Γιάννα Αγγελοπούλου: Μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας - Από εμάς εξαρτάται αν θα μπούμε με το δεξί

"Μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας, από εμάς εξαρτάται αν θα μπούμε με το δεξί, αν θα πάμε με ούριο άνεμο" ανέφερε η κα Αγγελοπούλου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αγγελοπουλου

Οι διακόσιοι, λόγω των μέτρων της πανδημίας, προσκεκλημένοι του Δήμου Σαλαμίνας, συγκεντρώθηκαν παρά τον καύσωνα, το Σάββατο, 26 Ιουνίου, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου, για την ανοιχτή εκδήλωση με θέμα "Η συμβολή της Σαλαμίνας στον Αγώνα του 1821". Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, την οποία υποδέχθηκε ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλοw, με την Φιλαρμονική του δήμου να παίζει τον Θούριο.

"Άκουγα τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου και είπα: να μια θαυμάσια εισαγωγή για να συζητήσουμε σήμερα", είπε η κυρία Αγγελοπούλου, στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Επιτροπής με τον κ. Παναγόπουλο, βουλευτές και φορείς του νησιού. "Για να ξαναθυμηθούν όσοι ξέρουν και για να μάθουν όσοι δεν γνωρίζουν την σπουδαία Ιστορία της Σαλαμίνας. Ειδικά τη συνεισφορά της στον Αγώνα του 1821. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης είναι ένα εμβληματικό και διαχρονικό σημείο αναφοράς της Επανάστασης. Πόσοι ξέρουν, όμως, ότι στη μακρά της ιστορία, υπήρξε καταφύγιο για Έλληνες και ξένους, από το 1687 ως και το 1821. Και επειδή από την αρχαιότητα η Σαλαμίνα ήταν γνωστή και ως Κούλουρη, βγήκε η φράση "πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη;", διερωτήθηκε.

Η παρουσίαση της πρότασης που έχει καταθέσει ο Δήμος στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων "Δημήτρης Μπόγρης", του Δημαρχιακού μεγάρου, όπου υπάρχει έκθεση ζωγραφικής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Αφορά την ανάδειξη της "Εκκλησιαστικής Κοινότητας της Σαλαμίνας, ως ρυθμιστή της κοινωνικής συνοχής του νησιού". Συγκεκριμένα, ο Δήμος σχεδιάζει να φτιάξει ένα ψηφιακό μουσείο, το οποίο θα εμπλουτιστεί με αρχειακό υλικό για την εκκλησιαστική κοινότητα, και ειδικά για την Ιερά Μονή της Φανερωμένης. Το μουσείο θα στεγάζεται σε χώρο κατάλληλο να φιλοξενεί εκθέσεις. Στόχος του Δήμου είναι να τονωθεί η τουριστική κίνηση στο νησί, μέσω της ανάδειξης της μακράς και σημαντικής ιστορίας του.

Διαβάστε Επίσης

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ευχαρίστησε την Επιτροπή "Ελλάδα 2021" για τη δυνατότητα που έδωσε στους Δήμους "να αναδείξουν την επέτειο, μέσω έργων και δράσεων στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 200 ετών μετά την Επανάσταση". "Αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες για την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση των τεκμηρίων, στοχεύουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να ενισχύσουμε τον πολιτιστικό τουρισμό", δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Η κυρία Αγγελοπούλου, επισήμανε ότι οι παρευρισκόμενοι αποτελούν τον κοινωνικό ιστό του νησιού, και ότι ο καθένας χωριστά φροντίζει να γίνει ότι καλύτερο για τον τόπο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, ευχαρίστησε τη Φιλαρμονική του Δήμου "και τον επικεφαλής της, για την καταπληκτική υποδοχή".

Αγγελοπουλου

Μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας

"Αυτή τη στιγμή όλος ο κόσμος ψάχνει, ακούει, θέλει να μάθει για άγνωστες μάχες, τοπόσημα, αγωνιστές, που έδωσαν πολλά στη διάρκεια της Επανάστασης. Εμείς, όμως, δεν μιλάμε μόνο για το 1821, αλλά για όλη τη διαδρομή των 200 ετών. Αυτή ήταν μια βασική επιλογής της Επιτροπής. Να δούμε ξανά τι κάναμε σωστά, τι κάναμε λάθος, και το πιο σημαντικό: Τι θα κρατήσουμε για το μέλλον; Μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας, από εμάς εξαρτάται αν θα μπούμε με το δεξί, αν θα πάμε με ούριο άνεμο, μια και μιλάω από αυτό το νησί. Πώς θα πορευτούμε, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της εποχής, ενωμένοι και συνεργαζόμενοι για να προχωρήσουμε μπροστά", επισήμανε.

Διαβάστε Επίσης

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέρθηκε στην πρόταση του Δήμου, η οποία όπως είπε αναδεικνύει την ιστορία της Σαλαμίνας και συγχρόνως, αυξάνει την πολιτισμική και τουριστική της αξία. "Είναι ένας τρόπος ανάπτυξης του νησιού σας και βλέποντας σας όλους εδώ σήμερα, νομίζω ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα", τόνισε.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, έδωσε στην κυρία Αγγελοπούλου ένα αντίγραφο αρχαίας τριήρους, και στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" ξεναγήθηκε στη Βιβλιοθήκη - Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας και Ναυτικό Μουσείο στο ισόγειο του Δημαρχείου.

Στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα της επαναστατικής περιόδου (παραδοσιακές φορεσιές, όπλα, κ.α.), με πιο σημαντικό το κουμπί από το γιλέκο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ενθύμιο από την εκταφή του. Εκτίθενται, επίσης, δύο ιστορικές και μοναδικές κάλπες από το 1864, από τις οποίες βγήκε η έκφραση "μαύρο δαγκωτό", ενώ στο Ναυτικό Μουσείο υπάρχει η πυξίδα του Αντιτορπιλικού "Βέλος".

Στο τέλος της ξενάγησης προσφέρθηκε στην κυρία Αγγελοπούλου, το "γιορντάνι", μέρος-κόσμημα της γυναικείας παραδοσιακής φορεσιάς, καθώς και το μετάλλιο με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Κατόπιν, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης για τα "Καραϊσκάκεια 2021".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ 15 Ιουλ 2021 | 21:48

Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα: Οι δρόμοι που ισχύει διακοπή κυκλοφορίας

Πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στη Σαλαμίνα

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 02 Ιουλ 2021 | 18:17

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Την έβαλε ηλικιωμένος που ήθελε να κάψει ξερά χόρτα...- Σχηματίστηκε δικογραφία

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ηλικιωμένου για εμπρησμό από αμέλεια για τη φωτιά στη Σαλαμίνα

ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 01 Ιουλ 2021 | 16:31

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σαλαμίνα - Σηκώθηκε και το "θηρίο" BERIEV-200

Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα στην οποία επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα για την κατάσβεσή της

ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ ΤΑΚΗ ΖΑΧΑΡΑΤΟ 28 Ιουν 2021 | 11:19

Δυο κυρίες στα "μπουζούκια": Βραδυνή έξοδος για Γιάννα Αγγελοπούλου και Μαριάννα Λάτση [εικόνες]

Βραδυνή έξοδος για τη Γιάννη Αγγελοπούλου και τη Μαριάννα Λάτση στο Θέατρο Άλσος.

ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 25 Ιουλ 2021 | 14:35

Συναγερμός στη Σαλαμίνα: Σε εξέλιξη φωτιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή - Ισχυροί άνεμοι 6 μποφόρ [Βίντεο]

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Αγιος Νικόλαος, στη Σαλαμίνα

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 25 Ιουλ 2021 | 14:24

Θρίλερ στην Κρήτη: Συνεχίζονται οι έρευνες για το ζευγάρι που επέβαινε σε βάρκα και αγνοείται

Θρίλερ με αγνοούμενο ζευγάρι ενός ομογενή μόνιμου κατοίκου Γερμανίας και της Γερμανίδας συντρόφου του στην Κρήτη.

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΤΡΙΚΑΛΩΝ 25 Ιουλ 2021 | 13:58

Παρολίγο τραγωδία στη Λάρισα: καραμπόλα τεσσάρων οχημάτων με έξι τραυματίες [Εικόνες-Βίντεο]

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής στη Λάρισα με έξι τραυματίες.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 25 Ιουλ 2021 | 13:35

Pfizer και AstraZeneca εναντίον μετάλλαξης Δέλτα: Τί έδειξε το "crash test" της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Έρευνα για τη μετάλλαξη Δέλτα - Ψαλτοπούλου, Μαλανδράκης, Ντάνασης και Δημόπουλος συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine

ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 25 Ιουλ 2021 | 12:43

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στο Ναύπλιο: Σε δασική έκταση κοντά στην κοινότητα Αραχναίων

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχαιρένουν το έργο των πυροσβεστών. Δεν απειλείται άμεσα κατοικημένη περιοχή - Διακοπή κυκλοφορίας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ 25 Ιουλ 2021 | 12:04

Καβάλα: 14 κρούσματα σε παιδική κατασκήνωση - Ενημερώθηκαν ΕΟΔΥ και γονείς

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της παιδικής κατασκήνωσης στην Καβάλα οι ασθενείς έχουν ήδη απομονωθεί και ληφθεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ 25 Ιουλ 2021 | 11:10

Απατεώνας ατη Θεσσαλονίκη έταζε προσλήψεις στο Δημόσιο έναντι 10.000 ευρώ

Το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ κατάφερε 54χρονη να αποσπάσει από 24χρονο, με την υπόσχεση ότι θα μεσολαβήσει για την πρόσληψη του σε δημόσιο φορέα.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΜΟΛΟΤΟΦ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ 25 Ιουλ 2021 | 11:03

Συγκέντρωση αρνητών του εμβολίου: Τέσσερις συλλήψεις για τα επεισόδια στο Σύνταγμα [Εικόνες-Βίντεο]

Σε τέσσρις συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ, σε συγκέντρωση αρνητών του εμβολίου στο Σύνταγμα