Το έργο της προανακριτικής έρευνας για τον εντοπισμό των αιτιών και τον καταλογισμό των ευθυνών της έκρηξης στο εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών στην Ιτέα Γρεβενών, αντί της Πυροσβεστικής που είχε αρχικά ανατεθεί, με νέα εντολή του Εισαγγελέα Γρεβενών ανατίθεται στην Αστυνομία και στο τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομικής διεύθυνσης Γρεβενών.
Με τη δύση του ηλίου σταμάτησαν οι εργασίες της ειδικής ομάδας πυροτεχνουργών της αστυνομίας που έφθασε εσπευσμένα από την Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Γρεβενών Πύραρχο Αντώνη Καλαϊδόπουλο "με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν εκ νέου οι έρευνες στις οποίες θα συνδράμουν εκτός από τους άνδρες της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων και Θεσσαλίας και στελέχη της εταιρίας αλλά και μηχανήματα του δήμου για την μετακίνηση όγκων τσιμέντου και άλλων υλικών που βρίσκονται στο χώρο".
Από έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά μέτρα από το χώρο της έκρηξης ανάμεσα σε κομμάτια από μπετόν και σίδερα εντοπίστηκαν ανθρώπινα μέλη που ανήκουν στους τρεις εργαζόμενους που εκείνη την ώρα ήταν στο χώρο παραγωγής του εργοστασίου.
Οι περιγραφές που δίνουν πηγές της αστυνομίας και της πυροσβεστικής σοκάρουν. Αναφέρουν ότι τα σώματα είναι εντελώς εξαϋλωμένα. Οι δύο από τρεις εργαζομένους ήταν από το χωριό Δήμητρα και την πόλη των Γρεβενών ενώ ο τρίτος από χωριό της Κοζάνης.
Εξαφανίστηκε το κτίριο
Σύμφωνα με τον Αρχιπύραχο η καταστροφή του κτιρίου παραγωγής είναι ολοκληρωτική αφού ένας κτιριακός χώρος μισού στρέμματος έχει εξαφανισθεί ενώ κομμάτια από σίδερο και μπετόν έχουν εκσφενδονιστεί στα γύρω χωράφια της περιοχής. Σε ό,τι αφορά τα αίτια της έκρηξης και στο εάν η εταιρία ακολουθούσε τις οδηγίες πυρασφάλειας που ορίζουν οι κανονισμοί ο κ. Κορέλλας δήλωσε ότι όλα αυτά θα ερευνηθούν από ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που έχει αναλάβει το έργο της προανάκρισης.
Το κυρίως κτίριο που γινόταν η παραγωγή των εκρηκτικών για λόγους ασφαλείας ήταν σαν "βυθισμένο" στο έδαφος αφού εκτός από την κύρια είσοδο όλες του οι επιφάνειες καλυπτόταν από αναχώματα ύψους πολλών μέτρων. Να αναφέρουμε ότι οι αποθηκευτικοί χώροι του εργοστασίου εκτός από υλικές ζημιές δηλαδή σπασμένα τζάμια κλπ, δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς οι ποσότητες εκρηκτικών ή της αμμωνίας που είναι αποθηκευμένοι δεν δημιουργούν κάποιο κίνδυνο.





"Η γη σείσηκε, όπως στον σεισμό του 1995"
Ο Πύραρχος της Π.Υ, Α. Καλαϊδόπουλος, περιέγραψε ότι στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο έχουν βρεθεί κομμάτια από σάρκες. Ογκόλιθοι εκτινάχθηκαν σε ακτίνα 300 μέτρων.
Ο Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι "η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νιώσαμε την γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995...". Μίλησε για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος κι ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.
Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριγώνης η έκρηξη έγινε αισθητή ακόμη και στην πόλη των Γρεβενών που απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα. "Το κτήριο καταστράφηκε εντελώς" είπε.
Ο φύλακας του εργοστασίου που μόλις είχε αλλάξει την βάρδια του και έφευγε για το σπίτι του είναι τραυματισμένος και μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γρεβενών.
Σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου Γρεβενών Ευτυχία Καπάτου που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κατάσταση υγείας του φύλακα δεν εμπνέει ανησυχία ενώ του έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.
Το εργοστάσιο είναι της εταιρείας ΕΛΤΕΚ (Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών) η οποία ιδρύθηκε το 2010 με έδρα στους Αγαλαίους του δήμου Γρεβενών, ενώ σε αυτό εργάζονται πάνω από 30 άτομα.
Οι εγκαταστάσεις απλώνονται σε μια ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων με 14 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους συνολικής χωρητικότητας 700 τόνων πρώτης ύλης και 200 τόνων εκρηκτικών υλών.
Δείτε εικόνες:



Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr