Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στις αρχές Αυγούστου φαίνεται ότι έχει περιοριστεί, σημείωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαργιοκίνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Ο κ. Μαργιοκίνης επισήμανε ότι αυτή η ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικευμένης χρήσης μάσκας καθώς και της επιβολής περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές.
Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται επαγρύπνηση για την ανακοπή της πανδημίας και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ανάγκη της σωστής χρήσης της μάσκας και την ανάγκη κοινωνικού περιορισμού όσων επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές.
Είπε ακόμα ότι ο δείκτης R είναι κατά προσέγγιση περίπου κάτω από το 1, σημείωσε ότι η μικρή ανάσχεση της διασποράς "δεν πρέπει να μας ξεγελάει" ενώ υπογράμμισε ότι η επιδημία εξακολουθεί να "σιγοβράζει" και γι' αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση.