Γιατί η efood έκανε μεταβολή: Τα θολά σημεία της αναδίπλωσης και τι παραμένει αδιευκρίνιστο

H efood αποφάσισε να μεταφέρει όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους στο efood με συμβάσεις αορίστου χρόνου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εννέα ημέρες μετά το μήνυμα που έστειλε η efood σε 115 διανομείς της με το οποίο τους ενημέρωνε την πρόθεσή της να μην ανανεώσει την τρίμηνη σύμβασή τους και τους πρότεινε, αν επιθυμούσαν μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται για λογαριασμό της ως freelancers, η ηλεκτρονική πλατφόρμα έκανε χθες Πέμπτη μεταβολή 180 μοιρών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης, έκανε γνωστό πως αποφάσισε να μεταφέρει όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους στο efood με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους.

lΤης χθεσινής απόφασης μεσολάβησαν 9 ημέρες έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από τους διανομείς της πλατφόρμας, και κύμα αρνητικών σχολίων από καταναλωτές και συνεργαζόμενα καταστήματα που οδήγησαν την αξιολόγηση της στο Google Play Store στο 1, την ελάχιστη δυνατή, από 4,8 που ήταν πριν την κρίση.

Εκτός από τους διανομείς της και τους καταναλωτές η efood βρέθηκε στο επίκεντρο και της έντονης πολιτικής κόντρας που ξέσπασε μεταξύ της αντιπολίτευσης και της Κυβέρνησης, με τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη να χαρακτηρίζει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αθέμιτη την πρακτική της πλατφόρμας.

Εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης, η efood που ανήκει στη Γερμανική Delivery Hero, αναγκάστηκε να κάνει μεταβολή σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την κρίση, τη μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία αλλά και ο κλάδος της gig οικονομίας, στον οποίο δραστηριοποιείται, επί ελληνικού εδάφους.

Διαβάστε Επίσης

Τα "θολά σημεία" της αλλαγής στάσης της e-food

Χθες Πέμπτη λοιπόν η εταιρεία γνωστοποίησε πως:

  • μεταφέρει "όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους στο efood με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους”.
  • Για λογαριασμό της efood, απασχολούνται σήμερα 3.700 εργαζόμενοι. Από αυτούς οι 3.000 είναι διανομείς -οι περισσότεροι είναι ενοικιαζόμενοι διανομείς από την Manpower- και οι υπόλοιποι 700 διοικητικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στο call center της.
  • Από αυτούς τους 3.000, τους 2.016 θα τους προσλάβει η efood με συμβάσεις αορίστου χρόνου, όπως έκανε γνωστό εχθές. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτή η αλλαγή θα γίνει ταυτόχρονα και για τους 2.016 διανομείς της ή θα γίνεται όταν εκπνέει η τρίμηνη σύμβασή τους.

Επίσης αδιευκρίνιστο παραμένει αν κάποιοι που σήμερα εργάζονται ως freelancers για λογαριασμό της εταιρείας και επιθυμούν να υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου θα τους δοθεί αυτή η δυνατότητα.

Διαβάστε Επίσης

Όπως και τι θα ισχύσει από εδώ και πέρα, δηλαδή για τους 4.000+7.000 νέους διανομείς με τους οποίους προτίθεται να ενισχύσει τον στόλο των διανομέων της εφέτος και το 2022.

Πηγές από την εταιρεία υποστηρίζουν πως ήδη υπάρχουν 5.000 αιτήσεις ενδιαφερόμενων που επιθυμούν να εργαστούν για λογαριασμό της εταιρείας με το σύστημα του freelancer.

Διατηρεί "τα διευρυμένα δικαιώματα και τις πρόσθετες παροχές που απολάμβαναν, όπως για παράδειγμα την ιδιωτική ασφάλιση”. Η εταιρεία δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες για το ποιες είναι αυτές οι πρόσθετες παροχές και αν είναι πέραν αυτών που ορίζει ο νόμος, όπως και τι περιλαμβάνει η ιδιωτική ασφάλιση.

Αναδιαμορφώνει "τα κριτήρια αξιολόγησης τα οποία θα καθοριστούν και σε συνεργασία με τους διανομείς μας”. Τα κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία παραμένουν άγνωστα ακόμη και για τους διανομείς, είναι ακόμη ένα σημαντικό θέμα το οποίο αποτέλεσε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης.

Επίσης αδιευκρίνιστο παραμένει πόσο θα είναι το κόστος για την εταιρεία από αυτή την αλλαγή στο εργασιακό της μοντέλο και αν μέρος αυτού του κόστους θα μετακυληθεί στις προμήθειες που λαμβάνει από τα συνεργαζόμενα καταστήματα.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Η περίπτωση της efood και το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί δεν αποτελεί δική της ανακάλυψη. Κάτι που η πλατφόρμα φροντίζει, με τη χθεσινή της ανακοίνωση, να το επισημάνει χωρίς να κατονομάσει τον βασικό της ανταγωνιστή την Wolt που λειτουργεί μόνο με freelancers από την πρώτη ημέρα που ήρθε στην Ελλάδα. Όπως λέει η efood "παρέχει σειρά από ανταγωνιστικά κίνητρα, ξεπερνώντας κατά πολύ …την πρακτική ομοειδών εταιρειών…”.

Η αλλαγή στάσης όμως της efood έρχεται σε μια στιγμή όπου έχει φουντώσει, τουλάχιστον στον Δυτικό κόσμο, η συζήτηση για την gig οικονομία και πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργεί.

Θέση για το θέμα της gig οικονομίας πήρε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα την κοινωνική προστασία των εργαζομένων σε πλατφόρμες.

Η έκθεση, που εγκρίθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, αφορά την "επισφάλεια και τις κακές συνθήκες εργασίας" των εργαζομένων που απασχολούνται στην gig οικονομία, οι οποίοι σύμφωνα με την ΕΕ θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και κοινωνική προστασία με τους παραδοσιακούς εργαζόμενους.

Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου αναφέρει πως οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες πρέπει να λαμβάνουν ελάχιστη κοινωνική προστασία, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για εργατικά ατυχήματα, αναρρωτικές άδειες, ασφάλιση υγείας και αναπηρίας.

Μόλις χθες εξάλλου έγινε γνωστό πως το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εγκρίνει ένα νομοθετικό πακέτο που θα καθορίζει κατώτατο μισθό και θα βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας για τους διανομείς που εργάζονται σε υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων όπως οι Grubhub, DoorDash και UberEats.

Στην Ισπανία η Κυβέρνηση υποσχέθηκε νόμο που θα δίνει στους εργαζόμενους της gig οικονομίας περισσότερα δικαιώματα απασχόλησης και ότι οι διανομείς θα θεωρούνται εργαζόμενοι και όχι αυτοαπασχολούμενοι.

Οι αλλαγές στην Ισπανία θα αναγκάσουν επίσης τις ψηφιακές πλατφόρμες να ενημερώνουν τους διανομείς για το πώς οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζουν τις συνθήκες εργασίας τους. Ισπανικό δικαστήριο έχει δικαιώσει οδηγούς της εταιρείας παράδοσης τροφίμων Glovo ενώ αντίστοιχες αποφάσεις έχουν λάβει και Βρετανικά και Ιταλικά δικαστήρια.

Η Deliveroo πάντως, μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες παράδοσης φαγητού στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ισπανία σημειώνοντας πως η παραμονή στην Ισπανία θα απαιτήσει ένα δυσανάλογο επίπεδο επενδύσεων με εξαιρετικά αβέβαιες μακροπρόθεσμες πιθανές αποδόσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική βιωσιμότητα της.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΠΙΤΣΑΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 10:16

Χανιά: Καταγγελία από διανομείς - Ζητήσαμε αύξηση και ένσημα και μας απέλυσαν

Διανομείς στα Χανιά ζήτησαν να τους βάζουν τα ένσημά τους και να πληρώνονται παραπάνω με αποτέλεσμα η εργοδοσία της πιτσαρίας που δούλευαν να τους απολύσει.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 16.500.000 ΕΥΡΩ 04 Οκτ 2021 | 09:58

ΟΑΕΔ: Από σήμερα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας

Από σήμερα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας του ΟΑΕΔ στο ψηφιακό μάρκετινγκ για νέους έως 29 ετών (Β΄ κύκλος).

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 24 Σεπ 2021 | 16:05

E-food: Μεγάλη η συμμετοχή των διανομέων στην 24ωρη απεργία- Μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Με μεγάλη συμμετοχή διανομέων από το χώρο της εστίασης και των ταχυμεταφορών, διεξήχθη η μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 23 Σεπ 2021 | 17:42

E-food: Ραγδαίες εξελίξεις - Μετατρέπει σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όλων των ντελιβεράδων

Στην πρόσληψη των 2.016 εργαζομένων της, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία τους προχωρά η efood

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 23 Σεπ 2021 | 11:16

24ωρη απεργία στην εστίαση και στην e-food την Παρασκευή - Τι διεκδικούν

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό κήρυξη για αύριο 24ωρη απεργία στην εστίαση και στην e-food.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Σεπ 2021 | 14:28

E-food: Τα "κόκκινα γιλέκα" στους δρόμους της Αθήνας- Μαζική διαμαρτυρία των διανομέων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προειδοποιητική στάση εργασίας και η μοτοπορεία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι διανομείς της efood.

ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ 22 Σεπ 2021 | 12:19

Απάντηση στην e-food: Η Rocket υπογράφει συμβάσεις αορίστου χρόνου με τους delivery

Η εταιρεία Rocket "απαντάει" στην efood με 500 προσλήψεις μέχρι τέλος του χρόνου. Το σχόλιο Χατζηδάκη. Κινητοποιήσεις των διανομέων με στάση εργασίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΕΤ 22 Σεπ 2021 | 11:23

Διανομείς: Στάση εργασίας και μοτοπορεία για τις μετατροπές των συμβάσεων εργασίας

Τετράωρη στάση εργασίας στον κλάδο της εστίασης και των διανομέων σήμερα, από τις 12:00 έως τις 16:00 μ.μ.. Συγκέντρωση στο Πεδίον του 'Αρεως στις 11:00 το πρωί και μοτοπορεία.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 22 Σεπ 2021 | 09:57

Βαρουφάκης: Ολοι και όλες πρέπει να αντισταθούμε στην επιδημία του efood

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη Βουλή, εστίασε την κριτική του στις εξελίξεις με τους εργαζομένους στην e-food και κάλεσε "όλους και όλες να αντισταθούν".

ΑΠΟ ΤΟΝ ALPHA 21 Οκτ 2021 | 23:18

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο - 77χρονος παρασύρεται από οδηγό που τον εγκατέλειψε

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, αφού παρέσυρε τον ηλικιωμένο, βάζει μπρος και εγκαταλείπει το σημείο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21 Οκτ 2021 | 22:38

"Καμπανάκι" Παπαευαγγέλου για τις ιώσεις: Γιατί το φετινό φθινόπωρο είναι διαφορετικό

Φέτος ο κορονοϊός θα συνυπάρχει μαζί με άλλες ιώσεις, αλλά και τη γρίπη, κάτι που δεν συνέβαινε πέρυσι, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου

ΤΖΑΚ ΠΟΤ 21 Οκτ 2021 | 22:29

Τζόκερ κλήρωση 2353: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα (21/10/2021)

Ποιοι αριθμοί κερδίζουν σήμερα, Πέμπτη στην κλήρωση του τζόκερ.