Ένταση στο Πολυτεχνείο λίγο πριν την άφιξη Τσίπρα (βίντεο)

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. για την περιφρούρηση της καθιερωμένης πορείας από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Μέτρα τροχαίας.

Ένταση στο Πολυτεχνείο λίγο πριν την άφιξη Τσίπρα (βίντεο)

Επεισόδια μεταξύ αριστεριστών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκαν εντός του Πολυτεχνείου λίγο πριν την έλευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τελικά ο πρωθυπουργός στις 9:20 κατέθεσε στεφάνι στο χώρο του μνημείου και αποχώρησε γρήγορα.

Ένταση στο Πολυτεχνείο λίγο πριν την άφιξη Τσίπρα (βίντεο)

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα νεαρών απωθήθηκε από το σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο της εξέγερσης.

Στο σημείο εκείνη την ώρα βρίσκονταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ενώ λίγη ώρα αργότερα έφτασε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ένταση στο Πολυτεχνείο λίγο πριν την άφιξη Τσίπρα (βίντεο) - εικόνα 2
Ένταση στο Πολυτεχνείο λίγο πριν την άφιξη Τσίπρα (βίντεο) - εικόνα 3
Ένταση στο Πολυτεχνείο λίγο πριν την άφιξη Τσίπρα (βίντεο) - εικόνα 4

7.000 αστυνομικοί

Την ίδια ώρα σε υψηλή επιφυλακή βρίσκεται σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. για την περιφρούρηση της καθιερωμένης πορείας από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι.

Συνολικά 7.000 άνδρες από διάφορες υπηρεσίες θα συμμετέχουν στα μέτρα τάξης στην Αθήνα, όπου από χθες βρίσκονται σε αστυνομικό κλοιό το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο. Η μεγάλη πορεία θα ξεκινήσει στις 15:30, ενώ οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα είναι ανοιχτές από τις 09:30 μέχρι τη 13:00.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει –λόγω του χτυπήματος στο Παρίσι- διπλασιασμό των αστυνομικών δυνάμεων που φυλάνε στόχους γαλλικού, αγγλικού και ιταλικού ενδιαφέροντος. Αξιωματικοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι οι αιματηρές επιθέσεις στη Γαλλία, ενδεχομένως κατευνάσουν τις όποιες διαθέσεις εκδήλωσης εκτεταμένων επεισοδίων, εκτίμηση όμως που θα επιβεβαιωθεί ή όχι τις επόμενες ώρες. Οι εντολές που έχουν δοθεί από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι αστυνομικοί να κινηθούν στο δόγμα της «ήπιας διαχείρισης» τυχόν επεισοδίων χωρίς συγκρουσιακή διάθεση. Ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί για τη διαφύλαξη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, όπως και για την επιτήρηση κυβερνητικών κτιρίων.

Την ένταση των μέτρων ασφαλείας επέτεινε η πρόσφατη επιστολή του Νίκου Ρωμανού από τις φυλακές Κορυδαλλού με την οποία γίνεται κάλεσμα για «μαύρο Δεκέμβρη».

Ο Νίκος Ρωμανός καλούσε σε ξεσηκωμό γράφοντας: «Προτείνουμε μια εκστρατεία δράσης με το όνομα «Μαύρος Δεκέμβρης», η οποία θα αποτελέσει τον πυροκροτητή για την επανεκκίνηση της αναρχικής εξέγερσης, μέσα και έξω από τις φυλακές».

Αυτό που φοβάται η Αστυνομία είναι ότι το κάλεσμά του μπορεί να έχει απήχηση σε μερίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας. «Ο Νίκος Ρωμανός είναι μία προσωπικότητα-σύμβολο για μέρος του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς σημαδεύτηκε η πορεία του από τη δολοφονία του φίλου του. Το γεγονός αυτό φάνηκε και με την απεργία πείνας που έκανε με αίτημα τις σπουδές του. Το κάλεσμά του για ξεσηκωμό γίνεται σε μία πολύ οξυμένη περίοδο», λέει αστυνομική πηγή.

Το κείμενο Ρωμανού σε συνδυασμό με τις επερχόμενες πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η κάθοδος διαμαρτυρίας των αγροτών την Τετάρτη, η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κάνουν την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να τίθεται σε παρατεταμένο συναγερμό.

Τα επεισόδια της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας, τα οποία θεωρήθηκαν «προεόρτια» για την πορεία της «17 Νοέμβρη», προβλημάτισαν την Αστυνομία για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι ομάδες κουκουλοφόρων έδρασαν οργανωμένα και αστραπιαία δείχνοντας ότι επιχειρησιακά μπορούν να καταφέρουν σοβαρά χτυπήματα μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ο δεύτερος λόγος είναι ο τραυματισμός αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος βρισκόταν μαζί με άλλους αστυνομικούς στη συμβολή των οδών Πατησίων και Μάρνης. Ο αξιωματικός συντόνιζε τα μέτρα ασφαλείας όταν η στατική δύναμη που βρισκόταν στο σημείο δέχθηκε επίθεση κουκουλοφόρων.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι ομάδες κουκουλοφόρων φάνηκαν να εκμεταλλεύονται επιχειρησιακά την απουσία της ομάδας Δέλτα. Οι νέες μηχανοκίνητες ομάδες που αναμένεται να δημιουργηθούν από την ΕΛ.ΑΣ. για τις διαδηλώσεις δεν είναι ακόμα έτοιμες και έτσι στις επόμενες πορείες δεν θα υπάρχουν ομάδες συλλήψεων με μηχανάκια.

