Γιατροί έγραφαν συνταγές...σε πεθαμένους!

Ούτε ένας ούτε δύο...αλλά 51 γιατροί έγραφαν συνταγές σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ και του ΝΑΤ που είχαν... πεθάνει. Και φαρμακεία στο κύκλωμα όπου εκτελούνταν συνταγές παραπάνω από μία φορά.

giatroi-egrafan-suntagesse-pethamenous
|
SHARE THIS
0
SHARES

Οι 51 γιατροί είχαν πάρει τα ΑΜΚΑ από ασφαλισμένους οι οποίοι είχαν «συχωρεθεί» αλλά τα στοιχεία τους δεν είχαν διαγραφεί από το «e-syntagografisi».

Εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία αυτή του συστήματος έγραφαν τις συνταγές σε πεθαμένους ασφαλισμένους ή συνταξιούχους του Ναυτικού Ταμείο από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του 2012.

Παράλληλα, βρέθηκαν 2.585 συνταγές νεκρών συνταξιούχων του ΙΚΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ζημιά εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 150.000€.

Διαπιστώθηκε ακόμη περίπτωση συνταγογράφησης σε βιβλιάριο ασφαλισμένου, το οποίο είχε κλαπεί, καθώς και η παράτυπη έκδοση παραπεμπτικού φυσιοθεραπειών ασθενούς Ι.Κ.Α. στη Ζάκυνθο, από πρώην ορθοπεδικό ιατρό Νοσοκομείου της Αττικής, το οποίο έφερε σφραγίδα του ιατρού στην οποία δεν υπήρχαν τα στοιχεία Α.Φ.Μ. και της διεύθυνσης του, ενώ στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.), ο ιατρός εμφανιζόταν ως νοσοκομειακός ιατρός και το σύστημα δεν του είχε «κλειδώσει» τη χρήση αναγραφής συνταγών.

Οι γιατροί του κυκλώματος συνταγογραφούσαν σε νησί του Αιγαίου χωρίς να ελέγχουν την ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών τους. Παράλληλα σε δύο φαρμακεία δεν επικολλούνταν οι ταινίες γνησιότητας που εκτελούσαν οι φαρμακοποιοί.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη κόψει τις δαπάνες από τις αντίστοιχες συνταγές που δεν ήταν επικολλημένες οι ταινίες γνησιότητας.

Τέλος, εξακριβώθηκε ότι συνταγές φαρμάκων ασθενών είχαν εκτελεσθεί παραπάνω της μίας φοράς είτε από διαφορετικά φαρμακεία, είτε από το ίδιο φαρμακείο. Σε τέσσερα από τα εμπλεκόμενα φαρμακεία επεβλήθησαν με αποφάσεις της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. χρηματικά πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, ανά περίπτωση, επιβλήθηκαν:

  • Πρόστιμο ύψους 9.879,65€ και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση συνταγών για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών,
  • Πρόστιμο ύψους 5.669,97€ και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών
  • Πρόστιμο ύψους 4.459,06€
  • πρόστιμο ύψους 6.888,48€, ενώ η έρευνα για τα υπόλοιπα φαρμακεία συνεχίζεται
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook