Φωτιά στο Μάτι- Οι καταθέσεις που επιβεβαιώνουν το "μπάχαλο": "Ακουσα τις κραυγές των ανθρώπων που καίγονταν"...

Φωτιά στο Μάτι: Στη δημοσιότητα οι καταθέσεις αστυνομικών και πυροσβεστών που επιβεβαιώνουν το πλήρες "μπάχαλο"

"… άκουσα και τις πρώτες κραυγές ανθρώπων που καίγονταν. Ήταν 18:45-18:50". "Εδώ είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, δεν μπορώ να περάσω τη Λ. Μαραθώνος, πολύ μεγάλη φωτιά, πολύς κόσμος να ξέρεις, έχει καεί κόσμος εδώ μέσα". "Πήγαμε στο Νταού Πεντέλης. Υδροληψία κάναμε μόνο μία καθώς μας έδωσαν εντολή από το ΕΣΚΕ, να πάρουμε εκτροπή για φωτιά κοντά στα διυλιστήρια". "Έχω ενημέρωση από τον Αρχηγό για τον κύριο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ έχει πέσει φωτιά στα διυλιστήρια". "Βρήκαμε κάποια αντικείμενα στη θάλασσα τα ακολουθήσαμε και εκεί εντοπίσαμε τρία πτώματα".

Τα παραπάνω είναι ξεχωριστά αποσπάσματα καταθέσεων, που έδωσαν στον Ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, αστυνομικοί, πιλότοι πυροσβεστικών αεροπλάνων, χειριστές ελικοπτέρων και στελέχη κέντρων επιχειρήσεων, οι οποίοι βρέθηκαν πρώτοι στον τόπο της καταστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δικαστικός λειτουργός, πριν από 7 μήνες, με επίμονες ερωτήσεις ήθελε να διαπιστώσει, τους χειρισμούς στελεχών του κρατικού μηχανισμού, ποιος κατά περίπτωση έδινε εντολές στις επίγειες αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις, ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια μέσα που ήταν διαθέσιμα στις 23 Ιουλίου 2018, ποιος έδινε εντολές μετακίνησής και εκτροπής τους. Προέβη σε ερωτήσεις, που αφορούσαν την κίνηση πολιτών και οχημάτων το κρίσιμο χρονικό διάστημα, τις δυσκολίες πτήσης και αν ευσταθούν οι αιτιολογίες, ότι τα πτητικά μέσα είχαν καθηλωθεί λόγω ισχυρών ανέμων.

fotia mati

"… άκουσα τις πρώτες κραυγές"

Ένας 30χρονος αστυνομικός βρέθηκε στην Πεντέλη στις 17:00 το απόγευμα εκείνης της "Μαύρης Δευτέρας". Στις 18:10 η φωτιά είχε αρχίσει να μπαίνει στο Βουτζά. Ο νεαρός αστυνομικός περιγράφει με λεπτομέρειες όλες τις κινήσεις του αλλά και τι έβλεπε μπροστά του.

"Στις 18:35-18:40, η φωτιά είχε ήδη περάσει τη Λ. Μαραθώνος και κατευθύνθηκε προς Μάτι. Εμείς σταματήσαμε στην ταβέρνα Βασίλης και στο ξενοδοχείο Μυρτώ, φωτιά υπήρχε παντού, περίπου 12 άτομα που ήταν μπροστά στο ξενοδοχείο τα μεταφέραμε στην 3η είσοδο του Ν. Βουτζά. Ταυτόχρονα με εμάς έβγαιναν από το Μάτι και τον οικισμό Ζούγκλα, πολλά αυτοκίνητα τα οποία έμπαιναν στο αντίθετο ρεύμα της Μαραθώνος, με κατεύθυνση προς Ραφήνα. Παίρνοντας τους τελευταίους ανθρώπους από το ξενοδοχείο Μυρτώ, άκουσα και τις πρώτες κραυγές ανθρώπων που καίγονταν" καταθέτει ο αστυνομικός.

Ο ίδιος αστυνομικός είδε μόνο ένα ελικόπτερο να κάνει ρίψεις στις 18:20 όταν η φωτιά είχε μπει σε κατοικίες, ενώ περιγράφει την παράσυρσή του από αυτοκίνητο:

"Υπήρχαν πολλά πλοία που ξεφόρτωναν οχήματα. Στη συνέχεια πήγαμε Λ. Μαραθώνος και Καλλιτεχνών προκειμένου να διακόψουμε την κίνηση των οχημάτων προς Ραφήνα και να τα εκτρέψουμε προς Πικέρμι. Εμείς μείναμε έως τις 20:00 όπου και με παρέσυρε και με χτύπησε αυτοκίνητο το οποίο ήθελε να περάσει προς Μάτι και δεν το αφήναμε".

Ο ανακριτής ρωτά έναν 54χρονο αστυνομικό που υπηρετούσε στο Τμήμα Ασφαλείας Ραφήνας και βρέθηκε στο Κόκκινο Λιμανάκι για να εμποδίζει και να βγάζει τα οχήματα από το Μάτι, αν υπήρχαν εναέρια μέσα και σχέδιο εκκένωσης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Έτσι όπως είδα τη φωτιά και στο σημείο που έκαιγε στην κορυφή της χαράδρας απέναντι από την Καλλιτεχνούπολη και χωρίς να είμαι ειδικός πιστεύω ότι τα μόνα που μπορούσαν να επιχειρήσουν ήταν τα εναέρια μέσα. Πιστεύω ότι αν επιχειρούσαν τουλάχιστον τέσσερα εναέρια από 17:10-17:30 και άλλα τέσσερα μετά δεν θα είχε αυτή την εξέλιξη η φωτιά. Δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. Δεν υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα. Πιστεύω πως αν υπήρχε σωστή προετοιμασία θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί ένα σχέδιο εκκένωσης".

mati

18:57: "… έχει καεί κόσμος εδώ μέσα"

Ο ανακριτής είχε δώσει βάρος και σε μία συνομιλία που έγινε στις 18:57 ανάμεσα στον Αρχιπύραρχο Χρήστο Λάμπρη, ο οποίος αρχικά ήταν σε συντονιστικό ελικόπτερο και στη συνέχεια στο έδαφος στη Λ. Μαραθώνος.

"Εδώ είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, δεν μπορώ να περάσω τη Λ. Μαραθώνος, πολύ μεγάλη φωτιά, πολύς κόσμος να ξέρεις, έχει καεί κόσμος εδώ μέσα" λέει ο κ. Λάμπρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συγκεκριμένη συνομιλία, όπως επιβεβαίωσε με κατάθεσή του ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, ο αρχιπύραρχος φθάνοντας στη Λ. Μαραθώνος ενημερώνει τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος μάλιστα τον καθοδηγεί να τον πάρει στο κινητό του τηλέφωνο. Από τις 18:57 όλοι οι παρευρισκόμενοι στο ΕΣΚΕ γνώριζαν την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ενώ ο τότε υπαρχηγός στις 23:30, ιεράρχησε 4η την φωτιά στο Μάτι, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παρότι από εκείνη την ώρα γνώριζαν για νεκρούς, και υπήρχε η αναγκαιότητα χρησιμοποίησης της 1ης ΕΜΑΚ για την διάσωση πολιτών, ο τότε διοικητής της και νυν αρχηγός, όπως προκύπτει από την τηλεματική του ENGAGE, το τζιπ του έφθασε στο Μάτι στις 21:26

Το ελικόπτερο που… έφυγε

Στις 7 Νοεμβρίου 2019 κατέθεσε στον ανακριτή ο μεταφραστής του ελικοπτέρου S-64 N.194, του μοναδικού πτητικού μέσου που βρέθηκε σε κρίσιμο χρονικό σημείο πάνω από την φωτιά στην Πεντέλη όταν αυτή κατέβαινε στον Νέο Βουτζά.

"Ήμουν μεταφραστής στο συγκεκριμένο ελικόπτερο με πιλότους δύο αλλοδαπούς. Στις 14:00 περίπου πήραμε εντολή από το ΕΣΚΕ με κλήση στο κινητό τηλέφωνο για τη φωτιά στην Κινέτα και φθάσαμε περίπου στις 15:15. Κάναμε περίπου 10 υδροληψίες. Επιχειρούσαμε στα Γεράνεια Όρη. Για ανεφοδιασμό πήγαμε στην Ελευσίνα περίπου στις 16:15. Στις 16:45 μας είπαν να φύγουμε για Νταού Πεντέλης. Δεν μπορούσαμε να φύγουμε γιατί από τον άνεμο έκλεισε το αεροδρόμιο. Αφού άνοιξε στις 17:30 περίπου ειδοποιήσαμε το συντονιστικό. Πήγαμε στο Νταού Πεντέλης. Υδροληψία κάναμε μόνο μία καθώς μας έδωσαν εντολή από το ΕΣΚΕ, να πάρουμε εκτροπή για φωτιά κοντά στη MOTOR OIL" καταθέτει ο 39χρονος μεταφραστής του ελικοπτέρου.

Ένας Αντισυνταγματάρχης της Αεροπορίας Στρατού καταθέτει για τους ανέμους: "Εκείνη την ημέρα υπήρχε πρόβλημα γενικότερα. Ωστόσο την ώρα που μας ζητήθηκε να απογειωθεί ελικόπτερο, ήτοι μετά τις 16:41 μέχρι και τις 17:00, υπήρχε δυνατότητα ήμασταν εντός ορίων".

Mati_tragwdia_agkalia_thrinos_26072020

"… ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ"

Σε μία συνομιλία πληρώματος ελικοπτέρου με την αξιωματικό επιχειρήσεων του ΣΚΕΔ, προκύπτει ότι η φωτιά στο Καλαμάκι Ισθμίων, είναι ελεγχόμενη από τις… 16:45 και συγκεκριμένα είναι "έρπουσα σε θάμνους με χαμηλή βλάστηση". Μάλιστα η συγκεκριμένη αξιωματικός από την επιμονή των ανωτέρων της να συνεχιστούν οι ρίψεις εκεί, αντέδρασε αυθόρμητα λέγοντας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αφού στα διυλιστήρια δεν υπάρχει τίποτα". Η ίδια γνώριζε τι συμβαίνει στα άλλα μέτωπα και συγκεκριμένα στην Πεντέλη καθώς από τις ενημερώσεις των πτητικών μέσων προέκυπτε ο κίνδυνος και η απειλή για τις ζωές πολιτών.

Παράξενη είναι η συνομιλία του Πύραρχου, συνδέσμου της Πυροσβεστικής στο ΓΕΕΘΑ και της ίδιας αξιωματικού επιχειρήσεων:

Άνδρας: Έχω ενημέρωση από τον Αρχηγό για τον κύριο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ έχει πέσει φωτιά στα διυλιστήρια.

Ο αρμόδιος ανακριτής πήρε κατάθεση από τον τότε Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος είχε επισημάνει πως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης εκείνη την ημέρα απουσίαζε λόγω μιας χειρουργικής επέμβασης στην οποία είχε υποβληθεί. Ερωτώμενος ο κ. Φλώρος για την σχετική επίκληση της συνομιλίας απάντησε χαρακτηριστικά:

"Ουδέποτε έδωσα εντολή ή πληροφόρηση στον Πύραρχο σύνδεσμο της Πυροσβεστικής στο ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να τηλεφωνήσει στο ΕΣΚΕ και να ζητήσει να πάει συγκεκριμένο εναέριο μέσο στη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ".

mati

Ο κυβερνήτης της ΦΛΟΓΑ 1

Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου της Πυροσβεστικής έφυγε στις 16:53 από την φωτιά στα διυλιστήρια, εκτιμώντας ότι αυτή είχε σβηστεί, παρόλο που οι ρίψεις τουλάχιστον 4 πτητικών μέσων συνεχιζόταν έως ότου έπεσε το φως της ημέρας.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο, σύμφωνα με την κατάθεσή του, έφθασε στο Νταού Πεντέλης στις 17:12 και επιχείρησε για μόλις… 16 λεπτά, καθώς έπρεπε να επιστρέψουν για ανεφοδιασμό, ενώ στην περιοχή δεν υπήρχε άλλο πτητικό μέσο. Μέλος πληρώματος του ΦΛΟΓΑ 11, καταθέτει ότι έφθασαν στο Μάτι στις 19:05 και έκαναν 37 ρίψεις, "η εικόνα ήταν δραματική από την αρχή", περιγράφει.

Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού κυβερνήτης ελικοπτέρου κλήθηκε να πετάξει πάνω από την θαλάσσια περιοχή στο Κόκκινο Λιμανάκι:

"Στη διάρκεια των ωρών που πετάξαμε εμείς δεν βρήκαμε κάποιον να διασώσουμε. Βρήκαμε τρεις αγνοούμενους στη θάλασσα, η εκτίμησή μου είναι πως δεν ήταν ζωντανοί. Βρήκαμε κάποια αντικείμενα στη θάλασσα τα ακολουθήσαμε και εκεί εντοπίσαμε τρία πτώματα. Ειδοποιήσαμε την φρεγάτα Έλλη και περιμάζεψε τους νεκρούς".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ 10 Αυγ 2020 | 06:42

Τουρκία - Κορονοϊός: 5.844 νεκροί, σχεδόν 241.000 κρούσματα μόλυνσης

Ο θλιβερός καγτάλογοα κρουσμάτων μεγαλώνει διαρκώς.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 22:20

Τραγωδία Εύβοια: Εδώ άφησε την τελευταία του πνοή ο 88χρονος στα Πολιτικά [Εικόνες]

Μέσα στο υπνοδωμάτιό του, βρέθηκε νεκρός ο 88χρονος στα Πολιτικά της Εύβοιας.

ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 09 Αυγ 2020 | 20:27
Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥΣ 09 Αυγ 2020 | 20:15

Κορονοϊός: Αρνητική πρωτιά κρουσμάτων στη Χαλκιδική, 38 στην Αθήνα - Δείτε πώς κατανέμονται γεωγραφικά

Ποιες είναι οι "κόκκινες" περιοχές, πως κατανέμονται τα νέα κρούσματα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία

ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 09 Αυγ 2020 | 18:09

Δήμαρχος Πόρου: Αν δεν τηρήσετε τα μέτρα θα έχουμε χειρότερες εξελίξεις- Μιλάμε για την επιβίωση των γονιών μας

"Είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ ανησυχητικά δεδομένα" γράφει ο Δήμαρχος Πόρου.

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ 09 Αυγ 2020 | 17:21

Τραγωδία στην Εύβοια: Αυξάνεται στους 6 ο αριθμός των θυμάτων - Εντοπίστηκε νεκρή γυναίκα

Εντοπίστηκε νεκρή μια γυναίκα με τον αριθμό των θυμάτων από την τραγωδία στην Εύβοια να ανέρχεται σε έξι

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 16:11

ΣΥΡΙΖΑ για Εύβοια: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την τραγωδία στην Εύβοια

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ 09 Αυγ 2020 | 15:42

Εύβοια: Μετά τις πλημμύρες, φωτιά ξέσπασε στον οικισμό Ζαράκων

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον οικισμό Ζαράκων.

ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 14:21

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη: Στις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

Σε ανάρτησή του στο Twitter εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στους οικοίους των θυμάτων της κακοκαιρίας.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 09 Αυγ 2020 | 13:35

Τραγωδία στην Εύβοια: Πνίγηκε βρέφος 8 μηνών από την κακοκαιρία - Πέντε οι νεκροί, ένας αγνοούμενος - Τι δήλωσε ο Ν. Χαρδαλιάς

Πέντε άνθρωποι χάθηκαν στην κακοκαιρία ενώ ένας αγνοείται - Τι δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 09 Αυγ 2020 | 11:36

Κακοκαιρία Εύβοια:Συγκλονίζει ο διασώστης που φιλάει και παραδίδει μωράκι στους γονείς του [Βίντεο]

Συγκλονιστικές εικόνες με διασώστη να φιλάει μωράκι και να το παραδίδει στους δικούς του

ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ 08 Αυγ 2020 | 18:04

Μεγάλη φωτιά στη Μάνη: Εκκενώνεται και δεύτερο χωριό μετά από εντολές της Πυροσβεστικής

Εντολή εκκένωσης των χωριών Καλυβίων και Παγανέας δόθηκε λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μάνη

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΡΑΤΣΙΑ 08 Αυγ 2020 | 15:11

Φωτιά σε εξέλιξη στα Κύθηρα

Στα Κύθηρα έχει ξεσπάσει φωτιά