Μέτρα Τροχαίας

Από το μεσημέρι και μετά θα αρχίσει η εφαρμογή των έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Αθήνας. Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. «λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την «42η Eπέτειο του Πολυτεχνείου», θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος.

Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα κορυφωθούν με τη σταδιακή επέκταση των μέτρων στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με Απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων στις οδούς της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των Η.Π.Α., τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

13 Σεπ 2020 | 19:33

ΕΛΑΣ: 199 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας – 53.638 έλεγχοι το Σάββατο

Επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε 4 καταστήματα σε Κρήτη και Ήπειρο, για υπεράριθμους πελάτες.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΙΣΠΗΛΙΟ 11 Σεπ 2020 | 23:14

Σοκ στην Καστοριά: Οπλοστάσιο θαμμένο σε αγροτική περιοχή βρήκε η ΕΛΑΣ

Εξετάζεται το ενδεχόμενα σύνδεσης με παλιές ανεξακρίβωτες υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος

09 Σεπ 2020 | 20:56

Τραγικό δυστύχημα της Ομάδας Δίας: Επικοινωνία της Κ. Σακελλαροπούλου με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και ενημερώθηκε για το τραγικό δυστύχημα με θύματα δύο άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 08 Σεπ 2020 | 17:55

Φυλακές Κορυδαλλού: Έφοδος στα κελιά κρατουμένων για τρομοκρατία - Εντόπισαν μεταλλικά ρόπαλα και ναρκωτικά [Εικόνες-βίντεο]

Έφοδος της Ομάδας Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών στα κελιά μελών τρομοκρατικών οργανώσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08 Σεπ 2020 | 16:21

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών που είχε ρημάξει τα Νότια Προάστια

Εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις από αποθήκες οικιών σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων

ΤΟΥ ΠΗΡΕ 40 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ 07 Σεπ 2020 | 16:00

Απίστευτο: Αστυνομικός απήγαγε, κλείδωσε άνδρα στο σπίτι του και...τον λήστεψε

Ο αστυνομικός απήγαγε με την απειλή όπλου άνδρα και τον λήστεψε μέσα στο διαμέρισμά του

"ΒΡΟΧΗ" ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 06 Σεπ 2020 | 16:07

Κορονοϊός: Πάνω από 50.000 έλεγχοι της ΕΛΑΣ το Σάββατο - 2 συλλήψεις και δεκάδες πρόστιμα για μάσκες

Σε 2 συλλήψεις για παραβίαση των κανόνων λειτουργία καταστημάτων προχώρησε η ΕΛΑΣ στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΑΡΑΧΩΝ 05 Σεπ 2020 | 12:24

ΕΛΑΣ: Άσκηση επί χάρτου για την εφαρμογή του νέου νόμου για τις διαδηλώσεις- Ο ρόλος των "ειρηνοποιών"

Η άσκηση της ΕΛ.ΑΣ. περιελάμβανε και ακραία σενάρια παράλληλων εστιών ακραίας έντασης.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 05 Σεπ 2020 | 11:10

Χανιά: Αστυνομικό "ντου" στην κατάληψη της Ρόζα Νέρα - Εκκενώθηκε το κτίριο έπειτα από 16 χρόνια [βίντεο]

Υποστηρικτές της κατάληψης της Ρόζα Νέρα πέταξαν αντικείμενα προς το σημείο που βρισκόταν αστυνομικοί, με αποτέλεσμα την ρίψη κροτίδων λάμψης και δακρυγόνων.

ΕΚΡΙΖΩΘΗΚΑΝ -1.900- ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ 31 Αυγ 2020 | 12:55

Φθιώτιδα: Εντοπίστηκε μεγάλη χασισοφυτεία μετά από επιχείρηση της ΕΛΑΣ [Εικόνες - Βίντεο]

Σε δύσβατη περιοχή στην Τραγάνα Φθιώτιδας η Ελληνική Αστυνομία εντόπισε μεγάλη χασισοφυτεία.

ΣΑΦΑΡΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 31 Αυγ 2020 | 12:21

Μπαράζ ελέγχων της ΕΛΑΣ: 328 χωρίς μάσκα, πρόστιμο 150 ευρώ και πολλές παραβάσεις σε όλη τη χώρα

Ειδικότερα, σε 58.240 ελέγχους βεβαιώθηκαν αρκετές παραβάσεις.

29 Αυγ 2020 | 17:14

Πρέβεζα: Δύο συλλήψεις για εμπλοκή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

Χθες το πρωί συνελήφθησαν δύο άντρες, μετά από οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών του τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας