Γιατί ματαιώθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός για τα self test: Παρακάμπτουν τους μεσάζοντες και εξασφαλίζουν τιμή κάτω από 2 ευρώ

Self test με τιμή πολύ κάτω των 2 ευρώ, εξασφάλισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά την ματαίωση του διαγωνισμού για την προμήθεια 10.000.000, η οποία προήλθε από τον αποκλεισμό μιας εκ των αναδόχων εταιρειών.

Self test με τιμή πολύ κάτω των 2 ευρώ, φαίνεται να εξασφάλισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά την ματαίωση του διαγωνισμού για την προμήθεια 10.000.000, η οποία προήλθε από τον αποκλεισμό μιας εκ των αναδόχων εταιρειών και των προσφυγών μεταξύ των υποψήφιων προμηθευτών.

Η εκτιμώμενη καθυστέρηση στην διαδικασία, ενεργοποίησε τις διακρατικές συμφωνίες με την Κίνα, και τους αρμοδίους να μπαίνουν σε απευθείας διαπραγμάτευση με την μητρική εταιρεία παραγωγής των self test, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, με το οικονομικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο να ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος προμήθειας 10.000.000 τεστ, θα ανέλθει σε περίπου 13.000.000 ευρώ, τη στιγμή που στον πρώτο διαγωνισμό προμήθειας 6.400.000 τεστ, δηλαδή 2.600.000 λιγότερα, το ελληνικό Δημόσιο δαπάνησε, περισσότερα από 20.000.000 ευρώ.

Στον πρώτο διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους 31 εταιρείες, από τις οποίες οι πέντε προκρίθηκαν ως ανάδοχοι, η μία εταιρεία κρίθηκε έκπτωτη, με τις υπόλοιπες να προβαίνουν στην προμήθεια 6.400.000 self test, προς 3,21 ευρώ το ένα. Στον δεύτερο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στις αρχές Απριλίου, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους 53 εταιρείες, με τις 21 να περνούν τον ποιοτικό έλεγχο του ΕΟΦ και της ειδικής επιτροπής. Η μία εταιρεία ήταν αυτή που παρείχε το κορεατικό τεστ, που κρίθηκε ακριβό και οι άλλες 20 το κινέζικο της εταιρείας JOYSBIO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από αυτές τις εταιρείες, δύο κρίθηκαν ανάδοχοι, με την προμήθεια 2,5 εκατομμυρίων τεστ από την πρώτη και 7,4 εκατομμυρίων από την δεύτερη. Αρχικά ξεκίνησαν οι προσφυγές από τις άλλες υποψήφιες εταιρείες προμήθειας, ενώ όταν ζητήθηκαν από τις δύο αναδόχους οι σχετικές πιστοποιήσεις, η δεύτερη εταιρεία με την υποχρέωση προμήθειας των 7.400.000 τεστ, έφερε πιστοποίηση ενδιάμεσης εταιρείας με την μητρική.

self test

Όταν ρωτήθηκε σχετικά η μητρική JOYSBIO, επικεφαλής της ανέφεραν ότι δεν είχαν συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, ενώ και με την ενδιάμεση είχαν παλιά συμφωνία που είχε καταπέσει, καθώς ελέγχεται από τις κινεζικές αρχές ως ύποπτη για προμήθειες πλαστών παρτίδων τεστ με το λογότυπο της μητρικής εταιρείας.

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε την ματαίωση του σχετικού διαγωνισμού, με τους αρμοδίους να καταφεύγουν σε απευθείας διαπραγμάτευση με την μητρική κινεζική εταιρεία παρασκευής των τεστ, ενεργοποιώντας διακρατικές συμφωνίες με την Κίνα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Αυτή η απευθείας συμφωνία, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει οικονομικό όφελος για την χώρα, πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά, μόνο για την προμήθεια των 10.000.000 self test το όφελος της Ελλάδας είναι περισσότερα από 7.000.000 ευρώ.

"Ο διαγωνισμός για την επιπλέον προμήθεια self test ματαιώθηκε χθες λόγω ζητημάτων που προέκυψαν αναφορικά με την έγκαιρη και προσήκουσα παράδοση, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τη χθεσινή εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας" είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και πρόσθεσε "η κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας το αμέσως επόμενο διάστημα με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ 17 Ιουν 2021 | 19:22

Πώς θα έρχονται στη χώρα τουρίστες και ταξιδιώτες - Ολα τα μέτρα

Τι ισχύει για θέματα του υπουργείου Τουρισμού, τι αποφάσισε η Επιτροπή - Πώς θα γίνεται η είσοδος στη χώρα

ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΝΩΣΤΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 17 Ιουν 2021 | 18:57

Κορονοϊός: Τέλος τα self - test για τους πλήρως εμβολιασμένους

Όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό δεν θα υποχρεούνται να κάνουν self test

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ 17 Ιουν 2021 | 18:53

Από σούπερ μάρκετ τα self test στην Αχαΐα - Θα ακολουθήσει και η Αττική αν αρνηθούν οι φαρμακοποιοί

Η Αχαΐα γίνεται ο πρώτος νομός όπου θα διατίθενται τα self test από τα σούπερ μάρκετ

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ TESTING 17 Ιουν 2021 | 16:37

Λοιμωξιολόγοι: Τι εισηγούνται για την είσοδο τουριστών στην Ελλάδα

Πώς θα δέχεται η Ελλάδα τουρίστες εφόσον γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΣΑ 17 Ιουν 2021 | 10:05

Γκρίνιες Λουράντου: Οι πολίτες μας έχουν "αλλάξει τα πετρέλαια" με τα self test και τα εμβόλια

"Τα φαρμακεία στην Αττική έχουν γονατίσει και από τα self test και από το AstraZeneca", είπε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 17 Ιουν 2021 | 07:29

Ποιοι θα κάνουν self test από τον Ιούλιο: Τι αλλάζει στη διανομή τους - Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι

Αν οι φαρμακοποιοί τελικά συμφωνήσουν στο να διαθέτουν τα self test για ακόμη δύο μήνες, τότε το νέο καθεστώς θα είναι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 16 Ιουν 2021 | 19:12

Self test: Προς κατάργηση τον Ιούλιο η υποχρέωση για τους πλήρως εμβολιασμένους

Το Υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να συνεχίσουν τη διάθεση των self test για Ιούλιο και Αύγουστο - Ποιοι θα τα προμηθεύονται δωρεάν

ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ 16 Ιουν 2021 | 18:46

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Την αξιοπιστία των self tests μπορούν να κρίνουν μόνο οι ΠΟΥ, EMA, ECDC και ΕΟΦ

Την επιδημιολογική αξιοπιστία των self tests μπορούν να κρίνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι θεσμικοί, διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί (ΠΟΥ, EMA, ECDC και ΕΟΦ), ξεκαθαρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

ΑΝΟΙΧΤΟ ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ SUPER MARKET 16 Ιουν 2021 | 12:42

Εκβιάζουν και απειλούν οι φαρμακοποιοί για τα self test- Σήμερα η συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας

Ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έβαλε νερό στο κρασί του και ξεκίνησε ξανά από σήμερα τη διάθεση self test, o Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής τραβά το σχοινί.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΣΑ 16 Ιουν 2021 | 12:22

Τέλος από 19 Ιουνίου η διανομή των self test από τα φαρμακεία της Αττικής

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αποφάσισε τη διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self test από τα φαρμακεία, από την 19η Ιουνίου 2021.

ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΕΡΓΟ 16 Ιουν 2021 | 11:13

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία ο Νίκος Χαρδαλιάς: Σε εξέλιξη το σχέδιο διάνοιξης οδών διαφυγής σε περίπτωση φωτιάς [εικόνες]

Ο Νίκος Χαρδαλιάς πραγματοποίησε αυτοψία των έργων διάνοιξης διόδου απομάκρυνσης και διαφυγής πολιτών στην οδό Απόλλωνος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Ιουν 2021 | 14:44

Self test: Διάθεση από 14 έως 19 Ιουνίου στην εκπαιδευτική κοινότητα - Τι ισχύει για Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Από 14 έως 19 Ιουνίου θα γίνει διανομή τριών αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) από τα φαρμακεία στην εκπαιδευτική κοινότητα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 12 Ιουν 2021 | 11:46

Αποκάλυψη Σκέρτσου: Τέλος το υποχρεωτικό self test από 1η Ιουλίου για τους εμβολιασμένους

"Έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή, μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους", ξεκαθάρισε ο Ακης Σκέρτσος