Γιάννα Αγγελοπούλου: Θα πάμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη [βίντεο]

Την ετοιμότητα της επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τη γιορτή των 200 ετών της «σύγχρονης Ελλάδας» υπογράμμισε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιάννα Αγγελοπούλου: Θα πάμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη [βίντεο]

Στο πλαίσιο της ομιλίας της στην πρώτη Ολομέλεια της επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι «υπάρχει μηχανισμός και ήδη διαθέτουμε σχέδιο για πόρους και χορηγίες». Η επιτυχία μας θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή, είπε η κ. Αγγελοπούλου και υπογράμμισε ότι «αυτή η γιορτή είναι από όλους για όλους χωρίς αποκλεισμούς, και μπορεί να εκφραστεί με τρόπους όσους η φαντασία και η δημιουργικότητα επιτρέπουν». Η κ. Αγγελοπούλου δεν απέκλεισε δυσκολίες: «Ίσως να χρειαστεί να ξανασκεφτούμε ή να ξανασχεδιάσουμε κάποια πράγματα, μπορεί να περάσουμε ακόμη και φουρτούνες, αλλά θα τα καταφέρουμε. Από εμάς εξαρτάται… αυτό ας είναι το μήνυμά μας…» είπε η κ. Αγγελοπούλου.

Στην ομιλία της, η κ. Αγγελοπούλου θύμισε ότι υπάρχει ένα χρέος απέναντι στο «1821»: Τα πρώτα 100 χρόνια από την Επανάσταση, ουσιαστικά δεν εορτάστηκαν, αφού εκείνη η μεγάλη επέτειος συνέπεσε με τα πρώτα δυσοίωνα μηνύματα από τη Μικρασιατική εκστρατεία. Η Ελλάδα, στα 100 χρόνια από το 1821 αγωνιούσε να περισώσει ότι είχε ακόμη απομείνει από τη «Μεγάλη Ιδέα» αλλά και να διδαχτεί από το Διχασμό, δεν είχε χρόνο για εορτασμούς.

Γιάννα Αγγελοπούλου: Θα πάμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη [βίντεο]

Για την προετοιμασία της σύγχρονης εορτής, είπε ότι «θα ξεκινήσουμε από 'κει που 200 χρόνια πριν ξεπήδησαν οι φλόγες της εξέγερσης. Θα πάμε σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας και σε κάθε σημείο του πλανήτη όπου υπάρχει Ελλάδα, δηλαδή σε κάθε σημείο του ορίζοντα».

Αναφερόμενη στις δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα που θα διαμορφώσει η Επιτροπή, είπε ότι θα κινηθούν σε τέσσερις άξονες:

1. Πρώτος άξονας: «Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας.

Στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση της Επανάστασης του 1821, η ανάδειξη της παγκόσμιας σημασίας της, η σχέση της με τις άλλες επαναστάσεις που συνέβησαν την ίδια περίοδο, το πώς επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και το πώς επηρεάστηκε από αυτόν.

2. Δεύτερος άξονας: «Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων». Αντικείμενο του άξονα είναι η ανάδειξη της δυναμικής της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε όλη την έκταση της χώρας, αλλά και η προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό, με παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις και διεθνείς οργανισμούς, υπό τη γενική ομπρέλα «1821-2021: This is Modern Greece».

3. Τρίτος άξονας: «Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια». Στόχος είναι να προβληθεί η ζωή και το έργο Ελλήνων, οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

4. Τέταρτος άξονας: «Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος». Εδώ θα ενταχθούν δράσεις που θα επικεντρωθούν στις προοπτικές της χώρας για το μέλλον και θα αναδείξουν το πώς φανταζόμαστε και θέλουμε την Ελλάδα των επόμενων χρόνων.

Γιάννα Αγγελοπούλου: Θα πάμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη [βίντεο] - εικόνα 2

Αυτό που θα περίμενα από μια τέτοια μοναδική ιστορική στιγμή, είπε η κ. Αγγελοπούλου, είναι οι δράσεις της επιτροπής να άφηναν μια σφραγίδα: «Έγινε στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση». Μόνο αυτά τα λόγια χαραγμένα επάνω της. Και δε χρειάζεται να είναι μεγάλη η σφραγίδα. Ας είναι πολλές μικρές. Ας είναι δωρεάν ίντερνετ σε ένα απομονωμένο νησί μας, ας είναι ο εξοπλισμός ενός κοινοτικού ιατρείου, ας είναι το σπίτι του Ευρωπαίου λογοτέχνη σε μια ωραία μας πόλη, ας είναι το campus ενός πανεπιστημίου σε μια άλλη μας πόλη, ας είναι μια μόνιμη διεθνής αγροτική έκθεση κάπου αλλού, ας είναι ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, χορού, ένας ξενώνας για ηλικιωμένους σε μία κοινοτική παραλία, η διαχείριση των σκουπιδιών σε μια περιοχή και τόσα άλλα, που μπορούν να γίνουν με την ευκαιρία της επετείου, αλλά και να μείνουν ως υποδομές στη χώρα μας, είπε η κ. Αγγελπούλου.

Τέλος, η κ. Αγγελοπούλου ενημέρωσε την ολομέλεια της Επιτροπής ότι «έχουμε τη νομιμοποίηση απευθείας από τον πρωθυπουργό, να δράσουμε εκ μέρους της Πολιτείας, με στόχο όχι την προβολή κάποιου ή την ιδιοκτησία των δράσεων που θα γίνουν, αλλά τη δημιουργία μιας θετικής δυναμικής μέσα στην κοινωνία για την επέτειο των 200 χρόνων».

Γιάννα Αγγελοπούλου: Θα πάμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη [βίντεο] - εικόνα 3

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννας Αγγελοπούλου.

Ομιλία της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κας Γιάννας Αγγελοπούλου στην πρώτη Ολομέλεια , στις 18.12.2019

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Επιτρέψτε μου, να σας πω, τώρα που σας βλέπω όλους εδώ, ότι νοιώθω δέος για το εγχείρημα, αλλά και μεγάλη ασφάλεια. Τι καλύτερη εγγύηση για να αποδώσουμε τιμή στα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας, χωρίς να καταφύγουμε σε περιαυτολογίες και στερεότυπα, από την παρουσία τόσων διακεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και τόσων διακεκριμένων προσωπικοτήτων από άλλες χώρες. Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της «Ελλάδας 2021» έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: είναι η εκκίνηση της μεγάλης προσπάθειας να τιμήσουμε σε έναν χρόνο από σήμερα την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας.

'Αλλωστε, θυμίζω, ότι υπάρχει ένα χρέος απέναντι στο «1821»: Τα πρώτα 100 χρόνια από την Επανάσταση, ουσιαστικά δεν εορτάστηκαν, αφού εκείνη η μεγάλη επέτειος συνέπεσε με τα πρώτα δυσοίωνα μηνύματα από τη Μικρασιατική εκστρατεία. Η Ελλάδα, στα 100 χρόνια από το 1821 αγωνιούσε να περισώσει ότι είχε ακόμη απομείνει από τη «Μεγάλη Ιδέα» αλλά και να διδαχτεί από το Διχασμό, δεν είχε χρόνο για εορτασμούς.

Κύριες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι. Δεν θα σας κουράσω με διαδικαστικά και οργανωτικά ζητήματα, θα σας πω όμως ότι ο στόχος είναι να επιλύονται άμεσα όλα τα πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε, ώστε να παραμείνετε απερίσπαστοι στο έργο σας.

Θα ξεκινήσουμε από 'κει που 200 χρόνια πριν ξεπήδησαν οι φλόγες της εξέγερσης. Θα πάμε σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας και σε κάθε σημείο του πλανήτη όπου υπάρχει Ελλάδα, δηλαδή σε κάθε σημείο του ορίζοντα.

Είμαστε κομμάτι του σύγχρονου κόσμου, όπως αυτός διαμορφώθηκε τότε, την εποχή των επαναστάσεων. Η ελληνική επανάσταση ήταν ένα χωριστό γεγονός, αλλά και ένας σημαντικός κρίκος στα μεγάλα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία των σύγχρονων κοινωνιών. Και η Ελλάδα, 200 χρόνια μετά, είναι μια σύγχρονη κοινωνία.

Γιάννα Αγγελοπούλου: Θα πάμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη [βίντεο] - εικόνα 4

Το «Ελευθερία ή Θάνατος» των επαναστατικών χρόνων, στη σύγχρονη Ελλάδα δείχνει να έχει απαντηθεί: Είμαστε μια ελεύθερη κοινωνία. Ελεύθεροι να δημιουργήσουμε, ελεύθεροι να επιλέξουμε. Ελεύθεροι να συμφωνήσουμε, ελεύθεροι να διαφωνήσουμε. Ελεύθεροι να εκφραστούμε. Κι αυτή την ελευθερία στην έκφραση του καθενός από μας, αναμένει για να μετατρέψει σε ολοκληρωμένες δράσεις η επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Παράλληλα, θα επιδιώξουμε να επανασυστήσουμε την Ελλάδα, προβάλλοντας τα επιτεύγματα και τις δυνατότητές μας, αλλά και αναγνωρίζοντας τις παθογένειες που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και βάζοντας τους στόχους μας για να τις αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Οι δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα που θα διαμορφώσει η Επιτροπή, θα κινηθούν-υπενθυμίζω-σε τέσσερις άξονες:

1. Πρώτος άξονας: «Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας.

Στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση της Επανάστασης του 1821, η ανάδειξη της παγκόσμιας σημασίας της, η σχέση της με τις άλλες επαναστάσεις που συνέβησαν την ίδια περίοδο, το πώς επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και το πώς επηρεάστηκε από αυτόν.

2. Δεύτερος άξονας: «Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων». Αντικείμενο του άξονα είναι η ανάδειξη της δυναμικής της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε όλη την έκταση της χώρας, αλλά και η προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό, με παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις και διεθνείς οργανισμούς, υπό τη γενική ομπρέλα «1821-2021: This is Modern Greece».

3. Τρίτος άξονας: «Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια». Στόχος είναι να προβληθεί η ζωή και το έργο Ελλήνων, οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

4. Τέταρτος άξονας: «Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος». Εδώ θα ενταχθούν δράσεις που θα επικεντρωθούν στις προοπτικές της χώρας για το μέλλον και θα αναδείξουν το πώς φανταζόμαστε και θέλουμε την Ελλάδα των επόμενων χρόνων.

Κυρίες και κύριοι , αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

να σας εκμυστηρευθώ κάτι; Να σας πω, εγώ προσωπικά, εγώ ως Γιάννα, τι θα περίμενα από μια τέτοια μοναδική ιστορική στιγμή; Ιδίως όταν έχουμε την τύχη της παρουσίας σας και της διαθεσιμότητάς σας;

Αν οι δράσεις μας άφηναν μια σφραγίδα: «Έγινε στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση». Μόνο αυτά τα λόγια χαραγμένα επάνω της. Και δε χρειάζεται να είναι μεγάλη η σφραγίδα. Ας είναι πολλές μικρές. Ας είναι δωρεάν ίντερνετ σε ένα απομονωμένο νησί μας, ας είναι ο εξοπλισμός ενός κοινοτικού ιατρείου, ας είναι το σπίτι του Ευρωπαίου λογοτέχνη σε μια ωραία μας πόλη, ας είναι το campus ενός πανεπιστημίου σε μια άλλη μας πόλη, ας είναι μια μόνιμη διεθνής αγροτική έκθεση κάπου αλλού, ας είναι ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, χορού, ένας ξενώνας για ηλικιωμένους σε μία κοινοτική παραλία, η διαχείριση των σκουπιδιών σε μια περιοχή και τόσα άλλα, που μπορούν να γίνουν με την ευκαιρία της επετείου αλλά και να μείνουν ως υποδομές στη χώρα μας.

Και να σας εκμυστηρευτώ κάτι ακόμη; Είμαι βέβαιη πως πολλοί στην Ελλάδα και αλλού θα ήθελαν να μάθουν και μερικές ιστορίες για την Ιστορία. Για αυτά τα 200 χρόνια που είναι τόσο πολλά, αλλά και πάλι είναι λιγότερα από τα γεγονότα. Εμφύλιοι, διχασμοί, η ανθρωπιστική καταστροφή του Μικρασιατικού, θηριωδίες από το ναζισμό, θηριωδίες και μεταξύ μας, χούντα, κυπριακό, κρίση. Πολλοί θα θέλουν να ακούσουν ενδιαφέρουσες και ζωηρές διαφωνίες. Και ίσως όλοι χρειαζόμαστε να μάθουμε ότι οι διαφωνίες δεν σημαίνουν και ακυρώσεις.

Η Ιστορία έχει πρόσωπα, είναι εκείνων που άφησαν το ίχνος τους λόγω της προσφοράς τους, που κέρδισαν τη λήθη κι έμειναν στη Μνήμη. Λίγοι άνθρωποι το καταφέρνουν αυτό. Κι ανάμεσά τους, αυτά τα 200 χρόνια, αρκετοί ήταν και είναι Έλληνες. Και κοντά τους, στους γνωστούς και δοξασμένους, ίσως να υπάρχουν κι άλλοι στους παράδρομους της Ιστορίας, που να αξίζουν περισσότερο την προσοχή μας. Να δούμε περισσότερες ψηφίδες του πάζλ, των φωτεινών και των σκοτεινών στιγμών της σύγχρονης Ιστορίας μας. Τι καλύτερη παρακαταθήκη για όσους ακολουθούν!

Εσείς μπορείτε να μας βοηθήσετε να ψηλαφήσουμε την Ελλάδα που έρχεται. Πώς θα θέλαμε να είναι η χώρα μας οδεύοντας προς την τρίτη μεγάλη επέτειο; Κι αυτές τις σκέψεις, τις προσδοκίες, τα όνειρα ή τους φόβους μπορούμε όχι μόνο να τα συζητήσουμε, αλλά και να τα ζωγραφίσουν οι νέοι μας εικαστικοί ή να τα χορέψουν σε κάποια παράσταση οι χορευτές μας ή ακόμη και να τα σχηματίσουμε στο κέντρο μιας πόλης, ένα γλυπτό, ένα μνημείο μιας νέας προοπτικής.

Τη φαντασία και την καινοτομία. Αυτά μπορεί να αναδείξει η «Ελλάδα 2021» με τη βοήθεια μιας μικρής ή μεγαλύτερης ομάδας ή ενός οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή μιας startup επιχείρησης. Πολλά μικρά ή και μεγάλα έργα και δράσεις που θα δίνουν μια καθημερινή πολύπλευρη αφήγηση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και για τα χρόνια που έρχονται.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο πολύπλοκο έργο που έχει αναλάβει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και κατ' επέκταση η Ολομέλεια της οποίας είμαστε μέλη.

Το πρώτο έργο της Επιτροπής, θα είναι να δημιουργηθεί ένα ημερολόγιο στο οποίο θα αποτυπωθούν όλες οι δράσεις, που έχουν σχεδιαστεί και πρόκειται να υλοποιηθούν από Ιδρύματα, Πανεπιστήμια, ΟΤΑ και άλλους φορείς, με στόχο την καταγραφή τους. Ακόμα και αν η Επιτροπή δεν έχει συμμετοχή στον σχεδιασμό τους, (αφού οι φορείς που τις υλοποιούν έχουν ενεργήσει μόνοι τους, έχουν βρει τους πόρους και έχουν διαμορφώσει το περιεχόμενό τους), εκ των πραγμάτων, αποτελούν μέρος του όλου προγράμματος που θα υλοποιηθεί επί τη ευκαιρία της εθνικής επετείου των 200 ετών και ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι πρέπει να ενταχθούν στο Ημερολόγιο των δράσεων και των εκδηλώσεων για το 2021.

Το δεύτερο έργο αφορά την Ολομέλεια και είναι η διαχείριση των προτάσεων που θα καταθέσουν προς εμάς διάφοροι φορείς και ιδιώτες. Οι προτάσεις θα υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που έχει αναπτυχθεί, όπου θα γίνεται και η αξιολόγησή τους από εσάς. Για τη διαμόρφωση του συνολικού προγράμματος, μεταξύ άλλων, θα συνεκτιμάμε στοιχεία, όπως η συμβατότητα των προτάσεων με τους άξονες του προγράμματος, η δυνατότητα συνδυασμού των προτάσεων μεταξύ τους, ώστε να αυξάνεται η εμβέλεια τους και η δυνατότητα χρηματοδότησης.

Το τρίτο και πλέον ενδιαφέρον έργο μας, θα είναι η σχεδίαση δράσεων τις οποίες θα προτείνουμε προς τους κατάλληλους φορείς, προκειμένου να τις υλοποιήσουν. Στην πράξη, θα σχεδιάσουμε δράσεις, οι οποίες θα επιδιώξουμε να υλοποιηθούν σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τους ΟΤΑ, επαγγελματικές Ενώσεις, ξένα και ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, περιφερειακά μουσεία, ομογενειακές κοινότητες...

Στην προσπάθεια αυτή, ως Ολομέλεια της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», έχουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πρώτα από όλα, μεταξύ μας βρίσκονται άνθρωποι που έχουν να επιδείξουν ξεχωριστό έργο στους τομείς της επιστήμης, της τέχνης, της επιχειρηματικότητας. Ο καθένας και η καθεμία από εσάς, έχει να συνεισφέρει τη σημαντική εμπειρία του και τη βαθιά γνώση του τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται. Η σύνθεση της Ολομέλειάς μας, εγγυάται την πολυφωνία, τη δυνατότητα δημιουργίας συνθέσεων και εξασφαλίζει την προοπτική ότι το εγχείρημα «Ελλάδα 2021», θα αντιμετωπιστεί πολύπλευρα και με τον τρόπο που το μέγεθός του επιβάλλει. Ως εκ τούτου, η ίδια η παρουσία σας εδώ, αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα των προτάσεων που θα διαμορφωθούν.

Επίσης, στην πράξη, μόνο εμείς έχουμε δυνατότητα δράσεων πανελλαδικής εμβέλειας, αφού εκ του ρόλου της η Ολομέλεια της Επιτροπής, καλείται να εμπλέξει και το τελευταίο χωριό της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά με επιμονή στο πλαίσιο που οριοθετούν οι τέσσερις άξονες.

Τέλος, έχουμε τη νομιμοποίηση απευθείας από τον πρωθυπουργό, να δράσουμε εκ μέρους της Πολιτείας, με στόχο όχι την προβολή κάποιου ή την ιδιοκτησία των δράσεων που θα γίνουν, αλλά τη δημιουργία μιας θετικής δυναμικής μέσα στην κοινωνία για την επέτειο των 200 χρόνων.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

καταλήγοντας, δύο πράγματα είναι που θέλω να τονίσω: πρώτον, την ετοιμότητά μας γι' αυτό το εγχείρημα. Υπάρχει μηχανισμός και ήδη διαθέτουμε σχέδιο για πόρους και χορηγίες.

Δεύτερον, ότι η επιτυχία μας θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή. Αυτή η γιορτή είναι από όλους για όλους χωρίς αποκλεισμούς, και μπορεί να εκφραστεί με τρόπους όσους η φαντασία και η δημιουργικότητα επιτρέπουν. Θα συναντήσουμε δυσκολίες, ίσως να χρειαστεί να ξανασκεφτούμε ή να ξανασχεδιάσουμε κάποια πράγματα, μπορεί να περάσουμε ακόμη και φουρτούνες, αλλά θα τα καταφέρουμε. Από εμάς εξαρτάται. Αυτό ας είναι το μήνυμά μας…

Θέλω να σας ευχαριστήσω από βάθους καρδιάς για την παρουσία σας και τη διαθεσιμότητά σας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστείτε για να διευκολυνθεί το έργο σας.

Σας ευχαριστώ

Φωτογραφίες: ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΡΟΤΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΘΕΟΦΑΝΩ" 07 Οκτ 2020 | 18:42

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ η τουρκική απόφαση για τα Βαρώσια

"Η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΡΟΤΟΝΤΑ 07 Οκτ 2020 | 17:57

Θεσσαλονίκη: Δρακόντεια μέτρα ενόψει της ομιλίας Μητσοτάκη στη Ροτόντα για το βραβείο "Θεοφανώ"

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας βρίσκονται ήδη σε ισχύ στη Θεσσαλονίκη εν αναμονή της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ 07 Οκτ 2020 | 14:13

Δίκη Χρυσής Αυγής - Μαρία Λεπενιώτη: Ποια είναι η δικαστής που ανακοίνωσε την ιστορική απόφαση

Η κ. Λεπενιώτη, είναι η Πρόεδρος του δικαστηρίου που εξέδωσε σήμερα την ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντάς την εγκληματική οργάνωση.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 01 Οκτ 2020 | 11:08

Επιτροπή "Ελλάδα 2021": Συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου με τη Γιάννα Αγγελοπούλου

Στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Γιάννα Αγγελοπούλου συζητήθηκε το έργο της Επιτροπής και οι στοχεύσεις της.

ΗΧΗΣΑΝ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ 26 Σεπ 2020 | 21:18

Πρόκληση στο Καστελόριζο: Drone από την Τουρκία πέταξε κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία [βίντεο]

Από τα ηχεία που είχε πάνω του το drone, άρχισε να παίζει ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 25 Οκτ 2020 | 18:59

Κορονοϊός: Άσχημα νέα για την Αττική με 227 νέα κρούσματα σήμερα - 181 στη Θεσσαλονίκη, 49 στις Σέρρες

Εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού παραμένει η Αττική που είναι και πάλι πρώτη σε κρούσματα - Ανησυχία για Θεσσαλονίκη και Σέρρες - Όλος ο χάρτης της διασποράς

25 Οκτ 2020 | 18:54

Κορονοϊός: 658 rapid τεστ έξω από το Μετρό του Αγ.Ιωάννη - 15 θετικά δείγματα με μέση ηλικία τα 29 έτη

Σε 658 ελέγχους βρέθηκαν 15 θετικά δείγματα από τα οποία 11 αφορούν σε Έλληνες και τέσσερα σε αλλοδαπούς.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 25 Οκτ 2020 | 18:30

Κορονοϊός: 790 νέα κρούσματα σήμερα - 10 θάνατοι και 84 διασωληνωμένοι

Για τα καλά έχει μπει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού η χώρα. 574 οι νεκροί συνολικά

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΩΠΙ 25 Οκτ 2020 | 18:02

Εξαφάνιση 19χρονης: Κανένα ίχνος της Άρτεμης για ένατη μέρα - Η έκκληση του αδερφού της

Δύσκολες ώρες για την οικογένεια της 19χρονης Άρτεμης - "Φύλλο και φτερό" από τις Αρχές τα social media της κοπέλας.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 25 Οκτ 2020 | 17:36

Πέθανε από κορoνοϊό ο πρώην δήμαρχος Πάρου, Χρήστος Βλαχογιάννης - Είχε χάσει τη μητέρα του από covid-19

Ο Χρήστος Βλαχογιάννης είχε χάσει τη μητέρα του στις αρχές Αυγούστου από κορονοϊό.

ΒΡΟΧΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ 25 Οκτ 2020 | 16:57

Κορονοϊός: Πάνω από 26.000 έλεγχοι στην Αττική το Σάββατο - Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και λουκέτα σε καταστήματα

Σε 26.521 ελέγχους βεβαιώθηκαν 543 για μη χρήση μάσκας, μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και για περιορισμό κίνησης.

25 Οκτ 2020 | 15:56

Χάος και συνωστισμός στο αεροδρόμιο της Ρόδου - Εικόνες και βίντεο κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Το Σάββατο στο αεροδρόμιο είχαν δημιουργηθεί απίστευτες ουρές για ώρες, ενώ επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες σε χώρους χωρίς παράθυρα και χωρίς κλιματισμό.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ 25 Οκτ 2020 | 14:38

Καιρός - Πρόβλεψη Μαρουσάκη: Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία - Πού και πότε θα "χτυπήσει" [βίντεο]

Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες μέρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλάζι, κεραυνούς και θυελλώδεις ανέμους.