Φτιάχνουν κέντρο επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ για την τρομοκρατία

Η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά στη δημιουργία ενός νέου «υπερενισχυμένου» κέντρου επιχειρήσεων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φτιάχνουν κέντρο επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ για την τρομοκρατία

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα τζιχαντιστών στην «καρδιά» της Ευρώπης και η εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος αναγκάζουν την ΕΛ.ΑΣ. να λάβει μέτρα θωράκισης της χώρας μας με τη δημιουργία ενός νέου «υπερενισχυμένου» κέντρου επιχειρήσεων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Θα φτιάξουμε από την αρχή ένα υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο, στο οποίο με τη βοήθεια του λογισμικού θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη πλατφόρμα πληροφοριών που είχε ποτέ η ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει στην κατοχή του ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής, η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών με έδρα τον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ θα αποκτήσει ένα νέο προηγμένο λογισμικό αξίας 820.000 ευρώ με το οποίο θα διασυνδεθούν όλες οι βάσεις δεδομένων και ανάλυσης πληροφοριών για θέματα οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας.

Από τα 820.000 ευρώ τα 615.000 ευρώ (75% συμμετοχή) προέρχονται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και τα υπόλοιπα 205.000 ευρώ (25% συμμετοχή) από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

«Θα φτιάξουμε από την αρχή ένα υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο, στο οποίο με τη βοήθεια του λογισμικού θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη πλατφόρμα πληροφοριών που είχε ποτέ η ΕΛ.ΑΣ.

«Η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα εξελίσσονται. Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι. Το κέντρο θα συγκεντρώνει πληροφορίες από όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της Ελλάδας και από όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας. Θα φιλτράρει τις πληροφορίες, θα κάνει ταυτοποιήσεις, θα βρίσκει το παρελθόν του κάθε δράστη, θα βλέπει αποτυπώματα, φωτογραφίες, DNA, τα πάντα.

Στη συνέχεια, θα διοχετεύει στις αρμόδιες υπηρεσίες τα δεδομένα που προκύπτουν. Το κέντρο θα έχει, επίσης, σύνδεση με τις Αστυνομίες των κρατών μελών της Ε.Ε. και με τη Europol. Και όλα αυτά σε γρήγορους χρόνους», εξηγεί ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Η λειτουργία του νέου κέντρου επιχειρήσεων θα εποπτεύεται από Εισαγγελέα και δύο Ανεξάρτητες Αρχές, την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία 23 Ιουνίου 2016 περιγράφει αναλυτικά τις δυνατότητες του προγράμματος και τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την υλοποίηση του έργου:

  1. Θα δημιουργηθεί ένα κέντρο επιχειρήσεων
  2. Θα χρησιμοποιηθούν τρεις άδειες χρήσης για λογισμικό ανάλυσης, συσχέτισης και οπτικοποίησης πληροφοριών εγκληματολογικού ενδιαφέροντος
  3. Πέντε άδειες χρήσης για λογισμικό βάσεων δεδομένων Εγκληματολογικών Πληροφοριών
  4. Πενήντα άδειες χρήσης για λογισμικό αναζητήσεων και συλλογής μεγάλου όγκου δεδομένων
  5. Δύο άδειες χρήσης για λογισμικό αναζήτησης δεδομένων από βάσεις δεδομένων, συστημάτων αρχείων και ανοιχτές πηγές
  6. Θα εκπαιδευτούν πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι θα διαχειρίζονται το πρόγραμμα

Η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου συλλογής πληροφοριών κρίθηκε αναγκαία διότι –μεταξύ άλλων- η Ελλάδα εξακολουθεί να σηκώνει, παρά τη σημαντική μείωση των ροών, μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος με αποτέλεσμα πάντα να υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν τη χώρα μας ως πέρασμα.

Την ίδια ώρα, οι τζιχαντιστές στοχοποιούν όλο και περισσότερο την Ευρώπη και υπάρχει άμεση ανάγκη για γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη και τη Europol. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι Ευρωπαίοι ηγέτες φροντίζουν να δίνουν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας αφειδώς κονδύλια για την ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας.

Ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας τονίζει ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί, ιδιαίτερα μετά τα αιματηρά χτυπήματα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ότι πάσχουμε σε επίπεδο συνεργασίας.

Αντιλήφθηκαν ότι δεν πρέπει οι μυστικές υπηρεσίες και οι αντιτρομοκρατικές μονάδες να κρατούν τις πληροφορίες για το κράτος τους. Αυτό μπορεί να στοιχήσει εκατοντάδες ζωές.

Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, εκταμιεύονται χρήματα για τη διασύνδεση των διωκτικών Αρχών των κρατών μελών. Σε πληροφοριακό επίπεδο οι αρμόδιοι για θέματα ασφαλείας στην Ε.Ε. γνωρίζουν ότι η τρομοκρατία θα μας απασχολήσει για πολλά ακόμα χρόνια.

Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι άτομα που έχουν μεγαλώσει στην Ευρώπη έχουν ασπαστεί την ιδεολογία του ISIS. Πολλοί από αυτούς, από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν πάει στη Συρία για να εκπαιδευτούν».

Το γεγονός ότι δίνεται έμφαση στη διαχείριση πληροφοριών για το μεταναστευτικό επιβεβαιώνεται στο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών: «Η δράση αφορά το σύνολο των Υπηρεσιών Ασφάλειας, Αλλοδαπών και Τάξης της ΕΛ.ΑΣ.

Το software θα επιτρέπει την απ’ ευθείας και ασφαλή επικοινωνία του κέντρου με τις περιφερειακές δομές πληροφοριών, καθώς και δομές πληροφοριών υπηρεσιών έρευνας και δίωξης εγκλημάτων του Σώματος».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ 05 Νοε 2021 | 16:37

Επεισόδια στο Μαρούσι: Καταγγελία για τραυματισμό πυροσβέστη από κρότου λάμψης των ΜΑΤ

Καταγγελία από τους συμβασιούχους πυροσβέστες που αναφέρουν ότι στα επεισόδια με τα ΜΑΤ, ένας συνάδελφος τους υπέστη ακρωτηριασμό.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 20ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ 28 Νοε 2021 | 22:04

Στα θρανία κάθονται ξανά 2.000 αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ - Ξεκινά τη Δευτέρα η επιμόρφωσή τους

Αρχίζει τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, η επανεκπαίδευση των δικυκλιστών της ομάδας ΔΙΑΣ, ύστερα από τον θάνατο του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα

ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 28 Νοε 2021 | 20:47

Σπείρα ναρκέμπορων στο Γαλάτσι - Βρέθηκαν πάνω από 21 κιλά ηρωίνης σε διαμέρισμα [εικόνες]

Εξαρθρώθηκε σπείρα Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών με παράνομο εργαστήριο στο Γαλάτσι -Κατασχέθηκαν περισσότερα από 21 κιλά ηρωίνης

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΘ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΡΟΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ 28 Νοε 2021 | 20:17

Κορονοϊός: Αποσωληνώθηκε το βρέφος που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Αποσωληνώθηκε την Κυριακή το 4,5 μηνών βρέφος που νοσηλεύεται από τις 13 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, με κορονοϊό.

Ο ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 28 Νοε 2021 | 19:38
86 ΚΑΙ 79 ΧΡΟΝΩΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ 28 Νοε 2021 | 19:26

Τραγωδία στον Ωρωπό: Δύο νεκροί από πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα

Ένας 86χρονος και μια 79χρονη βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε στη θάλασσα, στο λιμάνι της Σκάλας Ωρωπού

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΗΣ 28 Νοε 2021 | 19:22

Ελένη Τοπαλούδη: Συγκλονίζουν οι γονείς της, τρία χρόνια μετά τη δολοφονία της

Σήμερα, τελέστηκε το μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 79 ΕΤΩΝ 28 Νοε 2021 | 19:13

Φόρμουλα Ένα: Πέθανε ο ιδρυτής της Γουίλιαμς, Σερ Φρανκ Γουίλιαμς

Ο Sir Frank Williams, ιδρυτής και πρώην διευθυντής της ομάδας Williams Racing Formula 1, πέθανε σε ηλικία 79 ετών.

ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ 28 Νοε 2021 | 18:48

Σέρρες: Εδωσε 500 ευρώ για πιστοποιητικό από τη Βουλγαρία και τώρα είναι διασωληνωμένος

Επαγγελματίας από τις Σέρρες αγόρασε πλαστό πιστοποιητικό από τη Βουλγαρία και τώρα βρίσκεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ THETOC 28 Νοε 2021 | 18:14

Θρίλερ με την εξαφάνιση της 4χρονης στην Καλλιθέα: Αγωνία για τη μικρή Αθηνά - Τι αναφέρουν τα νεότερα στοιχεία

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της εξαφάνισης της 4χρονης Αθηνάς από το σπίτι της μητέρας της, στην Καλλιθέα, από τις 21 Νοεμβρίιου

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 28 Νοε 2021 | 18:02

Κορονοϊός: "Φωτιά και λάβρα" με 973 κρούσματα η Αττική και 703 η Θεσσαλονίκη - Ποιες περιοχές "βράζουν"

Σε υψηλά επίπεδα η διασπορά του κορονοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Ποιες περιοχές έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 28 Νοε 2021 | 17:47

Κορονοϊός: Αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων την Κυριακή - Στα 3.823 τα νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώθηκαν 3.823 νέα κρούσματα 96 θάνατοι, 647 διασωληνωμένοι

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ 28 Νοε 2021 | 17:39

Θλιβερό: Βρέθηκε εγκαταλελειμμένο μωράκι 1,5 ετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

Εγκαταλελειμμένο μέσα σε καρότσι βρέθηκε μωρό στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της Κυριακής, μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων