Φωτιά στο Μάτι: Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν σε εκατόμβη νεκρών - Καταπέλτης ο εισαγγελέας

Η εισαγγελική εισήγηση για τη φωτιά στο Μάτι αφορά την παραπομπή 27 κατηγορουμένων - Το ανύπαρκτο σχέδιο διάσωσης και το "ολέθριο λάθος του αρχηγού"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Συγκεκριμένα στοιχεία από τις χιλιάδες σελίδες που συγκέντρωσε ο ανακριτής που διενήργησε κύρια έρευνα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επικαλείται στην πρόταση του ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης επιμερίζοντας τις ευθύνες για τις οποίες θεωρεί ότι πρέπει να λογοδοτήσουν οι κατηγορούμενοι.

Η εισαγγελική εισήγηση αφορά την παραπομπή 27 κατηγορουμένων οι οποίοι στην συντριπτική πλειονότητά τους είναι από την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, συνολικά 14 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πρέπει να δικαστούν για τα δύο πλημμελήματα που έχουν αποδοθεί για την υπόθεση. Στους 14 κατηγορούμενους από την Πυροσβεστική περιλαμβάνονται ο νυν αρχηγός του Σώματος, ο τότε αρχηγός επιχειρήσεων καθώς και ο υπαρχηγός του, ο τότε διοικητής του ΕΣΚΕ, οι τότε διοικητές της 1ης ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής Πειραιά ως αρμόδιας για τα πλωτά μέσα του Σώματος, δύο ιπτάμενοι σε ελικόπτερα της υπηρεσίας κ.α.

Η πρόταση του εισαγγελέα αφορά επίσης τέσσερις κατηγορούμενους από την ΕΛ.ΑΣ, μεταξύ των οποίων ο τότε γενικός αστυνομικός διευθυντής της ΓΑΔΑ. Αφορά επίσης τον τότε γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Οι κατηγορούμενοι από την Αυτοδιοίκηση που ο κ. Πολυκράτης εισηγείται παραπομπή σε δίκη είναι συνολικά επτά, ανάμεσα στους οποίους η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, μία περιφερειακή σύμβουλος και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνος, Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης. Παραπομπή ζητά επίσης για δύο αντιδημάρχους, έναν του Δήμου Μαραθώνα και έναν του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Ο 27ος κατηγορούμενος είναι ο ηλικιωμένος άντρας που στάθηκε η αιτία της πυρκαγιάς.

Διαβάστε Επίσης

Οι καθυστερήσεις της Πυροσβεστικής

Ο εισαγγελικός λειτουργός ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει πως η Πυροσβεστική καθυστέρησε πολύ να θέσει σε γενική επιφυλακή τις δυνάμεις της για την πυρκαγιά "πλην όμως η ως άνω ενέργεια ήταν απρόσφορη, καθώς είχε ήδη παρέλθει μία τουλάχιστον ώρα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς", όπως τονίζει ενώ αναφέρει:

"Επισημαίνεται ότι από την ώρα αναγγελίας της πυρκαγιάς (16:41) μέχρι και 18:20, όταν δηλαδή το μέτωπο της πυρκαγιάς πέρασε σε διάφορα σημεία την Λ. Μαραθώνος με κατεύθυνση προς το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστικών υδροφόρων οχημάτων του Π.Σ. που επιχειρούσαν στην περιοχή, ήταν μόνο 13, χωρίς μάλιστα να υπάρξει παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στον οικισμό Μάτι. Το πρώτο υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα στην Λ. Μαραθώνος και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του συνοικισμού της Αγίας Βαρβάρας Ραφήνας αφίχθη στις 18:44, ενώ ένα άλλο πυροσβεστικό όχημα αφίχθη στην διασταύρωση Λ. Μαραθώνος και Φλέμινγκ στις 19:09, όταν πλέον ήταν πολύ αργά, διότι ήδη το πύρινο μέτωπο είχε περάσει την Λ. Μαραθώνος και εξαπλωνόταν ανεξέλεγκτα προς το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι".

Φωτιά στο Μάτι

Πουθενά τα drones

Ο εισαγγελέας αναφέρεται επίσης στη νεοσύστατη υπηρεσία των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ - drones), τονίζοντας πως "έμεινε επιχειρησιακά ανεκμετάλλευτη την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, ενώ η χρήση τους θα μπορούσε να παράσχει στο Ε.Σ.Κ.Ε. απευθείας εικόνες από τον τόπο της πυρκαγιάς, καθώς και σημαντικές πληροφορίες (σε πραγματικό χρόνο) για την συμπεριφορά της πυρκαγιάς, τον τρόπο εξάπλωσής της και άλλα δεδομένα, που θα συνέβαλαν στην λήψη ορθών επιχειρησιακά αποφάσεων".

Διαβάστε Επίσης

To "ολέθριο λάθος του αρχηγού"

Για τα εναέρια μέσα, ο εισαγγελικός λειτουργός τονίζει πως το πρώτο κρίσιμο 20λεπτο της φωτιάς επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου Ericson, ενώ αναφέρεται και στην διαχείριση που έγινε με αφορμή φωτιά που είχε εκδηλωθεί στα διυλιστήρια Κορίνθου μετά την φωτιά στην Κινέττα: "Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έσπευσαν 10 πυροσβεστικά οχήματα και έγινε εκτροπή ελικοπτέρου που κατευθύνονταν προς την Πεντέλη, γεγονός που χαρακτηρίζεται ακόμη και από τον κατηγορούμενο σήμερα Β.Μ. (στελέχους της ΠΥ) "ολέθριο λάθος του αρχηγού". Το στέλεχος, που επικαλείται ο εισαγγελικός λειτουργός, είχε αναφέρει πως "αυτή η εντολή για εκτροπή αποτελεί εγκληματικό επιχειρησιακό σφάλμα".

Φωτιά στο Μάτι

Δεν υπήρχε σχέδιο διάσωσης

Κατά τον εισαγγελέα και ο χειρισμός των κλήσεων πολιτών που ζητούσαν βοήθεια δεν υπήρξε καλός. Όπως σημειώνει, υπήρχε έλλειψη χειριστών τηλεφωνητών, έλλειψη συνεννόησης αξιωματικών και έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των κέντρων ενώ δεν υπήρχε ένα σχέδιο διάσωσης ανθρώπων σε κίνδυνο. Αντίθετα, κατά τον εισαγγελέα, οι τηλεφωνητές του 199 "αντί να προωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις στις διευθύνεις κινδυνευόντων ατόμων για τη διάσωσή τους, διαβίβαζαν τα περιστατικά αυτά στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αφενός δεν είχαν σχετική αρμοδιότητα, αφετέρου δεν διέθεταν γνώσεις και μέσα, για να προβούν σε διάσωση ατόμων από πυρκαγιά".

Διαβάστε Επίσης

Χαοτική η διαχείριση της κυκλοφορίας

Στην εισαγγελική πρόταση επίσης γίνεται ειδική αναφορά τόσο στην χαοτική διαχείριση της κυκλοφορίας που έγινε στη Λεωφόρο Μαραθώνα, σημειώνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις την κυκλοφοριακή διαχείριση έκαναν και ιδιώτες, με αποτέλεσμα να εισέρχονται επιπλέον οχήματα μέσα στο Μάτι και ενώ η φωτιά πλέον είχε πλησιάσει τον οικισμό "να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στους στενούς δρόμους και τελικά να εγκλωβιστούν τα οχήματα και οι επιβαίνοντες σε αυτά".

Σε αυτό το κεφάλαιο της πρότασης του , ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται και στο Λιμεναρχείο Ραφήνας που δεν έλαβε μέτρα ώστε να μην συμφορηθεί επιπλέον η Λεωφόρος Μαραθώνα από οχήματα που έβγαιναν από τα καράβια τις επίμαχες ώρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 Οκτ 2021 | 14:57

ΑΠΘ: Εισαγγελική έρευνα για τις απειλές κατά υγειονομικών ελεγκτών από φοιτητές

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε να διερευνηθεί το αδίκημα της παράνομης βίας ή της βίας κατά υπαλλήλων στο ΑΠΘ.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ 13 Οκτ 2021 | 21:48

Μύκονος: Φωτιά σε εστιατόριο στον Ορνό - Εκρήξεις από φιάλες υγραερίου [Βίντεο]

Στις φλόγες τυλίχτηκε γνωστό εστιατόρια στη Μύκονο - Διεκόπη η κυκλοφορία, έσπευσε η Πυροσβεστική

ΣΕ ΔΙΚΗ 27 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ 13 Οκτ 2021 | 07:34

Φωτιά στο Μάτι: "Δεν γίνεται όλοι να παίρνετε μόνο εμένα" - Εισαγγελική πρόταση κόλαφος για το μπάχαλο του συντονισμού

Κόλαφος για την Πυροσβεστική η πολυσέλιδη πρόταση του Εισαγγελέα για τη φωτιά στο Μάτι - Καθυστέρηση στις ενέργειες, παραλείψεις στη διαχείριση, ασυνεννοησία στις επικοινωνίες.

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΗΣ 12 Οκτ 2021 | 17:17

Ρένα Δούρου: Η πρώτη αντίδραση μετά την εισαγγελική πρόταση για τη φωτιά στο Μάτι που την στέλνει στο εδώλιο

Ο εισαγγελέας ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι 27 άτομα, ανάμεσά τους και η Ρένα Δούρου.

102 ΝΕΚΡΟΙ 12 Οκτ 2021 | 16:17

Φωτιά στο Μάτι: Κόλαφος η εισήγηση του εισαγγελέα - Παραπομπή σε δίκη για Δούρου, Ψινάκη, Κολοκούρη και άλλους 24

Για τη φωτιά στο Μάτι ο εισαγγελέας ζητεί να παραπεμφθούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών 27 από τους 28 κατηγορουμένους

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 12 Οκτ 2021 | 11:27

Πέτρος Φιλιππίδης: Εκανε και... πλάκα για τις "κοπελίτσες στα καμαρίνια" - Τι έλεγε πριν 5 χρόνια [βίντεο]

Απόσπασμα από συνέντευξή του Πέτρου Φιλιππίδη το 2016 στον ΙΑΝΟ, όταν ο προφυλακισμένος σήμερα ηθοποιός έκανε πλάκα, λέγοντας πως "αν έρθει καμιά κοπελίτσα στο καμαρίνι κλείνω την πόρτα".

ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 11 Οκτ 2021 | 16:08

Βόρεια Εύβοια: Πάνω από 700 δασεργάτες στις πυρόπληκτες περιοχές - Τα αντιπλημμυρικά έργα

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας εργάζονται 16 Δασικοί Συνεταιρισμοί με περισσότερους από 700 δασεργάτες

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ" 10 Οκτ 2021 | 16:36

Δημήτρης Λιγνάδης: Εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή του σε δίκη για 4 βιασμούς - Ποια στοιχεία οδήγησαν σε αυτή

Η πρόταση "καταπέλτης" για τους τέσσερις βιασμούς που οδηγούν τον Δημήτρη Λιγνάδη σε δίκη.

ΟΙ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ 08 Οκτ 2021 | 13:46

Θεσσαλονίκη - Επεισόδια στα ΕΠΑΛ: Εισαγγελική έρευνα για εγκληματική οργάνωση με ναζιστικά χαρακτηριστικά

Η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν δρουν εγκληματικές οργανώσεις στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ 07 Οκτ 2021 | 22:51

Φωτιά στο Μαρτίνο Φθιώτιδας: Καίγεται δάσος - Οι πρώτες εικόνες

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή του Μαρτίνου έκαναν την φωτιά να πάρει γρήγορα διαστάσεις.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΜΠΕΛΑ 06 Οκτ 2021 | 19:08

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη: Καίει δάσος σε δύσβατο σημείο - Σε ύφεση το μέτωπο της Ναυπακτίας

Στην φωτιά της Ανατολικής Μάνης επιχειρούν και εναέρια μέσα.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 06 Οκτ 2021 | 17:03

Φωτιά σε δασική έκταση στην Ηλεία: Μεγάλη κινητοποίηση με 4 αεροπλάνα

Στην περιοχή Αστεραίικα στην Ηλεία μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε.