Follow us

Γιάννης Οικονόμου: Η οδική ασφάλεια προτεραιότητα της κυβέρνησης

Σειρά συσκέψεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την οδική ασφάλεια

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σειρά συσκέψεων πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με θέμα το νέο σχέδιο για την αναδιάρθρωση, την εντατικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της αστυνόμευσης σε θέματα που άπτονται της οδικής ασφάλειας.

Διαβάστε Επίσης

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι συσκέψεις, στις οποίες προήδρευσε ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου, έγιναν στο πλαίσιο πολιτικής πρωτοβουλίας για προτεραιοποίηση της οδικής ασφάλειας και ως συνέχεια των πρόσφατων επιχειρησιακών δράσεων στον τομέα αυτό.

Στις συσκέψεις τέθηκαν οι βασικοί άξονες ενός σχεδίου άμεσων ολιστικών παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση αυτή. Ειδικότερα οι άξονες αυτοί είναι:

  • Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με άμεση επιστροφή 50 αστυνομικών στην Τροχαία (θα ακολουθήσουν και άλλες επιστροφές τους επόμενους μήνες) και με αξιοποίηση και ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών επιτήρησης, αρχικά σε κεντρικούς δρόμους και μεγάλες οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου.
  • Διαμόρφωση προτάσεων προς τα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς, ενός νέου πλαισίου του ΚΟΚ, με έμφαση στην αυστηροποίηση των ποινών συγκεκριμένων παραβάσεων, όπως:

α. κόκκινος σηματοδότης

β. STOP

γ. Χρήση κινητού τηλεφώνου

δ. ΛΕΑ

ε. επιθετική οδήγηση

στ. διπλοπαρκάρισμα

Σε ό,τι αφορά τις σχετικές παραβάσεις, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, πρόθεση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η αφαίρεση, τόσο των στοιχείων κυκλοφορίας όσο και της άδειας ικανότητας οδήγησης, να βαίνει κλιμακούμενη, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και την ενδεχόμενη υποτροπή του παραβάτη, και να γίνεται πολύμηνη, πολυετής και τελικά οριστική. Σε κάθε περίπτωση, θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε οι ποινές που αφορούν τις συγκεκριμένες παραβάσεις να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα.

  • Επικαιροποίηση, επανασχεδιασμός και βελτίωση της πρωτογενούς αντίδρασης και επέμβασης σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών στους δρόμους και ιδιαίτερα στον Κηφισό, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτατη αποφόρτιση και ομαλοποίηση της κυκλοφορίας.

Για το ζήτημα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής του ΕΜΠ, αναπληρωτή Καθηγητή, Κωνσταντίνο Κεπαπτσόγλου -με τον οποίον είχε πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη στις 21 Αυγούστου- και τον αναπληρωτή διευθυντή του ΚΕΜΕΑ (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας), του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Γερασιμίδη.

Συμφωνήθηκε να γίνει λεπτομερής καταγραφή και επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων, υιοθετώντας παράλληλα τις βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών.

Ο στόχος είναι αφενός η διερεύνηση τρόπων άμεσης αντίδρασης (επαρκές παράλληλο δίκτυο, συντονισμός) και αφετέρου η συνειδητοποίηση από τους πολίτες ότι η ασφάλειά τους, σε έκτακτες περιπτώσεις, προϋποθέτει ικανό χρόνο εργασίας εκ μέρους των Αρχών.

Παράλληλα σχεδιάζεται η δυνατότητα ενημέρωσης των οδηγών στο κινητό τηλέφωνο για τροχαία περιστατικά που συμβαίνουν στην κατεύθυνση πορείας τους.

Σύμφωνα την ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι συσκέψεις θα συνεχιστούν, με τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν και θα επεκταθούν και στον χώρο των τεχνολογιών αποτροπής των ατυχημάτων και ηλεκτρονικής καταγραφής των παραβάσεων, ώστε η οδική ασφάλεια να βελτιωθεί και να μειωθούν δραστικά οι παραβάσεις.

Ο ορίζοντας εφαρμογής του καινούργιου σχεδίου ξεκινά από την έναρξη της σχολικής περιόδου, ενόψει της οποίας έχει προβλεφθεί να ελεγχθεί η σήμανση κοντά στις σχολικές μονάδες προκειμένου να διαπιστωθούν αν υπάρχουν τυχόν ελλείψεις και να κατατεθούν προτάσεις για τη βελτίωση του οδικού περιβάλλοντος.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο προϊστάμενος Επιτελείου, αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, ο προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλοπουλος, ο αναπληρωτής ΓΑΔΑ, υποστράτηγος Βασίλειος Ρόκκος, ο διευθυντής Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Χρήστος Παπαφιλίππου και η διευθύντρια Διεύθυνσης Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομικός Διευθυντής, Ευαγγελία Βαμβακάκη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ 14 Σεπ 2023 | 23:46

Γιάννης Οικονόμου: "Αναγκαία η συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος"

Στο περιθώριο της Διάσκεψης της "Διαδικασίας του Βερολίνου" ο κ. Οικονόμου είχε διμερή συνάντηση με τον κ. Taulant Balla, Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ» 13 Σεπ 2023 | 21:29

Στα Τίρανα την Πέμπτη ο Γ. Οικονόμου: Θα επισκεφθεί τον Φ. Μπέλερη στις Φυλακές Δυρραχίου

Ο Γιάννης Οικονόμου θα επισκεφτεί τον Φρέντι Μπελέρη στις Φυλακές Δυρραχίου.

ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 08 Σεπ 2023 | 23:42

Οικονόμου για πλημμύρες: "Έχει ληφθεί κάθε πρόβλεψη για την προστασία ιδιοκτησιών - Αυστηρή επιτήρηση για αισχροκέρδεια"

Μήνυμα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου σχετικά με την κακοκαιρία Daniel και τους πληγέντες.

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 04 Σεπ 2023 | 21:14

ΚΟΚ: Αυστηροποίηση των ποινών προανήγγειλε ο Οικονόμου - Πότε θα αφαιρείται οριστικά το δίπλωμα οδήγησης

Στο ζήτημα των τροχονομικών παραβάσεων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου,

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Σεπ 2023 | 18:07

Νέες ταυτότητες: Τα fake news και η αλήθεια - 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για το κόστος και το... "τσιπάκι"

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, παρουσίασε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο μέσα από μια 23 ερωτήσεις και απαντήσεις όλες τις λεπτομέρειες για τις νέες ταυτότητες

ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 01 Σεπ 2023 | 15:07

Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες: Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοσή τους, όλη η διαδικασία και τα δικαιολογητικά [εικόνες, βίντεο]

Οι νέες ταυτότητες θα αρχίσουν να εκδίδονται από τις 25 Σεπτεμβρίου και θα έχουν ισχύ 10 έτη

ΒΟΥΛΗ 01 Σεπ 2023 | 14:34

Οικονόμου για Έβρο: Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε οιονδήποτε παριστάνει τον παλικαρά ή τον σερίφη

"Κανείς δεν δικαιούται να αποκαθιστά την δράση της Ελληνικής Αστυνομίας" τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ 31 Αυγ 2023 | 08:47

Ακυρες σε 2 χρόνια οι παλιές ταυτότητες - Οικονόμου: Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοση των νέων

Ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες δεν θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 28 Αυγ 2023 | 22:35

Οικονόμου: Ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό στον Εβρο - Θα τον θωρακίσουμε πλήρως

Παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό της περαιτέρω θωράκισης είπε ότι βρίσκονται στον Έβρο για την ανακοίνωση και το σχεδιασμό των αναγκαίων διορθώσεων

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ 27 Αυγ 2023 | 23:43

Φωτιά στον Έβρο: Κυβερνητικό κλιμάκιο στις πυρόπληκτες περιοχές για αυτοψία

Με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, το κυβερνητικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει αυτοψία στα καμένα στον Έβρο

ΣΤΟ TIK TOK 24 Σεπ 2023 | 20:19

Απίστευτο: Αστυνομικοί ζήτησαν από οδηγό να πατήσει γκάζι για να δουν... τι ταχύτητα πιάνει [βίντεο]

Το βίντεο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε αντιδράσεις.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 24 Σεπ 2023 | 18:24

Mήνυμα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Θεσσαλία, Σποράδες, Φθιώτιδα και Βόρεια Εύβοια - Προειδοποιεί για τα επόμενα 24ωρα

Προειδοποιητικό μήνυμα για την επικείμενη τριήμερη κακοκαιρία στην κεντρική Ελλάδα.