Φτιάξτε κοκορέτσι παραδοσιακό - Ο ιδανικός μεζές για το τραπέζι το Πάσχα

Το κοκορέτσι συνοδεύει το αρνί το Πάσχα. Θεωρείται τόσο ο πρώτος όσο και ο καλύτερος μεζές της παρέας μέχρι να ψηθεί το αρνί ή και μαζί αφού βγει ο οβελίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το κοκορέτσι θεωρείται - και είναι - ένα εκλεκτό έδεσμα. Συνοδεύει πάντα το αρνί την Κυριακή του Πάσχα, αν και σε πολλές περιπτώσεις το χαίρονται ο ψήστης με τους δικούς του, γιατί είναι ένας υπέροχος μεζές και δεν προλαβαίνει να φτάσει στους άλλους στο τραπέζι. Αρκεί βέβαια να ετοιμασθεί και να ψηθεί σωστά.

Αυτό που αρκετοί πιθανά δεν γνωρίζουν είναι πως το κορέτσι είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Ονομαζόταν πλεκτή και το αναφέρει και ο Όμηρος. Ας δούμε λοιπόν το ιδανικό - παραδοσιακό κοκορέτσι, την οποία συνταγή του αλλιεύσαμε μετά από ψάξιμο σε ιστοσελίδες "ειδικών" περί του ψησίματος.

Ξεκινάμε από το κρέας που χρησιμοποιούμε. Θέλουμε δύο συκωταριές από αρνάκι γάλακτος αλλά και δύο μπόλιες. Επίσης, τρεις ολόκληρες αντεριές πάλι από αρνί γάλακτος. Που σημαίνει ότι θέλουμε να έχουμε έναν χασάπη που εμπιστευόμαστε.

Φτιάξτε κοκορέτσι παραδοσιακό - Ο ιδανικός μεζές για το τραπέζι το Πάσχα

Τη συκωταριά την τεμαχίζουμε σε μέτρια κομμάτια. Ο λόγος είναι προφανής. Τα πολύ μικρά κομμάτια θα χαθούν, τα πολύ μεγάλα δεν θα ψηθούν όπως πρέπει και θα δυσκολέψουν γενικότερα την όλη διαδικασία. Αφού τα κόψουμε, τα βάζουμε σε μια μπασίνα και ρίχνουμε μόνο αλάτι και πιπέρι. Κάποιοι βάζουν και ρίγανη, αλλά εάν το κάνετε καλό θα είναι να βάλετε ελάχιστη διότι αλλιώς θα σας πικρίσει. Εκτός αν τη βάλετε στο τέλος, αφού έχετε τυλίξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κοκορέτσι "αγαπάει", όπως και το αρνί, το αλάτι και το πιπέρι. Χρησιμοποιούμε περί τα 12 γραμμάρια αλάτι ανά κιλό συκωταριάς και 1 γραμμάριο πιπέρι. Όμως, επειδή αρκετοί το κοκορέτσι το θέλουν πιο "δυνατό" και πικάντικο, μπορείτε να βάλετε και 13 και 14 γραμμάρια αλάτι και πιο πολύ πιπέρι. Άλλωστε, είναι υποκειμενικά αυτά.

Το πλύσιμο των εντέρων και ένα χιντ για να αποφύγεται να ξεραθεί - καεί απέξω

Είναι μία σχετικά δύσκολη διαδικασία που παιδεύει αρκετές νοικοκυρές αλλά και ψήστες. Πολλοί χρησιμοποιούν και ξύδι μαζί με χλιαρό - ζεστό νερό. Επίσης, αρκετοί γυρνάνε τα έντερα μέσα - έξω, διαδικασία χρονοβόρα και κουραστική. Και λάθος, όπως διαβάσαμε.

Υπενθυμίζεται πως θέλουμε αρνάκι γάλακτος. Που σημαίνει ότι έχει καταναλώσει πολύ λιγότερη τροφή από ένα μεγαλύτερο. Γι' αυτό δεν χρειάζεται να γυρίσουμε τα μέσα έξω. Περνάμε 4-5 φορές νερό από μέσα. Κάποιοι τα βάζουν και σε λεκανίτσα με νερό και ξύδι. Δεν είναι κακό, αλλά σίγουρα χρειάζεται και τρεχούμενο νερό.

Λεπτομέρεια: Το νερό θα πέσει αρκετά μέσα στο έντερο και στη συνέχεια εμείς σπρώχνουμε το νερό απέξω πιέζοντας το έντερο ώστε να πάει παντού. Τέτοιες πλύσεις θέλουμε 4-5.

Εάν τα γυρίστε από μέσα προς τα έξω αφενός θα γλιστράνε αφετέρου το εσωτερικό είναι πιο ευαίσθητο και θα καεί πιο εύκολα στο ψήσιμο.

Κοκορέτσι 3

Το τύλιγμα

Αρκετοί το τυλίγουν από το προηγούμενο βράδυ. Δεν είναι και το πιο σωστό, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος να στεγνώσει και αυτό θα φανεί στο ψήσιμο αλλά και μετά που θα είναι σαφώς πιο "στεγνό". Εάν πάντως το κάνετε από την προηγούμενη νύχτα, μην το τυλίξετε σε πλαστική σακούλα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις άκρες των εντέρων τις έχουμε απέξω από το σκεύος που τα έχουμε μέσα και ξεκινάμε από αυτό που βάλαμε τελευταίο.

Όσο για τη σειρά που τα βάζουμε, αυτή είναι καρδιά γλυκάδι πλέμόνι, ξανά γλυκάδι και συνεχίζουμε.

Αφού τελειώσουμε τυλίγουμε το κοκορέτσι με την μπόλια από το αρνί γάλακτος και μετά τα έντερα. Χρειάζεται να απλωθούν τόσο κατά μήκος όσο λοξά αλλά και κυκλικά, γύρω γύρω.

Το πολυπόθητο ψήσιμο

Το κοκορέτσι, ειδικά εάν τυλιχθεί τελευταία στιγμή, έχει πολλά υγρά. Το βάζουμε λοιπόν σε δυνατή φωτιά από την αρχή και κοντά στα κάρβουνα.

Θα χρειαστεί περίπου μία ώρα ή μιάμιση εάν βάλουμε το κοκορέτσι λίγο πιο ψηλά και το χαμηλώσουμε μετά.

Επειδή δεν είμαστε όλοι έμπειροι μία καλή λύση είναι το θερμόμετρο. Το κοκορέτσι πρέπει να είναι κοντά στους 80°C για να βγει. Στο τέλος ψήνουμε όντως πολύ κοντά στα κάρβουνα, για να πάρει χρώμα.

Μην ξεχάστε την αναμονή μετά το ψήσιμο. Μόλις το βγάλετε από τη φωτιά, τύλιξτε το με αλουμινόχαρτο για τουλάχιστον 8-10 λεπτά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΟΚ 24 Ιουν 2021 | 22:30

Τραγωδία στην Καβάλα: Συνταξιούχος αγρότης κρεμάστηκε στο σπίτι του - Είχε χάσει σύζυγο και γιο από κορονοϊό

Τον τραγικό αυτόχειρα βρήκε νεκρό η ίδια του η κόρη περίπου στις 16:00 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, στο σπίτι του στο Ελαιοχώρι Καβάλας

ΣΤΑ 66 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 24 Ιουν 2021 | 22:14

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Δαϊλάκης

Ο Σταύρος Δαϊλάκης υπήρξε βουλευτής Δράμας της ΝΔ για εννέα χρόνια.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ 24 Ιουν 2021 | 20:34

Μονή Πετράκη: "Δεν ήξερα ότι θα κάνω κακό, ζητώ συγγνώμη" - Η πρώτη δήλωση του ιερέα για την επίθεση [Βίντεο]

Την Παρασκευή στις 12 θα απολογηθεί στο ανακριτή ο ιερέας που επιτέθηκε με καυστικό υγρό στους Μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ 24 Ιουν 2021 | 20:33

Μονή Πετράκη: Ο ιερέας έριξε βιτριόλι στους Μητροπολίτες με περιεκτικότητα 96% σε θειικό οξύ - Τα μπουκάλια [Εικόνες]

Το δελτίο ειδήσεων του OPEN αποκάλυψε λεπτομέρειες της επίθεσης στη Μονή Πετράκη και φωτογραφία από το μπουκάλι με το καυστικό υγρό

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 24 Ιουν 2021 | 20:10

Γλυκά Νερά: Ανάλυση σοκ - "Το βρέφος μπορεί να αποθηκεύσει στο μυαλό σκηνές βίας" [Βίντεο]

Για το τι θα θυμάται η μικρή Λυδία από τη μοιραία νύχτα στο σπίτι στα Γλυκά Νερά μίλησε η ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια Άλκηστη Ηγουμενάκη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 24 Ιουν 2021 | 19:51

Πρότυπα Σχολεία: Τη Δευτέρα οι εξετάσεις εισαγωγής - Τι ισχύει με τα τεστ κορονοϊού

Αναλυτικά οι ημερομηνίες που πρέπει να γίνουν τα τεστ κορονοϊού από υποψηφίους και εκπαιδευτικούς πριν τις εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ 24 Ιουν 2021 | 19:38

Γλυκά Νερά: Την επιμέλεια της μικρής Λυδίας από Οκτώβριο έως Απρίλιο ζήτησαν οι γονείς του Αναγνωστόπουλου

Με αίτησή τους, οι γονείς του δολοφόνου της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά ζήτησαν τη συνεπιμέλεια του μωρού, μαζί με την οικογένεια της 20χρονης

ΠΑΡ'ΟΛΙΓΟΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 24 Ιουν 2021 | 19:32

Μονή Πετράκη: "Δεν ξεχνιέται εύκολα αυτό που έγινε, κλαίγανε και ουρλιάζανε" - Μαρτυρία σοκ για την επίθεση με βιτριόλι

Ο πρώην δικηγόρος του ιερέα με το βιτριόλι ήταν παρών στην επίθεση που έγινε στη Μονή Πετράκη. Το ταξίδι με το τρένο που τον παραξένεψε.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Ιουν 2021 | 19:30

Χάρτες ECDC: "Πράσινη" η Ελλάδα εκτός από Αττική και Δυτική Μακεδονία

Η Ελλάδα "πράσινη" στον συνδυαστικό δείκτη πλην δυο Περιφερειών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ 24 Ιουν 2021 | 18:44

Μονή Πετράκη: Χωρίς τα ράσα στον εισαγγελέα ο ιερέας που έριξε το βιτριόλι στους Μητροπολίτες - Δίωξη για κακούργημα [Εικόνες]

Η ώρα της απολογίας για τον ιερέα που επιτέθηκε με βιτριόλι σε Μητροπολίτες στην Μονή Πετράκη.

Η ΚΕΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Ιουν 2021 | 18:36

Κορονοϊός: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα - Σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα που έφτασαν τα 29

Σχεδόν τριπλάσια είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική) στη χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή - Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18 νέα, τα 15 είναι στο Ηράκλειο Κρήτης

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 24 Ιουν 2021 | 18:27

Meteo: Καύσωνας με 42άρια και σκόνη την Παρασκευή - Πού θα χτυπήσουν καταιγίδες και χαλάζι

Το Meteo προβλέπει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την Παρασκευή - Αστάθεια με καταιγίδες και χαλάζι.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 24 Ιουν 2021 | 18:06

Γλυκά Νερά - Δικηγόρος Αναγνωστόπουλου: "Έχει συνειδητοποιήσει εξαρχής την πράξη του"

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης συναντήθηκε σήμερα με τον εντολέα του, συζυγοκτόνο των Γλυκών Νερών, στις φυλακές Κορυδαλλού