Follow us

Γιατί ο ΠΟΥ εκφράζει "τεράστια ανησυχία" για τη γρίπη των πτηνών: Πόσο ασφαλές είναι να τρώμε αυγά, γάλα και κρέας

Τεράστια ανησυχία για την εξάπλωση του στελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών σε άλλα είδη αλλά και στους ανθρώπους, εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΓΡΙΠΗ

Τεράστια ανησυχία για την εξάπλωση του στελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών σε άλλα είδη αλλά και στους ανθρώπους εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη, ο ιός έχει εξαιρετικό ποσοστό θνησιμότητας σε ανθρώπους που μολύνθηκαν μετά από επαφή με άρρωστα ζώα. Από το 2003 ως την 1η Απριλίου 2024 ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε σε 23 χώρες συνολικά 889 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους και 463 θανάτους, με το ποσοστό θνησιμότητας να αγγίζει το 52%.

"Παραμένει, πιστεύω, (αιτία) τεράστιας ανησυχίας", δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ επικεφαλής
επιστήμονας του ΠΟΥ κατά διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Η5Ν1 έχει μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός έχει πλέον εξαπλωθεί σε 16 κοπάδια σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, με την εξάπλωση να ενισχύει τους φόβους για πιθανή περαιτέρω μετάδοση στον άνθρωπο.

Πόσο ασφαλές είναι να καταναλώνουμε αυγά, γάλα και κρέας

Η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε σε δείγματα μη παστεριωμένου γάλακτος από άρρωστες αγελάδες τον περασμένο μήνα, αλλά ο FDA είπε ότι η εμπορική προμήθεια παστεριωμένου
γάλακτος παραμένει ασφαλής, σε αντίθεση με το νωπό ή μη παστεριωμένο γάλα. Το γάλα από άρρωστες αγελάδες καταστρέφεται ώστε να μην καταλήγει στα ράφια των καταστημάτων.

Επίσης, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής αφορούσαν σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, όχι εκείνες που χρησιμοποιούνται για κρέας, και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι "είναι σίγουρο ότι η προμήθεια κρέατος είναι ασφαλής". Η πιθανότητα επίσης τα αυγά των μολυσμένων ζώων να περάσουν στην κατανάλωση είναι πολύ μικρή, ενώ η σύσταση είναι το καλό και προσεκτικό μαγείρεμα.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν ειδικά εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό της γρίπης H5N1 στον άνθρωπο. Υποψήφια εμβόλια για την πρόληψη της μόλυνσης από Η5 στους ανθρώπους έχουν αναπτυχθεί για σκοπούς ετοιμότητας πανδημίας.

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει όσους ταξιδεύουν σε χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης των ζώων να αποφεύγουν τις φάρμες, την επαφή με ζώα σε αγορές ζώντων ζώων, την είσοδο σε περιοχές όπου μπορεί να σφάζονται ζώα ή την επαφή με οποιεσδήποτε επιφάνειες που φαίνεται να είναι μολυσμένες με περιττώματα ζώων. Οι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό.

Τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών μπορεί να κυμαίνονται από ήπια, όπως ρινική καταρροή, πονόλαιμος, ερυθρότητα των ματιών και πονοκέφαλος, έως σοβαρή πνευμονία.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τη γρίπη των πτηνών

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι άνθρωποι που έρχονται σε στενή επαφή με νοσούντα πτηνά/ πουλερικά ή ζώα, είναι δυνατόν να προσβληθούν από τους υπότυπους/γενότυπους του ιού οι οποίοι κυκλοφορούν στην εκάστοτε περιοχή και που προκαλούν ποικίλη βαρύτητα νόσου.

Όπως αναφέρει, η γρίπη των πτηνών και ιδιαίτερα ορισμένοι υπότυποι/γενότυποι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο στον άνθρωπο όμως η μετάδοση απαιτεί στενή και χωρίς προφυλάξεις επαφή με πτηνά και ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο, όσο ο ιός παραμένει σε κυκλοφορία έχει την ικανότητα να εξελίσσεται και να αποκτά νέα χαρακτηριστικά. Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ο κίνδυνος εμφάνισης νέου υπότυπου/γενότυπου του ιού με τη δυνατότητα να μεταδίδεται εύκολα από τα πτηνά στον άνθρωπο και μεταξύ των ανθρώπων ο οποίος θα μπορεί να προκαλεί σοβαρή νόσο καθώς θα πρόκειται για νέο ιό και ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν θα προστατεύεται από κάποιο βαθμό ανοσίας.

Το 2022 ήταν και η πρώτη χρονιά που εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην Ευρώπη. Τον Οκτώβριο του 2022 ανακοινώθηκε ότι ανιχνεύτηκε H5N1 σε 2 εργάτες που συμμετείχαν σε αντιμετώπιση εστίας γρίπης σε πουλερικά στην Ισπανία.

Εκτιμάται όμως ότι δεν επρόκειτο για συστηματική λοίμωξη αλλά πιθανόν για επιφανειακή επιμόλυνση των βλεννογόνων καθώς δεν εμφάνισαν συμπτώματα ούτε βρέθηκε ικανή ποσότητα ιού στα δείγματα. Το ίδιο θεωρείται ότι συνέβη και με την περίπτωση ατόμου στην Αγγλία που διατηρούσε πάπιες που εμφάνισαν σημαντική νοσηρότητα και θανάτους από H5N1.

Το διάστημα εκείνο (Ιανουάριος του 2022) βρέθηκε και ο ίδιος θετικός για H5N1 αλλά δεν νόσησε ούτε ανέπτυξε συμπτώματα. Αυτό συνάδει με την μέχρι τώρα γνώση ότι η μετάδοση του H5N1 στον άνθρωπο συμβαίνει δύσκολα επειδή απαιτεί στενή και χωρίς προφυλάξεις επαφή με τα νοσούντα πτηνά ή το μολυσμένο περιβάλλον όμως όταν ο ιός μεταδοθεί η νόσος μπορεί να είναι βαρύτατη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 25 Μαϊ 2024 | 10:33

Συγκλονίζει ο Νίκος Πολυδερόπουλος: Μέχρι και σήμερα δεν ξέρουμε από τι πέθανε ο αδερφός μου

Ο Νίκος Πολυδερόπουλος ήταν καλεσμένος του Θέμη Γεωργαντά μίλησε μεταξύ άλλων για την προσωπική του ζωή, αλλά και την ξαφνική απώλεια του αδερφού του.

ΣΤΟ MEGA 24 Μαϊ 2024 | 18:47

Αποκαλύψεις για τον θάνατο της 57χρονης Χαράς - "Δεν έχεις τίποτα" της έλεγε ο γιατρός ενώ εκείνη πονούσε αφόρητα [Βίντεο]

"Δεν έχεις τίποτα. Απλά έχεις ανέβει ένα σκαλοπάτι πόνου", είπε ο γιατρός στην 57χρονη Χαρά, λίγες ώρες μετά την επέμβαση λιποαναρρόφησης - Το εξάνθημα στα πόδια και αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 24 Μαϊ 2024 | 15:33

Πέθανε ο πατέρας της Εύης Χριστοφιλοπούλου: "Μου είχες πει πως οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν πάψουν να τους θυμούνται"

"Κάποτε μου είχες πει πως οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν πάψουν να τους θυμούνται". Η συγκινητική ανάρτηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου για τον πατέρα της.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΗΓΜΑ 24 Μαϊ 2024 | 15:18

Πάτρα: Θρήνος για την 33χρονη νηπιαγωγό- Εφυγε από καρκίνο σκωληκοειδούς απόφυσης, μια σπάνια μορφή της νόσου

"Μέσα σε τέσσερις μήνες το χάσαμε το κορίτσι μας. Είχε καρκίνο σκωληκοειδούς απόφυσης", λέει συγγενής της άτυχης γυναίκας

ΣΤΗΝ "ΟΔΟ ΟΝΕΙΡΩΝ" 24 Μαϊ 2024 | 11:53

Πέθανε στα 90 της χρόνια η ηθοποιός Νίκη Λεμπέση: Ήταν μία από τις "Αδελφές Τατά" του Μάνου Χατζιδάκη

Πέθανε η Νίκη Λεμπέση, μία από τις "αδελφές Τατά" του Μάνου Χατζιδάκη.

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Μαϊ 2024 | 22:07

Θρήνος στην Κρήτη για τη 17χρονη Νικολέτα: Έκκληση από τη μητέρα σε όποιον ξέρει πώς έπεσε η κόρη της από τη γέφυρα

Για τη βουτιά θανάτου της 17χρονης στον ΒΟΑΚ οι Αρχές εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας, χωρίς να αποκλείοουν το σενάριο του δυστυχήματος - Μαρτυρίες από τουρίστριες που προσπάθησαν να την πλησιάσουν πριν πέσει

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ALPHA 23 Μαϊ 2024 | 19:04

Γιατί πέθανε τελικά η 57χρονη Χαρά μετά τη λιποαναρρόφηση: Η σηψαιμία και το σενάριο οξείας λοίμωξης από μικρόβιο [Βίντεο]

Οι συγγενείς της 57χρονης Χαράς ζητούν άμεσα απαντήσεις για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του χειρουργείου λιποαναρρόφησης, στο οποίο υπεβλήθη στις 13 Μαΐου, σε κλινική στη Γλυφάδα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23 Μαϊ 2024 | 18:00

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από Covid, έξι διασωληνωμενοι και 117 εισαγωγές την εβδομάδα που πέρασε

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού για το διάστημα 13-19 Μαΐου.

ΘΛΙΨΗ 22 Μαϊ 2024 | 18:21

Πέθανε ο τραγουδιστής και ηθοποιός Νάσος Πατέτσος σε ηλικία 101 ετών- Υπήρξε μεγάλη φίρμα τις διεκαετίες 40 έως 70

"Το μυστικό της μακροζωίας μου είναι το γέλιο και η καλοσύνη. Τίποτα άλλο. Να αγαπάτε αλλήλους" είχε πει στα γενέθλιά του πέρσι.

«ΑΝΤΙΟ ΜΑΡΙΑΝΘΗ» 22 Μαϊ 2024 | 15:02

Τα σκυλιά που ξεμένουν πάντα πίσω και δεν βρίσκουν ποτέ το δικό τους σπίτι - Ο αποχαιρετισμός του SGS

Οι άνθρωποι του καταφυγίου που φρόντισαν τη Μαριάνθη την αποχαιρετούν με ένα συγκινητικό κείμενο για τα σκυλιά που δεν βρίσκουν ποτέ το δικό τους σπίτι

ΣΤΟ MEGA 21 Μαϊ 2024 | 18:57

Θρήνος στη Βέροια για τον ξαφνικό χαμό της 23χρονης Δάφνης: "Χτύπησε το ξυπνητήρι και… παρέδωσε - Δεν έπαιρνε ούτε ασπιρίνη"

Οι γονείς της περιγράφουν τις τελευταίες χαρούμενες στιγμές με την κόρη τους - "Δεν είχε σύμπτωμα. Το παιδί μου δεν έπαιρνε ποτέ ούτε ασπιρίνη" λένε για την υγεία της

ΣΥΜΒΟΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 21 Μαϊ 2024 | 07:39

Πέθανε ο πραγματικός "Λύκος της Γουόλ στριτ" σε ηλικία 87 ετών: Η ζωή του τρομερού κερδοσκόπου Ιβάν Μπόσκι

"Να είστε άπληστοι. Η απληστία είναι καλό πράγμα", συμβούλευε ο Ιβάν Φρέντερικ Μπόσκι (1937-2024) στο απόγειο της δόξας του.

ΠΑΤΡΑ 20 Μαϊ 2024 | 18:26

Θρίλερ με τον θάνατο της 57χρονης Χαράς μετά τη λιποαναρρόφηση - Το ανησυχητικό σύμπτωμα και τα σενάρια

Στο μικροσκόπιο του ιατροδικαστή το εξάνθημα που φέρεται να εμφάνισε στα πόδια η 57χρονη μετά τη λιποαναρρόφηση - Η επικίνδυνη διαδικασία της λιπομεταφοράς