Follow us

Γκίκας Μαγιορκίνης στο TheTOC: Βέβαιη νέα έξαρση της πανδημίας μέσα στον χειμώνα - Ποιο εμβόλιο να επιλέξουμε

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί ποιο εμβόλιο να επιλέξουμε ανάλογα με το πότε νοσήσαμε, αλλά και πόσο κρατά η ανοσία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ

Εδώ και δύο εβδομάδες γίνονται αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ο1, σύμφωνα όμως με το υπουργείο Υγείας από τις αρχές του Οκτωβρίου εκτιμάται πως θα είναι στη διάθεσή μας και τα εμβόλια κατά της Ο4 και Ο5.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί στο TheTOC ποιο εμβόλιο να επιλέξουμε ανάλογα με το πότε νοσήσαμε, αλλά και πόσο κρατά η ανοσία.

Όπως αναφέρει επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μία έξαρση της πανδημίας μέσα στον χειμώνα και πιθανότατα θα συνδεθεί με την έλευση ενός υποστελέχους της Όμικρον.

Σύντομα θα παραλάβουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την Όμικρον 4 και 5.

Ερ: Ποιο εμβόλιο να κάνουμε τελικά, ποιοι να το κάνουν και για πόσο διάστημα μπορεί να κρατήσει η ανοσία;

Απ: Οι οδηγίες για το ποιοι να κάνουν την επικαιροποιημένη δόση δίνονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σε γενικές γραμμές και με απλά λόγια, θα πρέπει να την κάνουν οι άνω των 60 και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αρκεί βέβαια να έχουν κάνει το βασικό σχήμα εμβολιασμού.

Όσοι νόσησαν μέσα στο καλοκαίρι, λογικά έχουν εκτεθεί σε στελέχη O4 ή Ο5, οπότε η καλύτερη θεωρητικά λύση για αυτούς θα ήταν να κάνουν το επικαιροποιημένο της Ο1 που ήδη κυκλοφορεί για να έχουν πιο διευρυμένη ανοσολογική απάντηση. Τα εμβόλια των Ο4 και Ο5 είναι τα βέλτιστα για όσους νόσησαν πριν το καλοκαίρι.

Γενικά οι οδηγίες λένε ότι την επικαιροποιημένη δόση την κάνουμε 3 μήνες μετά από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό. Η αποστειρωτική ανοσία κρατά για μικρό χρονικό διάστημα (γύρω στους 2-3 μήνες) αλλά η ανοσία από σοβαρή νόσο διατηρείται για περισσότερο από 6 μήνες.

Ερ: Πόσο πιθανό είναι ένα νέο κύμα πανδημίας τους επόμενους μήνες ή μια νέα μετάλλαξη;

Απ: Θεωρούμε βέβαιο ότι θα υπάρξει μία έξαρση της πανδημίας μέσα στον χειμώνα και πιθανότατα θα συνδεθεί με την έλευση ενός υποστελέχους της Όμικρον.

Το ερώτημα είναι η χρονική στιγμή της έξαρσης. Λογικά θα δούμε μία πρώτη αύξηση της μεταδοτικότητας τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου που πιθανόν να μην συνοδεύεται με την έλευση ενός νέου στελέχους.

Το πιο πιθανό σενάριο για την έλευση μίας νέας διεισδυτικής μετάλλαξης της Όμικρον τοποθετεί την έξαρση στα μέσα προς τέλη Δεκεμβρίου.

Διαβάστε Επίσης

Ερ: Ανησυχείτε για άνοδο των σκληρών δεικτών μέσα στο χειμώνα;

Απ: Έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία με βάση τα στοιχεία που είδαμε το καλοκαίρι, όπου μολύνθηκε περισσότερο από το 50% του πληθυσμού, ότι η πίεση στα νοσοκομεία δεν θα αυξηθεί σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα, ή σε επίπεδα που θα χρειαστεί να λάβουμε οριζόντια μέτρα.

Ερ: Σας προβληματίζει η "Κένταυρος";

Απ: Η Κένταυρος είναι μία υποπαραλλαγή της Ο2 που προκάλεσε την θερινή έξαρση στην Ινδία.

Ωστόσο, στην Ινδία οι υπο-παραλλαγές Ο4 και Ο5 δεν είχαν προλάβει να επικρατήσουν, συνεπώς αυτό που συνέβη ήταν ότι η έλευση της υπο-παραλλαγής Κένταυρος πρόλαβε να επικρατήσει πριν προλάβουν οι άλλες υπο-παραλλαγές.

Αν και η Κένταυρος έχει εμφανισθεί από τα μέσα Ιουλίου σε αρκετές χώρες εκτός της Ινδίας, δεν φαίνεται να συνδέεται με έξαρση επιπλέον αυτής των Ο4 και Ο5 που βιώσαμε μέσα στο καλοκαίρι. Συνεπώς προς το παρόν, δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι η Κένταυρος θα μπορούσε να γίνει υπεύθυνη για μία νέα έξαρση στην Ελλάδα.

Ερ: Πιστεύετε πως θα πρέπει ίσως να επανέλθουν κάποια προστατευτικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους;

Απ: Δεν θεωρώ ότι σε αυτή την φάση όπου τα νοσοκομεία δεν δέχονται σημαντική πίεση (λόγω εμβολιασμών και φυσικής ανοσίας) και έχουμε πλέον αποδεχθεί ότι θα συμβιώσουμε με τον ιό, η επαναφορά οριζόντιων προστατευτικών μέτρων έχει κάποιον σημαντικό ρόλο. Αν και εφόσον δούμε να αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία, τότε θα μπορούσαμε να ξαναδούμε την επαναφορά κάποιων ήπιων μέτρων. Ωστόσο, θεωρώ ότι αυτό το σενάριο έχει εξαιρετικά μικρή πιθανότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 23 Νοε 2022 | 20:31

Απίθανη Χρυσηίδα Δημουλίδου: Κάνει αγωγή στη Pfizer με νέες "ψεκασμένες" θεωρίες για τα εμβόλια

Η συγγραφέας Χρυσηίδα Δημουλίδου σε ένα νέο αντιεμβολιαστικό παραλήρημα, ενώ προβαίνει σε αγωγή εναντίον της Pfizer για παρενέργειες του εμβολίου

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 23 Νοε 2022 | 09:42

Κορονοϊός: Νέα έρευνα για τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια και την επιπρόσθετη προστασία που παρέχουν

Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια μετά από ένα μήνα οδηγούν στην παραγωγή περισσότερων αντισωμάτων κατά των υποπαραλλαγών.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ 22 Νοε 2022 | 17:28

ΠΟΥ: Η λίστα με τους ιούς που μπορεί να προκαλέσουν πανδημίες - Ποιοι είναι

Ο ΠΟΥ συγκαλεί περισσότερους από 300 επιστήμονες που θα εξετάσουν τα στοιχεία για περισσότερες από 25 "οικογένειες" ιών και βακτηρίων

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 22 Νοε 2022 | 16:36

Κορονοϊός: 23.062 νέα κρούσματα στην Αττική - 5.024 στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη 23.062 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στην Αττική την εβδομάδα 14 - 20 Νοεμβρίου και άλλα 5.024 στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 22 Νοε 2022 | 16:00

Κορονοϊός: 53.800 κρούσματα σε μία εβδομάδα και 147 θάνατοι - Στους 89 οι διασωληνωμένοι

Αυξήθηκαν οι θάνατοι από κορονοϊό κατά την εβδομάδα από 14 έως 20 Νοεμβρίου - Ολα τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 22 Νοε 2022 | 07:36

Θερίζουν γρίπη και RSV στα παιδιά: "Ερχεται δύσκολος Δεκέμβριος", λέει ο Νταλούκας στο TheTOC

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε RSV, γρίπη και Covid-19. Μιλάει στο TheTOC ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας.

ΤΗΣ PFIZER 21 Νοε 2022 | 07:42

Κορονοϊός: Πόσο προστατεύει η τέταρτη δόση και μέχρι πότε κρατάει η προστασία - Νέα έρευνα

Το βασικό συμπέρασμα είναι όμως πως η τέταρτη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί ώστε να συμπίπτει με τα κύματα της νόσου ή να είναι διαθέσιμα εποχιακά, παρόμοια με το εμβόλιο της γρίπης.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΔΥΟ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ 20 Νοε 2022 | 09:55

Γεμίζουν οι παιδιατρικές ΜΕΘ: ''Καμπανάκι'' για έξαρση των ιώσεων - Πρώιμη εμφάνιση της γρίπης με πολλά κρούσματα

Έξαρση των ιώσεων, πρώιμη εμφάνιση της γρίπης και το μέλλον του κορονοϊού - Τι πρέπει να προσέξουν φέτος οι ευπαθείς ομάδες

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΜΕ ΤΑΞΙ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 19 Νοε 2022 | 18:17

Ηράκλειο: Τα τελευταία λεπτά της 33χρονης μητέρας πριν φύγει από τη ζωή - ''Μέχρι να έρθει ο τραυματιοφορέας είχε μελανιάσει''

''Πάνω από δέκα λεπτά φωνάζαμε για να έρθει κάποιος τραυματιοφορέας'', δήλωσε ο οδηγός ταξί που μετέφερε την 33χρονη γυναίκα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 19 Νοε 2022 | 08:14

Εκρηξη ιώσεων στα παιδιά: Τα κρούσματα γρίπης περισσότερα από τα κρούσματα κορονοϊού - Γεμίζουν τα νοσοκομεία

Και στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, "Αγία Σοφία" και "Αγλαΐα Κυριακού", η κατάσταση είναι ήδη πιεστική.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΠΘ 18 Νοε 2022 | 20:26

Κορονοϊός: Μειώνεται το ιικό φορτίο των λυμάτων

Η μέση εβδομαδιαία τιμή του ιικού φορτίου (από Πέμπτη σε Τετάρτη) παρουσίασε μικρή μείωση κατά 27%

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 16 Νοε 2022 | 07:20

Οι δύο λόγοι που οδηγούν σε έξαρση ιώσεων φέτος τον χειμώνα - Γεμίζουν οι παιδιατρικές ΜΕΘ, λέει ο καθηγητής Πρασσάς

"Τώρα που θα πάρει να κρυώσει ο καιρός και εκεί είναι πιθανόν να έρθει και στην Ελλάδα κύμα μεγάλης πίεσης στις παιδιατρικές κλινικές", λέει ο καθηγητής Πρασσάς.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 15 Νοε 2022 | 16:31

Κορονοϊός: 23.584 νέα κρούσματα στην Αττική - 5.563 στη Θεσσαλονίκη

Τα κρούσματα στην Αττική έφτασαν τις 23.584 αυτή την εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν είναι 5.563.