«Generation What»: Στη μεθόριο αισιοδοξίας- απαισιοδοξίας οι νέοι στην Ελλά

Απαισιόδοξοι οι νεαροί έλληνες αλλά πιο αισιόδοξοι για το μέλλον απ΄ότι οι συνομήλικοί τους σε Γαλλία και Ιταλία!

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Generation What»: Στη μεθόριο αισιοδοξίας- απαισιοδοξίας οι νέοι στην Ελλά

Τέσσερις στους 10 νέους έλληνες ( ποσοστό 40%) δεν προσεγγίζουν αρνητικά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι μόλις 9%. Επίσης το 92% των νέων στην Ελλάδα και το 66% των συνομηλίκων τους στη Γερμανία δεν εμπιστεύονται την πολιτική. Ενώ άξιο προσοχής είναι ότι είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον απ΄ότι οι συνομήλικοί τους σε Γαλλία και Ιταλία

Πανευρωπαϊκή έρευνα «Generation What»

Τα παραπάνω ευρήματα, προερχόμενα από την πανευρωπαϊκή έρευνα «Generation What» για τις επιθυμίες των νέων, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα, παρουσίασε στην έναρξη των εργασιών του 2ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας η εκπρόσωπος του γερμανικού ινστιτούτου κοινωνιολογικών ερευνών «SINUS Akademie», Δρ Γκάμπριελ Σάμπαχ.

Οι νέοι στην Ελλάδα είναι σε ποσοστό 47% απαισιόδοξοι για το μέλλον τους -πιο αισιόδοξοι, ωστόσο, από τους Γάλλους και Ιταλούς. Ένας στους δύο νέους ανησυχεί ιδιαίτερα για το εργασιακό του μέλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, ενώ πολύ λιγότερο ανησυχούν στην Αυστρία και την Ελβετία.

Το θέμα της υποδοχής των προσφύγων αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση από του νέους της Ευρώπης, ακόμη και στις χώρες όπου υπάρχει μεγάλη ανεργία.

Η κ. Σάμπαχ ανέφερε ότι πραγματικότητα για τους νέους στην Ελλάδα και τη Γερμανία διαφέρει αρκετά, ωστόσο, κοινή είναι η ανάγκη της προσέγγισης. «Κανείς νέος δεν θέλει να του μιλάμε όπως μιλάει εκείνος, όμως κάποια πράγματα πρέπει να προσπαθήσουμε να τα προσεγγίσουμε, να φτάσουμε σε διαφορετικούς νέους, να τους μιλήσουμε ανάλογα με τον κόσμο της ζωής τους» επισήμανε. Άλλωστε, όπως, εξήγησε τα ενδιαφέροντα των νέων και οι ανάγκες τους, όπως διαμορφώνονται μέσα στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, στο οποίο ζουν, διαφοροποιούνται σημαντικά. «Το 2012 το θέμα του να είναι κάποιος mainstream αποτελούσε βρισιά για κάποιους, το 2017 όχι, καθώς διαπιστώνεται πως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διάθεση προσαρμογής των νέων σε καινούριες καταστάσεις» σημείωσε.

«Η οικογένεια στήριγμα και βαρίδι»

Ο προβληματισμός για το μέλλον απασχολεί τόσο τους Έλληνες όσο και του Γερμανούς νέους, ωστόσο διαφέρει ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα κοινά προβλήματα και ειδικότερα ο τρόπος που μπορούν να αποσβέσουν την ένταση των προβλημάτων, η οποία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι μεγάλη, ανέφερε ο αν. καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργος Βοσκόπουλος.

«Για τους Έλληνες έχει μεγάλη σημασία η οικογένεια, κάτι που έχει και θετική και αρνητική ανάγνωση» σημείωσε, εξηγώντας πώς η Ελλάδα, αλλά και οι κοινωνίες στον Νότο ευρύτερα, έχουν διαφορετική δομή και ενδοοικογενειακούς κανόνες που οδηγούν σε επιλογές, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται λανθασμένες. «Οι γονείς εμπλέκονται στο τι θα σπουδάσουν τα παιδιά τους, συνήθως ωθούν τα παιδιά να γίνουν τι θα ήθελαν εκείνοι να γίνουν, λειτουργούν κάποιες φορές ως δυνάστες», είπε. Αυτό, όπως διευκρίνισε, έχει ως συνέπεια η οικογένεια να προκαθορίζει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του παιδιών.

Στον αντίποδα, σημείωσε πως η οικογένεια είναι η δομή που βοηθάει τους νέους να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις σε συνθήκες κρίσης. «Αν η κοινωνία δεν ήταν παραδοσιακή -με όλα τα αρνητικά- ενδεχομένως η χώρα θα είχε διαφορετική τύχη σε επίπεδο συνοχής της κοινωνίας. Το θεωρούμενο ως ξεπερασμένο βοήθησε να διατηρηθεί η συνοχή της κοινωνίας και των νέων ανθρώπων» παρατήρησε ο κ.Βοσκόπουλος.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση των νέων στην Ελλάδα ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη πως νέοι που διαθέτουν αντικειμενικά υπερ- επαρκή προσόντα δεν μπορούν να βρουν εργασία, κυρίως εξαιτίας ενός κακού αναπτυξιακού, μη παραγωγικού μοντέλου, το οποίο ήταν κυρίως καταναλωτικό και κατέρρευσε στην κρίση. Τόνισε ακόμη πως «ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που στη Γ' Λυκείου υποχρεώνει τους νέους να αποστηθίζουν 50 έως 100 σελίδες την ημέρα από έξω [...] δεν αναπτύσσει τις δεξιότητες των ατόμων, δεν είναι σύστημα που ουσιαστικά παράγει γνώση, αλλά είναι μία στείρα διαδικασία, μέσα από την οποία οι νέοι δε βγαίνουν περισσότερο καλλιεργημένοι και υστερούν στο επίπεδο της Παιδείας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 05 Αυγ 2020 | 07:23

Κορονοϊός: "Κόκκινο καμπανάκι" Τσιόδρα - Χαρδαλιά στους νέους - Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο

H έκκληση Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά στη νεολαία και η ανησυχία για τα 121 νέα κρούσματα.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 02 Αυγ 2020 | 08:32

Συναγερμός από τους επιστήμονες: "Οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, να πεθάνουν και να μεταδώσουν τον ιό" - Τι λένε Δημόπουλος και Λινού

Η συμπεριφορά των νέων στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Πού οφείλεται η ραγδαία έξαρση του κορονοϊού, σύμφωνα με τους καθηγητές Α. Δημόπουλο και Α. Λινού.

ΝΕΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 30 Ιουλ 2020 | 20:57

Κορονοϊός: Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ - Οι νέοι μπορούν να μολυνθούν και να πεθάνουν

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά από τους νέους να αποφεύγουν πάρτι και κλαμπ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 28 Ιουλ 2020 | 23:36

Κορονοϊός: Πιο "νεανικός" ο ιός τον Ιούλιο - 106 παιδιά θετικά μέσα σε δύο μήνες

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στους νέους - Μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών

ΧΑΜΗΛΑ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 27 Ιουλ 2020 | 07:10

Ανησυχία στον Καναδά: Νεαροί κάτω των 39 ετών τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού

Tο πιο υψηλό στους νεαρούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 στα 29 ετών.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 24 Ιουλ 2020 | 21:38

Κορονοϊός: Ακόμη και οι νέοι χρειάζονται βδομάδες για να αναρρώσουν πλήρως

Δημοσκόπηση στις ΗΠΑ δείχνει ότι ακόμη και οι νέοι υγιείς κατά τα άλλα ασθενείς με κορονοϊό χρειάζονται βδομάδες για να επανέλθουν.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 20 Ιουλ 2020 | 12:09

Μαγιορκίνης: Αυτά τα τέσσερα πράγματα γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Τα βασικά πράγματα που γνωρίζουμε έως τώρα για το εν λόγω εμβόλιο.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 22:20

Τραγωδία Εύβοια: Εδώ άφησε την τελευταία του πνοή ο 88χρονος στα Πολιτικά [Εικόνες]

Μέσα στο υπνοδωμάτιό του, βρέθηκε νεκρός ο 88χρονος στα Πολιτικά της Εύβοιας.

ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΟΣΟΥΣ ΜΕΤΕΛΑΒΑΝ 09 Αυγ 2020 | 22:01

Βαρθολομαίος: Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την Θεία Κοινωνία δεν κολλάει ο κορονοϊός

Ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία υποστήριξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ 09 Αυγ 2020 | 21:57

Τέλος οι λιτανείες: Απαγορεύθηκαν με ΚΥΑ σε όλα τα θρησκευτκά δόγματα

Όπως αναφέρετα οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ.

ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 09 Αυγ 2020 | 20:27
Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥΣ 09 Αυγ 2020 | 20:15

Κορονοϊός: Αρνητική πρωτιά κρουσμάτων στη Χαλκιδική, 38 στην Αθήνα - Δείτε πώς κατανέμονται γεωγραφικά

Ποιες είναι οι "κόκκινες" περιοχές, πως κατανέμονται τα νέα κρούσματα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 09 Αυγ 2020 | 19:34

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στον Αμπελώνα - Κλειστή εστίαση από τις 23:00 και μάσκες παντού

Mέτρα α λα Πόρο για τον Αμπελώνα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς