Follow us

Γιατί τα κρέατα φυτικής προέλευσης δεν είναι και τόσο υγιεινά σε σχέση με το κόκκινο κρέας - Τι έδειξε νέα μελέτη

Επιστήμονες συνέκριναν τη διατροφή που περιέχει πραγματικό κρέας με αυτή που περιλαμβάνει κρέας φυτικής προέλευσης όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής υγείας και τον διαβήτη.

ΚΡΕΑΣ

Τα φυτικά προϊόντα κρέατος (τα οποία έχουν όψη και γεύση παρόμοια με εκείνη του πραγματικού κρέατος, αλλά είναι φυτικής προέλευσης, για παράδειγμα παράγονται από όσπρια, σόγια ή μανιτάρια) έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε όσους ακολουθούν μια βίγκαν ή χορτοφαγική διατροφή ή σε περιόδους νηστείας. Συχνά θεωρούνται μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας.

Εντούτοις μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition φέρνει νέα δεδομένα για τα παρασκευάσματα που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τη γεύση και την υφή του πραγματικού κρέατος.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τη διατροφή που περιέχει πραγματικό κρέας με αυτή που περιλαμβάνει κρέας φυτικής προέλευσης όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής υγείας και τον διαβήτη.

Το κύριο ερώτημα ήταν εάν η αντικατάσταση του ζωικού κρέατος με κρέας φυτικής προέλευσης (plant-based meat analogues- PBMAs) θα βελτίωνε την υγεία της καρδιάς και θα μείωνε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Στη μελέτη 8 εβδομάδων στην οποία συμμετείχαν 89 συμμετέχοντες, οι μισοί κλήθηκαν να φάνε κρέας φυτικής προέλευσης και οι άλλοι μισοί έτρωγαν κανονικό κρέας ζώων. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων δεικτών υγείας.

Τα ευρήματα δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές στα προφίλ χοληστερόλης, Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό συμμετεχόντων που παρακολουθήθηκε πιο στενά, όσοι έτρωγαν ζωικό κρέας φάνηκε να έχουν καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους.

Βελτιώσεις της αρτηριακής πίεσης σημειώθηκαν επίσης στην ομάδα του ζωικού κρέατος.

Τα παραπάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα οφέλη που συχνά συνδέονται με τη βίγκαν διατροφή ως προς την υγεία της καρδιάς δεν αφορούν τα κρέατα φυτικής προέλευσης.

Διαβάστε Επίσης

Η ανάλυση των θρεπτικών συστατικών έδειξε ακόμη ότι η διατροφή με πραγματικό κρέας περιείχε περισσότερη πρωτεΐνη, ενώ τα PBMA ήταν υψηλότερα σε νάτριο, κάλιο και ασβέστιο.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα που παρατηρείται στην ομάδα που κατανάλωνε ζωικό κρέας, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να οφείλεται στη χαμηλότερη ποσότητα υδατανθράκων και στην υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών. Αν και η μελέτη δεν εξέτασε την απορρόφηση πρωτεϊνών, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες από τα PBMA δεν απορροφώνται τόσο εύκολα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 09 Μαϊ 2024 | 13:29

Μεγάλη έρευνα του Eteron για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας: Πιο πετυχημένος πρωθυπουργός από το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου

Πώς αξιολογούν οι πολίτες τη Μεταπολίτευση και την τρίτη ελληνική Δημοκρατία; - Τι πιστεύουν για τη λειτουργία της δημοκρατίας και τους θεσμούς;

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ 08 Μαϊ 2024 | 07:37

Οι 4 τροφές που πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών, φρούτων και οσπρίων για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

ΕΡΕΥΝΑ 04 Μαϊ 2024 | 08:50

Οι άνδρες ή οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο; Η επιστήμη δίνει την απάντηση

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου, ενώ οι γυναίκες είναι πιο συχνό να υποφέρουν από αϋπνία και να αναφέρουν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου.

04 Μαϊ 2024 | 08:35
ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ 30 Απρ 2024 | 21:02

Οδηγός διατροφής για το Πάσχα - Τι να κάνετε, τι να αποφύγετε στο γιορτινό τραπέζι

Οι συστάσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη διατροφή τις ημέρς του Πάσχα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Απρ 2024 | 07:52

Αυτές είναι οι τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε και μετά την ημερομηνία λήξης

Μπορούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα και μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία; Πότε είναι "ασφαλές" να αγνοήσουμε τις συστάσεις;

NATURE MENTAL HEALTH 28 Απρ 2024 | 09:17

Πώς η διατροφή επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου: Τι συμβαίνει με τη φαιά ουσία που συνδέεται με την ευφυΐα

Η μελέτη, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health - Η ισορροπημένη διατροφή συσχετίστηκε με καλύτερη ψυχική υγεία και γνωστική λειτουργία

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 26 Απρ 2024 | 09:30

Οδηγός σωστής διατροφής: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διατροφή του κατοικιδίου σας

Ποια συστατικά πρέπει να περιλαμβάνει η τροφή για τα κατοικίδιά μας - Τα πλεονεκτήματα των hyper-premium τροφών.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 26 Απρ 2024 | 07:12

Αυτές είναι οι 8 βλαβερές συνήθειες που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο, μπορούμε όμως να επιβραδύνουμε τα σημάδια του χρόνου πάνω μας.

ΕΡΕΥΝΑ 25 Απρ 2024 | 07:44

Μπορεί η ασπιρίνη να μπλοκάρει τον καρκίνο του παχέος εντέρου; - Τι έδειξε νέα μελέτη

Η λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να αποτρέψει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 24 Απρ 2024 | 07:45

Γιατί η ανθυγιεινή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου: Οι επιστήμονες βρήκαν τον "κρίκο" που λείπει

Η κακή διατροφή σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, αλλά και με την εμφάνιση καρκίνου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 22 Απρ 2024 | 07:40

Τα πέντε τρόφιμα που οι καρδιολόγοι θα ήθελαν να σταματήσουμε να τρώμε - Με τι να τα αντικαταστήσουμε

Ενας στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30 - 70 ετών πεθαίνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να προληφθεί.

ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ 11 Μαϊ 2024 | 08:56

Η σχέση του ελαιόλαδου με την άνοια - Τι ανακάλυψαν ερευνητές του Χάρβαρντ

Η μελέτη σε 92.000 ενήλικες και η σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν πότε ή σπάνια ελαιόλαδο.