Follow us

Φράχτης στον Έβρο: Ετσι θα είναι μετά την επέκταση 35 χλμ. - Παρατηρητήρια, φορητά εμπόδια και αντι-αναρριχητική λαμαρίνα

Στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του έργου επέκτασης του φράχτη στον Έβρο - Πώς θα είναι μετά την ολοκλήρωση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής - επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, στην περιοχή Ψαθάδες Διδυμοτείχου εως Κορνοφωλιά Σουφλίου, στον Έβρο.

Όπως έγινε γνωστό, τα εμπόδια που θα κατασκευαστούν θα απλώνονται σε έκταση 35 χιλιομέτρων. Στα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνεται η ανέγερση ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθούν αντι-αναρριχητική λαμαρίνα και κονσερτίνα.

Η επέκταση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου φράχτη, που καλύπτει 37,5 χιλιόμετρα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και συνέβαλε, χάρη στο έργο της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Frontex, στην αποτροπή 260.000 παράνομων εισόδων στην ελληνική επικράτεια το 2022.

Διαβάστε Επίσης

Στο πλαίσιο της σύμβασης θα γίνουν επίσης χωματουργικές εργασίες για τη συντήρηση τεχνητών εμποδίων, την ενίσχυση και τη διαπλάτυνση αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αλλά και για τη διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης.

ΦΡΑΧΤΗΣ ΕΒΡΟΣ

Σε σημεία όπου θα κριθεί αδύνατο να κατασκευαστούν μόνιμα εμπόδια προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης φορητών εμποδίων, που δεν θα έχουν βαθιά θεμελίωση αλλά θα βασίζονται σε αντίβαρα.

Πέραν των έργων για την επέκταση του φράχτη θα κατασκευαστούν επτά υπερυψωμένα παρατηρητήρια, που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τέσσερα φυλάκια και τέσσερα παρατηρητήρια, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί κτίριο για την φύλαξη εξοπλισμού φύλαξης συνόρων.

ΦΡΑΧΤΗΣ ΕΒΡΟΥ

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη υπεγράφη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου.

Για το έργο μίλησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Θεοδωρικάκος και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ενώ τις εμπειρίες τους μετέφεραν ο Αστυνόμος Γιώργος Τουρνάκης, που υπηρετούσε στο σημείο κατά τα γεγονότα του 2020, αλλά και η νεαρή συνοριοφύλακας Μαριάννα-Κατερίνα Βελικτσή, που μετέχει κάθε μέρα στις επιχειρήσεις για τη φύλαξη των συνόρων.

ΦΡΑΧΤΗΣ ΕΒΡΟΥ

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε: "Η επέκταση επιλέχθηκε να ξεκινήσει από την περιοχή του κεντρικού Έβρου, δίπλα στο ποτάμι υπάρχει πυκνό δάσος και αυτό διευκολύνει τους διακινητές των παράνομων μεταναστών, γι’ αυτό εδώ ήταν και είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Διαβάστε Επίσης

Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των μέσων ηλεκτρονικής επιτήρησης, την ενίσχυση των δυνάμεών μας με 400 νέους συνοριοφύλακες στα σύνορά μας, ώστε να είναι πραγματικά απροσπέλαστα.

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

Ενισχύουμε, επίσης, τη στενή συνεργασία μας με τους ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Ασφαλείας, Frontex και Europol, τόσο για την παράνομη μετανάστευση, όσο και για το διασυνοριακό έγκλημα".

"Στόχος μας είναι", τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκο, "να γίνει πράξη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για κάλυψη, σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου- και των 140 χιλιομέτρων που είναι εφικτό- με τεχνικό εμπόδιο, γιατί αποδείχθηκε ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσον προστασίας των συνόρων μας".

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε: "Φυλάξαμε τα σύνορα, αλλά αντιμετωπίσαμε και αποτελεσματικά τους αιτούντες άσυλο εντός της επικράτειας. Με ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες, όπως είχαμε δεσμευτεί, με τη λειτουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών, με τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Διεθνοποιήσαμε την κρίση. Η Ελλάδα θεσμοθέτησε την αλληλεγγύη των κρατών πρώτης υποδοχής, τους MED5 με στόχο την υποχρεωτική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Και πρόσφατα, με την Διακήρυξη των Αθηνών του Φεβρουαρίου του 2023, 15 κράτη-μέλη έδωσαν μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να χρηματοδοτήσει τα αποτρεπτικά έργα εδώ στον φράχτη του Έβρου. Με τα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδοτούμε την πρόσληψη συνοριοφυλάκων, εξοπλισμό και άλλα αποτρεπτικά μέσα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΚΑΡΤΑ REVOLUT 31 Μαϊ 2023 | 07:40

Αποκαλύψεις για το κύκλωμα αστυνομικών που διακινούσε μετανάστες: Ο "κάουμπόι", η "προίκα" και η... πινέζα

Ο 54χρονος αρχιφύλακας και ένας ακόμη κατηγορούμενος για 18 μήνες υπηρετούσαν σε κλιμάκιο της ΕΥΠ στην Θράκη.

ΠΩΣ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗΚΑΝ 30 Μαϊ 2023 | 21:27

Έβρος: Βαριές κατηγορίες για την "ομάδα των χοντρών" - Οι τρεις από τους πέντε είχαν αποσπαστεί το 2018 στην ΕΥΠ

Η κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης απαγγέλθηκε σε έναν από τους αρχιφύλακες που φέρεται ως αρχηγός της ομάδας και έδινε κατευθύνσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ 30 Μαϊ 2023 | 07:33

Η ομάδα των "Χοντρών" στον Έβρο: Αστυνομικοί σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών - "Πήγαινε να πάρεις τα... παπούτσια"

Πέντε συνοριοφύλακες, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στον Έβρο.

ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ 29 Μαϊ 2023 | 20:02

Στον εισαγγελέα οι 5 αστυνομικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο - Εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών

Πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμο και τέσσερις αρχιφύλακες, που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 29 Μαϊ 2023 | 17:14

Έβρος: Προσαγωγή πέντε συνοριοφυλάκων για εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών [βίντεο]

Πέντε αστυνομικοί που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου έχουν προσαχθεί και εξετάζονται

FAZ 25 Μαϊ 2023 | 23:27

Τέλος από τον Spiegel ο αρχισυντάκτης που είχε γράψει για τη δήθεν "νεκρή Μαρία" στον Έβρο- "Έπεσε πάνω του η ευθύνη"

"Η ευθύνη της ιστορίας με τη Σύρια που φέρεται να πέθανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε, έπεσε πλήρως πάνω του" αναφέρει η FAZ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Μαϊ 2023 | 18:24

Απάντηση Θεοδωρικάκου σε Σοϊλού: "Τρομοκρατία και Ελλάδα είναι έννοιες ασύμβατες"

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στις αιτιάσεις του Σοϊλού περί τρομοκρατίας με εντολές από το... Λαύριο.

ΣΤΟ MAD AI 15 Μαϊ 2023 | 18:23

Εκλογές 2023: Άδωνις Γεωργιάδης και Τάκης Θεοδωρικάκος τραγουδούν... Αντώνη Ρέμο [Βίντεο]

Ποιος τραγούδι ακούνε συνεχώς τον τελευταίο καιρό ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και η Έφη Αχτσιόγλου

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 04 Μαϊ 2023 | 19:38

Έβρος: Βίντεο ντοκουμέντο - Καρέ καρέ διάσωση των 39 μεταναστών από νησίδα

Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση διάσωσης των 39 μεταναστών από νησίδα του Έβρου

"ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΒΟΛΕΣ" 04 Μαϊ 2023 | 19:00

Ροδόπη: Επεισόδιο με πυροβολισμούς- Συνοριοφύλακας τραυμάτισε στο μάγουλο διακινητή μεταναστών

"Ο διακινητής δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς" αναφέρει επίσημα η ΕΛΑΣ.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 03 Μαϊ 2023 | 22:49

Έβρος: Διασώθηκαν 39 μετανάστες από νησίδα στον ποταμό

Πρόκειται για 13 άντρες, 11 γυναίκες και 15 ανήλικους, για τον εντοπισμό των οποίων είχε προηγηθεί ενημέρωση από ΜΚΟ

ΟΜΑΛΟ ΘΡΑΚΙΚΟΥ 31 Μαϊ 2023 | 23:22

Σέρρες: Γυμνός άντρας περιφέρεται στις αυλές των σπιτιών - Τον κυνήγησαν κάτοικοι

Αστυνομικοί έσπευσαν αμέσως στο σημείο και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του νεαρού άνδρα, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα ακόμη...

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 31 Μαϊ 2023 | 22:58