Γιατί οι αιτίες για τις φωτιές στη Ζάκυνθο φτάνουν μέχρι το ...1864

Τα ερωτήματα για το αν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην επίμαχη περιοχή είναι συμπτωματικές, αναζητούν απαντήσεις στις έρευνες των αρχών.

Γιατί οι αιτίες για τις φωτιές στη Ζάκυνθο φτάνουν μέχρι το ...1864

Το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό «αλαλούμ» της Ζακύνθου, όπου δασικές εκτάσεις στα Επτάνησα, ανήκουν σε ιδιώτες , και η εκδίκαση υπόθεσης για την αγοραπωλησία 15.000 στρεμμάτων από επενδυτικό φορέα του Κατάρ, ενδέχεται να κρύβονται πίσω από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές αυτού του καλοκαιριού στη Ζάκυνθο.

Αυτή τη σύνδεση την έχει κάνει ευθέως ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενώ και ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας εμμέσως πλην σαφώς συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του realnews, είπε χαρακτηριστικά:

«Μια φωτιά άναβε, άλλη μια ξεσπούσε κάπου. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ήταν πισώπλατες μαχαιριές στους πυροσβέστες, στον μηχανισμό που προσπαθούσε να σώσει τον τόπο και το δάσος, αυτές οι ενέργειες, που κάποιοι για λόγους συμφεροντολογικούς; οικοπεδικά συμφέροντα; κάποιοι θέλουν να δούνε ξενοδοχεία εκεί που υπάρχουν δάση; Αυτό είναι το πιθανότερο. Υπάρχουν συμφέροντα τα οποία ψάχνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές και της Αττικής και αυτό δεν θα το αφήσουμε έτσι, θα ψάχνουμε όσος καιρός και να περάσει».

Οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με τον πρόεδρό του κ. Γιάννη Ρέτσο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter να γράψει χαρακτηριστικά: «Ο υπουργός οφείλει να συλλάβει τους εμπρηστές αν τους γνωρίζει. Επιεικώς άδικη η στοχοποίηση ολόκληρου κλάδου».

Το περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ζακύνθου επεσήμανε σε άρθρο του και ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Υπαρχηγός Π.Σ., ε.α, Νομικός, Ειδικός Ερευνητής-Δικαστικός Πραγματογνώμονας, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση παρέχει τη δυνατότητα στον δράστη εμπρησμού να καταπατήσει ορισμένη δασική έκταση ή να αυξήσει αυτή που έχει.

Ο κ. Γκουρμπάτσης σημειώνει ότι με τη συνθήκη του Λονδίνου, που υπογράφτηκε στις 17/29 Μαρτίου του έτους 1864, τα Επτάνησα πέρασαν οριστικά στις ελληνική κυριαρχία, έχοντας η Ζάκυνθος 680 χρόνια ξένης κατοχής, ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δικαιώματα κυριότητας, αφού κατά την ένωση τους με την Ελλάδα δεν έλαβε κανένα τέτοιο δικαίωμα.

Συμπληρώνει επίσης, ότι με το τέλος της αγγλικής κυριαρχίας οι δημόσιες εκτάσεις στα Επτάνησα δεν αποδόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο με αποτέλεσμα οι δικαστικές διαμάχες (αντιδικίες) με ιδιώτες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε αμφισβητούμενες εκτάσεις να επιλύονται σχεδόν κάθε φορά υπέρ των ιδιωτών.

Μία τέτοια -πρόσφατη- αστική διαφορά, όπως επισημαίνει στο άρθρο του ο κ. Γκουρμπάτσης, αφορά την αγοραπωλησία μιας επίδικης έκτασης 15.000 στρεμμάτων, η οποία μάλιστα βρίσκεται στην περιοχή που προκλήθηκε η πιο πρόσφατη πυρκαγιά, κοντά στο «Ναυάγιο». Η αγωγή που κατέθεσαν η Μητρόπολη Ζακύνθου από κοινού με την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνού, για την ακύρωση του σχετικού συμβολαίου που συντάχθηκε για την συγκεκριμένη αγοραπωλησία, εκδικάστηκε στις 17 Φεβρουαρίου και 5 Απριλίου 2017 στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου και αναμένεται η απόφαση. Πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη αυτή άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος, η Περιφέρεια και μερίδα κατοίκων. Πωλητής της έκτασης είναι ιδιώτης ενώ αγοραστής εταιρία ακινήτων επενδυτικού φορέα του Κατάρ. Για την επίδικη υπόθεση με παραγγελία του Οικονομικού Εισαγγελέα κ. Γαληνού Μπρη τον Νοέμβριο 2016 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος έξι προσώπων για ψευδή βεβαίωση και απάτη, αφού ο εισαγγελέας δεν αναγνωρίζει εξουσία επί της ως άνω έκτασης των αντισυμβαλλομένων μερών.

Τα ερωτήματα για το αν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην επίμαχη περιοχή είναι συμπτωματικές, αναζητούν απαντήσεις στις έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο κ. Γκουρμπάτσης, τονίζει ότι το καθεστώς «ιδιωτικών δασών» στη Ζάκυνθο, ανεβάζει την επικινδυνότητα και την εξάπλωση των πυρκαγιών εξαιτίας της παντελούς έλλειψης καθαρισμού τους, καθώς ο ιδιοκτήτης πρέπει να πάρει σχετική άδεια από το Δασαρχείο, αφού όμως υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ουσιαστικά καλείται να αποποιηθεί της κυριότητάς του. Οπότε δεν το κάνει κανείς, και τα «ιδιωτικά δάση» μετατρέπονται σε «μπαρουταποθήκη από την επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

Το γεγονός του ασυνήθιστου αριθμού πυρκαγιών, οι περισσότερες εκ των οποίων ενδεχομένως οφείλονται σε δόλια ενέργεια, σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, αυτό δεν σημαίνει αυτοδίκαια ότι υπάρχει αντίστοιχα και οργανωμένο σχέδιο, χωρίς τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καταλήγει: «Όσοι τοπικοί άρχοντες, υπουργοί ή άλλοι αρμόδιοι ισχυρίζονται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία το αντίθετο, είναι ισχυρισμός αβάσιμος και μόνον ως ''άλλοθι'' μπορεί να προβληθεί προκειμένου να αποσοβήσει ενδεχόμενες πολιτικές ή ποινικές ευθύνες»...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 10 Μαϊ 2021 | 18:48

Φωτιές: Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης 18 περιοχές της Αττικής για δύο μήνες - Η λίστα

Σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν 18 περιοχές της Αττικής

ΤΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 10 Μαϊ 2021 | 07:50

Δολοφονία 54χρονου στη Ζάκυνθο: Ποιους "έδειξε" με τη μήνυσή του πριν 11 μήνες - Οι δύο πρώην αστυνομικοί και ο αμαξάς

Ανάμεσα σε αυτούς που είχε μηνύσει ο επιχειρηματίας ήταν ένας συνοδός ασφαλείας, ένας σεσημασμένος για υποθέσεις ναρκωτικών, και δύο πρώην αστυνομικοί.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ "ΧΤΥΠΗΜΑ" 08 Μαϊ 2021 | 13:59

Δολοφονία Ζάκυνθος: Βρέθηκε και δεύτερο καλάσνικοφ στο καμμένο αυτοκίνητο των εκτελεστών του 54χρονου

Το δεύτερο καλάσνικοφ που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας δεν ήταν άδειο και βρέθηκε -κι αυτό καμμένο- στο πάτωμα του αυτοκινήτου, στη θέση του οδηγού.

ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 08 Μαϊ 2021 | 09:51

Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Η μαφία, η εκτέλεση "βασίλισσας" οίκων ανοχής και μια ληστεία μαμούθ 550.000 ευρώ

Οι υποθέσεις για τις οποίες είχε κατηγορηθεί, αθωωθεί, εμπλακεί, σχετιστεί το 54χρονο θύμα της χθεσινής μαφιόζικης εκτέλεσης στη Ζάκυνθο.

ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 07 Μαϊ 2021 | 17:37

Δολοφονία Ζάκυνθος-Συγκλονίζει ο θείος του επιχειρηματία: "Φοβόταν... κυκλοφορούσε με αλεξίσφαιρο και σωματοφύλακα"

Tι είπε ο θείος του επιχειρηματία που τον σκότωσαν μέρα- μεσημέρι στηυ Ζάκυνθο

ΑΦΑΝΤΟΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 07 Μαϊ 2021 | 15:21

Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Τον εκτέλεσαν εξ επαφής με 10 σφαίρες στο κεφάλι

Ανθρωποκυνηγητό της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού για τη σύλληψη των δραστών της δολοφονίας στη Ζάκυνθο - Πιθανολογείται ότι διέφυγαν με σκάφος

ΑΦΑΝΤΟΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 07 Μαϊ 2021 | 14:39

Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Βρέθηκε το όπλο και το αυτοκίνητο των εκτελεστών του επιχειρηματία [Εικόνες]

Βρέθηκε καμένο το αυτοκίνητο και το όπλο των δραστών της δολοφονίας στη Zάκυνθο

ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ 07 Μαϊ 2021 | 12:37

Σοκ στη Ζάκυνθο: Δολοφονήθηκε γνωστός επιχειρηματίας σε ενέδρα θανάτου [εικόνες - βίντεο]

Άγνωστοι δολοφόνησαν γνωστό επιχειρηματία της Ζακύνθου. Είχε γλιτώσει και από άλλη ενέδρα στην οποία είχε σκοτωθεί η γυναίκα του.

ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ 06 Μαϊ 2021 | 08:59

Κλέλια Ρένεση: Η συγκινητική απαγγελία του Εθνικού Υμνου στο σημείο που τον έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός

Η Κλέλια Ρενέση συμμετείχε σε εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στη Ζάκυνθο.

ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ 02 Μαϊ 2021 | 14:24

Ακρωτηριάστηκε 30χρονος στη Ζάκυνθο - Εσκασε κροτίδα στο χέρι του

Άσχημη κατάληξη είχε το παιχνίδι με τις κροτίδες για έναν 30χρονο άνδρα από τη Ζάκυνθο, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό του χέρι.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 18 Μαϊ 2021 | 07:29

Εγκλημα στα Γλυκά Νερά: "Ενώπιον" του συζύγου της Καρολάιν ο Γεωργιανός που συνελήφθη - Τι δείχνει το DNA

Ο 33χρονος πιλότος, σύζυγος της Καρολάιν που δολοφονήθηκε στα Γλυκά Νερά, θα μπει στη διαδικασία αναγνώρισης του 30χρονου Γεωργιανού.

ΠΥΡΕΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ 17 Μαϊ 2021 | 08:01

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: "Ξεσκονίζουν" τον Γεωργιανό που συνελήφθη - "Μιλάει" το DNA που βρέθηκε στο σπίτι

Το κλιμάκιο των τουλάχιστον 20 αστυνομικών που ερευνούν την άγρια δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν εκτιμά ότι οι δράστες είναι πιθανότατα μέλη εγκληματικών ομάδων Αλβανών-Ρομά και Γεωργιανής Μαφίας, τύπου VOR V ZAKONE.