
Για κακούργημα διώκονται τα μέλη του Δ.Σ. και ο Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013.
Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και διενεργείται σε βάρος τους κύρια ανάκριση από Ανακριτή Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθήνας.
Το βαρύτατο κακούργημα που τους αποδίδεται αφορά σε διασπάθιση κρατικών επιχορηγήσεων που ξεπερνούν τα δυο εκατομμύρια ευρώ, κυρίως για προβολή σε ΜΜΕ έργου του ΚΕΕΛΠΝΟ για το οποίο όμως δεν χρειαζόταν να καταβληθούν οι "χρυσές"αμοιβές, γιατί τα μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου προβάλλονται υποχρεωτικά δωρεάν από τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα!
Μάλιστα από την εισαγγελική έρευνα που προηγήθηκε της άσκησης της ποινικής δίωξης φέρεται να προέκυψαν "σημεία και τέρατα" σε ότι αφορά την επιλογή κάποιων εταιρειών στις οποίες ανέθεταν την επικοινωνία του έργου του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς και ότι μοίρασαν δημόσιο χρήμα ακόμα και για δράση που δεν εντάσσεται στον σκοπό που υπηρετεί το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Μοίραζαν παράνομα κρατικό χρήμα
Από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε με παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, με αφορμή τη διενέργεια διαχειριστικού-οικονομικού ελέγχου στο ΚΕΕΛΠΝΟ, προέκυψαν τα ακόλουθα:
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δέχεται κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο», στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος η ένωση εταιριών «AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ», με την οποία υπογράφηκε, τον Ιανουάριο 2011, σύμβαση κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Όμως η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος συνίσταται στην παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.
Εξ άλλου, σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα, ενώ ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS είχε παλαιότερα καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που αποτελούσε λόγο αποκλεισμού της από τη συμμετοχή στη σύμβαση. Για τη συγκεκριμένη προβολή, το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε ποσό άνω των 600.000 ευρώ.
Ακολούθως, τον Ιανουάριο του 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε συμβάσεις ύψους 350.000 ευρώ με την εταιρία A&B ADVERTISING ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ, με αντικείμενο την προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, η οποία όμως αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, τα δε κριτήρια της σχετικής ανάθεσης στην εν λόγω εταιρία παρέμειναν αδιευκρίνιστα.
Στη συνέχεια, το Φεβρουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, χωρίς όμως τούτο να προβλέπεται από το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του.
Σε εκτέλεση της σύμβασης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση ύψους της τάξης των 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρία και πάλι χωρίς τη δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρίας.
Περαιτέρω, το Δεκέμβριο 2013, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιους σκοπούς, συνάπτοντας συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξης των 1.300.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ), χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες και παρά το γεγονός ότι ήδη κατείχε αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου (European Centre for Disease Prevention and Control: ECDC), για το οποίο είχε καταβάλει δαπάνη για την προσαρμογή του, έτερο σποτ συμπαραγωγής ECDC με τίτλο: “Πρόληψη εποχικής γρίπης”, αναρτημένο στο κανάλι του, στη διαδικτυακή σελίδα www.youtube.com, καθώς και σποτ με τίτλο: “Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες”, αναρτημένο στο ίδιο ως άνω κανάλι του.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις εν λόγω προβολές-μεταδόσεις, βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου. Μάλιστα το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ για τη γρίπη παραδόθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ σε χρόνο μεταγενέστερο της φερόμενης προβολής του.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr