Follow us

Γοργοπόταμος: 80 χρόνια από τότε που άλλαξε η ιστορία [εικόνες]

Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με την καθιερωμένη εκδήλωση στη γέφυρα του Γοργοπόταμου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ανατίναξή της από τις αντάρτικες ομάδες του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα με την συνεργασία 'Αγγλων σαμποτέρ στις 25 Νοεμβρίου 1942. Παρά το τσουχτερό κρύο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έφτασαν μέχρι εκεί για να αποτίσουν φόρο τιμής. Ανάμεσά τους αντιστασιακοί συντεταγμένοι στις αντιστασιακές τους οργανώσεις κρατώντας τα λάβαρα που ύψωσαν για μια ακόμη φορά.

Γοργοπόταμος: 80 χρόνια από τότε που άλλαξε η ιστορία [εικόνες]
Γοργοπόταμος

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ (Matthew Lodge) ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός των Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Γοργοπόταμος

"Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου θεωρείται δικαίως ως η κορυφαία πράξη της ελληνικής ενωμένης Εθνικής Αντίστασης απέναντι στις Δυνάμεις του άξονα" υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός των Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς την "μεγαλειώδη πράξη με αποφασιστική επίδραση στην έκβαση του μακροχρόνιου αγώνα των δυνάμεων της ελευθερίας και της δημοκρατίας εναντίον των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού" όπως είπε.

Ο υπουργός των Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στο συμβολικό χαρακτήρα της ανατίναξης της γέφυρας καθώς όπως υπογράμμισε "γεφύρωσε τις διαχωριστικές γραμμές και για το λόγο αυτό συνιστά φωτεινό σύμβολο ενότητας ομοψυχίας και πατριωτισμού" ενώ συγχρόνως συμπλήρωσε πως "αποτελεί ένα κορυφαίο παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε με εθνική ενότητα συνεννόηση και συνεργασία".

Ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στη σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στον υγειονομικό, ενεργειακό και οικονομικό τομέα, ιδίως στο μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά και στο γεωπολιτικό πεδίο υποστήριξε πως "σε αυτές τις πολύπλοκες και ταραχώδεις γεωπολιτικές συνθήκες, η Ελληνική Κυβέρνηση απαντά συνετά, αποφασιστικά και δυναμικά. Ενεργεί με αυτοπεποίθηση. Ενδυναμώνει την οικονομία της χώρας και την διπλωματία της πατρίδας. Θωρακίζει αποτρεπτικά και ισχυροποιεί ολόπλευρα την Ελλάδα. Αναβαθμίζει συνολικά τη θέση, το κύρος, την εικόνα μας στη διεθνή σκηνή. Δημιουργεί στρατηγικά και οικονομικά αποθέματα, για ένα μέλλον που προδιαγράφεται αβέβαιο" ενώ παράλληλα έκανε αναφορά τόσο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας τα τελευταία χρόνια, όσο και στις κορυφαίες τις ισχυρές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία αλλά και εν γένει τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας αλλά και στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματος για να καταλήξει λέγοντας "η Ελλάδα, σήμερα, είναι ισχυρή. Αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Και οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ασφαλείς".

Ιδιαίτερα τιμητικές ήταν οι ιστορικές αναφορές που έκανε ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Μάθιου Λοτζ (Matthew Lodge) για τη μάχη του Γοργοποτάμου, αναφερόμενος σε ιστορικά κείμενα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν ενώ ερμηνεύοντας την σημασία της ανατίναξης της γέφυρας υπογράμμισε πώς "η μάχη του Γοργοποτάμου ήταν πολύ υψηλότερη καθώς πέτυχε έναν ανώτερο στόχο από την ανατίναξη μιας γέφυρας και την διακοπή των μεταφορών του εχθρού. Αποτέλεσε μία κορυφαία στιγμή της ελληνικής εθνικής αντίστασης που έδρασε ενωμένη, ανύψωσε το ηθικό του λαού της κατεχόμενης χώρας και κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στον εχθρό. Θα είμαστε εμείς πάντοτε υπερήφανοι για τη συμβολή μας σε αυτό το επίτευγμα" υπογράμμισε ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα μιλώντας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Γοργοπόταμος

"Το ξημέρωμα της 26ης Νοέμβρη του 1942, η λάμψη της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις αντάρτικες ομάδες του 'Αρη, του Ζέρβα και των 'Αγγλων σαμποτέρς, έδωσε το διαχρονικό μήνυμα της ενότητας και της ομοψυχίας" σημείωσε ο δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, στην ομιλία του, για να συμπληρώσει πως "σήμερα είμαστε εδώ και υμνούμε την ενότητα αυτών που συνεργάστηκαν και πέτυχαν αυτή τη μεγάλη νίκη. Μια νίκη που εξέφραζε την αγάπη για την πατρίδα, όλων των Ελλήνων, διαφορετικών πολιτικών παρατάξεων. Αυτών που πολέμησαν με την καρδιά και την ψυχή τους, για την απελευθέρωση της πατρίδας" όπως χαρακτηριστικά τόνισε ενώ ο περιφερειαρχης Φάνης Σπανός σημείωσε πως "εκείνες τις μοναδικές στιγμές, ο ΕΛΑΣ του 'Αρη Βελουχιώτη και ο ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα, μαζί με τους 14 Βρετανούς σαμποτέρ των Μάγιερς και Γούντχαουζ ξεπέρασαν πρώτα και κύρια τα ίδια τους τα πάθη" για να συμπληρώσει πως "δυο άνθρωποι και δίπλα τους δυο ομάδες, που μέχρι χτες ήταν αμείλικτοι αντίπαλοι, στιγμιαία τα άφησαν όλα στην άκρη. Βγήκαν από τις φυλακές του μίσους και περπάτησαν ελεύθεροι τον δρόμο της προσήλωσης στα ιδανικά και τον κοινό στόχο. Ο σκοπός έφερε την ομοψυχία. Και η ομοψυχία έφερε το αποτέλεσμα".

Ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. Γιάννης Σαρακιώτης επεσήμανε ότι η επιχείρηση της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τον ΕΛΑΣ, τον ΕΔΕΣ και τις συμμαχικές δυνάμεις αποστέλλει ένα διαχρονικό μήνυμα εθνικής συμφιλίωσης και ομόνοιας, αποτελώντας την κορυφαία στιγμή της Εθνικής Αντίστασης και συμπληρωσε ότι "ο Γοργοπόταμος προκάλεσε τον απέραντο θαυμασμό της κατεχόμενης Ευρώπης, στην οποία δεν είχε πνεύσει ακόμη το 1942 ο άνεμος της ελευθερίας. Είναι αυτοί οι λόγοι, που το μήνυμα του 'Αρη Βελουχιώτη αλλά και του Ναπολέοντα Ζέρβα για την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και των λαϊκών κεκτημένων, παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο έως τις μέρες μας".

Τέλος σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου σημειώνει πως "στιγμές όπως η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου μας υπομιμνήσκουν ότι εκείνοι που έζησαν πριν από εμάς έκαναν πολλά και σπουδαία, αλλά δεν τελείωσαν τίποτα. Μας άφησαν τα κατορθώματά τους ως παρακαταθήκη και παράλληλα μας κληροδότησαν την υποχρέωση να μην φανούμε στο ελάχιστο κατώτεροί τους" όπως είπε, για να συμπληρώσει ότι "η Ελλάδα ποτέ δεν έπαψε να είναι στόχος επιβουλών. Και ούτε θα πάψει να είναι. Αυτό χρειάζεται να το έχουμε υπόψη μας πάντοτε και να μην πολιτευόμαστε κοντόφθαλμα, κοιτάζοντας μόνο την αυλή μας. Ο εχθρός είναι εκτός των συνόρων μας και δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 28 Ιαν 2023 | 16:05

Συγκέντρωση "Χρυσής Αυγής" στο κέντρο της Αθήνας - Η απόφαση της ΕΛΑΣ, οι αντιδράσεις και η απάντηση του Δήμου

Προκλητική και αδιανόητη χαρακτηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 την απόφαση της ΕΛΑΣ να επιτρέψει συγκέντρωση σε μέλη της Χρυσής Αυγής, στη Ρηγίλλης

3 ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ 27 Ιαν 2023 | 11:42

Κορυδαλλός: 3 συλλήψεις για εμπορία λαθραίων τσιγάρων - Κατασχέθηκαν 5.060 πακέτα

Μετά από έρευνες των αρχών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5060 πακέτα τσιγάρα και 661 συσκευασίες καπνού που δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης.

ΕΛΑΣ 26 Ιαν 2023 | 07:05

Κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία: Αποστρατεύονται 12 Ταξίαρχοι - Προάγονται επτά

Ολοκληρώθηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι κρίσεις των ταξιάρχων του Σώματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Ιαν 2023 | 22:04

ΕΛΑΣ: Οι κρίσεις των Υποστράτηγων - Ποιοι προάγονται, ποιοι αποστρατεύονται

Το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της ΕΛΑΣ έκρινε δύο Υποστράτηγους προακτέους στο βαθμό του Αντιστράτηγου

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 25 Ιαν 2023 | 20:30

Κρίσεις ΕΛΑΣ: Στη θέση του ο Αρχηγός Σκούμας - Ποιοι αντιστράτηγοι αποστρατεύτηκαν

Υπό την προεδρία του αρχηγού και τη συμμετοχή δύο αντιστρατήγων του Στρατού Ξηράς, συνεδρίασε το Συμβούλιο Κρίσης Αντιστρατήγων Αστυνομίας

ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 24 Ιαν 2023 | 12:23

Εξαρθρώθηκε σπείρα που ρήμαζε σπίτια σε Αττική και Αχαϊα - Πάνω από 100.000 η λεία τους, πώς δρούσαν [εικόνες]

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, η οποία "άδειαζε" σπίτια σε διάφορες περιοχές της Αττικής και την Αχαΐα. Ανάμεσα στα θύματά τους ήταν και η πρέσβειρα του Λιβάνου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 21 Ιαν 2023 | 08:24

Τι (δεν) έγινε τελικά στο Κολλέγιο Αθηνών: Ούτε εισβολή με μαχαίρια, ούτε καβγάδες με εξωσχολικούς...

Η αλήθεια για το περιστατικό στο Κολλέγιο Αθηνών την Πέμπτη - Η ΕΛΑΣ δεν επιβεβαίωσε καμία εισβολή με μαχαίρια και κανένα επεισόδιο με εξωσχολικούς.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20 Ιαν 2023 | 19:58

Καμία εισβολή στο Κολλέγιο Αθηνών: Ολη η αλήθεια σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ - "Δύο ανήλικοι πήγαν να βρουν φίλους τους"

Κανένα επεισόδιο δεν προκλήθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών, αναφέρει η ΕΛΑΣ - Τι έδειξαν οι έρευνες και ποιοι μπήκαν στο campus

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 19 Ιαν 2023 | 22:54

Τι έγινε στο Κολλέγιο Αθηνών - Η καταγγελία για εξωσχολικούς με μαχαίρια και τα ρεπορτάζ των καναλιών

Μπορεί η ΕΛΑΣ να μην εντόπισε άτομα με μαχαίρια εντός του Κολλεγίου Αθηνών, όμως τα δελτία ειδήσεων αναφέρουν για αντιπαράθεση μαθητή με εξωσχολικούς που έψαχναν να τον βρουν εντός του campus

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18 Ιαν 2023 | 19:42

Πάτρα: Συνελήφθησαν 7 άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο - Συμμετείχαν σε ληστείες τραπεζών, ΕΛΤΑ και σούπερ μάρκετ

Μεγάλη επιχείρηση στην Πάτρα, για εξάρθρωση συμμορίας που ενέχεται σε υποθέσεις ληστειών, διακεκριμένων κλοπών, ναρκωτικών, κατοχής όπλων και εκρηκτικών - Ποιοι είναι οι 7 που συνελήφθησαν

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ 13 Ιαν 2023 | 19:23

ΕΛΑΣ: Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που ρήμαζαν καταστήματα στην Αττική [Εικόνες]

Τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 5 αλλοδαπών, μελών συμμορίας που διέπραττε κλοπές από καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής και εξαρθρώθηκε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Ιαν 2023 | 13:52

Δυτική Αττική: Συμμορία Ρομά με λεία τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ - Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωσή της

Συντονισμένη επιχείρηση της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΑΣ 10 Ιαν 2023 | 12:17

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. στα καρφιά Λαμπρόπουλου ότι ο Θεοδωρικάκος έχει φρουρά... 160 αστυνομικών

Απάντηση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ σε δημοσίευμα που κάνει λόγο για στρατό αστυνομικών για την ασφάλεια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.