Με μία ανάρτηση στο Facebook, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, απαντά εάν το εργαστήριο του πανεπιστημίου στο οποίο είναι επιστημονικάς υπεύθυνος έχει λάβει το αστρονομικό ποσό των 15,5 εκατομμυρίων.
Ο καθηγητής κάνει λόγο για ψευδή είδηση και σημειώνει ότι ο πραγματικός προϋπολογισμός για τις δωρεάν εξετάσεις που κάνει το εργαστήριο σε ανθρώπους με HIV, περίπου 10.000 άτομα το έτος, είναι της τάξης των 900.000 ευρώ τον χρόνο.
"Με απλά λόγια η ετήσια χρηματοδότηση του εργαστηρίου δεν είναι ούτε το 1/10 του ποσού αυτού και πρόκειται για "δημιουργική" λογιστική πράξη του όποιου επιτήδειου" τονίζει στην ανάρτησή του.
Αναλυτικά η ανάρτηση
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί μία ψευδής είδηση ότι στη Διαύγεια φαίνεται ότι έχουμε λάβει στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου που είμαι επιστημονικά υπεύθυνος 15.5 εκατομμύρια ευρώ.
Καταρχήν να διευκρινίσω για ακόμη μία φορά ότι ο προϋπολογισμός του εργαστηρίου αφορά κυρίως την αποζημίωση των εξετάσεων που παρέχονται δωρεάν σε ασθενείς που ζουν με HIV όταν και εφόσον αυτές εκτελεσθούν. Είναι προϋπολογισμός για εξετάσεις που προβλέπονται για ασθενείς που παρακολουθούνται στο ΕΣΥ από το Υπουργείο Υγείας. Δεν είναι προσωπική χρηματοδότηση και δεν αφορά έρευνα. Τα όποια χρηματικά ποσά αναφέρονται στην Διαύγεια είναι χρήματα του Πανεπιστημίου τα οποία είμαι υποχρεωμένος από το νόμο να διαχειρίζομαι.
Η διαχείριση γίνεται από το Πανεπιστήμιο γιατί το Εργαστήριο εποπτεύεται από το Υπουργειό Υγείας αλλά τα οικονομικά τα διαχειρίζεται ο ΕΛΚΕ σύμφωνα με το νόμο.
Κατά δεύτερον ο πραγματικός προϋπολογισμός (κόστος) και η χρηματοδότηση αυτών των εξετάσεων (για περίπου 10.000 άτομα το έτος) είναι της τάξης των 900.000 ευρώ το έτος. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος να προκύψει αυτό το ιλιγγιώδες ποσό των 15.5 εκατομμυρίων ως προϋπολογισμός του Εργαστηρίου. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι έχουν προστεθεί πολλαπλές φορές τα ίδια ποσά στις κατά σειρά διοικητικές πράξεις που λαμβάνουν χώρα στον ΕΛΚΕ (όπως π.χ. πράξη αποδοχής, πράξη προϋπολογισμού, πράξη ανασύνταξης προϋπολογισμού). Μα απλά λόγια η ετήσια χρηματοδότηση του εργαστηρίου δεν είναι ούτε το 1/10 του ποσού αυτού και πρόκειται για "δημιουργική" λογιστική πράξη του όποιου επιτήδειου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr