H «ομάδα Παλαιοκώστα» και οι στενές σχέσεις με την τρομοκρατία

Το ρουκετοβόλο RPG και ρουκέτες του Επαναστατικού Αγώνα, που χρησιμοποίησε η οργάνωση για να πλήξει την Αμερικανική Πρεσβεία, προήλθε από "διαύλους" του Παλαιοκώστα

H «ομάδα Παλαιοκώστα» και οι στενές σχέσεις με την τρομοκρατία

Το ρουκετοβόλο RPG και ρουκέτες του Επαναστατικού Αγώνα, που χρησιμοποίησε η οργάνωση στις 12 Ιανουαρίου 2007 για να πλήξει την Αμερικανική Πρεσβεία, προήλθε από τους «διαύλους» του Βασίλη Παλαιοκώστα. Ένας από τους βασικούς τροφοδότες οπλισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., φέρεται να είναι, χωρίς να έχει στοιχειοθετηθεί ακόμη, ο 37χρονος Γ.Χ., συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, ο οποίος συνελήφθη για 18 ληστείες σε σούπερ μάρκετ, μία σε ΕΛΤΑ και μία ακόμη στο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας της Πεύκης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό που συμμετείχε στις έρευνες, η συγκεκριμένη παρτίδα του ρουκετοβόλου και άλλου οπλισμού, από το Κόσσοβο και την Αλβανία, κατέληξε στα Σφακιά και από εκεί στα χέρια των μελών του Ε.Α.. Στη μεταφορά των όπλων είχαν εμπλακεί τόσο ο Βασίλης Παλαιοκώστας αλλά και άλλοι συνεργοί του και αντιεξουσιαστές που τον περιστοίχιζαν εκείνη την χρονική περίοδο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν αξιωματικοί που χειρίζονταν την υπόθεση, ο 37χρονος φαίνεται να είχε λάβει αμοιβή 200.000 ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής Μυλωνά, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή συγγενών του, για την προμήθεια του οπλισμού, παρότι εκείνος ήταν έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων.

Ο Γ.Χ. φέρεται να είχε ρόλο προμηθευτή και στην περίπτωση πολεμικών όπλων καλάσνικοφ, χειροβομβίδων και πυρομαχικών που είχαν εντοπιστεί τον Μάρτιο του 2013 σε νοικιασμένο αυτοκίνητο-οπλοστάσιο στη Νεάπολη Εξαρχείων. Ενοικιαστής του αυτοκινήτου φερόταν να είναι 39χρονος αντιεξουσιαστής, που είχε κατηγορηθεί για κλοπές αστυνομικών ασπίδων το 2005. Ο συγκεκριμένος άνδρας, ήταν ύποπτος για συμμετοχή σε διάφορες τρομοκρατικές επωνυμίες αλλά και σε ληστρικές επιδρομές των «ληστών του Διστόμου». Στις 13 Οκτωβρίου 2015 παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις δικαστικές αρχές.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., σημειώνουν πως ο Γ.Χ. και ο Γιώργος Πετρακάκος, ήταν ύποπτοι για την διάπραξη ένοπλης ληστεία τράπεζας στην Θεσσαλονίκη στις 25 Αυγούστου 2004, από την οποία είχε αφαιρεθεί το υποπολυβόλο MP5 του αστυνομικού φρουρού. Το συγκεκριμένο όπλο βρέθηκε στην βασική γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα στην οδό Αιγίνης στην Κυψέλη. Είχε χρησιμοποιηθεί στο χτύπημα της οργάνωσης στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ιωνίας τον Απρίλιο του 2007, στην επίθεση εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ στο Γουδί, τέλη Δεκεμβρίου 2008, και σε αυτό λίγες ημέρες αργότερα στη διμοιρία των ΜΑΤ στο υπουργείο Πολιτισμού, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού Διαμαντή Ματζούνη.

Σημειώνεται επίσης ότι μία ρουκέτα που είχε βρεθεί θαμμένη στην αγροικία της Σουρωτής Θεσσαλονίκης όπου κρατούνταν όμηρος ο Γιώργος Μυλωνάς, και είχε συλληφθεί ο Βασίλης Παλαιοκώστας και οι συνεργοί του, ήταν ίδιας παρτίδας με εκείνες που είχαν βρεθεί στην γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα, στην οδό Αιγίνης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύλληψη του 55χρονου συνεργού του Κ.Κ., ο οποίος και αυτός είχε σχέσεις με συνεργούς του Βασίλη Παλαιοκώστα, είχε σκοτώσει αστυνομικό το 1983, έναν Αλβανό το 2004, που είχε σκοτώσει τον γιο πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αλλεπάλληλες φορές είχε πυροβολήσει εναντίον αστυνομικών που τον καταδίωξαν μετά από ληστείες.

Δύο επαφές με την 25χρονη

Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό της Πόλας Ρούπας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια απόδρασης με ελικόπτερο, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση του 37χρονου από στελέχη της Ασφάλειας Αττικής, φαίνεται να οδήγησαν αρχικά στην «άγνωστη» 25χρονη Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου και αργότερα στα ίχνη της 48χρονης καταζητούμενης. Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τουλάχιστον δύο επαφές του 37χρονου με την 25χρονη γυναίκα, που κίνησε το ενδιαφέρον των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν εντοπίσει επίσης τουλάχιστον τέσσερις τηλεφωνικούς αριθμούς που φαίνεται να εξέπεμψαν από την περιοχή της Πάρνηθας, όταν η Πόλα Ρούπα μετά την αποτυχημένη απαγωγή του ελικοπτέρου, πήγε εκεί για να «μαζέψει» τον συνεργό της. Από την σάρωσή τους προέκυπταν οι περιοχές της Ηλιούπολης και του Αγ. Δημητρίου, ως επίμαχες περιοχές κίνησής της.

Στελέχη της αστυνομίας, εκτιμούν πως ο 37χρονος, είχε βοηθητικό ρόλο στο πλευρό της Πόλας Ρούπας, ενδεχομένως στην προμήθεια οπλισμού και κλεμμένων οχημάτων. Παράλληλα εξετάζεται μέσω των εγκληματολογικών εργαστηρίων, αν ταυτοποιείται DNA ή αποτυπώματα του Γ.Χ., πάνω στον οπλισμό που έχει βρεθεί ή στα οικήματα και οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι δύο γυναίκες.

Ο 37χρονος ήταν δραπέτης των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων από 19 Σεπτεμβρίου 2015, όταν παραβίασε 11ήμερη άδεια που είχε λάβει. Κατά τη διάρκεια της άδειάς του, στις 24 Σεπτεμβρίου, συνελήφθη στον Βόλο, ο Γιώργος Πετρακάκος, παλιός συνεργός του σε ληστεία σούπερ μάρκετ στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Λίγες ημέρες αργότερα δεν επιστρέφει στις φυλακές λαμβάνοντας ίσως «εντολές» για να καλύψει το κενό του συνεργού του.

«Θα πάρω μαζί μου 10 αστυνομικούς»

Στις 25 Ιουνίου 2016, μετά από ληστεία σε σούπερ μάρκετ στο Μενίδι, οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν δύο 35χρονους, ομογενείς από το Καζακστάν και την Γεωργία. Ένας τρίτος διαφεύγει πυροβολώντας πέντε φορές εναντίον των αστυνομικών. Στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν εντοπίζεται DNA του 37χρονου Γ.Χ., παλιού γνώριμου από την υπόθεση της απαγωγής Μυλωνά. Από τότε οι αστυνομικοί τον αναζητούν. Στις 9 Δεκεμβρίου 2016 μετά την ένοπλη ληστεία σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην Πεύκη ακολούθησε καταδίωξη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., μιας μοτοσυκλέτας Χόντα Άφρικα, στη Λ. Τατοίου στη Μεταμόρφωση. Ο συνεπιβάτης, γαζώνει τους αστυνομικούς, με μία από τις σφαίρες να σφηνώνεται στο εσωτερικό του κράνους αστυνομικού. Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως αυτός που πυροβόλησε ήταν ο 55χρονος.

Εντοπίζουν τα ίχνη του 37χρονου στην περιοχή της Βούλας και κάποιες μετακινήσεις του σε περιοχές της Ν. Σμύρνης αλλά και των νοτίων προαστίων όπως Ηλιούπολη, Αγ. Δημήτριο και Γλυφάδα. Σε αυτό το πλαίσιο των αναζητήσεων φαίνεται να προέκυψε και η επαφή του με την 25χρονη Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου.

Ο δράστης ήταν σύμφωνα με τους αστυνομικούς, πολύ επικίνδυνος. Κυκλοφορούσε πάντα με ένα μεγάλο τσαντάκι, που περιείχε δύο χειροβομβίδες, ένα οπλισμένο πιστόλι Glock το οποίο είχε υποστεί μετατροπή να ρίχνει κατά ριπάς, αλλά και τρεις γεμιστήρες.

Σε μία συνάντηση του 37χρονου με «γνωστό» του σε καφετέρια, υπήρξε φυσική παρακολούθηση του από αστυνομικούς. Όταν αναρωτήθηκε μήπως κάποιοι από τους πελάτες ήταν αστυνομικοί, ακούστηκε να λέει:

«Εγώ μπορεί να σκοτωθώ αλλά θα πάρω μαζί μου τουλάχιστον 10 αστυνομικούς. Θα αφοπλίσω τις χειροβομβίδες». Κάποιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., παρομοιάζουν την ιδιοσυγκρασία του Γ.Χ., σαν αυτή του Σπύρου Δραβίλα, ενός από τους «ληστές του Διστόμου» με τις τρομοκρατικές διασυνδέσεις, ο οποίος προτίμησε να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης στο σπίτι της Αγχιάλου Βόλου, τον Μάιο του 2015, όταν είχαν συλληφθεί οι Σπύρος Χριστοδούλου και Γρηγόρης Τσιρώνης.

«Έκλεινε το κινητό μία ώρα πριν πάει σπίτι»

Το πρωί της 5ης Ιανουαρίου, λίγες ώρες μετά τις συλλήψεις Ρούπα και Αθανασοπούλου, ο 37χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας, στην οδό Κοραή στη Ν. Σμύρνη, την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό του. Και πάλι προσπάθησε να πιάσει το τσαντάκι με τις χειροβομβίδες χωρίς να τα καταφέρει. Στο αυτοκίνητο εντοπίστηκαν πολλές συσκευές τηλεφώνων και πολλά ρούχα.

Μετά τη ληστεία στην Πεύκη, οι αστυνομικοί είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τον αριθμό κινητού του τηλεφώνου, από το οποίο μπορούσαν να εντοπίσουν τις επαφές του όχι όμως και το σημείο κατοικίας του καθώς έκλεινε ή άνοιγε το τηλέφωνο μία ώρα μετά από την φυγή ή προσέγγιση στο σπίτι του στην οδό Αμφίκλειας στη Βούλα. Εκεί οι αστυνομικοί εντόπισαν την μοτοσυκλέτα που είχε χρησιμοποιηθεί στη ληστεία της Πεύκης, με άλλη πινακίδα κυκλοφορίας. Διαπίστωσαν επίσης ότι είχε πλαστή ταυτότητα με την φωτογραφία του και τα στοιχεία «Αντώνιος Μπουμής του Θεοδοσίου». Στο εσωτερικό του σπιτιού βρέθηκε ένα πολεμικό καλάσνικοφ, δύο περούκες, μια… λαστιχένια μάσκα προσώπου, ένας φορητός ασύρματος, τμήματα από σφραγίδες με ανάγλυφο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.Μ.Ε.», κινητά, κράνη, ρούχα, σημειώσεις και αποκόμματα εφημερίδων, όπως και μία ακόμη ταυτότητα που εικονίζει τον ίδιο με τα στοιχεία «Χριστόδουλος Χατζηανδρέου».

Δύο ημέρες μετά οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν στην οδό Αγ. Ανδρέα στα Καλύβια, τον 55χρονο Κ.Κ., ο οποίος παρότι είχε κατηγορηθεί για δύο ανθρωποκτονίες, ενός αστυνομικού και ενός αλλοδαπού, σωρεία από απόπειρες σε βάρος αστυνομικών και υπαλλήλων, είχε αποφυλακιστεί εκτίοντας 13 χρόνια κάθειρξης. Στο σπίτι του είχε ένα πιστόλι Ζάσταβα.

Συνελήφθησαν επίσης δύο φίλες του 37χρονου. Μία 30χρονη από την Ουκρανία, η οποία δεν είχε σχέση με τις ληστείες, ωστόσο εκκρεμούσε σε βάρος της ποινή κάθειρξης 12 ετών για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων και μία 37χρονη από τη Ρωσία.

Πυροβολούσαν όποιον αντιστεκόταν

Στο πλαίσιο των ληστειών που φαίνεται να διέπραξαν πυροβόλησαν τρεις φορές εναντίον αστυνομικών που τους καταδίωξαν και τραυμάτισαν έναν υπάλληλο σουπερ μάρκετ που αντέδρασε.

Το πιστόλι Glock, είχε χρησιμοποιηθεί μετά από ληστεία σούπερ μάρκετ στην οδό Χατζηαντωνίου στο Μαρούσι στις 12 Μαρτίου 2016, όταν αντάλλαξαν πυροβολισμούς με αστυνομικούς που τους καταδίωξαν. Το ίδιο όπλο είχε ρίξει εναντίον αστυνομικών μετά από τη ληστεία στο σούπερ μάρκετ στο Μενίδι στις 25 Ιουνίου 2016, αλλά και στην καταδίωξη μετά τη ληστεία στην Πεύκη, όπου μία σφαίρα σφηνώθηκε στο εσωτερικό του κράνους αστυνομικού.

Στις 28 Αυγούστου 2016 μετά από ληστεία σούπερ μάρκετ στη Ν. Χαλκηδόνα, ένας από τους δράστες είχε πυροβολήσει και τραυματίσει στα πόδια έναν υπάλληλο που προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει. Σε αυτή την περίπτωση βρέθηκε DNA του 55χρονου Κ.Κ. σε μοτοσυκλέτα που βρέθηκε και ένα ζευγάρι γυαλιών που έπεσαν κατά την διαφυγή τους.

Το δολοφονικό βιογραφικό τους

Τι έχει κάνει ο 37χρονος Γ.Χ.:

Στις 24 Απριλίου 2000, σε ηλικία 20 χρονών, ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνας, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του, από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για σύσταση και συμμορία, διακεκριμένες κλοπές, ληστεία, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Σε έρευνα που είχε γίνει στο σπίτι του είχαν βρεθεί δύο πολεμικά Καλάσνικοφ, δύο γεμιστήρες, επτά χειροβομβίδες με τους πυροκροτητές τους.

Στις 15 Ιουλίου 2005 σχηματίσθηκε δικογραφία και πάλι από αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης γιατί την προηγούμενη μέρα, μαζί με συνεργό του είχαν ληστέψει σουπερ μάρκετ στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Κατά τη διαφυγή τους είχαν εντοπιστεί από αστυνομικούς που τους καταδίωξαν. Ο συνεπιβάτης της μοτοσυκλέτας έστρεψε το όπλο εναντίον των αστυνομικών. Μετά από πεζή καταδίωξη συνελήφθη και στην κατοχή του βρέθηκε ένα πιστόλι Τοκάρεφ. Ως συνεργός του αναγνωρίστηκε ένας 38χρονος. Εξιχνιάστηκαν έξι ακόμη ληστείες στη Θεσσαλονίκη.

Στις 18 Ιουνίου 2006 σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Κορυδαλλού, σε βάρος του ίδιου και δύο ακόμη συγκρατούμενων γιατί ενώ ήταν έγκλειστοι στις φυλακές Κορυδαλλού σε έρευνα στο κελί τους βρέθηκε ένα κομμένο κάγκελο μήκους 39 εκατοστών, στο οποίο ήταν κολλημένο με σελοτέιπ και τσίχλα ένας κόφτης.

Στις 22 Αυγούστου 2008 σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για συμμετοχή στην ομάδα Βασίλη Παλαιοκώστα που διέπραξε την απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, στις 9 Ιουνίου 2008.

Από τις 19 Σεπτεμβρίου 2015 κηρύχτηκε δραπέτης των Αγροτικών Φυλακών Αγιάς Χανίων όταν παραβίασε 9ήμερη άδεια με δύο ημέρες οδοιπορικά. Είχε καταδικαστεί σε 17 χρόνια κάθειρξη για ληστεία, κλοπή, εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοφορία.

Το παρελθόν του 55χρονου Κ.Κ.:

Κωνσταντίνος Καραθανάσης

Στις 28 Μαρτίου 1980 συνελήφθη στη Γλυφάδα για 11 διαρρήξεις καταστημάτων μαζί με 64χρονο σήμερα συνεργό του

Στις 16 Φεβρουαρίου 1983, κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία αστυνομικού. Την 1/2 αποπειράθηκε να διαρρήξει περίπτερο στη Ν. Σμύρνη. Έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς που τον καταδίωξαν. Μπήκε στην Ευαγγελική Σχολή. Όταν ο αστυφύλακας Γ. Καραχάλιος πήδηξε και εκείνος την περίφραξη δέχθηκε πυρά από τα οποία τραυματίστηκε θανάσιμα. Το επόμενο πρωί έφυγε με αεροπλάνο για Ζυρίχη. Συνελήφθη στις 15 Φεβρουαρίου 1983 στο Βέλγιο.

Στις 24 Ιανουαρίου 1995 εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη μέσα σε αυτοκίνητο με τον 58χρονο παλιό συνεργό του Βασίλη Παλαιοκώστα. Δεν σταμάτησαν στον έλεγχο, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο σε πυλωτή πολυκατοικίας και όταν οι αστυνομικοί προσέγγισαν ο 55χρονος πυροβόλησε με καραμπίνα τραυματίζοντας έναν αστυνομικό στον μηρό. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και τότε πυροβόλησε ο 58χρονος με πιστόλι εναντίον τους χωρίς να τραυματιστεί κανείς και διέφυγαν.

Στις 11 Ιουλίου 2004 σκότωσε στη Λ. Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο τον 25χρονο από την Αλβανία Νικόλα Αράπι, ενώ επιχείρησε να κάνει το ίδιο σε άλλον Αλβανό. Λίγο νωρίτερα ένας από τους Αλβανούς είχε σκοτώσει τον 24χρονο φίλο του, γιο πρώην βουλευτή της Ν.Δ, μετά από φιλονικία που είχαν για την αρπαγή μιας 16χρονη κοπέλας.

«Κρίκοι» Παλαιοκώστα-Μαζιώτη

Ένας ακόμη κρίκος της αλυσίδας συνεργασίας Βασίλη Παλαιοκώστα και Νίκου Μαζιώτη, φαίνεται να αποτελεί ο 37χρονος Γ.Χ., που φέρεται να είχε επαφές με τις Ρούπα και Αθανασοπούλου. Η σύμπραξη Παλαιοκώστα και Μαζιώτη ξεκινά μέσω αντιεξουσιαστικών και ποινικών διαύλων -εντός και εκτός φυλακής- κατά την απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά το καλοκαίρι του 2008.

Ο Γ.Χ. το 2008 είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά. Ήταν συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα, του Γιώργου Πετρακάκου και άλλων αντιεξουσιαστών που συμμετείχαν στην απαγωγή. Ο συγκεκριμένος άνδρας είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών για την απαγωγή. Ο 37χρονος, κατά τη διάρκεια της απαγωγής Μυλωνά ήταν έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων για ληστείες καταστημάτων και τραπεζών, που φέρεται να συμμετείχε μαζί με τον Γιώργο Πετρακάκο, ωστόσο οι συγγενείς του φαίνεται να παρέλαβαν κάποια λύτρα της απαγωγής Μυλωνά, ως «αμοιβή» για την προμήθεια οπλισμού σε ποινικούς και τρομοκράτες.

Στην ομάδα Παλαιοκώστα, στην οποία μετείχε ο Γιώργος Πετρακάκος αποδιδόταν μία απόπειρα ληστείας χρηματαποστολής στην Επανομή, ο Παλαιοκώστας και οι συνεργοί του είχαν χρησιμοποιήσει ένα Hyundai Santa Fe. Διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί, μαζί με ένα μπλε Renault Scenic, τη νύχτα της 31ης Αυγούστου 2007 από σπίτι επιχειρηματία στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια των ερευνών για την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» (Απρίλιος 2010) το συγκεκριμένο Renault είχε βρεθεί στην κατοχή των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή, τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» θα το χρησιμοποιήσουν στη σχεδιαζόμενη τότε επίθεση στο μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εντοπίστηκε στις 26 Απριλίου 2010 καμένο στη συμβολή των οδών Θυσσού και Ιωάννου Φωκά στη Λαμπρινή.

Ο 37χρονος μαζί με τον Γιώργο Πετρακάκο ήταν ύποπτοι για την διάπραξη ένοπλης ληστεία τράπεζας στην Θεσσαλονίκη στις 25 Αυγούστου 2004, από την οποία είχε αφαιρεθεί το υποπολυβόλο MP5 του αστυνομικού φρουρού. Το συγκεκριμένο όπλο βρέθηκε στην βασική γιάφκα του Επαναστατικού Αγώνα στην οδό Αιγίνης στην Κυψέλη. Είχε χρησιμοποιηθεί στο χτύπημα της οργάνωσης στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ιωνίας τον Απρίλιο του 2007, στην επίθεση εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ στο Γουδί, τέλη Δεκεμβρίου 2008, και σε αυτό λίγες ημέρες αργότερα στη διμοιρία των ΜΑΤ στο υπουργείο Πολιτισμού, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού Διαμαντή Ματζούνη.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας μέσω γνωριμιών στις φυλακές με δύο κρατούμενους αντιεξουσιαστές άρχισε να τροφοδοτεί με όπλα, οχήματα και χρήματα την τρομοκρατική οργάνωση, όπως υποστήριζαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.. Όταν οι συνεργοί του Παλαιοκώστα είχαν συλληφθεί, εκείνος κατέφυγε σε αντιεξουσιαστές που είχε γνωρίσει στη φυλακή προκειμένου να κάνει την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά. Στο πλαίσιο αυτής της ιδιότυπης αλληλοβοήθειας και ανταπόδοσης του κόσμου της παρανομίας, ο Μαζιώτης κατέφυγε σε «έμπειρους» ποινικούς προκειμένου να κάνει ληστείες, να βρει οχήματα, οπλισμό και κρησφύγετα. Οι δύο πλευρές βρήκαν κάποια σημεία κοινών επιδιώξεων.

Η υπογραφή ενός... συμβολαίου συνεργασίας είχε μπει όταν ακόμη ο Μαζιώτης τηρούσε τους περιοριστικούς όρους και συμμετείχε μάλιστα στη ληστεία Τράπεζας στη Νεμέα τον Μάιο του 2012, με τη συνεργασία τρομοκρατών και ποινικών να εντοπίζεται σε κάποιους τομείς, που είχαν ίδια θεώρηση των πραγμάτων περί «απαλλοτρίωσης» χρημάτων από το κράτος και αλληλεγγύης ανάμεσα σε παράνομους πάσης φύσεως.

Ως μία μορφή «ανταπόδοσης» είχε έρθει η αποστολή του εκρηκτικού πακέτου, που σκότωσε τον υπασπιστή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Βασιλάκη, από τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Την ευθύνη της επίθεσης στο κτίριο της Κατεχάκη είχε αναλάβει οργάνωση με επιστολή που έφερε υπογραφή «Θανάσης Κλάρας» (πραγματικό ονοματεπώνυμο του Άρη Βελουχιώτη).

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζονταν ότι ο Νίκος Μαζιώτης και κυρίως η Πόλα Ρούπα, εξαιτίας της ιδιοσυγκρασίας τους, δεν θα «ανέχονταν» τη συμμετοχή στον εκτελεστικό πυρήνα τρομοκρατικών επιθέσεων, ατόμων του ποινικού χώρου. Συνεργάστηκαν όμως σε επίπεδο ληστειών, παροχή οπλισμού, οχημάτων και κρησφύγετων. Άλλες πηγές ενημέρωσης, αναφέρουν ότι αυτή η «συνεργασία» του Νίκου Μαζιώτη τον κατέστησε ευάλωτο και ενδεχομένως αποτέλεσε την αιτία για τον εντοπισμό και την σύλληψή του στο Μοναστηράκι, κάτι που δεν αποκλείεται να έχει συμβεί και στην περίπτωση της συντρόφου του Πόλας Ρούπα.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΚΡΥΠΤΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 08 Ιουλ 2020 | 07:30

Πώς έπιασαν το φορτίο με τα 28 κιλά κοκαϊνης κατευθείαν από την Ολλανδία - Κέρδη πάνω από 1.000.000 ευρώ [εικόνες και βίντεο]

Τα ναρκωτικά ήταν τοποθετημένα σε ειδική κρύπτη εξωτερικά του οχήματος, στο σασί, κάτω από την πόρτα του οδηγού.

ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ 07 Ιουλ 2020 | 12:44

Εκτροχιασμός συρμού του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά με εννέα τραυματίες [εικόνες-βίντεο]

Το τρένο προσέκρουσε στο τερματικό τοιχίο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δέκα άτομα.

ΒΙΑ, ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 07 Ιουλ 2020 | 07:33

Συμμορία μπράβων του Πειραιά: Ο αδύναμος κρίκος και οι απειλές με ...οστεοφυλάκια και εμπρησμούς

Στον πρώην συνεργάτη του έστειλε… οστεοφυλάκιο με κόκκαλα για να τον εκφοβίσει, απειλούσε καθηγητές για να… περάσουν φοιτητές, ενώ το ίδιο έκανε σε αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού για να μην κάνει καψώνια στους φαντάρους.

Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ 06 Ιουλ 2020 | 07:32

Μπράβοι του Πειραιά - Απίστευτοι διάλογοι: "Οποτε θες να δώσουμε σε 5-6 παιδιά ένα χαρτζιλίκι και να κατέβουμε κάτω να τα λιώσουμε"

Στον μεγάλο όγκο των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών αναδεικνύεται η περιγραφή μέλους της συμμορίας για "συμβόλαιο" ανατίναξης οχήματος επί πληρωμή.

ΠΩΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΕΛΗ 04 Ιουλ 2020 | 21:12

Σοκάρουν οι συνομιλίες των μπράβων του Πειραιά: "Θα σε πετάξουν σε ένα πορτ-μπαγκάζ και δεν θα σε ξαναβρούνε"

Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι της σπείρας στην οποία εμπλέκεται και αστυνομικός - Από ξυλοδαρμούς και εκβιασμούς μέχρι εμπρησμούς και τοκογλυφία.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 03 Ιουλ 2020 | 07:16
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ 02 Ιουλ 2020 | 07:46

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για πιθανές επιθέσεις εθνικιστών σε τουρκικούς στόχους

Η αστυνομική φρούρηση περιλαμβάνει και επιχειρήσεις τουρκικών συμφερόντων, ενώ μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην παρακολούθηση "ακραίων" καλεσμάτων στα social media.

ΤΟ 20% ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ 02 Ιουλ 2020 | 07:29

Πρεμιέρα τουρισμού με 4.000 ελέγχους σε μία ημέρα: Γιατί "τρελάθηκε" ο αλγόριθμος της Πολιτικής Προστασίας

Με ενδιαφέρον τα στελέχη της κυβέρνησης, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα των μοριακών τεστ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ 01 Ιουλ 2020 | 07:29
ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. 30 Ιουν 2020 | 07:33

Νέος νόμος για τις διαδηλώσεις: Υπεύθυνος για καταστροφές ο διοργανωτής, πότε θα απαγορεύονται

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται περιορισμοί στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόβλεψη για απαγορευτικό αυτών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 29 Ιουν 2020 | 07:35

Τουρισμός με... barcode και αλγόριθμους

Η φόρμα που θα συμπλήρώνουν οι τουρίστες.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ 28 Ιουν 2020 | 08:34

Απίστευτες αποκαλύψεις για τον ψευτογιατρό: Χειρουργούσε με πρώην υπουργό της ΝΔ και πήρε επιταγή από κουνιάδο πολιτικού αρχηγού

Δεν αποκλείεται και ο ίδιος ο πρώην πολιτικός, που έφυγε από τη ΝΔ την περίοδο των Μνημονίων, να είχε εξαπατηθεί από τον "Κόντο" για την ιατρική του ιδιότητα.

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 26 Ιουν 2020 | 07:47

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια: Εκκένωση δύο κτιρίων - Βρέθηκαν κοντάρια, κράνη και λοστοί [εικόνες]

Η επιχείρηση άρχισε στις 6 τα ξημερώματα, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το κτίριο ήταν άδειο.