τέσσερις άξονες

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο επιτυγχάνονται τα εξής:

- Η διάνοιξη διόδων προς τη θάλασσα ώστε να αντιμετωπιστούν τα σφάλματα του παρελθόντος. Με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ανοίγονται νέες οδικές συνδέσεις και νέοι δρόμοι, ενώ ανακατευθύνονται οι ροές των υδάτων. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται ένας μεγάλος δημόσιος περίπατος κατά μήκος της ακτής, χωρίς εμπόδια. Παράλληλα, δημιουργείται δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομίων.

Monopati_Mati_22082020

- Υπάρχει πρόβλεψη για κατεδαφίσεις για 140 περίπου σπίτια αλλά και 340 μάνδρες και αυλές, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές τραγωδίες από πυρκαγιές και πλημμύρες λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης στα ρέματα της περιοχής. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είναι να ισοπεδωθεί το Μάτι, αλλά να γίνουν όσες κατεδαφίσεις είναι αναγκαίες για να μην ζήσουμε ξανά παρόμοια τραγωδία.

- Στα περίπου 2.600 στρέμματα που πολεοδομούνται, θα οικοδομηθούν 710 στρέμματα, 1.060 στρέμματα θα είναι ιδιωτικοί χώροι πρασίνου (ακάλυπτοι) ενώ 830 στρέμματα αποτελούν την εισφορά σε γη, αυξάνοντας τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους στην περιοχή.

Monopati_Mati_Sxedio_22082020

- Απώτερος στόχος είναι να λειτουργήσει το συγκεκριμένο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως υπόδειγμα για την χωρική ανάταξη και άλλων περιοχών της χώρας.

Κατεδαφίσεις

Όσον αφορά στις κατεδαφίσεις κτιρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, έως το τέλος Ιουνίου 2020, έχουν εγκριθεί ως ασύμφορα επισκευής 53 κτίρια.

Όπως έχει εξηγήσει ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής, πρόκειται για κτίσματα κατασκευασμένα με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό και τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα αναλάβει την κατεδάφισή τους απαλλάσσοντας τους ιδιοκτήτες από ένα σημαντικό κόστος. Μετά την κατεδάφιση των κτισμάτων, η ελληνική πολιτεία θα χορηγήσει στους ιδιοκτήτες τους στεγαστική συνδρομή ύψους 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τα 150 τετραγωνικά μέτρα ανά κτίσμα.

Σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, προβλέπεται να κατεδαφιστούν με τεχνικά έργα από 122 έως 141 κτίρια και 336 με 339 μάντρες ενώ χωρίς τεχνικά έργα θα πρέπει να κατεδαφιστούν 335 με 338 κτίρια και 422 έως 441 μάντρες.

Συγκοινωνιακές παρεμβάσεις

Στους στόχους του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου περιλαμβάνονται, ακόμη, μια σειρά από συγκοινωνιακές παρεμβάσεις όπως επαρκής διαστασιολόγηση οδών, αύξηση κοινόχρηστων χώρων, δημιουργία δικτύου ασφαλούς εκκένωσης του οικισμού, κατάτμηση οικοδομικών τετραγώνων, διατήρηση χαρακτήρα περιοχής ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων και ενσωμάτωση παράκτιας ζώνης στο δίκτυο οικισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 22 Σεπ 2021 | 19:01

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη: Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Στη μάχη εννέα εναέρια μέσα

Η φωτιά ξέσπασε στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και συγκεκριμένα στην περιοχή Αβραμιάνικα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 22 Σεπ 2021 | 18:12

Κορονοϊός: 2.329 νέα κρούσματα σήμερα - 26 θάνατοι και 333 διασωληνωμένοι

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων κορονοϊού εκτιμάται σε 0.97 - Στο 1,16% ο δείκτης θετικότητας

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ 22 Σεπ 2021 | 16:22
ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ LOCKDOWN 22 Σεπ 2021 | 10:23

Γιαμαρέλλου: Ανεμβολίαστοι το 93% των διασωληνωμένων που πεθαίνουν - Έξι στους 10 στη Β. Ελλάδα δεν έχουν εμβολιαστεί

Οι υψηλοί θάνατοι από κορονοϊό θα συνεχιστούν αν δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, είπε η κ. Γιαμαρέλλου. Η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα.

ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ 22 Σεπ 2021 | 08:20

Λαζανάς: Είμαστε τρελοκομείο - Τρεις δικαστικές αποφάσεις εκταφής νεκρών για να διαπιστωθεί αν πέθαναν από κορονοϊό

Για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν αρνητές που ακόμη και ενώ νοσηλεύονται αρνούνται ότι έχουν κορονοϊό, μίλησε ο κ. Λαζανάς.

ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 22 Σεπ 2021 | 07:36

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Ισχυρές ενδείξεις εμπρησμού - Τρεις παρόμοιες νυχτερινές φωτιές στην Αττική μέσα σε 15 μέρες

Τέσσερα ταυτόχρονα μέτωπα σε απόσταση 200-400 μέτρων το ένα από το άλλο. Εστίες σε ευθεία γραμμή. Τρεις "νυχτερινές" φωτιές με αρκετές ομοιότητες μέσα σε 15 ημέρες.

ΑΠΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 22 Σεπ 2021 | 06:40

Ασπρόπυργος: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα [εικόνες - βίντεο]

Φωτιά εκδηλώθηκε στις 02:30 τα ξημερώματα σε εργοστάσιο ξυλείας επί της οδού Μεγαρίδος στον Ασπρόπυργο Αττικής.

ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΘΥΜΗ 21 Σεπ 2021 | 22:06

Φωτιά στην Κάρυστο: Καίγεται δασική έκταση κοντά στους οικισμούς Βρέστηδες και Πρηνιά

Η φωτιά μαίνεται σε δύσβατο σημείο της Καρύστου το οποίο δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.

«ΜΑΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΦΩΤΙΑ» 21 Σεπ 2021 | 20:41

Φωτιά στη Μεγαλόπολη: Με εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο ο αντιδήμαρχος - Σε καλύτερη κατάσταση το μέτωπο

Καλύτερη εικόνα από τη φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Καλύβια - Τραυματίστηκε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Σιέμπος

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 21 Σεπ 2021 | 17:36

Κορονοϊός: Πάνω από 3.000 τα νέα κρούσματα σήμερα - 333 διασωληνωμένοι και 42 θάνατοι

Σήμερα Τρίτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3.040 νέα κρούσματα, 333 διασωληνωμένοι και 42 θάνατοι.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 21 Σεπ 2021 | 17:24

Μεγάλη φωτιά στη Μεγαλόπολη: Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Μήνυμα του "112" καλεί σε ετοιμότητα τους κατοίκους [Εικόνες]

Σε εξέλιξη φωτιά στη Μεγαλόπολη - Οι άνεμοι κατευθύνουν τις φλόγες προς το χωριό Φαλασία

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ ΕΣΤΙΕΣ 21 Σεπ 2021 | 10:25

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη - Σε εξέλιξη οι έρευνες για εμπρησμό

Χωρίς ενεργό μέτωπο και μόνο με μικρές διάσπαρτες εστίες, που αντιμετωπίζονται άμεσα από επίγειες δυνάμεις, είναι η πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη.

ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ 21 Σεπ 2021 | 07:59

"Δάρδανος": Το σχέδιο για αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές χαμένο στη... μετάφραση της γραφειοκρατίας

Βαρυμπόμπη, Βόρεια Εύβοια, Βίλια, Κερατέα, Αρχαία Ολυμπία, Γεράνεια Όρη, μερικές μόνο από τις περιοχές που "σαρώθηκαν" από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.